Timp de gândire

Părinte Johann Dieter Krauss, pentru mine sunteţi un cetăţean de onoare

Am rămas cu un gust amar şi după şedinţa de azi a Consiliului Local Bistriţa în care a fost respinsă propunerea primarului privind conferirea titlului de „Cetăţean de onoare al Bistriţei” preotului Johann Dieter Krauss. Şi nu pentru că părintele nu va primi titlul, ci pentru că mi s-a părut că este umilit în mod gratuit şi nedrept, că se aruncă fără rost o pată pe obrazul acestui om.

Din capul locului ţin să vă spun că sunt de acord că Bistriţa are prea mulţi cetăţeni de onoare, iar unora dintre ei le-a fost conferit titlul în circumstanţe dubioase fiindcă exista interes punctual ca ei să facă ceva în favoarea unor grupuri de interese. Gloria Bistriţa, de pildă, a dictat ani la rând numele cetăţenilor de onoare dintre cei care au condus Ministerul Sportului şi au făcut diverse servicii grupării conduse de Jean Pădureanu. Pentru ca povestea să fie penibilă până la capăt, sunt personaje care nici măcar nu şi-au ridicat titlurile (de importante ce erau pentru ei) şi n-au mai călcat în Bistriţa nici măcar întâmplător. Apoi, a mai existat un curent (mult prea puternic) datorită căruia nu a fost om care să scrie trei rânduri şi să nu fie cetăţean de onoare şi nici cântăreţ care să aibă voce mai de Doamne ajută pe care să nu-l gratulăm cu titlul. Aşa se face că acum Bistriţa are 57 de cetăţeni de onoare. Despre unii nu am auzit în viaţa mea. Poate că au făcut lucruri onorabile, dar o diplomă de recunoştinţă cred că era de ajuns.

Pe de altă parte însă, mi se pare mai mult decât penibil ca autoritatea locală – indiferent cum s-ar numi ea – să lanseze public ideea că o anumită persoană este propusă pentru a fi cetăţean de onoare al oraşului, iar apoi să aflăm că, ulterior, prin vot, s-a decis că omul respectiv nu merită să fie. Subiectul este extrem de delicat şi poate crea multă suferinţă celui în cauză aşa încât mă întreb dacă nu i-a trecut nimănui prin cap ca, înainte să propună ca cineva să fie cetăţean de onoare al oraşului, să discute subiectul cu toţi consilierii, să afle poziţia lor, să analizeze care este cel mai oportun moment pentru conferirea acestui titlu, iar atunci când se trece la vot să existe unanimitate. Ţin foarte mult la această unanimitate fiindcă eu cred că numai atunci când există merită să mai adăugăm în listă încă un cetăţean de onoare, altfel, nu.

În ce-l priveşte pe părintele Krauss, nu ştiu dacă şi-a dorit acest titlu. Din câte îl cunosc, nu este un „vânător” de distincţii. Probabil că primarul i-a spus despre intenţia de a-l propune să fie cetăţean de onoare al Bistriţei, iar domnia sa a mulţumit onorat. În fond, se apropie sărbătoarea Bisericii Evanghelice, iar momentul era cât se poate de potrivit. Probabil că a acceptat în numele întregii comunităţi germane, atât câtă mai e. Cine şi-ar fi putut imagina că primarul nu discută cu aleşii, nu le spune argumentele lui şi nu se asigură că aceştia vor fi de acord? E cea mai bună dovadă a lipsei de comunicare între aleşii noştri. În mod cu totul eronat ni se induce ideea că lucrează împreună, însă o fac doar în taberele lor, nicidecum pentru binele comun.

Agasaţi de subiectul centurii de sud, supăraţi că nu îi ascultă nimeni din executiv, probabil că unii l-au „sancţionat” şi în felul acesta pe primar. Părintele Krauss a căzut la mijloc într-o război, aşa încât nu a contat dacă domnia sa merită sau nu titlul, ci faptul că o parte din CL i-a putut plăti o poliţă lui Ovidiu Creţu.

Indiferent de contexte, eu cred că nu ar trebui să ne jucăm cu vieţile oamenilor, cu sentimentele lor, cu stima lor de sine. Părintele Johann Dieter Krauss nu este un om oarecare. Conduce o parohie, are o anumită autoritate morală şi spirituală pe care nu are nimeni dreptul să o păteze doar pentru că, în Primărie, edilul face ce vrea, iar în Consiliul Local aleşii fac orice numai să-i demonstreze de câte ori pot că nu e aşa. E un conflict stupid alimentat din ambele părţi şi mai ales dintr-o singură direcţie. Din păcate, părintele Krauss este o victimă colaterală.

Îl cunosc pe părintele Krauss de mai mulţi ani, iar din 2008, când a avut loc incendiul la Biserică, am avut ocazia să mă intersectez cu domnia sa mai des. Au fost numeroase ocazii în care l-am văzut plângând, îngrijorându-se, bucurându-se, l-am privit cum butona fascinat telecomanda care porneşte „simfonia clopotelor”. L-am ascultat vorbind în biserică, dar şi în alte contexte mereu despre speranţă şi credinţa într-un Dumnezeu bun. De curând, aveam să constat că e singurul reprezentant din tagma preoţilor ce slujesc în alte biserici decât cele neoprotestante care a simţit nevoia să vină şi să transmită un mesaj de solidaritate cu Lidia Blaga, greu încercată de pierderea fiului ei Timotei şi a soţului Adrian. Mi-a plăcut enorm metafora „viaţa ca o broderie” despre care a vorbit părintele Krauss. Încă mă gândesc la ea.

Am auzit multe lucruri spuse despre părintele Krauss, şi bune, şi mai puţin bune. În fond, care este omul despre care se pot spune numai lucruri bune? Întrucât nu am văzut nicăieri dovezi care să ateste că bârfele sunt adevărate, eu, una, prefer să cred ceea ce ştiu: că părintele Krauss este devotat bisericii, oamenilor, familiei sale, că e un tată iubitor şi un om care îi slujeşte şi îi încurajează pe alţii. Dacă înţeleg exact acum fiecare bătaie de clopot e pentru că mi-a explicat-o părintele Krauss, dacă mă bucur din toată inima când ascult „simfonia clopotelor” este pentru că-mi aduc aminte de cât de mult s-a bucurat el însuşi când le-a auzit prima oară … Pentru mine, părintele Krauss e un cetăţean de onoare al acestui oraş. Mă interesează mai puţin ce vor decide aleşii. De prea multe ori nu m-am simţit reprezentată de ei. Mă interesează, în schimb, să-i transmit unui om care mereu m-a tratat cu respect şi cu bunăvoinţă că, indiferent în ce tabără sunt alţii, eu, de data aceasta şi întotdeauna, aleg să fiu în tabăra sa.

Cristiana Sabău

37 comentarii

    • EXCEPTIONAL ARTICOLUL, sunteti o jurnalista autentica, curajoasa, o profesionsta de exceptie, cu coloana vertebrala, iubiti Adevarul, slujindu-l, iubiti oamenii,fiind aproape de ei, oglindind realitatea ,in mod just,impartial.Romania zilelor noastre are trebuinta maxima de astfel de jurnalistideosebiti,de haraziti de Dumnezeu,obiectivi,care nu fac compromis cu minciuna,ci doar cu inalt spirit de responsabilitate si daruire,aleg sa fie pe BARICADA,ADEVARULUI,DREPTATII,RESPECTULUI,IUBIRII.

  • Sunt curios daca a existat in istoria orasului un om care sa refuze acest titlu, pentru ca – de plida – nu solidarizeaza la proiectele majore ale orasului. Nu cred ca ar fi mai putin respectat e comunitate.

    • Andrei Marga a refuzat titlul acordat de Primăria Cluj, dar este cetăţean de onoare al Bistriţei.

  • Stimată Cristiana Sabău, îmi pare rău să spun asta, dar articolul de mai sus este îmbibat de o naivitate ieftină și un sentimentalism sirupos, cu lingușire deja cam scârboasă. De ce? Pt. că nici pe departe nu îl cunoașteți pe acest preot. Cunoașteți preotul care apare pe scenă cu o retorică prin care intră sub pielea oamenilor, și vai doamne e un adevărat „înger” sau „sfânt”, cu o adevărată esență dumnezeiască închis în acest corpus efemer. Nu trebuie căzut așa ușor în plasa falsei idealizări sau chiar mitizarea unor oameni care au poate talente retorice, dar în rest și o ipocrizie nemărginită. De multe ori cităm unele clișee ieftine care sună bine pe scene dar faptele spun altceva. Mă întreb: totuși ce a făcut acest om? Enumerați-le vă rog!

    • Nu întotdeauna sunt de acord cu ceea ce scrie Cristiana Sabau.De data aceasta mă vad nevoită sa ii dau dreptate:atâta timp cât o afirmatie nu poate fi probata,rămâne doar o simpla barfa. Dacă acea barfa afectează pe cineva,si in ce mod,e o alta discuție. Ce pot sa spun,din proprie experienta,e ca dl. Krauss e un om extraordinar. Si martori îmi sunt toți cei care i-au fost elevi la sectia germana a CNLR. Eu,ca părinte,vreau sa va multumesc domnule Krauss!

  • Stimata Doamna Sabau! Va multumesc pentru cuvintele frumoase la adresa mea. Ele ma onoreaza si sunt constient ca ele vin din partea cuiva pe care l-am apreciat totdeauna pentru sinceritatea de care da dovada.
    Pentru mine a fost totdeauna o onoare sa ma numesc cetatean al Bistritei si nu am ravnit la nicio alta onoare. Faptul ca trecand prin oras sunt salutat cu respect de foarte multa lume este o onoare mai mare decat orice titlu si cred ca este mai bine asa, ca si consilierii au dat dovada de sinceritate.
    Sunt constient ca in calitatea mea de persoana expusa public impart soarta persoanelor publice: Aceea de a fi controversat. Cu acest lucru am invatat sa traiesc. cat despre constiinta mea: Consider si am constiinta impacata datorita faptului ca am facut ceea ce mi-a stat in putere pentru reabilitarea Bisericii Evanghelice dupa incendiul din 11 iunie 2008. Multe din actiunile mele in acest sens le stie multa lume, altele au ramas nevazute, toate insa le pot sustine inaintea judecatorului meu ceresc si dealtfel ma orientez asupra cuvantului lui Isus Hristos, care a zis ucenicilor sai: „Cand veti face tot ce vi s-a poruncit, sa ziceti: ‘Suntem niste netrebnici; am facut ce eram datori sa facem'” (Luca 17, 10). Cu stima, J.D. Krauss

  • „Căci, oricine se înalţă pe sine se va smeri, iar cel ce se smereşte pe sine se va înălţa.” Luca 14, 11. Dacă e s-o luăm așa…Să lăsăm discursurile teatrale… Părinte totul ați primit pe tavă! Simbolul Bistriței? Care struțul? Biserica a fost reconstruită majoritatea din banii publici!

    • Dacă nu aveţi nimic bun de spus, mai bine tăceţi. Cred că e un lucru la care merită să meditaţi. Lăsaţi judecata aspră din spatele mai multor pseudonime cu care semnaţi. Nu suntem chiar atât de naivi pe cât ne credeţi.

    • Dintre Horst Gobbel, Johann Dieter Krauss si Marcel Lupse, singurul indreptatit sa obtina titlul de cetăţean de onoare al Bistriţei, ar fi fost Johann Diter Krauss, parohul Bisericii Evanghelice CA. Si din cate se observa, nu am scris ,,eu cred ca”, ci e pur si simplu o afirmatie bazata pe multiple argumente ,,pro”, in favoarea unuia si multiple argumente ,,contra” din pacate in defavoarea celorlalti doi. Dar nu e cazul sa fie detaliate acum si aici. Aveti dreptate D-na Cristiana Sabau !

  • Of, îmi pare nespus de rău, altă dată am să scriu numai ode într-o atmosferă bucolică colorată cu o adiere idilică, de pastel… Ca să vă placă! Aveți perfectă dreptate cum au avut și cenzorii în epoca de aut, dar totuși e dubios că încă nimeni nu a enumerat nimic. Oare înainte de 2008 ce a făcut domnul părinte, de nu s-a renovat biserica și a trebuit să ardă în mod suspect? Nu suntem nici noi chiar orbi…

  • Felicitări pentru articol,foarte bun.Parintele Krauss nu merita un asemenea tratament.Si pentru mine este un cetățean de onoare.

  • Parabola cu broderia poate fi aplicata si pe taramul asta vremelnic ??
    La urma urmei, toti cei care comenteaza aici banuiesc ca sunt bistriteni, asa ca parerea lor conteaza, indiferent de care parte se situeaza, daca e sa vorbim de acordarea titlului de cetatean de onoare al urbei.

    • Eu nu am pretenţia că vorbesc în numele altora. Tocmai de aceea mă exprim la persoana întâi singular. Pe de altă parte, mă feresc să aduc acuzaţii dacă nu am probe scrise negru pe alb pe o coală cu antet şi ştampilă. Probă poate fi şi aceea ca o persoană autorizată (cu o anumită funcţie, poziţie etc.) să-şi asume acuzaţii. Mă scuzaţi că nu pot lua în seamă părerile unor oameni care nici măcar nu se semnează. Aşa, fiecare poate spune orice despre oricine.

  • Pana la urma, si votul e secret, dar se tine seama de el.
    Ar fi interesant de aflat parerea comunitatii sasesti din oras, zic eu.

  • Stimati concitadini, poate ar trebui sa se renunte la acordarea acestui titlu! In definitiv, fiecare cetatean al acestui oras cred ca incearca sa-l faca mai atragator, ospitalier, mai frumos,civilizat ! In mod exceptional, s-ar putea acorda niste diplome… A propos, in alta ordine de idei , dl Basescu se implica vis-a- vis de boala dl Cioaba ! Acum, e bun dr. Arafat? Oare, n-ar trebui sa reactioneze la fel pentru fiecare dintre noi ? Ii doresc sanatate dl Cioaba.

    • Hi, hi, hi, domn doctor!
      De acord cu prima parte, da’ în altă ordine de idei, tot Băsescu e de vină? Hai să mai stăm strâmb şi să judecăm drept. Nu sunteţi un naiv, doar un mic manipulator cu o obsesie de refren.

    • Ba io nu-i doresc nimic! Asta-i treaba prietenilor, nu a mea! Mergeti la biserica si dati un acatist pt. Ciorbea sau Nastase sau Dumnezeu mai stie pt. cine!

    • Suntem o comunitate ce încă nu a ajuns să aibă în fruntea ei oameni reprezentativi sieși.
      Acest fapt generează o greșită apreciere a valorilor comunității.
      Nu cred că prima stare de fapt trebuie să excludă respectul ce trebuie arătat de comunitate valorilor proprii.
      Erorile făcute în acordarea acestui titlu drept plocon unora, nu ar trebui să influențeze o decizie care să reducă la uniformitate și mediocru, valorile ce trebuie apreciate și recunoscute.

  • Domnule Dan, este o simpla constatare,nicidecum o obsesie! Dreapta masura e salutara oricand! Mai ales de la un presedinte pe care il platim cu totii !

  • Domnule doctor, cu toata stima, vreau sa vad si altceva de la liberali.
    Uite, interventia d-lui Penteleu a fost foarte la locul ei, dar va fi pierduta intr-un coltisor al memoriei.
    A propos, in alta ordine de idei…??? Cum vine asta ?
    Numiti-mi 3 mari initiative ce au venit din parte PNL care au condus la imbunatatirea mediului de afaceri, la creearea de locuri de munca si la relansare economica, intr-un cuvant.

    • Cu respect fața de domnul dr. Pop, încerc eu să-ți răspund off topic, o acțiune ce descalifică oricare atele posibile ale PNL. Sub ministeriatul liberal al Finanțelor Publice apare un document ce dă o interpretare bizară pe baza la: Legea nr.571/2003, H.G. nr.44/2004, a Ordinul Președintelui A.N.A.F nr.1436/2012, nr.640/2012, nr.418/2012, la aplicarea Codului Fiscal. Acest document justifică anularea înregistrării în scopuri de TVA a firmelor ce au asociații cu cazier fiscal, fără să definească cota minimă de participare a acestora. Dacă liberalismul declară cu sfințenie libertatea individuală, acum un individ poate prin acțiunile lui în afara unei societății să o trimită în faliment, fără ca el să cunoască acest fapt.
      Pentru firmele plătitoare de TVA, nededucerea acestuia peste noapte, duce implicit la faliment. Sunt liberal și nu pot crede că astfel trebuie făcută politica.

  • Stimate oaspete, nu am si nici nu-mi doresc vreo functie in PNL ! Sunt unul dintre numerosii monarhisti ai acestei frumoase tari,care doreste la fel ca dumneavoastra o evolutie pozitiva a societatii romanesti ! Nu ma pricep la domeniile specificate,asadar nu pot raspunde!

    • Parca mitingurile erau anti- basescu, nu? Si atunci de ce ati adus pancarte pro- monarhie? Jenant totusi pt. un om ca dumneavoastra sa incalcati regulile… dar altii au avut bunul simt sa nu zica nimic. Pana acum cand va zic eu. Na!

    • Ca tot ati pomenit de PNL va intreb cum e cu domnişorelul ala de la ei de la jurnaldebistrita.ro care indemna oamenii care au participat la miting sa mearga la dobra in audienta daca au o problema ca o rezolva… ca are nevoie de popularitate? Sa fi iesit in strada in curu’ gol si nu era mai jenant decat asta! va jur!

    • Ce poate fi jenant @dcg, când la un miting anti preşedinţie se oferă alternativa onorabilă a monarhiei constituționale. Nu este la locul ei o demonstrație pro monarhie la un miting anti guvern.

  • Suntem în fața unui nou gest de ipocrizie și manipulare al autorității locale. După ce riverani parcului municipal au fost ignorați și umiliți în proiectul unde au fost îngropați o mulțime de bani, acum a venit rândul ”bogătanilor” de pe strada Ghinzii să fie ”sacrificați” pentru interesul public. Doar elocința părintelui Johann Dieter Krauss poate face să treacă neobservat un act, ce eu, cu voia sau nu a dumneavoastră, îl numesc barbar, de-a supune în fața judecății onorabilitatea unei persoane. Orgoliul fără limite al unui primar, ne face pe toți responsabili de acest vot negativ. O astfel de hotărâre trebuia luată în urma unor discuții de culise cu fiecare consilier în parte, propunerea urma să fie publică doar după ce acceptul tacit ar fi fost obținut.
    Și pentru mine părinte Johann Dieter Krauss, sunteți alături de toți concitadinii cetățean de onoare, așa cum eu mă simt onorat că trăiesc în acest oraș.
    Nu judec votul consilierilor, este dreptul și obligația lor de-a vota conform convingerilor proprii și datelor avute la un moment dat.

    • Ce sa negocieze, in culise, cu consilierii? Personalitatea parintelui Krauss?
      Daca la fiecare proiect trebuie sa se tina cont de interesul personal, marunt,al „riveranilor” , in Bistrita nu s-ar mai face nimic, in vecii vecilor.
      Personal, ma bucur de o realizare cat mica care aduce un plus Bistritei. Cred ca ar fi cazul sa nu carcotim mereu si sa sprijinim dezvoltarea urbei.

    • Eu nu am pronunța cuvântul negociere, onoarea nu se poate negocia.
      Vedeți în tot orașul la trecerile de pietoni, intrările în curți sau doar la intrările la scările blocurilor, bordurile sunt coborâte la nivelul asfaltului, asemeni și nivelul trotuarelor. Puteți vedea rampe în oraș de acces pentru a facilita accesul celor ce nu mai au posibiltatea de deplasare decât cu ajutorul unui cărucior. Așa ceva nu vedeți în strada Parcului. Doar buna credință a dirigintelui de șantier și înțelegerea constructorului avem bordura de 5 cm. Doar investiții proprii ale riveranilor au putut face racordul la noua conductă de canalizare, iar proprietățile ce aveau doua racorduri au rămas cu unul singur, canalizarea de ape pluviale au fost desfințate. Aș vrea să văd cum cârcotești dumneata dragă Roxana dacă vezi cum strada trebuie încă odată spartă pentru racordul la canal al străzi Vadului, neracordată încă la canalizare și care deversează preaplinul în râul Bistrița. Interesul personal al fiecărui individ pot creea armonia unei comunități, nu dezbinarea și amuțirea unora contra altora.

  • Stimați cetățeni „pro” sau „contra”. Nu vreau să comentez votul consilierilor locali…Dar vreau să remarc un lucru: eu trăiesc într-o lume pragmatică să-l numim pragmatism creștin unde nu discursurile (predicile) impecabile despre iubire etc. au valoare ci faptele prin care unii dau profunzime și greutate acestuia. Adică, cunosc sau am auzit despre preoți care nu au o parohie nici pe departe atât de bună și bogată ca și d-l Krauss și se implică trup și suflet la integrarea tinerilor marginalizați în societate, la derularea anumitor proiecte pt nevoiași, familii fără vreo șansă, vârstnici, de diaconie prin care asigură mâncare celor fără adăpost etc. Și de multe ori nu numai bani, ci voință și suflet mare plin de altruism trebuie pt aceste fapte. Mă întreb oare cu posibilitățile materiale ale parohiei d-lui Krauss câte gesturi de omenie s-ar putea face, dar din păcate nu se fac! Aici e problema: pt că cel ce muncește are smerenie în fața Lui Dumnezeu, tace, nu-i trebuie scenă pt anumite roluri, nu-i trebuie reclamă ca și altuia. Ăștia sunt adevărații preoți și cetățeni de onoare! Restul e comedie!

  • Pentru multi bistriteni, preotul Krauss este un cetatean de onoare si asta se vede prin modul in care si-a exercitat statutul si rolul sau in societatea bistriteana si nu numai.
    Consilierii pdl cred si acum ca au pierdut alegerile locale datorita incendiului Bisericii Evanghelice si ciudat, ei asociaza asta cu parintele Kraus. D-l parinte nu trebuie sa se simta umilit de ranchiuna unora care cred ca printr-un vot se razbuna. Razbunarea se va intoarce sigur impotriva acelora care, in ajunul celei mai mari sarbatori de vara, Sfanta Maria Mare, aduc o mare nedreptate unui OM.

  • Ce cuvinte mari! Doamne, Doamne, iartă-ne păcatele, că-s multe! Totuși de ce îl preaslăviți, preamăriți, venerați pe acest om, parcă ar fi un erou legendar, mitic, sau un semizeu? Concret și la subiect: cu ce s-a implicat acest OM, stimată roxana în viața socială, urbană al orașului? A donat vreunui orfelinat, a ajutat la o viață mai decentă a bătrânilor dintr-un azil nenorocit, a dat o mână de ajutor vreunei familii ajuns pe stradă, a făcut vreo tabără pt tinerii dezorientați sau un program de reabilitare a tinerilor cu probleme de drog, a ajutat oameni cu disabilități să se reintegreze în societate și să-și găsească loc de muncă? Pt că acestea sunt gesturi de OMENIE sinceră! Nu decorul cu un zâmbet fals! Ce a făcut? Concret! Nu vorbe goale și aiureli. Din banii primiți fără vreun efort și eu aș reabilita biserica și aș umbla după facturi zi și noapte!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS