Politică

România nu renunţă la obiectivul de a intra în 2015 în zona euro

Preşedintele Traian Băsescu a declarat la TVR că nu ştie dacă trecerea la moneda euro este soluţia pe care poporul român şi clasa politică o va adopta, dar că o astfel de decizie nu poate fi luată decât printr-un referendum.

”România nu renunţă la obiectivul de a intra în zona euro în 2015. Un guvern al zonei euro va avea ca obiectiv politicile monetare, dar şi cele fiscale. Nu ştiu dacă este soluţia pe care poporul român şi clasa politică o va adopta. O astfel de decizie nu poate fi luată decât printr-un referendum.

E mult prea multă incorectitudine cu votul uninominal compensat. Şansa ţării e să-şi reducă cheltuielile sociale şi pe cele de funcţionare a statului. Avem 54 de programe sociale şi trebuie să rămână 9. Trebuie să redimensionăm statul şi asta înseamnă reorganizare administrativă.

Prin Pactul de stabilitate ne obligăm la anumite repere în bugetele naţionale. Prin EUROPACT suntem obligaţi să ne aşezăm cheltuielile până în 2020 pe nişte fire pe care trebuie să le urmăm. Dacă nu o facem, suntem taxaţi.

Statele Unite ale Europei nu este o soluţie nouă, ea a mai fost discutată. Este un moment de criză şi cu riscul de a se reveni în recesiune. În 2, 3 ani trebuie create Statele Unite ale Europei. Statele trebuie să îşi pună problema să înfrunte efectele globalizării în partea lor negativă. Statele trebuie să se gândească cum pot face faţă. Statele trebuie să aibă posibilitatea de a da confort celor care deţin banii, capitalul, că le poate da şi banii înapoi. Ne confruntăm cu o criză de încredere a deţinătorilor de capital în guverne. Marea problemă este dacă avem în momentul de faţă, la nivel european, liderii politici care să convingă popoarele că asta este soluţia. Răspunsul meu este îndoielnic din punct de vedere al acestei convingeri. Nu am convingerea că oamenii politici de astăzi au forţă să-şi convingă popoarele că realizarea Statelor Unite ale Europei nu le afectează cultura, tradiţiile, personalitatea fiecărui popor. Nu cred că în momentul de faţă această generaţie de oameni politici poate să convingă popoarele. Probabil că politicienii ar duce-o la fel de bine şi într-o Europă unită şi într-o Europă individualizată, şi în Statele Unite ale Europei şi în Europa aşa cum este ea acum. Oamenii politici vor trebui să ia această decizie (…) în maxim 2-3 ani. Dacă nu o vor lua şi nu se va trece la o complementare a procesului de unificare, nu numai monetară, dar şi fiscală, dincolo de trei ani s-ar putea să fie prea târziu.

Este clar că Europa trebuie să aibă forţa de a adopta soluţia politică corectă. În faţa realităţii nu pot să spun că vreau un parteneriat cu SUA ca şi cum nu am trăi în Europa. Europa are o mare problemă acum.

Susţin proiectul Roşia Montană mai mult ca oricând, nu din motive sentimentale, ci din motive pragmatice. Dacă vă uitaţi ce s-a întâmplat în ultimii cinci ani, preţul aurului a crescut de la 620 de dolari uncia la 1890 de dolari. O diferenţă de 1.270 de dolari cu perspectiva creşterii până la 2.300 – 2.400 de dolari anul acesta. Eu aş vrea să vad începută exploatarea aurului la Roşia Montană. Sunt oameni cu puncte de vedere diferită legată de acest proiect. Unii de dragul ecologiei, alţii că vor fi acoperite deficitele din bugetul de stat. Ca şef de stat, trebuie să-mi păzesc ţara. Trebuie să ducem aur în BNR. Lucrările la Roşia Montană trebuie să înceapă în curând. Trebuie să ieşim din demagogie. Nimic nu e mai important în ziua de astăzi decât crearea locurilor de muncă. Nu mai putem să ne amăgim că o să vină străinii. România va mai avea în curând două exploatări de aur, cu companii româneşti”, a spus, printre altele, Băsescu.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS