Actualitate

Se conturează Centrul German de pe str. Dornei. Şeful CJ: Păstrăm elementele istorice (FOTO)

Progresul fizic al lucrărilor de creare a Centrului German Bistriţa prin reabilitarea cu fonduri europene a Casei Argintarului este acum de 40%. Investiţia ar putea fi gata la sfârşitul lui 2014, numărul estimat de vizitatori fiind de 2.000 pe an. Clădirea va găzdui manifestări culturale şi expoziţii, un centru de promovare a turismului şi tradiţiilor, dar şi un muzeu al prelucrării metalelor preţioase.

”Păstrăm elementele istorice ale clădirii. În Centrul German vom avea şi un centru de promovare a turismului, unde vor lucra două persoane, de promovare a istoriei săseşti a oraşului nostru, a tradiţiilor şi a relaţiilor judeţului cu Germania şi nu numai. Vor putea fi găzduite manifestări culturale, expoziţii, conferinţe, în spaţii foarte generoase. În pod e un spaţiu şi mai generos, dar din păcate n-a fost prins în proiect şi vom vedea în viitor cum vom reuşi să amenajăm acolo, ar fi fost foarte bun acolo un atelier. Vor mai fi un muzeu al prelucrării metalelor preţioase unde a fost un atelier de argintărie, un spaţiu administrativ. În curte vom amenaja câteva locuri de parcare şi vom pune câteva bănci, scaune şi mese”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, care a mers pe şantierul de pe str. Dornei, unde lucrează SC Euras SRL Satu Mare.

1 moldovan lungu casa argintarului 2 lucrari casa argintarului 3 lucrari casa argintarului 4 lucrari casa argintarului

Data de finalizare a proiectului ”Crearea Centrului German din Bistriţa prin reabilitarea clădirii istorice Casa Argintarului”, în valoare de 2.458.680,75 lei bani europeni, este 25 februarie 2015.

Suprafaţa restaurată a obiectivului: 535 metri pătraţi. Suprafaţă de amenajare peisagistică: 266 metri pătraţi. Număr de vizitatori estimat/an: 2.000. Locuri de muncă nou create în mod direct: 5.

Obiectivul general este ”creşterea atractivităţii turistice a municipiului Bistriţa ca factor de stimulare a creşterii economice în judeţul Bistriţa-Năsăud prin valorificarea moştenirii istorice şi culturale a saşilor transilvăneni care au locuit în vechea cetate medievală a Bistriţei”.

Obiective specifice: restaurarea, consolidarea, protecţia şi conservarea clădirii de patrimoniu Casa Argintarului şi promovarea turistică a acesteia prin transformare ei într-un Centru German; creşterea vizibilităţii de expunere a exteriorului şi interiorului clădirii prin asigurarea iluminatului interior şi exterior, precum şi a celui decorativ, amplasarea de reclame şi indicatoare; punerea în valoare a obiectivului de patrimoniu de reabilitat prin amenajarea peisagistică a curţii şi realizarea de locuri de parcare; creşterea siguranţei clădirii prin instalarea de echipamente şi dotări pentru asigurarea condiţiilor de siguranţă la foc şi antiefracţie, a iluminatului de siguranţă; îmbunătăţirea utilităţilor obiectivului de patrimoniu prin realizarea de instalaţii noi (energie electrică, alimentare cu apă , canalizare); creşterea capacităţii de utilizare muzeală a clădirii prin asigurarea de dotări pentru expunerea şi protecţia patrimoniului cultural mobil şi imobil; creşterea medie a numărului anual de turişti care vizitează obiectivul de patrimoniu Casa Argintarului cu peste 100 %; creşterea vizibilităţii şi atractivităţii turistice Bistriţei ca veche cetate medievală transilvană (săsească); promovarea Bistriţei ca obiectiv turistic prin crearea unor circuite turistice cu specific săsesc şi stabilirea unor legături cu alte foste cetăţi medievale transilvane; întărirea şi diversificarea legăturilor dintre autorităţile publice, mediul economic şi cetăţenii autohntoni cu cei din mediul vorbitor de limbă germană; intensificarea schimburilor între şcoli şi universităţi din judeţul Bistriţa-Năsăud şi cele din ţările vorbitoare de limbă germană; crearea unui număr de 5 de noi locuri de muncă directe şi stimularea creării de locuri de muncă indirecte în reţeaua de servicii turistice din zonă; asigurarea unor standarde înalte de calitate prin angajarea de personal specializat.

Lucrările de intervenţie vor păstra integral caracterul actual al faţadei clădirii, şi nu se vor modifica compartimentările interioare. Intervenţiile se vor face numai la nivelul elementelor nestructurale şi cel al finisajelor. Se au în vedere: înlocuirea în totalitate a învelitoarei de ţiglă prin ţiglă ceramică cu solzi, înlocuirea jgheaburilor şi burlanelor actuale cu jgheaburi şi burlane din tablă de cupru, execuţia unei reparaţii capitale a şarpantei – elementele degradate vor fi înlocuite cu altele noi, de aceleaşi dimensiuni
consolidarea nodurilor slăbite cu piese metalice adecvate (scoabe, eclise de nod, cuie lungi, şuruburi şi elemente de îmbinare din lemn), înlocuirea în totalitate a aşterelei, înlocuirea pardoselilor de la parter în camerele cu ciment mozaicat şi cu pereţi plini de igrasie prin pardoseli ce permit o bună respiraţie, în vederea evacuării umidităţii din pământ, cu strat perimetral din pietriş, protejarea pardoselii din pişcoturi de cărămidă de pe holuri (parter şi etaj) pe perioada executării lucărilor, înlocuirea pardoselilor de parchet degradate cu parchet clasic, din stejar, raşchetat şi lăcuit, recondiţionarea, băiţuirea şi lăcuirea tavanelor din lemn, recondiţionarea tâmplăriei interioare degradate din lemn şi înlocuirea tâmplăriei exterioare, degradate în mare parte, cu păstrarea desenului tâmplăriei actuale, îndepărtarea şi refacerea tuturor tencuielilor şi ornamentelor arhitecturale deteriorate, fisurate sau desprinse cu tencuieli pe bază de var, restaurarea ancadramentelor de piatră profilată cu muchii rupte sau degradate, ca şi curăţarea prin sablare a celor spoite cu lapte de var, amenajarea curţii interioare a imobilului: alei pietonale, inierbare, plantaţii florare. Se va amplasa o poartă din lemn masivă, cu două canate, la intrarea în curte, prin spate, precum şi două locuri de parcare.

5 lungu moldovan casa argintarului 6 lucrari casa argintarului 7 lucrari casa argintarului 8 lucrari casa argintarului

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.