Timp de gândire

Am putea să ne luăm şi o zi ocupată?

Nu credeţi că avem cam multe zile libere, zile scurte şi vacanţe prelungite? Mie mi se pare că, în ţara noastră, există un adevărat cult pentru pierdut vremea şi se iau tot felul de măsuri pentru a potenţa dispreţul faţă de muncă. Invocăm orice sărbătoare ca să nu facem nimic, iar atunci când nu e sărbătoare religioasă, ne trezim cu câte o „vacanţă prelungită” cu caracter profan.

Nu ştiu de unde şi până unde ne-am trezit cu încă o zi liberă, dar astăzi e un soi de sărbătoare naţională  în care bugetărimea nu merge la serviciu. Nu-i nimic, va recupera într-o sâmbătă, cică, adică se va duce la birou, va semna condica, va bea o cafea şi va pleca acasă profitând de faptul că lumea, în general, nu ţine evidenţa zilelor în care bugetarii îşi recuperează „vacanţele prelungite” şi că nu va merge să-i deranjeze.

Observ că, în ţara noastră, în care şomajul e în creştere, în care lumea se plânge că nu are bani, că trăieşte greu, doar privaţii nu pleacă în concediu cu lunile. Altfel, e de ajuns să deschizi Facebook-ul şi să vezi sute, mii de fotografii din vacanţele exotice ale bugetarilor. Lumea se plimbă, se distrează, iar, cel mai important, face fotografii cu orice mijloc la îndemână ca să le poată posta pe Facebook să vadă şi alţii pe unde umblă. Am uneori impresia că unora nici nu le pasă de locurile în care se află, nu se bucură de ele. Singurul lucru important pentru ei este să găsească un cadru bun pentru o poză şi să posteze rapid fotografia pe Facebook pentru ca să stârnească invidie. Am asistat de curând la un concurs de laude pe tema „Unde am fost în vacanţă?” şi m-am îngrozit la ideea că, pentru unii, timpul liber în care ar putea să se bucure de natură, de o carte bună, de linişte, de momentele în care îşi pot limpezi mintea de problemele cotidiene e de fapt o alergătură după dovezi că el sau ea a fost în cea mai grozavă vacanţă, dovezi neapărat postate la vedere pe peretele virtual.

Îi felicit pe cei care îşi iau vacanţă. Bravo lor! Uneori nu ai nevoie de bani mulţi să pleci undeva. E de ajuns să te organizezi bine, să îţi planifici din timp plecarea (dacă poţi) ca să-ţi rezervi bilete la preţuri avantajoase. Nu este cazul vacanţelor exotice. Acolo, indiferent de cât de bine eşti organizat, tot te costă drumul cu avionul, cazarea, masa, etc.. N-ai cum merge în vacanţă cu 1000 de lei nici măcar la Marea Neagră, cu atât mai puţin la alte mări.

În aceste condiţii, în care salariile bugetarilor trec foarte rar de 2500 de lei (şi nu ne referim aici la debutanţi care iau cam o mie) întrebarea mea este cu ce bani merge lumea în astfel de vacanţe scumpe? Nu de alta, dar dacă stai şi scazi facturile dintr-o lună (chiar dintr-un salariu de 2500 de lei), nu ştiu zău dacă îţi mai ajung banii pentru mâncare, cu atât mai puţin pentru vacanţe.

Dincolo de acest aspect pe care nu îl înţeleg nu de ieri de azi, ci de decenii, mă întreb de unde vine dispreţul nostru, al românilor, pentru muncă. În fond, o activitate te ţine ocupat, îţi aduce satisfacţii, te face să evoluezi ca persoană, te ajută să te dezvolţi. Care sunt provocările dacă stai? Ce te face un om mai bun dacă vegetezi?

Să nu mă înţelegeţi greşit. Consider că odihna e bună şi avem nevoie de ea, însă la ritmul în care se lucrează în România, nu ştiu zău dacă în mijlocul verii – în care unii abia au venit din vacanţe care au ţinut o lună – mai e nevoie de încă o zi liberă. Chiar nu cred că e nevoie.

În ţările dezvoltate s-a lucrat şi se lucrează inclusiv noaptea şi sâmbăta. România arată aşa cum o vedem poate şi pentru că avem calendarul plin cu sărbători religioase şi cu zile libere, pentru că nu vezi pe nimeni turnând asfalt noaptea când e drumul liber, pentru că sâmbăta toată lumea e la grătar în loc să facă ceva util pentru el şi comunitate. Avem exagerat de multe zile libere, pierdem prea mult timp să ne lăudăm exagerat de mult pe Facebook pe unde am fost noi şi ce am făcut, în loc să folosim acest timp chiar şi pentru a ne oferi voluntari. Sunt numeroase cauze în care ne putem implica, începând cu vizite la oameni bătrâni cărora nu le trece nimeni pragul, până la a fi „gardieni” în Parcul Municipal ca să dau doar două exemple. Pentru aceste două activităţi nu ai nevoie de nu ştiu ce calificare, ci de dorinţa de a face ceva în loc să stai.

Cristiana Sabău

25 comentarii

  • Stau in vacante cu telefon la ureche, cu notebook in fata si intretin comunicare cu clienti, mai scriu cite un comentariu undeva la un site. Unele ocupatii nu necesita prezenta fizica intrun anumit loc.
    Dar in general cind nu ma aflu in vacante ma enerveaza cel mai mult zilele libere religioase in care angajati nu vin la munca, iar in altceas timp sa baseaza pe altii, de exemplu angajati de la magazine, care trebuie sa munceasca.
    Trebuie sa admit totusi ca scopul vietei nu este sa muncesti ci munca este doar mijloc pentru traiul dorit. Si aici avem o lipsa de intelegere ca multi angajati nu vad legatura intre venitul si prestatia sau performanta. Majoritate vad doar prezenta insusi fiind meritul suficient pentru un venit necesar. De acea si salari mici. Fara eficienta nu meriti venitul.

  • ˝Nu credeţi că avem cam multe zile libere, zile scurte şi vacanţe prelungite?˝
    Buna ziua, Cristiana Sabau.O sa va citez cateva date statistice preluate din presa romana care la randul ei citeaza surse ale unor centre de expertiza externe.

    Astfel,
    ˝CNN Money a realizat un top al tarilor cu cea mai scurta saptamana de lucru, pe baza datelor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).
    Olanda
    Numar mediu de ore lucrate pe saptamana: 29
    Salariu mediu anual: 47.000 de dolari

    Danemarca
    Numar mediu de ore lucrate pe saptamana: 33
    Salariu mediu anual: 46.000 de dolari

    Norvegia
    Numar mediu de ore lucrate pe saptamana: 33
    Salariu mediu anual: 44.000 de dolari

    Irlanda
    Numar mediu de ore lucrate pe saptamana: 34
    Salariu mediu anual: 51.000 de dolari

    Germania
    Numar mediu de ore lucrate pe saptamana: 35
    Salariu mediu anual: 40.000 de dolari

    Elvetia
    Numar mediu de ore lucrate pe saptamana: 35
    Salariu mediu anual: 50.000 de dolari

    Belgia
    Numar mediu de ore lucrate pe saptamana: 35
    Salariu mediu anual: 44.000 de dolari

    Suedia
    Numar mediu de ore lucrate pe saptamana: 36
    Salariu mediu anual: 38.000 de dolari

    Australia
    Numar mediu de ore lucrate pe saptamana: 36
    Salariu mediu anual: 45.000 de dolari

    Italia
    Numar mediu de ore lucrate pe saptamana: 36
    Salariu mediu anual: 34.000 de dolari

    Pentru comparatie, ˝potrivit unui studiu realizat de Eurofound, romanii au muncit in medie 41,2 ore pe saptamana in 2012. Salariul brut lunar pentru fiecare roman s-a ridicat la doar 518 euro˝
    Conform tuturor statisticilor elaborate de firme sau organisme europene, romanii
    muncesc cel mai mult din UE, pe cele mai mici salarii bineinteles.
    ˝Potrivit unui studiu publicat recent de institutul Eurofound, românii au beneficiat de 29 de zile libere în 2012 – zilele de concediu de odihnă, plus sărbătorile legale care au căzut în afara week-end-ului.Cu un număr total de 232 de ore de dispensă de la serviciu anul trecut, angajaţii români se află pe locul 23 dintr-un total de 28 de state europene.Spre comparaţie, angajaţii germani au beneficiat de 301 ore de concediu, respectiv 40 de zile libere (dintre care 30 reprezintă concediul legal de odihnă).Raportat strict la zilele de concediu legal de odihnă, trei ţări le permit angajaţilor să meargă în vacanţă 30 de zile pe an – Germania, Danemarca şi Franţa. Urmează Italia cu 28 de zile şi un grup de ţări cu câte 25 de zile – Austria, Suedia, Finlanda, Olanda, Norvegia şi Cehia.

    Top zile libere 2012 (concediu de odihnă + sărbători legale)
    1. Germania – 40 zile
    2. Italia – 39 zile
    3. Franţa – 39 zile
    4. Danemarca – 38 zile
    5. Austria – 37 zile
    6. Malta – 37 zile
    7. Finlanda – 35 zile
    8. Cehia – 35 zile
    9. Suedia – 34 zile
    10. Slovacia – 34 zile

    Prin urmare Romania se situeaza pe primul loc in Europa la numarul de ore lucrate pe saptamana si pe unul din ultimele locuri in ceea ce priveste zilele libere, concedii si sarbatori legale.
    Aceasta este realitatea.

    • Foarte bune, realiste si pertinente precizarile ! Poate asa se explica si „cheful” de munca al romanilor, aici in tara, pt ca in strainatate sau si aici daca sunt bine platiti si cheful de munca e mai mare. Intrebarea pe care ar trebuii sa si-o puna fiecare, din cei care spun ca romanul nu munceste este „Exista MITIVATIE ? „

    • Comparatiea asta si starea econmiei tarilor comparate nu face altceva de cit sa confirma ca in Romania eficienta la locul de munca este dezastruosa, cea ce pot confirma din propria experienta. Cea ce am produs in Germania cu 2 angajati, aici imi trebuie 5 si asa sa relativeaza un pic statistica.
      In plus, ca sa nu intri in probleme mari, in Romania iti trebuie in oricare firma o persoana separata ca sa ocupe de totfel de procese birocratice si rapdare multa pentru licruri foarte simple incepind de contabilitate stufoasa, la multime de autorizatii si acte care trebuie sa lemfacinpentru orice amanunt, chiar ca si simplu client la vreun furnisor care, desi are pagina de web si adresa de mail (la care nu poate fi contactat si nu raspunde) dar vrea sa aiba o comanda stampilata prin fax.
      Bineinteks exista si exceptii, da regula este cea descrisa de mine si confirmata de multi alti cu firme private.
      Eficienta zero si birocratia nu permit salari si venituri mai mari. 30% din timp pierdem pentru proceduri inutile.

    • Walter Born ˝nu face altceva de cit sa confirma ca in Romania eficienta la locul de munca este dezastruosa˝

      Da aveti dreptate, aceasta este o alta discutie.Despre eficienta in organizarea muncii si productivitate.Aveti oarecare dreptate si cu birocratia.
      DAR:
      Din cele ce spuneti, ca produceti in RO cu 5 angajati ceea ce produceati cu 2 angajati in GE, rezulta:
      1. La un cost mediu cu forta de munca de aprox. 8 ori mai mic in RO decat in GE (sursa Eurostat) productivitatea celor 5 angajati romani e doar de 3 ori mai mica decat in GE (calculat fie in unitati fizice/ora, fie in euro/ora)
      2. Pentru acelasi profit al firmei, numarul total de ore munca lucrate de angajatii romani este de trei ori mai mare
      3. Desi productivitatea celor 5 angajati romani este de aprox. 3 ori mai mica si desi numarul total de ore munca este de 3 ori mai mare decat al celor 2 angajati germani, costul fortei de munca a celor 5 angajati romani este de aprox. 2,7 ori mai mica decat ar fi pt. 2 angajati germani.Ceea ce se vede direct in rata profitului, evident.Atunci cand pentru acelasi profit se mobilizeaza cheltuieli cu forta de munca de 2,7 ori mai mici, aceasta se duce direct in creterea ratei profitului.

      Daca de pilda ati angaja doar 2 romani, i-ati plati jumate cat in GE si le-ati cere sa faca ce fac 2 angati din GE, atunci productivitatea lor ar creste, ar ajunge de doar 1,2 ori mai mica decat a angajatilor germani.Dar in acelasi timp si rata profiturilor dumneavoastra ar scadea.Cheltuielile cu forta de munca in RO ar fi de doar 1,7 ori mai mici decat in GE.
      Este mai avantajos pentru dvs. sa lucrati cu 5 romani la o productivitate mai mica si raport intre salarii de 1/7 sau 1/8 decat sa lucrati cu 2 romani la o productivitate mai mare si pe care sa-i platiti la jumatate fata de GE.
      Rezulta deci ca productivitatea mica nu este neaparat o piedica in maximizarea profiturilor.Ba dimpotriva.Este adevarat ca o productivitate mica a muncii are efecte sociale nedorite.Dar pentru capital poate fi mai profitabila presiunea pentru mentinerea unei productivitati scazute, in anumite conditii si in anumite sectoare…Ceea ce probabil se si intampla la nivel macroeconomic..
      Daca doriti, va pot detalia calculul din care am afirmat cele de mai sus.Datele utilizate, in speta cheltuielile cu forta de munca (asa numitul total labour cost) provin din surse Eurostat iar numarul mediu de ore lucrate pe saptamana sunt conform studiului Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica citat in postarea precedenta.

    • @cetetean
      Sunt convins ca aveti expertiza in profituri si economie, iar ma intreb unde asi fi scris eu de profit? Cred ca nu am scris despre profit ci am scris despre timp pierdut, timp pierdut de viata al meu si a angajatiilor mei care consuman timpul nostru de viata pentru lucruri absolut inutile si care nu ne aduc. mie si nici angajatiilor, nici un plus la calitate de viata.
      Timpul ne este acordat limitat si poate doar de o anomita virtsa ne dam seama cand pierdem timp fara sens din rau vointa unui sistem de exemplu.
      In schimb, daca eficienta era mai pus la punct si restul lafel de circumstante in care incercam sa traim, si angajati si eu aveam o viata mai simplu.
      In ce priveste stresul la locul de munca, al meu SI al angajatiilor mei va pot spune ca era mai mic daca putine lucruri s-ar schimba, adica birocratia, ignoranta si preocupatia de capra vecinului.
      Cu tot ca stiu si eu sa fac calculele care le prezentati, preferam sa platesc dublu salar si sa fiu fara griji. Am si incercat sa motivez nemtii meseriasi, sa lucreaza aici la salari nemtesc. Credeti ca vrenul a vrea sa lucreaza aici?
      Lael cu cei de aici. Daca le oferi, am incercat si asta acum citiva ani, sa gastiga, sa zicem 1000-1500 eur net lunar dupa scurt timp plec cu ce au invatat si cu tehnologia si fac afacerea lor.
      Revenind la tematica articolul vreau sa constat doar inca ca toate cele descrise nu sint de cit o completare a articolului unde scrie despre pasiune la activitate care omul are in viata profesionala.
      Unde lucrezi cu pasiune nu simti pierdere de timp. Unde vezi senzul acollo nu poti fi dezamagit.

    • Poate nu muncim eficient, nu ne organizam bine timpul de lucru. Am putea da exemple multe privind modul in care muncim efectiv in aceste ore de lucru pe saptamana. Daca luam in considerare munca in sectorul de stat…apoi asa se si munceste……stand!!!!!!!!!!!!!!!!!!ca de asta ii si spune „munca la stat”. Vai de mama celor ce muncesc la privat (timp, salariu, libere). Daca muncim asa de mult, cum pozna o ducem asa rau?!

  • Motivatie exista, dar apare povestea cu oul si gaina. Am vazut antrerior o statistica interesanta, dar aceasta reprezinta economii aflate in punctul maxim al curbei de invatare. In anii de dupa razboi, in acele state nu se vorbea prea mult de concedii, sarbatori si altele asemene. Vrem sa avem conditii ca-n vest, cu productivitate din est. Interesant este ca cei care se plag cel mai mult de conditiile de munca si duritatea regimului sunt cei de la multinationale (gen Leoni) unde se munceste. Sunt o gramada de alte locuri unde, dacavrei, poti castiga destul. Problema este ca noi ne asteptam sa primim bani pentru venit la munca, nu pentru munca efectiva. Am un exemplu real. Eram la o fabrica in SUA cu niste oameni de afaceri din industria lemnului si unul dintre ei ma intreaba? Explica-mi te rog si mie, unde gresesc. Am utilaje un pic mai bune decat astia, pretul de vanzare al mee este cam la fel. El face totul cu 60 de oameni, eu cu 300 si el vinde de 4-5 ori mai mult decat mine. I-am spus? Haide afara din sectie, vezi pe cineva plimbandu-se teleleu? Mi-a raspuns: -Ai dreptate, ai mei daca ar lucra ca astia, ar muri sau m-ar linsa.

    • Daca aplicam tot ce poti iti si tot ce poti sa auzi aici si oriunde, de exemplu despre ce ar fi analizat Motru acum peste 80 de ani, nu am citit sau auzit nicaieri nicio explicatie oare din ce cauza atita reconostere, stinta si iluminatie romaneasca nu sa pune in aplicare ???
      Nu imi intre in cap cum, poti sa ai o revelatie, sa sti exact ce este de facutsau cum ar fi bine si sa faci, de exemplu in ultimile 24 de ani aproape exact contrariu…
      Sa pare ca majoritate de popor este constient, iar vorbeste si nu face…cum scria si Motru.
      Nu inteleg, nu imi intre in cap, imi este strain sa nu vrei sa imveti ceva, sa schimbi ceva, sa misti ceva.
      offtopic on
      Fiecare data cind scrie CM ceva despre America ma intreb dece, daca tot asa de mare este iubirea nostra, ma rog romaniilor pentru americani, de ce mai platim salari de exemplu la primar. In Canada de ar fi primar este un serviciu de onoare, neplatit. Ma rog asa a fost cind eram eu acollo…in America de nord.

    • Pai,e si normal ca la fabrica din America sa lucreze 60 de muncitori si la alta din Romania 300.Cat castiga un muncitor din state si unul din tara?patronul din Romania ii plateste pe cei 300 cu salarul a zece muncitori din state, stapan de sclavi.Sa te vad daca lucrezi ca un american pe un salar romanesc.

  • Problema este a prea putinilor cetateni care trebuie sa scoata PIB-ul, care se imparte mai apoi la prea multi. Asta in ce priveste orele maxime pe cap de lucrator.
    Daca ceva mai multi romani si-ar aduce aportul la banii ce se strang in oala statului, fiecare dintre ei ar putea munci mai putin decat se munceste acum. O alta problema si disputa cand e vorba de bugetari, apare cu orele care se recupereaza fix atunci cand cei din privat nu au ce recupera, ca ei au lucrat, eventual pe bani dubli, ca la privat productia nu se poate opri cu un anunt de azi pe maine, in zilelele in care bugetarii au avut liber, deci nu vor putea sa-si rezolve problemele cu institutiile nici in zilele libere nici in zilele de recuperare. Clar ca pe toti cei care lucram in privat ne deranjeaza acest lucru, dar se intereseaza cineva si de noi inafara colectorilor de taxe si impozite?

    • pe tine te deranjeaza orice in tara asta si crezi ca toata materia se invarte in jurul tau.Gresesti,femeia!

    • Va sugerez sa va recittit comentariile. Ve-ti constata cine si de ce-i nemultumit pe aici. Cat despre misoginism, va sugerez de asemenea, sa va informati din ce cauze apare, ce dezechilibre provoaca, Poate reusiti sa va tratati.

  • Pai nici nu se poate discuta de eficienta muncii la romani. Nu mai departe de mica noastra comunitate, in care se face un amestec ciudat intre presa si birt, chelnerii sunt si jurnalisti, si manageri la TV, romanul e bun la toate dar nu face nimic temeinic si apoi se plange ca o baba ca tara e guvernata prost.
    Eu traiesc in strainatate, intr-un oras cu de circa doua ori mai multi locuitori decat Bistrita. Aici, insa, nu exista nici o televiziune locala! Nu ar avea succes pentru ca nu are lumea vreme sa beleasca ochii la tot felul de talk – show-uri in care dezbat vrute si nevrute. Dimineata la 5 autostrazile sunt pline de masini cu oameni care merg la munca. Cate televiziuni sunt la Bistrita? 6? 8? Din ce Doamne traiesc toate?! Pai cred ca trraiesc, altfel s-ar reprofila, nu? S-ar face toate agentii de ocupare a fostei de munca, daca asta ar cauta romanii.
    E august. Unii sunt in concediu. Cei care au fost deja nu pot sa munceasca pentru ca depind de cei plecati. Pana in octombrie cand sunt toti la munca mai e un pic. Dar atunci incep ploile, frigurile, zilele mohorate, cu presiuni joase, depresii, asa ca mai asteptam pana la iarna cand ne mai invioram dar se apropie sarbatorile de iarna, sfarsitul anului, cadouri, planuri de Revelion… s-a mai dus un an si pana in primavara cand se mai schimba inertia lucrurilor… mai e. Noroc, romani! Sa fim sanatosi!

  • Alina ˝Problema este a prea putinilor cetateni care trebuie sa scoata PIB-ul˝

    Problema este ca exista prea putine locuri de munca in Romania. Nu discutam cauzele..Pur si simplu, si ca urmare a dezindustrializarii Ro, au disparut milioane de locuri de munca…Nu mai exista..
    Exista in acest moment in jur de 4,3 milioane de contracte de munca permanente. Ca numar de salariati suntem prin apropiere de Ungaria, Belgia, Bulgaria, Austria sau Israel, care au tot asa, in jur de 4 milioane de salariati.Numai ca populatia Ro este de cel putin 2 ori mai mare decat a fiecareia dintre tarile enumerate…Una dintre solutii este sa scapi de populatia in plus…S-o arunci pur si simplu in afara granitelor sau peste bord (ca pe Pluta Meduzei)..
    Io personal crede ca asta e o masura devastatoare pentru viitorul natiei..Asta daca mai vrea cineva sa mai existe o natie pe coclaurile acestea..Ca daca nu, nu..
    Eu nu sunt bugetar dar gasesc ca disputa dintre bugetari-privati este o tinta falsa..In particular, bugetarii nu mananca bani..
    Bugetarii iau banii si vin sa-i cheltuie la cofetaria mea, vin sa-si repare dintii la cabinetul meu, vin sa-si cumpere pantofi de la magazinul meu, in pauza de masa imi cumpara gogosi si placinte de la dugheana, in concediu vin sa inchirieze camere la pensiunea mea, isi cumpara combustibil de la benzinaria mea, cumpara mezeluri de la abatorul meu, cumpara lapte si branza de la fabrica mea, ies in oras cu copiii la Pizzeria mea, iau credit de la banca mea si imi platesc dobanda…Si asa mai departe, ca orice alt om care nu mananca banii ci ii cheltuie. (Bineinteles ca cele de mai sus sunt la modul generic, ca doar n-am io personal in proprietate toate acele afaceri ! )
    Orice client potential care imi ramane pe drumuri sau caruia ii scade salariul inseamna mai putina marfa vanduta pentru mine..In Bistrita poate nu se vede atat de clar dar ia intrebati un intreprinzator dintr-un fost orasel mono-industrial..Sau chiar din Nasaud, Beclean sau Sangeorz Bai..Cati dintre clientii sai sunt bugetari si ce s-ar intampla cu afacerea sa daca clientii bugetari iar ramane pe drumuri..
    Cat despre faptul ca ar scadea taxele daca ar fi concediati bugetarii cu carul..Nu cred asta..Asa cum s-a dovedit pana acum, a fost o masura pro ciclica, adica in favoarea acutizarii crizei..
    Ca un amanunt picant, Mariile Lor Bancile din Ro insele au intervenit pe soptite si prin dosul scenei la Maria Sa FMI pentru a sesiza ca masurile de a-i trozni cu toroipanul pe bugetari pot duce la pierderi uriase in sectorul bancar..Precipitarea bancilor a fost destul de amuzanta din anumite puncte de vedere..Mais passons..
    Va recomand un articol al lui Cristian Dogaru in Rom. Libera.
    Search ˝ Factura acordurilor cu FMI: 290.000 locuri de muncă pierdute în 4 ani ˝ .

    • De acord ca sunt prea putine locuri de munca si dezintustrializarea a devastata Romania, si prin plecarea multora s-a si descalificat forta de munca. Prin descalificare a-a ajuns la ineficienta si prin lipsa educatiei muncii practicata, la o ieficienta si mai mare. Toti privatii stiu ca bugetarii isi au rolul lor in economie si disputa este de fapt fals interpretata ca fiind intre privati si bugetari. Ea este de fapt, dupa parerea mea,despre proasta organizare a bugetarilor, despre proasta calificare a acestora si despre si mai proasta alocare a putinilor bani existenti. Interpretarea actuala si crearea conflictului este a politicienilor pentru asi ascunde propria incompetenta si furturile.

    • Alina, mi se pare cam hazardat sa te exprimi de proasta calitate a bugetarilor in general. Nu mai improscati cu noroi in toti bugetarii. Cum padure fara uscaturi nu exista, atat in mediul privat cat si la buget exista si persoane mai putin calificate. Indiferent pe ce parte a baricadei te afli raman valabile: pila, nepotismul, discriminarea (varsta, sex……..etc. Si nu fac aceasta afirmatie fara sa stiu despre ce vorbesc fiindca am lucrat si la stat si la privat.

  • Deacord ca oricare concediere si in sistemul public are o paguba pe partea economiei. Iar cine sau ce impiedica pe cei cu locul de munca sa munceasca mai eficient? Eficienta nu ar aduce un venit in plus, mai multa siguranta, progres si in final usurare si stres mai putin?
    Si daca sint prea putin cei care contribuie la economia statului, nu insemnea ca ceva este gresit cu sistem fiscal? Eu banuiesc ca fiscalitatea este prea slaba si economia subterana prea mare si din cauza ca statul si poporul sa compoarta unul cu altul in mod ostil. Statul putea avea venituri duble daca ar exista o disciplina mai mare si la angajatiilor de stat si la toti care cheltuie bani. Disciplina asta ar si creste nu doar prin amenzi ci si prin transparenta si buna gospodarie. Cred ca multi ar prefera sa plateasca impozite multe daca bani ar fi folosite in mod transparent si ar disparea clientelism la contracte publice cum o vedem in Bistrita.

  • Un articol de tot plansul.Ziua de 16 libera pentru bugetari se recupereaza in data de 24 august,asa ca nu vad de ce va tot impanati cu problema bugetarilor.In ultimul timp am citit in ziarul asta doar articole de 2 bani.Daca vrei cititori,reia problema cu parcarea de pe terenul de sport ca la asta te pricepi.De la opinca la vladica,toti suntem de vina pentru starea economica a tarii.

  • @ClaudIa
    Cand vorvesc de deprofesionalizare, nu ma refer doar la bugetari. Se intampla si in privat. Concret, la paradoxul ca desi generatiile noi au mult mai multe cunostinte generale ele nu se canalizeaza pe meserii sau specializari. Faptul ca invatam tot mai mult de toate, dar nu invatam sa facem nimic bine, se repercuteaza asupra calitatii muncii prestate. Devenim superficiali si indiferenti la munca pe care facem si datorita lipsei de motivatie( nu doar financiara), ne rezumam la a face doar strictul necesar, in ultimul moment.
    In ce priveste institutiile, regret ca trebuie sa o spun, insa majoritatea au o organizare stufoasa, care parca incurajeaza doar complicarea situatiilor, inventarea unor sisteme de scarpinat in ureche peste cap, care ne ingroapa in hartii,ne face sa ne pierdem vremea pe drumuri si sa batem la zeci de usi pentru a rezolva lucruri foarte simple. Va pot da zeci de exemple cu care ma confruntat eu, aproape in fiecare zi.
    Dar desigur, se intampla si in privat, de regula in companiile foarte mari, unde tot felul de protejati trebuie sa isi justifice locul si salariul ( vezi E-ON, Electrica, etc.) Se intampla mai putin in privat unde intreprizatorul este interesat de profit si unde, daca isi angajeaza neamulrile le pretinde o anumita eficienta sau isi asuma sa-i tina pe banii care altfel ar fi ai lui.

    • Da, aveti dreptate. Este cumplit sa soliciti o autorizatie, trebuie sa faci o documentatie stufoasa si vai de cei care nu cunosc cat de cat legislatia din domeniu respectiv. Dar as mai face o remarca. Din experienta proprie am constatat ca in general se plang si se vaicaresc cei care ar trebui cel mai putin sa faca acest lucru.

    • Remarca dvs, se refera probabil la cei care nu se izbesc de acest lucru. Daca cei ce intra ca mine in permanenta in contact cu asemenea situatii ar spune si ar fi auziti, daca cei ce lucreaza in asemenea sisteme ar lua atitudine si ar veni cu idei care sa le simplifice munca si ar fi si ei auziti, poate lucrurile s-ar schimba in beneficiul tuturor. Asta le reprosez eu functionarilor. Am auzit de prea multe ori: Stim ca-i o aberatie, dar stiti, astea-s regulile! Oare cine ar trebui sa le schimbe? Eu, care depind de semnatura lor? Dumneavoastra, pe care poate nici nu afecteaza situatia mea concreta? Putina mandrie pentru munca pe care o fac, pe care sa o castige pentru imbunatatirea conditiilor si mai putin orgoliu personal, nu ar strica in atitudinea functionarului, in general. Nu contest ca sunt fi functionari pregatiti si silitori, dar de obicei sunt cei care sunt ingropati in munca, in te miri ce birouri, nu cei cu care noi cetatenii venim de multe ori in contact.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS