Economie

Producătorii de legume se simt descurajați. Statul nu face nimic să îi protejeze

Rombat

Fermierul Ioan Simionca din Monor, care de aproape 10 ani cultivă teren pe care produce legume cât mai natural cu putință, spune că se simte descurajat nu atât de povara fiscală pe care statul o pune pe umerii micilor producători, cât de faptul că nu se face nimic pentru protecția celor care vând legume sănătoase.

”Mă simt tare descurajat. La început eram pornit pe treburi mari, dar îmi dau seama că în România nu există niciun drum, să zici că mergem pe el și ajungem undeva. Nu neapărat din cauza taxelor, problema este că nu se vede o orientare spre bine. În ziua de mâine nu se vede nimic la orizont”, ne-a spus Ioan Simionca.

El spune că Piața Decebal e plină de comercianți care pretind că sunt producători, dar vând legume obținute industrial cu multe pesticide la prețuri mai mici decât cei care își cultivă pământul, iar satele sunt traversate de comercianți ambulanți care vând din mașini legume ieftine și de proastă calitate, pe care nu-i întrebă nimeni nimic.

”Suntem băgați în aceeași oală cu cei care vând varză erbicidată ca să rămână de o jumătate de kilogram, iar a mea are 3 kg că e crescută natural. Suntem băgați în aceeași oală cu cei care vând ardei crescuți cu prafuri și cu spume sau aduși de afară, în timp ce ai noștri sunt crescuți cu îngrășământ de grajd și nu au fost stropiți anul acesta niciodată. Am mai avut acum vreo 4 ani când nu am stropit cultura deloc. Sunt clienți care, într-adevăr apreciază, dar, din păcate, sunt foarte puțini”, a spus el.

Prețurile pe care le practică producătorii locali sunt într-adevăr mai mari, dar marfa lor e proaspătă și de calitate.

”Dacă te-ai dus în Piața Decebal să cumperi de la comercianți și ai luat 10 kg de ardei kapia cu 7 lei/kg, ai dat 70 de lei, dar când ajungi acasă să-i cureți, două kg le arunci. Vii și iei de la mine cu 10 lei/kg, dai 100 de lei, dar nu arunci nimic. Întreb: dacă dincolo arunci două kg, la cât urcă prețul la cei pe care ai dat 7 lei? Urcă la 10 lei. Aici e problema. Lumea nu înțelege, e lipsă de educație în a cumpăra și a mânca. Nu o să fim niciodată ca popoarele din vest pentru că nu suntem educați să mâncăm sănătos”, a spus Ioan Simionca.

El a explicat că legumicultorii locali nu au cum vinde la prețurile celor din Olteania întrucât perioada de recoltare este scurtă, de două luni, față de 6 cât e în sudul țării. ”Costurile noastre cu întreținerea sunt mult mai mari, iar producția mult mai mică. Și atunci se justifică cumva și faptul că legumele sunt mai scumpe, dar la calitatea pe care o au, vă spun că nu sunt scumpe. Eu vând varza cu 2 lei kilogramul. Acum vreo 8-9 ani era tot doi lei, atunci franzela era și ea 2,5 lei. Acum franzela e 7-8 lei, varza e tot doi lei ca și acum 8 ani. Prețul ardeilor a urcat în fiecare an cu 1 leu”.

Fermierul spune că pentru a se vedea diferența între legumele obținute natural și cele produse industrial ar trebui să existe în în Piața Decebal un laborator de analize pentru verificarea produselor de la tarabă: ”Doar atunci am putea clarifica lucrurile, până atunci nimic”, a spus Ioan Simionca.

De asemenea, el crede că ar trebui verificate toate certificatele de producători în teren.

9 comentarii

  • Si uite asa ti-ai irosit 10 ani din viata sperând ca o sa poti schimba ceva la tine acasa.
    Intr-o tara a pensionarilor speciali si a unora care traiesc cu privilegii, în timp ce altii traiesc de pe o zi pe alta cu pâine si pateu tu ai crezut ca vei putea face educatie alimentara vânzând produse bio.
    Nu ti-ai pus problema ca o treime din tara a emigrat de foame si saracie, iar astia ramasi nu-si permit 2 euro pe kilogramul de ardei câd ei muncesc cu 3 euro pe ora?

    40
    9
  • Pai in urma cu cateva minute am vazut la stiri, cum spunea Mosteanu in engleza, intr-o declaratie, ca pentru Romania, Ucraina e pe primul loc.
    Vedeti declaratia daca nu credeti.

    29
    31
    • @ Brezu
      Chiar asa greu e de inteles? Trebuie sa explic? Suntem ca in bancul cu girafa care nu intelege un banc?
      Pai ideea e ca Statul e preocupat de alte aspecte, de alte tari, nu de interesul romanilor, al omului de rand. 🤦

      30
      16
  • Cand e vorba de scos bani din buzunar ,romani,nu mai sunt nationalisti . Ieftin sa fie ,mult sa fie ,nu conteaza ca nu se produce la noi.

    Cum sa sustinem producatori romani , cand la noi expresia ,, sa moara capra vecinului ” a intrat in ADN-ul neamului nostru.

    23
    7
  • Domnul Simionca este un om demn de admirație. Muncitor, dedicat și priceput. Felicitări pentru legumele de excepție, gustoase și sănătoase.

    26
    4
  • Eu cutreier mult prin tara si am observat,mai ales in zona Ardealului,ca nu prea au ramas terenuri nelucrate,de aici am tras concluzia ca agricultura a devenit o afacere rentabila ,de aici si intrebarea legata de articolul din presa ,nu am inteles ce il supara pe domnul Simionca,piata libera fiind determinata de cerere si oferta,de starea materiala a populatiei,etc.Dansul chiar recunoaste ca cei din sud, au avantajul climateric,ce sa faca guvernul ,sa aduca soarele si caldura la Monor,sa faca cursuri de educare a populatiei,care musai trebuie sa fie ca cei din occident,sa cumpere mai scump de la el?Cum poti acuza ,o parte din populatie,care se zbate in pragul saraciei,ca sunt needucati in ceea ce priveste alimenatia sanatoasa?Credeti ca acei oameni, printre care ma numar si eu,am furat banii,?Sunt un fan al emisiunilor cu profil agrar,pe care le-as numi programul plangaciosilor si a tanguierilor,v-as recomanda sa le urmariti si d-voastra,unde veti vedea fermieri,asemenea d-lui Simionca,cu o stare materiala mult superioara nivelului mediu,burtosi,incruntati si vorbind de sus ,cu un aer de superioritate, in care se plang de guvern si de populatia proasta ,in ciuda ,tuturor subventiilor si ajutoarelor pe care le primesc de la statul Roman.Legat de comecianti,cum va explicati ca ei vand mai ieftin,fiind la a doua mana,vreti sa-i eliminati,vindeti mai ieftin,pentru asta faceti asociatii ,modernizati-va,reduceti cheltuielile,produceti ieftin si bun,asta-i capitalismul.D-l Simionca are si avantajul apei si a gunoiului de grajd gratis,atunci unde-i problema?

    23
    3
  • Prin prisma meseriei călătoresc destul de mult și, spre surprinderea mea, am băut o cafea cu 2 euro la lacul Como, am mâncat paste cu 10 euro în centrul orașului Milano, un T-bone de peste 2 kg în Palma de Mallorca cu doar 49 de euro.
    Am vizitat de mai multe ori regiunea Bordeaux din Franța, unde am cumpărat vinuri premium cu 5–7 euro (preț de magazin, nu de restaurant). Și exemplele pot continua…

    Acum vine întrebarea:
    Cum poate francezul să scoată un vin premium la 35 de lei, în timp ce Jelna sau Lechința, care abia au deschis „abecedarul vinului”, scot pe piață sticle de la 50 de lei în sus?
    Și asta în condițiile în care, în Franța, un muncitor în viticultură câștigă de la 2.500 de euro în sus.
    Să nu-mi spuneți că e vorba de subvenții, pentru că nu e adevărat.

    La fel și-n restaurante: cum poate un patron din Mallorca să vândă un T-bone de 2 kg cu 250 de lei, iar la Terra, în Bistrița, un amărât de antricot de 400 g e 120 de lei?

    În România, oricine se apucă de un business vrea să se îmbogățească în doi ani.
    Deschizi un aprozar și deja umbli cu servieta, că ești „patron”.

    Am întâlnit patroni francezi cu active de peste 30 de milioane de euro, care munceau 12 ore pe zi, în fiecare zi, pe tractor nu la birou.
    La noi… după două luni de firmă, ești deja prea important ca să mai ridici ceva cu mâna ta.

    Stiu ca, comentariul nu este la subiect dar din pacate se aplica si in acest domeniu.

    Toți producătorii de legume pot să-mi dea dislike-uri și să-mi spună cât muncesc ei.
    Eu le spun doar atât: toată lumea muncește, dacă vrea să aibă succes.
    Nu sunt singurii care muncesc — succesul vine doar prin multă, multă muncă.

    26
    3
    • @Unualtul

      Da domnule 👍🏻…. dimineața șefii mei deja sunt la birouri pe când noi muncitorii ajungem pregătind furgonetele pentru ziua respectivă, ajunși la lucrări se schimbă în hainele albe de zugrav și dacă trebuie șlefuit spre exemplu iau șmirghelul sau mașina de șlefuit și îi dau bătaie fără să le cadă inelele de pe degete…. și, și conducem zilnic în jur de 500 kilometri dus – întors, iar anual trec prin conturile firmei și 800 de mii Euro iar autovehicule de altă gamă în garaj și a două locuință la plajă dacă doresc o masă în familie pe malul mării…. așa de simplu!!!….. în modul acesta toată lumea funcționează, funcționează ei, iar noi din urmă la fel funcționăm și familia noastră nu rămân în urmă.

      3
      5
Apasă aici ca să comentezi

Răspunde-i lui Client permanent Cancel

Reguli pentru comentarii. Click aici.