Politică

Oltean: Fac un apel către toţii parlamentarii să susţină proiectul votului prin corespondenţă

Copreşedintele PNL Bistriţa-Năsăud, deputatul Ioan Oltean, face un apel către toţi parlamentarii, ”indiferent dacă sunt din partea puterii sau din partea opoziţiei”, de a susţine proiectul liberalilor în ceea ce priveşte votul prin corespondenţă, ”pentru că problema diasporei este una care ne priveşte pe toţi”.

Într-o declaraţie politică intitulată ”Votul prin corespondenţă – o necesitate electorală şi normalitatea vieţii politice”, deputatul PNL Ioan Oltean, membru al Comisiei de Cod electoral, spune că ”votul prin corespondenţă, susţinut de parlamentarii PNL, reprezintă accesul rapid la vot pentru toţi cetăţenii români din străinătate şi o soluţie corectă şi responsabilă pentru toţi cei care doresc să îşi exercite dreptul de vot, oriunde s-ar afla”: ”Alegerile prezidenţiale de anul trecut au reprezentat un semnal pentru întreaga clasă politică din România asupra carenţelor sistemului electoral. Erorile birocratice, reaua voinţă a Guvernului PSD, proasta organizare a alegerilor, umilinţa la care au fost supuşi românii din străinătate, toate acestea pot fi contracarate în primul rând prin şi cu ajutorul legii. Încăpăţânarea de a vota a românilor aşezaţi la cozi interminabile la alegerile prezidenţiale de anul trecut a fost o lecţie importantă dată Guvernului şi un semnal de alarmă pentru legislativ, de a căuta şi propune prin lege metode de vot alternative, care să faciliteze procesul electoral. Reforma electorală începută de românii din diaspora trebuie să se încheie în Parlament, prin adoptarea celei mai bune şi mai avantajoase variante pentru toţi cetăţenii acestei ţări”.

Oltean precizează că PNL a avut o serie de întâlniri cu asociaţiile românilor din diaspora ”pentru a găsi împreună cu cei direct implicaţi, mecanismele de vot cele mai potrivite prin care să ne asigurăm că fiecare cetăţean care locuieşte în străinătate şi doreşte să voteze, să o poată face”. ”Alegerile nu se organizează pentru politicieni ci pentru oameni, iar acest lucru trebuie să fie acceptat de toate partidele, indiferent de culoarea lor politică. Prezenţa la secţiile de vot nu este un calcul politic, nu trebuie să răspundă nevoilor electorale de moment ale unui partid sau ale altuia. Accesul cât mai bun la centrele de votare şi o prezenţă cât mai mare la vot înseamnă normalitate în democraţie. Niciun cetăţean nu trebuie să mai fie uitat, umilit sau ignorat din motive de birocraţie sau din motive politico-electorale. Discuţiile pe care PNL le-a avut cu reprezentanţii diasporei au ca scop transformarea respectării dreptului de a vota în realitate legislativă. Este un subiect complex şi tocmai de aceea PNL doreşte să lucreze direct cu cei implicaţi, pentru a acoperi toate aspectele legate de modalităţile specifice de exercitare a dreptului de a vota, iar răspunsul diasporei a fost unul prompt şi care se concretizează într-un proiect pe care urmează să îl prezentăm Comisiei parlamentare pentru elaborarea Codului electoral”.

El a adăugat că ”PNL îşi propune să promoveze o legislaţie electorală modernă şi deschisă spre nevoile democraţiei secolului XXI, în acord cu necesităţile cetăţenilor”.”Respectul faţă de cetăţean şi faţă de drepturile lui nu se opreşte la graniţele ţării. Este datoria statului român să se asigure că fiecare cetăţean care doreşte să voteze poate face acest lucru, într-un mod cât mai simplu şi mai puţin costisitor, indiferent dacă este vorba de cetăţenii aflaţi în ţară sau în străinătate. Se poate vota prin corespondenţă în: Austria, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Slovacia, Spania, Belgia, Estonia, Franţa, Letonia, Lituania, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Slovenia şi Suedia. Votul prin procură este reglementat în Belgia, Franţa, Marea Britanie, Olanda şi Suedia. În Estonia, Franţa şi Olanda se poate vota electronic”.

Deputatul liberal face ”un apel către toţi parlamentarii, indiferent dacă sunt din partea puterii sau din partea opoziţiei, de a susţine proiectul PNL în ceea ce priveşte votul prin corespondenţă, pentru că problema diasporei este una care ne priveşte pe toţi”: ”În luna ianuarie a acestui an, consultările de la Palatul Cotroceni cu domnul preşedinte Klaus Iohannis au demonstrat că există voinţă politică şi s-a ajuns la un consens teoretic în ceea ce priveşte organizarea votului în diaspora. Avem acum ocazia de a transpune în fapte buna intenţie a tuturor partidelor de pe scena politică, prin susţinea proiectului votului prin corespondenţă iniţiat de PNL şi construit împreună cu reprezentanţii diasporei”.

Etichete

11 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS