Actualitate

”Radarul pădurilor”, obligatoriu din 8 octombrie. Ministrul Doina Pană: În curând, HG în forma finală

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, deputatul Doina Pană, a declarat că Sistemul de monitorizare a trasabilităţii lemnului, ce are ca scop reducerea tăierilor ilegale de lemn şi a evaziunii fiscale în domeniu, va deveni obligatoriu la nivel naţional începând cu data de 8 octombrie.

Doina Pană a declarat la Poiana Braşov, unde a participat la Zilele Forestierului organizate de Asociaţia Forestierilor din România, că acest sistem a fost implementat în faza pilot în nouă judeţe din ţară, iar în scurt timp va fi extins în toată ţara.

”Am început cu trei judeţe, pe urmă cu şase, iar la ora actuală sunt nouă în acest sistem. În urma pilotării, culegând date, sistemul informatic a mai suportat nişte modificări şi urmează ca săptămâna viitoare, cel mai probabil, să apară Hotărârea de Guvern în forma finală. Am emis un nou ordin de ministru prin care extind pilotarea din 21 septembrie a.c. la nivel naţional, astfel încât pe 8 octombrie, când intră în vigoare hotărârea, să nu fie nimeni care să nu fi folosit până acum sistemul”, a spus Doina Pană, potrivit Agerpres.

Ministrul a subliniat că acest sistem de monitorizare este foarte benefic pentru că va elimina concurenţa neloială şi introducerea pe piaţă a lemnului provenit din tăieri ilegale.

Monitorizarea trasabilităţii lemnului se va face online printr-un sistem bazat pe utilizarea telefoanelor inteligente. Practic, printr-o aplicaţie instalată pe smartphone-urile transportatorilor se va putea urmări drumul lemnului din pădure până la procesatorul final.

Sistemul de monitorizare a drumului lemnului din pădure până la beneficiarul final este unul electronic, construit pe programul informatic SUMAL (Sistemul informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase) şi va intra în ”acţiune” chiar de la momentul începerii transportului de masă lemnoasă din exploataţie. Conform proiectului iniţiat de ministrul Doina Pană şi adoptat prin HG de Guvernul României, posesorul avizului de însoţire va avea obligaţia transmiterii cu ajutorul unui smartphone în sistemul informatic, online şi/sau offline, după caz, a unor informaţii standardizate, în baza cărora va primi un cod unic generat automat de SUMAL, pe care va fi obligat să îl înscrie pe aviz.

Sistemul va ajuta la urmărirea tuturor transporturilor de lemn din pădure şi până la beneficiarul final, pentru combaterea tăierilor ilegale, va fi implementat în 120 de zile. Pentru aceasta, va trebui ca toţi agenţii economici să-şi echipeze mijloacele de transport cu smartphone-uri, pe care va fi instalat gratuit sistemul informatic. În momentul în care transportul pleacă din pădure, şoferul trebuie să acceseze SUMAL prin smartphone şi să introducă nişte date. Automat SUMAL-ul generează un cod unic care trebuie înscris în avizul de însoţire, cod care indică ora, minutul şi secunda în care s-a făcut accesarea sistemului informatic.

Dacă nu există semnal în momentul accesării SUMAL, atunci este generat un cod offline care trebuie trecut în aviz, iar când transportul intră din pădure într-o zonă cu semnal va fi primit şi codul unic, care trebuie de asemenea scris în aviz. Dacă pe traseu, o maşină cu lemne este oprită şi nu are trecut codul unic sau codul offline dacă încă nu a ajuns în zonă de semnal sau ambele, marfa respectivă se confiscă.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS