Economie

Acum trebuie echipate mașinile pentru iarnă. Anvelope și montaj, în același loc

Anvelopele de iarnă sunt obligatorii în sezonul rece pentru orice autovehicul, atât pentru cele comerciale, cât şi pentru autoturismele personale. Orice autovehicul care circulă pe străzile din România acoperite de polei, gheaţă sau zăpadă va avea nevoie de anvelope potrivite sezonului rece, de iarnă sau all season.

Anvelopele de vară au fost proiectate pentru a oferi aderența necesară la temperaturi ridicate. Compoziția cauciucului folosit pentru realizarea acestora este mai rigid, fiind astfel potrivit pentru condusul pe drumuri la nivelul cărora se pot înregistra temperaturi ridicate. Ele sunt fabricate dintr-un cauciuc mai dur care nu se înmoaie la căldură, asigurând o aderență optimă pe drumurile fierbinți. De asemenea, au un profil mai mic, cu caneluri mai puține și mai largi, care ajută la evacuarea apei în caz de ploaie, reducând astfel riscul de acvaplanare. Suprafața de contact cu drumul este mai mare, ceea ce le conferă o aderență mai bună și o manevrabilitate îmbunătățită în condiții uscate. Datorită compoziției și designului lor, ele pot menține o presiune constantă, ceea ce duce la o uzură uniformă și la o durată de viață mai lungă. De asemenea, oferă o rezistență mai mică la rulare, ceea ce se traduce într-o economie de combustibil mai mare.

Anvelopele de iarnă sunt special concepute pentru sezonul rece. Asigură siguranța și echilibrul mașinii, reducând considerabil riscul de accidentare. Importanța și calitatea anvelopelor de iarnă se observă în special în viraje și în momentul frânării. Cauciucul anvelopelor de iarnă este mult mai moale, de aceea, își păstrează flexibilitatea chiar și la temperaturi scăzute. În momentul în care anvelopele rulează pe o suprafață rece, conferă o aderență mult mai crescută, iar distanța de frânare scade considerabil. Aceasta este o caracteristică importantă, deoarece cauciucul rigid poate deveni fragil, pierzând astfel din aderență la temperaturi scăzute. Profilul anvelopelor de iarnă este diferit față de cel al anvelopelor de vară. Ele au caneluri mai adânci și mai multe, care ajută la dispersarea apei și a zăpezii de pe suprafața drumului, ceea ce previne fenomenul de acvaplanare și asigură o aderență mai bună în condiții de iarnă.

Performanța anvelopelor de iarnă în anotimpul rece este esențială pentru siguranța șoferilor. Acestea sunt prevăzute cu lamele care măresc suprafața de contact cu solul și îmbunătățesc tracțiunea pe drumurile acoperite de zăpadă sau gheață, lucru care ajută la reducerea riscului de alunecare sau derapare în timpul condusului pe suprafețe alunecoase. Anvelopele de iarnă sunt marcate cu simbolul unui fulg de zăpadă și/sau cu inscripția M+S (Mud + Snow), conform reglementărilor legale.

Anvelopele all season sunt anvelope hibrid, care pot fi utilizate atât în sezonul de iarnă, cât și în sezonul de vară. Modul de rulare este asemănător cu cel al anvelopelor de iarnă, dar cu caracteristicile cauciucului de vară. Acest tip de anvelope au inscripționat simbolul 3PMSF pe flanc, dar nu se pot compara cu anvelopele de iarnă, care sunt specifice sezonului rece. Anvelope all season au o bandă de rulare cu caneluri mai late, în comparație cu anvelopele de vară, pentru ca astfel să poată înlătura mai ușor zăpada și noroiul provenite de pe carosabil. Totodată, banda de rulare a anvelopelor all season este prevăzută cu mai multe șanțuri, care îmbunătățesc tracțiunea în condiții de carosabil alunecos. Anvelopele all season au performanțe bune la temperaturi cuprinse între -10°C până la +30°C.

De ce trebuie montate anvelopele de iarnă și când

Potrivit art. 102 alin. (1), pct. 28 din OUG 195/2002, constituie contravenție „conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite de zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă […]” . În plus, în cazul autovehiculelor de marfă de peste 3,5 tone și al celor de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaun, există și obligativitatea montării pe roți a lanțurilor sau altor echipamente antiderapante certificate. Săvârșirea contravenției se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni, și anume cu un număr de puncte amendă între 9 și 20, dar și cu reținerea certificatului de înmatriculare de către Poliția Rutieră.

Din prevederile de mai sus, rezultă că nu există o anumită perioadă din an în care anvelopele de iarnă trebuie montate. Conform legii, în momentul în care drumurile sunt acoperite de zăpada, polei sau gheața, pe autoturisme trebuie să se regăsească acest echipament, în caz contrar șoferul este pasibil de sancțiunile prevăzute.
Este de evitat montarea acestora în ultimul moment, mai ales dacă plănuiți să faceți drumuri lungi. Așadar, pentru ca totul să fie în regulă, este important să montați anvelopele de iarnă înainte de prima zăpadă. Și cum acest lucru nu se poate știi exact, cel mai indicat ar fi să mergeți deja cu mașina la service.

Unde puteți să vă montați anvelope de iarnă

La centru de anvelope Auto Anveloti situat în Unirea, str. Principală, nr. 457 (vis a vis LUKOIL). Aici găsiți anvelope noi și second hand, dar și service roți.

Programul este:

  • de luni până vineri între orele 8.00 și 17.00
  • sâmbăta între 8.00 și 13.00.

Mai multe informații la telefon: 0752882600

#autoanveloti

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS