Actualitate

Pubelele galbene, la control. Există riscul să nu fie ridicate. Ce spune șeful ADI Deșeuri

Pubelele galbene în care deșeurile reciclabile din plastic / metal nu sunt colectate într-un mod corect nu vor fi ridicate de către operatorul de salubritate.

”Corpul de Control al ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud va verifica în cursul acestei luni modul de colectare separată a deșeurilor din plastic și metal care trebuie depuse în pubela galbenă din județul Bistrița-Năsăud. În cazul în care pubela galbenă controlată conține deșeuri reziduale, deșeuri provenite din construcții sau deșeuri reciclabile murdare cu grăsimi vegetale sau animale, nu va fi ridicată de către operatorul de salubrizare Supercom. Cu ocazia verificării, pe capacul pubelei neridicate va fi aplicat un autocolant de culoare roșie, care specifică data, ora și motivul pentru care această pubelă nu a fost ridicată. Proprietarul pubelei galbene neridicate trebuie să selecteze din nou deșeurile din această pubelă, iar aceasta va fi ridicată de operatorul de salubritate în următoarea dată programată pentru colectarea deșeurilor reciclabile din plastic și metal”, spune directorul ADI Deșeuri, Cristian Niculae.

În pubela galbenă se colectează strict deșeuri din plastic și metal: PET-uri și ambalaje din plastic ale produselor cosmetice și ale detergenților; folii și pungi din plastic; doze din aluminiu, spray-uri cosmetice și alimentare; conserve și alte recipiente din metal; alte deșeuri din plastic și metal.

Este foarte important ca deșeurile reciclabile din plastic și metal din pubela galbenă să fie curate. Deșeurile reciclabile din plastic și metal murdare cu grăsimi vegetale sau animale se pun în pubela neagră. Nu trebuie puse deșeuri reciclabile din sticlă și din hârtie / carton în pubela galbenă – fracțiile reciclabile de sticlă și hârtie / carton se pun în containerele semi-îngropate cu capac verde și albastru.

11 comentarii

  • O explicatie corecta si necesara pentru tot prostul.
    Depinde de fiecare sa isi insuseasca aceste masuri.
    Sa nu mai comentam si sa dam vina mereu pe autoritati
    Noi ce facem ca sa avem o TARA ca AFARA ?

    • Foarte bine , să se facă selectarea , eu selectez demult și pun in containerele îngropate corect ,dar domnule NICOLAE ce facem cu cei ce le ridică?eu demult urmăresc ridicarea acestor deșeuri când vine mașina ,ce fac ei ?le ridică și le pun toate in aceeași mașină și simnt cum își bat joc de munca mea și bunul simț de a recicla corect ,că mine sunt mulți care fac același lucru de bun simț și vin ei și le amestecă în mașină ,deci în primul și primul rând instruiți și educați angajații care ridică gunoaiele,apoi să fie luate masuri că în toate locurile să fie containere de separare și zile când să fie ridicate separat pe categorii ,atunci puteți avea pretenția de a verifica și sancționa greșelile ce se fac.

      Foarte

    • O tara ca in afara din care vor fura cei din afară. Sincer nu merita efortul pentru a face un viitor mai bun pentru cine? Pentru copii politicienilor? Nu mulțumesc, nu arunc gunoi selectiv si nici nu ii încurajez pe altii sa o facă.

  • Deseurile reciclabile sunt resurse refolosibile. Cu fiecare pet, carton sau doza de aluminiu reciclat inseamna mai putini copaci taiati, mai putina energie consumata.
    Daca bistritenii sunt gospodari, vor face ceea ce trebuie cu selectarea deseurilor.

  • Chiar nu este un efort atat de mare de a selecta deseurile. Si cu cat selectam mai mult, reducem cantitatea de deseuri menajere.
    Se reduce poluarea ca nu se mai depoziteaza pe groapa de gunoi deseuri care pot fi refolosite.

  • In momentul în care cumparam orice contine plastic sau aluminiu platim o taxa bagata de catre stat în pretul acelui produs.
    Iar acum suntem încurajati sa reciclam, adica sa dam înapoi – daca se poate cât mai ordonat si cuminti toate aceste deseuri.
    Pai daca într-adevar i-ar durea capul de aceste deseuri ar fi fost mai util sa bage banii aia (delapidati cu firme de casa furnizoare de tot felul de tomberoane si sisteme de reciclare total inutile) în niste automate de reciclare cum sunt prin TARI ca AFARA – în occident.
    Merge fiecare si baga pet-ul sau doza de aluminiu si primeste 50 de bani sau 1 leu, omul sa fie motivat sa-si recupereze banii deja platiti pe acel deseu la achizitia produsului.
    Asa cum se curata tara de borcane si sticle pe vremea lui Ceausescu, nu vedeai o sticla aruncata în sant, atunci pe 2 sticle si un borcan îti cumparai o pâine.
    Problema reala e ca nu se vrea de fapt o reciclare adevarata, ci se urmareste doar interesul de a câstiga cât mai multi bani de pe spatele fraierilor.

    • @Citizen – s-a dat lege in aceasta vara ca toate lanturile de super-marketuri sa retina garantie la PET si sticla si sa plateasca inapoi aceasta garantie cand clientul revine cu recipientele goale.
      Pe de alta parte, toti vrem ca in Romania sa fie ca AFARA, dar noi, cetatenii, sa nu facem niciun efort in acest sens. Doar sa se intample pur si simplu. Cam greu asa …
      Hai sa reciclam cum trebuie, hai sa punem toti osul la treaba si o sa vezi ca Romania va arata ca o tara europeana. Depinde doar de cetateni.

    • Daca vreau sa reciclez si ma duc cu pet-urile înapoi la Kaufland, aia îmi dau tichete valorice ca sa cumpar tot de la ei niste rahaturi nevandabile, gen cidru de mere.
      Ori asa nu prea convine nimanui, tu dai bani si ei îti returneaza niste chimicale pe care nu le cumpara nimeni.
      Asta nu se cheama reciclare ci plasare de produse nevandabile unora care daca vor sa fie corecti sunt luati de fraieri.

    • Problema este la ambalajele mixte: hârtie-plastic, hârtie- metal, sticlă- metal… Până la urmă metodele comuniste erau mai ecologiste. Sucurile, apa, laptele erau în sticle reciclabile. Și mentalitatea românului s-a schimbat din păcate pe această linie. Nu mai prețuiește nimic în afara propriei lui persoane și a prezentului. Nu îl afectează poluarea produsă zilei de mâine.

  • CANDA S-AU DAT PUBELE GALBENE SA SPECIFICAT CA SI CARTON ,ACUM V-ATI SMECHERIT,NU E VALABIL SI NOI CE FACEM CU HARTIA SI CARTONUL, AR TREBUI O PUBELA ALBASTRA SAU VERDE ,DECIDETI VOI CEI CARE STITI TOTUL.

  • Draga utilizator, oare câți ani trebuie să mai treacă pentru ca tu să înțelegi că această reciclare ține de fiecare și se vrea curățenie în județ, iar cât privește plata pentru ce se reciclează, personal cred că sunt prea puțini bani, care se pot folosi tot pentru curățenie.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS