Actualitate

Preotul Nicolae Feier, propus cetățean de onoare al Bistriței

Un proiect de hotărâre privind conferirea titlului de Cetăţean de onoare al municipiului Bistriţa” preotului Nicolae Feier se află pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local de joi 27 mai.

Părintele Nicolae Feier, care slujește la Biserica de la Coroana, va primi această distincție ”pentru contribuția semnificativă în promovarea imaginii pozitive a municipiului, înfăptuită pe parcursul ultimelor decenii printr-o remarcabilă implicare în viața religioasă și culturală a municipiului”.

După ce proiectul inițiat de primarul Bistriței va fi adoptat, însemnele care atestă calitatea de Cetăţean de onoare al municipiului vor fi înmânate în cadru festiv, la o dată ulterioară.

Preotul Nicolae Feier va deveni al 72-lea cetățean de onoare din istoria Bistriței.

30 comentarii

  • Propunerea e dupa cum e si administratia: Dezastroasa. Cica:” pentru contribuția semnificativă în promovarea imaginii pozitive a municipiului, înfăptuită pe parcursul ultimelor decenii printr-o remarcabilă implicare în viața religioasă și culturală a municipiului”. Parintele nu a ridicat o biserica in Bistrita, in comparatia cu alti preoti. Nu e vreun ctitor de biserica in Municipiu. Ce a facut? A scris niste carti cu copy-paste si si-a luat un titlu de profesor care nu il are? Intrebati-l cine l-a facut profesor, ce doctorat a facut? Vai, vai, vai…

    • 8 pagini umplute cu povesti goale pentru acordarea unei distincții onorifice?? 4 angajați ai primăriei au pierdut timp sa le analizeze și sa le semneze!!!
      Căutați și uitați-vă la episodul de aseară (20 Mai 2021) din serialul Las Fierbinti!!!! sa vedeți clar cum se poate rezolva, vorba cântecului,… atât de simplu și ușor… Situația birocrației sistemului public! finalul o sa va surprinda!

    • La astia nu le mai sjung banii si nu-i mai satura Dumnezeu de bsni, fala si toate cele.
      Acest popa, din sslariu de bugetar, are aveti colosale si influenta infinita.
      Acum tanjeste dupa titluri…,
      Oameni slabi la cap. Mai nou popii sunt mai presus decat Dumnezeu!
      Din partea mea, sa-l faca cetatean de onoare, a judetului, a Ardealului si a tarii. Cu ce ne incalzeste oe noi?

  • O rușine! O palmă dată Bistriței de actualul primar și actuala administrație. Dacă va fi acordat probabil va fi și ultimul. Nici un cetățean onorabil, nici un om întreg cu mintea pe umeri nu va dori să urce pe aceeași scenă cu Feier și Cosma.
    Asta se întâmplă când unui propagandist a lui Ceaușescu i-au fost încredințate, timp de zeci de ani, milioane pentru propagandă, șușanele și excursii în străinătate. O rețea de soldați ideologici ai național-comunismului s-a format și-a produs „operele” propagandistice și urmărește acum consacrarea definitivă și transmiterea ștafetei către o nouă generație.
    Premierea lui Feier este coborârea definitivă a Bistriței în cel mai neagru abis al dacomaniei, al protocronismului al șovinismului și al naționalismului antioccidental. Abominabil!
    Bravo liberalilor, care nu cu mult timp în urma voiau o statuie a lui Deng Xiaoping la Bistrița. Vor avea acum statuia lui Feier. Atâta s-a putut. O pată de rușine pe obrazul Bistriței care nu se va șterge niciodată.

  • Daca aceasta stire a produs un asemenea deranj inseamna ca parintele Nicolae Feier merita cu prisosinta acel titlu de cetatean de onoare al Bistritei. Nu toti preotii au veleitati de constructori. Daca titlurile de cetatean de onoare s-ar acorda dupa numarul bisericilor ridicate multi preoti ar avea acel titlu. Dragilor „protestanti” o carte este o biserica in constiinta neamului . Mai multe carti reprezinta o salba de biserici. Parintele Feier prin cartile scrise si prin predicile deslusite duminica de duminica intregeste comoara culturala a orasului. Felicitari celor care au facut propunerea , celor care au „scris” proiectul de hotarare si nu in ultimul rand primarului Ioan Turc. Nu fiti suparat parinte Nicolae , nu puneti la suflet rautatile unora , sunt sigur ca cei mai multi bistriteni va cinstesc si va iubesc pentru faptele Dvs.

    • „Mai multe carti reprezinta o salba de biserici. Parintele Feier prin cartile scrise(…) intregeste comoara culturala a orasului”
      – Dacă scrii 20.000 de mii de cărți pe an nu înseamnă că automat o faci și bine. Cel puțin în domeniul istoriei , stimabilul preot ar fi fost foarte apreciat dacă nu scria deloc. Ar fi scutit istoriografia română de îngroșarea „zonei negre”- (a lucrărilor pseudo-științifice de duzină) din care fac parte și lucrări ale colegilor întru convingeri cum ar fi Dogaru, Chelaru sau Roxin. Ar fi fost de altfel și un ecologist de primă clasă scutind niște copaci de ghinionul de a deveni material subiacent pentru asemenea elucubrații.

  • nu poti fi inspector scolar daca nu esti si profesor cu grade didactice 10 ani inspector !!!
    a zidit cu colegii sai BISERICA de la OGA pana la bolti
    i-a dat Hramul bisericii pe care a facut-o in vremuri grele in Gledin
    opera sa a generat Canonizarea a 5 Sfinti
    21 de ani redactor la tvsi membru UZRR
    PROF Vissiting la Instit.Cult.Roman
    pentru ca isi iubeste neamul s-a specializat universitar si post universitar in istorie este licentiat in istoria Bisericii
    mai presus de toate este PREOT si unul ALES !!!

    • S-a specializat în istoria besse.ricii. De fapt a inventat o disciplină nouă: bessiroteologia.

  • Draga Ciprian, am inteles de unde e titlul de „profesor”, asa cum isi spune peste tot. Inseamna ca toti preotii care au predat religie (si in anii 90 au fost cam toti) si au grade didactice sunt preoti ” profesori”. M-ai luminat, atunci ce sa spunem de aia care au doctorate, dar nu se numesc profesori. Cat despre biserica de la OGA, mai incet cu pianul pe scari. E ctitoria parintelui Suciu.

    • E adevarat ca părintele Suciu a fost cititorul bisericii noastre,dar la început,părintele Feier i-a fost alături. Noi,enoriașii bisericii Sfînta Treime,știm asta.

    • Biserica de la Oga a fost construită de preoții Sabau , Baciu și Feier pana la cupola centrală refuzând- o Greco Catolicii , s-a format parohia Sf Treime .
      Pr Suciu a ocupat-o prin concurs . Trăiește , întreabă și apoi comentează !!!

  • In legătură cu preotul Nicolae Feier există dacă nu controverse, cel putin niste semne de întrebare. Prin anul 2011 dânsul a mai fost „curtat” de organizatia locală a PNL Bistrița-Năsăud, pe vremea când aceasta era condusă de Ioan Țintean să candideze la alegerile locale din 2012 pentru fotoliul de primar al municipiului Bistrița sau măcar la o funcție de consilier municipal în Consiliul Local. (Vezi:
    https://timponline.ro/reguli-facute-ca-sa-fie-incalcate-pnl-il-vrea-pe-parintele-nicolae-feier-candidat-pe-listele-sale-cu-derogare-de-la-mitropolie/ ; si
    https://timponline.ro/amneziile-lui-ioan-tintean-dauneaza-grav-pnl/)
    Iată că după 10 ani, preotul Nicolae Feier, este propus cetățean de onoare al Bistriței acum un alt presedinte al organizatiei PNL Bistrița-Năsăud, pe numele său Ioan Turc, în calitate de primar al municipiului Bistrița.

  • Frumos spus-o carte reprezintă o biserică în conștiința neamului,mai multe ,o salbă.Parintele Feier este un ctitor pentru sufletele noastre.

  • Pai atunci sa rămână cu titlul primit de la cei care îl stimeaza:))), sa lase onorurile pentru alții, mai binevazuti!

  • „Nominalizarea este neinspirată. Momentul este prost ales.”
    Din păcate așa este.
    Cei trei, care au făcut sugestia primăriei, Cosma Dorel( finul distinsului preot), Elena Câmpan și Zorin Diaconescu, megalomani din fire, încearcă așa să-și mai satisfacă ambițiile nemasurate de mărire, l-au transformat pe pr.N.Feier într-un clovn, care cu toate ocaziile îi prealaudă, îi preamăresc, deși au adus daune imaginii reale, doar cea prefabricată de ei e impecabilă.
    Pr.N.Feier merita să aibă colaboratori corecti care să nu contamineze buna religie cu politica si falsa cultura. Care sa nu-l coboare de pe Căile Domnului pe căile mizere ale omului.

  • Răutatea, ignoranța, invidia și prostia își dau mâna în mod strălucit, spre a ponegri un Preot și un Om de mare noblețe al orașului și al neamului nostru. Puteți nominaliza o altă personalitate a urbei noastre care să se apropie de ceea ce a făcut preotul profesor Nicolae Feier nu doar pentru Bistrița, ci și pentru cultura română? Poftiți, vă ascultăm! Meritele nu ți le poate da un partid, o știm bine, ci ți le făurești. dacă poți. Voi sunteți ca cei ce batjocoreau pe profeți și îi cinsteau după ce au murit, fiindcă abia atunci nu-i mai deranja.
    Recomandăm părintelui să publice lucrările domniei sale în câteva limbi europene și veți auzi numele lui mai departe decât vî închipuiți, deși domnia sa nu umblă după titluri de niciun fel.. Ce veți spune atunci, dragi farisei de azi?
    Din spusa voastră răzbate lipsa de cunoaștere a eforturilor sale, care au rodit pretutindeni pe unde a trecut. Nu vă tulburați, părinte! Ce om de valoare a fost lipsit de semeni dușmănoși? HRISTOS Domnul? Apostolii? Marii patrioți ai neamului? Eminescu?
    Calitatea de Cetățean de onoare al urbei este un lucru mic, comparativ cu meritele domniei sale, dar fie, atâta se poate face la nivelul nostru.

  • @Florico, Unde am greșit prin ce am zis ca nu înțeleg!!
    Eu am citit un comunicat printre semnatari fiind și acest sfânt părinte, acel comunicat m-a dezgustat total la modul exprimării, incoerente și a aruncatul vinei asupra altora… Scrisoare de nivelul clasei a II-a.
    Daca poti debita și semna asa ceva… Ma îndoiesc de calitatea cărților scrise și de nivelul de educație a celor care ii sorb cuvintele, ca să citez pe cineva de mai sus.
    Pana la urma nu i-am contestat titlul primit de la cei care ii stimeaza… Am zis doar ca toți sa se bucure de aceasta situație!!!
    Dar, de ce mai e nevoie și de alte omagii din partea altora care nu își pot exprima părerea decât asa…????

  • NESIMTITILOR si LOAZELOR de comentaci ! Nici la batatura calcaiului parintelui FEIER nu ajungeti ! Sa va fie rusine neghiobilor !

    • De ce jignești gratuit??? De ex tu ai citit ce am scris eu???? Ca bănuiesc ca și pe mine ma incluzi în cei la care te referi????
      Eu nu-l cunosc pe acest personaj, am participat cred la un botez și un parastas făcute de el, dar am citit comunicatul cu cimitirul și îmi e de ajuns!

  • Pentru Păcătos
    Ba cred că știi ce spui și o faci în cunostință de cauză.
    Am simțit că te afecteaza sincer nedreptatile, dar iata, traim vremuri
    în care se moare cu dreptatea în mana.
    Nici o instituție publica nu e corecta fata de cetateanul obisnuit.

    Cred ca multe mame care se lupta pentru copiii lor în nevoi au mai mult har ca toti preotii, si toate ar merita să fie cetateni de onoare.

  • Niște pocăiți închiși în sectele lor, care citesc numai ce scriu ai lor și au ca temniță propria lor părere despre lume, din care nu pot să iasă…aceștia vă ponegresc, părinte. Nu vă cunosc și nu știu ce ați realizat. Chiar numai Monumentul eroilor pe care l-ați realizat, ar fi suficient pentru a fi cinstit numele dv. Aceștia sunt cei care au lătrat mereu și împotriva Catedralei Naționale și hulind pe ierarhii Bisericii Ortodoxe cu orice ocazie, de obicei dușmani ai Crucii și a tot ce înseamnă patriotism.

    • V-am dat un + pentru mesajul pe care l-ați postat anterior, dar citind pe acesta din urmă, m-ați făcut să regret. Din păcate, demonstrați că nu sunteți cu nimic diferit (mai bun) față de cei pe care îi apostrofați. Acuzați „niște pocăiți închiși” fără să argumentați. Nu că eu aș fi mai bun, dar…
      Pe de altă parte, toți aspirăm la o viață mai bună. Să nu uităm că frumusețea, pacea și echilibrul vieții sunt în primul rând consecințele caracterului nobil, deci SĂ FIM OAMENI! Prea ne lăsăm învrăjbiți de politic și altele „din cele pământești.”
      🙂

  • Cei care au intocmit ”RAPORTUL” să se mai documenteze, spun acolo și neadevăruri, din dorința de a fi convingători! ONOARE se cade să aibă și cei care întocmesc raportul și cel pentru care se întocmește!

  • Pt cei care arunca cu pietre ,si au fost atat de deranjati de aceasta propunere, cred ca ati vrut sa spuneti ca nu a ridicat nici un ,,locas de cult”, biserica ridicata de parintele Feier, cea adevarata, e una foarte mare,frumoasa si simpla,o puteti vedea in fiecare zi in cea mai minunata forma, o gasiti la acelasi locas de cult unde slujeste dumnealui, in cozile interminabile de oameni simpli,saraci, bogati ,tineri, batrani,copii,romàni, tigani, care in incercarile vietii sunt ajutati de Dumnezeu prin dumnealui sa vada lumina in intuneric,sa gaseasca curajul de a merge mai departe…, doar atunci cand vezi acea dorinta, necesitate,credinta,speranta,multumire…in oamenii care trec pragul unui locas de cult, atunci poti numi acel loc ,,biserica”, cred ca dumnealui a zidit acea Biserica pe parcursul multor ani, cuprinzand intreg judetul, caramizile au fost fiecare suflet care a primit un sfat,o rugaciune, o implinire, iar eu sunt una din acele caramizi, fapte caritabile are destul de multe alaturi de ceilalti preoti, dar si personale,deci celor care sunt foarte mari politicieni si judecatori, ce aveti de pierdut daca parintele Feier ar primi aceasta distinctie…? Va e frica ca nu o sa va ajunga si domniilor dumneavoastra…,sunt sigura ca v-ar ceda acea onoare bucuros, e cine e datorita dumnealui, nu datorita unui titlu…

  • Motto:
    „De aceea, pledoaria mea nu este contra unor abordări, contra unor școli istorice sau numite „istorice” și nici contra unor persoane și personalități preocupate de trecut, ci este – simplu – o pledoarie pentru istorie și pentru istoric, pentru acea istorie privită ca formă de cunoaștere a vieții oamenilor în funcție de criteriul adevărului și pentru acel istoric care este specialist”.
    (Acad. Ioan Aurel POP- Statutul istoriei și al istoricului la un secol de la Marea Unire)

    In RAPORTUL de prezentare a propunerii de acordare a titlului de „CETĂŢEAN DE ONOARE AL MUNICIPIULUI BISTRIŢA” preotului NICOLAE FEIER i se atribuie calităti pe care „vasăzică nu le are” cum ar spune Caragiale.
    Intre acestea se numără si calitatea de istoric. Numai că tocmai tocmai in acest domeniu al istoriei a dat dovadă cel putin de amatorism. In anul 2015, preotul Nicolae Feier sustinea o enormitate cum că „biserica de la Coroana” cea mai veche din Bistriţa, cunoscută în Evul Mediu drept Mănăstirea Minorită a aparţinut dintotdeauna călugărilor ortodocşi. El susţine răspicat că:
    „A fost găsit un document care mi-a demolat toată ştiinţa despe acest subiect… Această biserică, printr-un ordin, o lege a episcopului Transilvaniei Andei Szekey abia în 1336 a fost luată de la grecii schismatici, adică, mai pe româneşte de la românii ortodocşi şi a fost dată ordinului fraţilor minoriţi ai ordinului Sfântului Francisc de Assisi… Dacă veţi să vă documentaţi asupra acestui fapt, intraţi pe Google, la Misterele Bistriţei, şi citiţi acolo că doamna Milea publică pentru prima dată documentul acesta în care se arată că biserica este luată de la românii ortodocşi şi dată fraţilor minoriţi…”
    La data când preotul Nicolae Feier a scos de la naftalină documentul cu pricina, Biserica de la Coroana era revendicată in instantă de Biserica Greco-Catolică. Intâmplător sau nu procesul care a durat de mai mulți ani și a fost câștigat de ortodocși la sfârsitul anului 2015. Se pune intrebarea cât o fi contat argumentul preotului Feier in procesul juridic.
    In numele adevarului, reamintim ca in 1893 biserica (fosta a minoritilor) impreuna cu ansamblul manastiresc nefolosit la vremea respectivă, fusese cumpărate de Biserica Greco-catolică, cu suma de 35.000 de florini avand in vedere ca la acea vreme romanii nu aveau voie sa isi construiasca biserica in interiorul orasului. Biserica Greco-Catolica a avut un rol esential in emanciparea si realizarea unitatii nationale a romanilor. Insusi marele istoric Nicolae Iorga a spus că toată diplomaţia României de 100 de ani nu a făcut atâta pentru a fi europeni, cât a făcut Biserica Greco-Catolică. Prin urmare, Biserica de la Coroana este biserica de suflet a greco-catolicilor bistriteni, fiind martora activa la evenimente importante de traire si simtire ramaneasca, culminand cu Marea Unire de la 1918. De aici a plecat spre Alba Iulia delegatia romaneasca participanta la Marea Adunare Nationala convocată de către Marele Sfat Național Român, prin Consiliul Național Român Central de la Arad, dupa ce “Credentionalele” fusesera sfintite in Biserica Romana Unita din Bistrita. De la Marea Unire se trage numele de Piata Unirii si nu are nimic in comun cu Mica Unire, chiar daca un primar incult a mutat aici bustul lui Cuza de la IJP, creind o confuzie publica legata de numele pietei. În 1948 regimul comunist a desfiinţat Biserica Greco-catolică, drept urmare şi biserica a fost preluat de către ortodocşi, iar in una din cladirile ansamblului manastiresc a functionat multa vreme Muzeul Bistritean. Dupa 1989, nu doar ca nici macar biserica nu a fost retrocedata adevaratilor proprietari greco-catolici, dar ortodocsi au pus stapanire si pe cladirile manastiresti ca si cum ar fi ale lor. De altfel, inainte de 1989 Protopopiatul ortodox din Bistrita a functionat la „Catedrala Ortodoxa” de pe str. Odobescu, avand hramul „Sfintii trei ierarhi” acesta fiind primul edificiu, construit în Bistriţa, pentru cultul ortodox. Nu intamplator acolo se afla si mormantul lui Grigore Pletosu, primul protopop ortodox al Bistritei. Ierarhii ortodoxiei bistritene sunt in stare sa-si nege propria lor istorie pe aceste meleaguri numai pentru a nu renunta la ceea ce nu le apartine.
    Nu intâmplător academicianul Ioan-Aurel Pop făcea un apel pentru ca istoria adevarată să fie făcută de specialisti in domeniu pe bază de izvoare si fapte autentice.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS