Peste 7.000 de elevi de ciclu primar, gimnazial și liceal din Bistrița-Năsăud nu au făcut deloc ore online fiindcă nu au acces la internet sau nu au dispozitive pe care să se conecteze.
Întrucât este posibil ca și în viitor să se recurgă la acest mod de predare online, inspectorul școlar general Mihai Mureșan a spus că autoritățile locale trebuie să caute soluții pentru a conecta comunitățile la internet, dar și pentru a dota elevii cu aparatura necesară.
”Dacă luăm în considerare toate unitățile de învățământ, inclusiv grădinițele, din totalul de 288 de unități de învățământ, 225 au internet, iar 63 nu au. Activități online desfășoară 242 dintre ele, iar 46, nu. Ca număr de elevi implicați în acest mod de a desfășura cursuril online, aș putea să vă spun că 42.628 sunt beneficiari (informațiile fiind adunate din teren la începutul lunii aprilie – n.r.) ai acestor tipuri de cursuri, iar 8.900, nu. Acestea sunt date sintetizate pe baza rapoartelor date de directorii unităților de învățământ, dar trebuie să le punem oarecum sub semnul întrebării întrucât nimeni nu a făcut un inventar real cu privire la tipurile de aparate IT pe care elevii din județ le au. Dacă am elimina copiii de vârstă preșcolară, din totalul celorlalți elevi de ciclu primar, gimnazial, liceal sau postliceal, un număr de 36.567 de elevi participă la aceste cursuri, iar 7.324 nu au posibilitatea să urmărească cursurile online”, a spus inspectorul școlar general Mihai Mureșan pentru Timp Online.
Conform acestuia, nu au acces la internet sau dispozitive (gen tabletă, telefon, computer) pe care să se conecteze elevii din localități precum Slătinița, Breaza, Malin, Feleac, Figa, Cormaia, Podirei, Hălmăsău, Bichigiu, Șopteriu, Suplai, Aluniș, Perișor, toate localități mici, izolate sau chiar cătune. În schimb, Liceul Logos Bistrița și Liceul Feldru, ambele private, au posibilitatea de a ține cursuri online, ceea ce au și făcut și continuă să facă.
”Școlile care nu au putut ține cursuri online vor trebui, de îndată ce se va relua programul normal să organizeze activități remediale de recuperare a materiei care nu a fost predată în clasă și care a făcut obiectul activităților online. Ieri (miercuri – n.r.) a fost o videoconferință cu conducerea MEN și s-a pus accent pe faptul că, de ieri, vacanța s-a sfârșit, cadrele didactice au revenit în activitate, iar școlile trebuie să organizeze în continuare aceste cursuri online pentru toți elevii din toate unitățile de învățământ. Noi am transmis în teritoriu toate materialele de la minister care vizează aceste activități, am solicitat directorilor să monitorizeze zilnic modul de desfășurare a activității conform orarelor pe care le au în școli, să elaboreze un raport săptămânal și să le păstreze rapoartele în școală. Inspectorii noștri de sector fiecare va monitoriza modul de desfășurare a activității și va consemna absolut toate aspectele. Sunt măsuri concrete de natură să implusioneze activitatea online pentru această perioadă până la reluarea într-o formă sau alta a cursurilor în format clasic. Vom cere feedback de la elevi, cadre didactice și părinți”, a mai spus Mihai Mureșan.
Întrebat ce se poate face pentru ca toți elevii să aibă acces la școala online, Mihai Mureșan a răspuns: ”Dat fiind faptul că acest mod de lucru va fi utilizat și după terminarea acestei perioade grele care a lovit societatea și lumea întreagă, administrațiile publice locale trebuie să facă eforturi ca să aducă internetul în casele oamenilor pentru ca școlile să poată dețină minimum aparatură IT cu ajutorul căreia, în astfel de situații și nu numai, să poată să rezolve problema accesului copiilor la acest tip de învățământ. (…) Noi am scris în această perioadă un proiect cu finanțare europeană pentru două unități de învățământ – structuri ale Liceului Tehnologic din Lechința și ale Liceului Tehnologic Telciu, adică Vermeș, Bichigiu, Telcișor, Sângeorzu Nou – unde învață peste o sută de elevi. Dacă se va aproba acest proiect de 40.000 de euro vor fi cumpărate 100 de tablete și 10 laptopuri pentru cadrele didactice. Aceasta este o modalitate pe care și consiliile locale trebuie să o vizeze pe termen mediu și scurt pentru a rezolva problema la nivelul tuturor localităților. Eu, de îndată ce va fi posibil lucrul acesta, voi merge să stau de vorbă cu directorii și cu primarii ca să găsim soluții pentru a rezolva, la nivelul județului, în totalitate dacă se poate, această problemă. Sunt absolut convins că nbu vorbim de sume foarte mari pe care primăriile să nu și le poată permite. Chiar dacă ar fi așa, există posibilitatea accesării banilor europeni prin proiecte și poate fi rezolvată foarte elegant această problemă la nivelul întregului județ”, a spus inspectorul școlar general.
Au renovat 3 săli de grădiniță, păcat ca acei copii n-au apucat prea mult sa se bucure de sălile frumos amenajate.. psd-ul le-a desfiintat desi copii sunt, chiar mai bine de 15 pe grupa. Ar trebui sa ne punem intrebarea daca s-a desfiintat o grupă de la negrilesti, ceilalți 15 copii unde vor merge la grădiniță cu data de 1 septembrie 2020??! Va rog luati masuri in acest sens!
Ăsta este adevărat liberal, depune proiecte pentru comunele PSD. Bravos ! Telciu cu cel mai mare fond forestier din România trebuie ajutat,se descurcă greu. Este comuna cu cel mai mare buget din județ. Să vă fie rușine!
Lasa _… sa vina elevii fizic la scoala sa-i pupati in _! Fa ca trezoreria… totul doar fizic si acolo!!! Desteptati-va! Baga net! Cumpara calculatoare… si cheama-i si o zi/saptamana la scoala prin rotatie.
Doasarul Microsoft milioane de euro disparute anume pt doatarea scolilor cu aparatura,constructii si investitii inutile pt localitati ,orase….foarte multe ( partii,fantani arteziene prea multe si fara rost,atatea spectacole evenimente aiurea ,campanie electorale prea costisitoare si bani aruncati in nestire pt a prinde un post caldut,instituti arhii pline de bugetari care nu fac nimic dar platiti regeste…)
Si lista poate continua…
De asta nu avem nimic bun si folositor de 30 de ani
Lectii on line inseamna platforme digitale si conectare + suport tehnic asigurate de scoala si nu inseamna ca elevii primesc fise de lucru pe whats app, pe care le fac sau nu, pe care le verifica cineva sau nu…si mai inseamna sa investesti bani in pregatirea oamenilor si dotare….
Micșorați numărul de elevi din clase .30 e prea mult .ideal ar fi cam 15 maximum 18, chiar daca se va lucra alternativ . Fondurile europene sunt soluția pentru a asigura tablete pt elevi și eventual laptopuri pentru dascăli date în custodie cu o condiție sa- l păstreze și sa nu -l deterioreze ca altfel îl. plătește .Lecțiile online vor fi o necesitate de acum încolo .Tinerii stiu sa o facă , știu sa acceseze anumite platforme, dar unii mai în vârstă nu știu .Cu toate acestea cei în vârstă sunt mari titulari iar tinerii , deși au note mari la titularizarî, nu se pot titulariza din lipsa de posturi .Eu zic ca o condiție a posibilității de a lucra în învățământ ar trebui sa fie cunoașterea activității de a face lecții online .Promovați tinerii care stiu și care au și voința de a o face .Și micșorați numărul de elevi din clase, chiar dacă s- ar lucra alternativ .Accesați fonduri UE pt toate scolile și creați condițiile necesare .
De ce sa depus proiect pentru două comune care stau bine financiar? Ex. Comuna Telciu ,este comuna cu cea mai mare suprafață de pădure din tara iar Lechința anul trecut a avut cel mai mare buget din județ primit de la bugetul de stat. De ce nu sa depus proiect pt niste com care au foarte mic buget, pe ce criterii a stabilit tovarășul Mureșan?
40.000 euro 100 tablete si 10 laptopuri .scump domnule!
vorba reclamei daca gasesti undeva mai scump iti dam de 2 ori diferenta
Domnule inspector general, prin prezenta doresc sa va informez ca de când au început cursurile online s-au cam uzat perdelele si nici zugraveala nu arata extraordinar.
Oare cui sa ma adresez sa-mi trimita niste bani de perdele si lavabila?
Ca la scoala asa se proceda.
Multumim PNL in sfarsit oameni `CAPABILI` ajungem inapoi unde eram acum 15 ani cu tovarasul Muresan. Oameni tineri si capabili nu vreti sa promovati doar tovarasi !!! Electoratul e cu ochii pe voi nota de plata se apropie….
Ce inseamna ca au elevii acces? Ca doamna isi foloseste laptopul personal si abonamentul personal la internet, iar noi parintii de asemenea, in loc sa imi fac jobul de acasa pe laptopul firmei , pe internetul platit de firma trebuie sa particip la lectii online cu copilul? Asta inseamna ca al meu copil nu e intre cei 7000 din judet care nu au accest? Sunteti bine, domnu inspector?????
Cei 7000 de elevi din ciclu primar general si liceal nu au beneficiat de educatie online nu doar datorita faptului ca elevii nu detin aparatura IT sau nu au acces la internet ci marea majoritate datorita faptului ca profesorii si scolile nu s-au organizat si nu au fost interesati sa abordeze acest nou tip de invatamant. Acest lucru cred ca il cunoasteti dvs foarte bine. Cunosc foarte multe cazuri in care in toata aceasta perioada de izolare nu au facut o ora de curs online desi aveau tot ce era necesar. A lipsit cu desavarsire dorinta profesorilor si a conducerii scolilor. Ca sa trimiti pe whatsapp fotografii cu o lectie nu cred ca inseamna predare online. In acest moment cred ca aveti de a face in calitate de inspector sef nu doar cu lipsa aparaturii IT ci si cu mentalitatea profesorilor care trebuie urgent schimbata. Ei trebuie sa inteleaga ca in urmatorii ani invatamantul online va lua o mare amploare iar educatia acestor copii va depinde mult de implicarea dansilor. Sper ca acest lucru va fi inteles cat mai repede si foarte curand vor incepe cu seriozitate acest nou tip de invatamant. De fapt am inteles ca exista si un ordin al ministrului invatamantului care obliga organizarea acestor cursuri. Ca parinti suntem obligati sa ne implicam acolo unde putem pentru ca acesti elevi sa nu sufere in primul rand de lipsa educatiei si sa sesizam aspectele negative din organizarea si implicarea profesorilor in predarea online. Trebuie sa avem foarte serios in vedere si lipsa socializarii acestor elevi. Cel putin in aceste momente de izolare socializarea online a colegilor dintr-o clasa prin intermediul predarii online ar fi un mare plus pentru ei. Succes.
Si cati profesori?
Da învățarea online e de viitor .Toți trebuie sa o facem și sa ne adaptăm noului .Cei mai în vârstă care nu se descurca se pot pensiona .Lăsați locul tinerilor care stiu și vor sa o facă .Și bine zicea cineva micșorați numărul de elevi din clase .Ar fi o modalitate de a menține distanțarea fizica .Chiar dacă s ar lucra alternativ .Ce te faci cu 30 în clase ? Nici 20 nu ar trebui .Și promovați tineretul .Ei știu pot fi vor face treaba buna .Nu ignorați aceste lucruri .