Actualitate

Școala nu începe în condiții normale. Alegerile, încă sub semnul întrebării. Starea de urgență, ultima soluție

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat că noul an școlar nu va începe în condiţii normale, deoarece pandemia nu va dispărea până în septembrie, precizând că mai multe scenarii legate de începerea anului şcolar vor fi prezentate într-o săptămână-două. El a adăugat că ar putea fi un sistem mixt, şcoală online și prezenţa elevilor în clase.

Klaus Iohannis a mai spus că este o discuţie legitimă dacă să se organizeze sau nu alegerile locale din 27 septembrie, dar că trebuie despărțită discuţia politicianistă de discuţia pe fapte. El spune că dacă pandemia nu se agravează şi se iau măsuri se pot organiza alegeri. Preşedintele a afirmat că la jumătatea lunii august situaţia ar trebui evaluată şi să fie reluată discuţia referitoare la oportunitatea organizării alegerilor.

Referitor la decizia reintrării în starea de urgenţă, el a declarat că se poate lua doar în măsura în care specialiştii afirmă că nu mai există altă soluţie.

Preşedintele s-a referit şi la gestionarea pandemiei, anunţând că joi va avea o întâlnire cu ministrul de Interne, Marcel Vela, şi cu şeful DSU, Raed Arafat, pentru a evalua situaţia, în contextul în care s-a ajuns la 1.200 de cazuri de infectare zilnic:

”Situaţia este extrem de gravă şi trebuie să fim conştienţi de necesitatea imperativă a ţinerii sub control a pandemiei. Am ajuns de la câteva sute de cazuri pe zi la peste o mie de cazuri pe zi. Este clar că trebuie să facem ceva. Cel mai important este să purtăm masca. Nimeni nu poartă masca de plăcere, dar este cea mai bună metodă să prevenim răspândirea virusului. Distanțarea este foarte importantă. Până la urmă, trebuie să fie realiști. Vrem să dăm frâu liber bolii și să devenim o națiune bolnavă sau ne dorim să prevenim răspândirea virusului? Haideți să facem fiecare ce poate face, să respectăm normele, ca să nu se suprapopuleze spitalele, să nu ajungem la o criză generalizată. Este evident că, dacă mulți români neglijează măsurile impuse și neglijează evidența, vor fi tot mai multe cazuri și tot mai greu de gestionat. Observăm că există oameni care neagă existența bolii. Psihiatrii ne spun că oamenii neagă fie din necunoaștere, fie din frică. Dar virusul există și se răspândește în societate”.

Alegeri locale

”Este o discuţie legitimă dacă să organizăm sau nu alegerile în 27 septembrie, însă vreau să despărţim discuţia politicianistă de discuţia pe fapte. OMS a făcut multe afirmaţii şi multe anunţuri, iar unul dintre anunţuri care mă îngrijorează foarte mult e de dată mai recentă şi spune că această pandemie nu are mai multe valuri, are un singur val mare. E nevoie de alegeri pentru a reda legitimitatea autorităţilor locale. Pe de altă parte, suntem în mijlocul unei pandemii care poate se atenuează sau nu. Ce obţinem dacă amânăm alegerile? În loc să le ţinem în septembrie, le ţinem în noiembrie sau ianuarie, poate se suprapun cu gripa, cu o iarnă grea și ne trezim că în loc să facem lucrurile mai bine, le facem mai prost.

Dacă pandemia nu se agravează şi se iau măsuri specifice şi stricte, se pot ţine alegerile. Nu e mai complicat să mergi să votezi decât să mergi la hypermarket să îţi iei pâine. Se pot institui măsuri de siguranţă, de igienă. Ce va fi complicat de organizat va fi campania electorală, care va fi una care se va desfășura în condiţii foarte atipice pentru o campanie. Trebuie să ţinem cont de toate aceste lucruri, până la jumătatea lunii august, şi atunci putem discuta dacă se ţin sau nu alegerile”.

Începerea noului an școlar

”Această situaţie a deschiderii noului an şcolar şi implicit a noului an universitar este una de extremă importanţă şi mă preocupă foarte mult. Am avut numeroase discuţii cu conducerea Ministerului Educaţiei, cu specialişti, cu alţi membri din Guvern cu atribuţii pe această zonă. S-au făcut progrese importante în conturarea unor strategii, unor scenarii. Am invitat pe premier, ministrul Educaţiei şi mai mulţi miniştri pentru o discuţie pe care o vom avea săptămâna viitoare când sper să putem contura câteva scenarii.

Şcoala sigur nu va începe în condiţii normale fiindcă pandemia până în septembrie nu va dispărea. Ar fi foarte complicat să avem numai şcoală online. Şi atunci sigur ne îndreptăm spre un scenariu mixt, unde probabil şi în funcţie de condiţiile locale vom avea mai mult şcoală normală, cu elevii la şcoală, sau mai mult online sau sistem mixt. Ce se va întâmpla va fi stabilit într-o săptămână sau două. Măsurile pe care le vom lua sunt gândite în primul rând pentru siguranţa copiilor, a cadrelor didactice şi pentru a asigura un proces educaţional de bună calitate”.

Reîntoarcerea la starea de urgență

”Decizia reintrării în starea de urgenţă se poate lua doar în măsura în care specialiştii îmi spun că nu există altă soluţie. Eu vreau să cred că există altă soluţie. Vreau să cred că românii nu îşi doresc această boală, vreau să cred că românii vor respecta normele.

Sunt încrezător că împreună vom reuşi să stăpânim această epidemie rezonabil, rezonabil însemnând să nu mai avem o creştere semnificativă a numărului de persoane infectate în perioada următoare. Daţi-mi voie să consider starea de urgenţă, care ar inhiba libertăţi, drepturi, economie, ca o ultimă soluție, atunci când se consideră că nu se mai poate stăpâni altfel pandemia”.

https://www.facebook.com/pnl.ro/videos/724570981444319

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS