Actualitate

Zestrea produselor tradiţionale din judeţ, mai bogată cu „Povila de Bârgău”

"Povila de Bârgău" este ultimul produs tradiţional astestat în Bistriţa-Năsăud, anunţă Direcţia pentru Agricultură. Asociaţia A.F.I. Profamilia a reuşit să înscrie magiunul în Registrul de atestare a produselor tradiţionale, iar acum se gândeşte să mai facă doi paşi curajoşi. Potrivit şefului Agriculturii, Nuţu Tabără, vor mai fi atestate "Oloiul din sâmburi de bostan" şi "Pâinea cu cartofi".

Potrivit lui Nuţu Tabără, şeful Direcţiei pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud, atestatul pentru „Povila de Bârgău”, un magiun 100% natural, a fost emis de Direcţia Generală de Industrie Alimentară, Serviciul politici de calitate din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

„Vă pot confirma faptul că Povila de Bârgău, fabricat la unitatea de producţie a Asociaţiei A.F.I. Profamilia a fost înscris în Registrul de atestare a produselor tradiţionale în conformitate cu Ordinul nr. 690/2004. Am discutat cu doamnele de la asociaţie şi mi-au spus că fac demersuri să obţină atestate şi pentru Oloiul din sâmburi de bostan, respectiv Pâinea cu cartofi, ambele produse tradiţionale de pe Valea Bârgăului. Încurajăm producătorii să facă demersuri ca să ateste cât mai multe produse. Noi aveam, până acum, doar produse lactate, cum ar fi telemeaua, caşcavalul, laptele crud de oaie”, a declarat Nuţu Tabără.

Povila de Bârgău e făcut 100% din prune, fiert în cazan de cupru, precum celebra ţuică de Bistriţa-Năsăud, şi fără pic de zahăr.

Preşedinta organizaţiei, Doina Monda, ne-a explicat cum s-a ajuns la A.F.I. Profamilia să se fabrice povila. “Multă lume face magiunul acesta acasă, dar ce vrem noi să facem este să-l promovăm şi să obţinem pentru el, dar şi pentru alte produse, aprobări pentru a fi recunoscute ca produse tradiţionale. Sunt, din păcate, o mulţime de produse tradiţionale româneşti de care nu a auzit prea multă lume. Cea mai de succes descoperire a noastră este Povila de Bârgău. Este un magiun din prune fără zahăr adăugat, făcută în ceaun din cupru, ceea ce îi dă un gust deosebit”, a spus Doina Monda.

Cristiana Sabău

povila-2 povila-3 povila-4 Nutu Tabara

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.