Actualitate Cultură

Obicei de actor al Teatrului Nescris din Şanţ: Înainte să urc pe scenă, mă rog să nu fiu de ruşine

Teatrul Nescris din Şanţ, o trupă de teatru în care actorii sunt simpli ţărani, ne încântă de fiecare dată, aşa cum s-a întâmplat şi duminică seara, la Sinagoga Bistriţa. De data aceasta, am vrut să aflăm chiar de la ei ce stare de spirit au şi ce-i determină să îmbrăţişeze această formă de exprimare artistică.

Teatrul Nescris a fost înfiinţat în 1912, dar continuă şi în ziua de azi, graţie unor oameni extrem de talentaţi.

Vedeta Trupei este tanti Sabina Constantin, în vârstă de 71 de ani, cel mai vechi membru din generaţia actuală. „Bătrâna îşi împarte averea e piesa mea favorită. Cu ea am teatru nescris a doualuat premiul întâi, premiul juriului. Ne-o învăţat-o Constantin Iugan. El o făcut-o prin anul 1912 că mi-o spus şi povestea. S-o întâmplat la noi în sat. (…) Ne spunea cum să facem şi cea cu măritişul fără voie. (…) Constantin Iugan era un om bătrân şi slab. O trăit 97-98 de ani. Nu ştiu de unde avea ideilea stea. Şi ficiorul îi rămas şi ştie să picteze. Badea Constantin Iugan niciodată n-o greşit la vorbe, să vorbească vreo prostie. Noi am tot mers şi ne-am tot ambiţionat. Am fost la Bistriţa, la Cluj, la Zalău. Toţi din juriu voiau Bătrâna îşi împarte averea. Am luat premiul întâi al juriului pentru rolul ăsta. Eram aşa de bucuroasă, dar niciodată nu m-am suit pe scenă fără să mă rog. Ziceam Doamne, nu vreau să câştig, nu vreau să iau pâinea la nimeni, numai dreptul meu. Dacă tăt am venit, să nu fiu de ruşine, că-s bătrână. O dată, la Făgăraş, mergeam în spatele scenei şi mă rugam: Doamne, numai data asta nu mă lăsa de ruşine, dacă mă ai scrisă undeva, numai data asta ai milă de mine să nu fiu de ruşine că dacă nu-s io, nu-s nici ăştialalţi. Tot cu capul în pământ şi m-am dat de Jean Paler şi de Săndel. Şi m-o întrebat ce fac acolo şi le-am spus că mă rog ca să nu fiu de ruşine. Şi n-am fost niciodată”.

Ieronim Constantin, mentorul trupei, are 65 de ani. „În 1972, când s-a reînfiinţat teatrul, eu şi soţia mea (Sabina Constantin -n.r.) am mers primii, restul au venit în timp. O venit o   teatru nescris 4echipă de sociologi de la Bucureşti, vreo 12. Mi-l amintesc doar pe Aristide Buhoiu şi l-au redescoperit pe bătrânul Constantin Iugan din comună de la noi că a jucat pe vremea lui Dimitrie Gusti. Cei care au jucat în vremurile respective au murit, în afară de Constantin Iugan, şi bătrânul s-o gândit la soţia mea că e una dintre cele mai bune. Ne-o întrebat dacă vrem. Eu lucram la mină pe vremea aceea. Era cam greu. Ne-o promis că rezolvă ei cu partidul şi o rezolvat. Şi ne-am apucat în 1972 şi iată că jucăm până în ziua de azi. Am câştigat la cele şase ediţii  ale Cântării României şase medalii de aur. Unde am fost, tot medalie de aur am luat. Pe toate le-am dus la Primăria Şanţ. Fostul primar (Cornel Moisil –n.r.) , care o fost înaintea primarului actual, el o vrut să ne desfiinţeze. Deci să ne destrame, să ne certăm. După ce n-a mai ieşit primar, o luat doi membri din trupa noastra şi o făcut el alt teatru. Ne-o furat invitaţiile. Anul trecut, am avut la Găeşti, la Jibou, la Vaslui, în mai multe locuri. N-o mai lăsat să vină invitaţiile prin primărie. Eu am aflat şi, cu ajutorul lui domn primar actual, ne-am făcut marcă înregistrată. Suntem înregistraţi la OSIM. Acum am fost la Bucureşti (la Naţional TV, la Să vă amintiţi duminica realizată de Corina Chiriac – n.r.) unde a fost înregistrată o emisiune – şi mergem înainte cât mai putem mişca”, ne-a spus el.

El spune că tot Bătrâna îşi împarte averea e piesa sa favorită fiindcă e inspirată din viaţa reală, la fel ca şi celelalte.  „Dacă aflăm ce se întâmplă la o casă, mai adăugăm şi-l punem în scenă. Fiecare îşi ia rolul după cum se pricepe. Dau replici şi la replică trebuie să răspunz. În 1975, am fost la Modern Club în Bucureşti şi o echipă de specialişti a vrut să ne vadă. Am făcut acolo aceeaşi piesă de şase ori. Conţinutul a fost acelaşi, dar replicile altele. S-au convins că nu ne suflă nimeni, că vorbim din capul nostru”, ne-a mai spus badea Ieronim.

Silvia Sasu este angajată a Primăriei Şanţ. A intrat în trupă fiindcă era o obligaţie de familie. Bunicul şi apoi tatăl ei au fost actori.

„Cel mai mult m-a impresionat faptul că a jucat bunicul meu în trupa de teatru încă din 1912, când s-a începu. Pe vremea lui Dumitrie Gusti a fost de foarte Teatru nescris 3multe ori la Bucureşti. În 1936 s-a reluat. Apoi, în 1972 a jucat tatăl meu, iar de câţiva ani m-au cooptat şi pe mine în această trupă. Cea mai apropiată de sufletul meu e piesa Bătrâna îşi împarte averea. Înainte era Bătrânul îşi împarte averea. Juca domnul Constantin Iugan al cărui nume îl poartă Teatrul Nescris. După moartea lui, tanti Sabina a continuat tradiţia. E o piesă de succes pentru că e o temă care s-a întâmplat şi se mai întâmplă şi acum. Niciodată, copiii nu sunt mulţumiţi cu ce primesc de la părinţi nu le ajunge niciodată averea, pământul”, a declarat Silvia Sasu.

Tot duminică, la Sinagogă, a recitat versuri poetul Vasile Dâncu din Runcu Salvei şi a cântat Lenuţa Purja cu grupul ei. A fost o minunată seară de Florii, oferită publicului de Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud în colaborare cu Primăria Şanţ.

Cristiana Sabău

Vasile Dancu teatru sant 2 teatru sant 1 Lenuta Purja

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS