Politică

Ioan Deneș: Există șanse foarte mari să ne întâlnim cu ursul pe stradă

Senatorul PSD Ioan Deneș a avut o intervenție în plen la inițiativa legislativă privind modificarea Legii vânătorii, în sensul introducerii cotei de prevenție la vânarea ursului brun.

Ioan Deneș a spus:

”Această inițiativă legislativă a pornit sau a fost, a trebuit și a fost necesar să vină în plenul Parlamentului pentru că trăim în România o realitate pe care o știm cu toții, și anume: ursul brun a devenit un obișnuit al localităților noastre. Există șanse foarte mari să ne întâlnim cu el pe străzile din orașele în care locuim și unora dintre conaționali noștri chiar li s-a întâmplat acest lucru.

Și pentru că e important să știți de ce e nevoie sau de ce a fost nevoie de această inițiativă legislativă și de ce este nevoie să devină lege, am să vă spun trei lucruri care caracterizează această specie, și anume:

1. Ursul brun este un animal aflat în vârful lanțului trofic, singurul dușman pe care îl are este omul;

2. Este un animal teritorial, nu suportă semenii lui în jurul sau în teritoriul pe care l-a ocupat un exemplar mai puternic din specie;

Și

3. Este un animal oportunist. Atunci când consideră sau constată că face mai repede rost de mâncare, el revine în acea zonă.

Vreau să vă spun că în urmă cu o săptămână jumătate, în localitatea Beclean, județul Bistrița-Năsăud, localitate unde locuiesc, niciodată de 50 de ani de când stau în această localitate nu s-a întâmplat să aud că vreun urs a colindat vreo stradă a orașului sau în proxima vecinătate a orașului. Ei, acum o săptămână și jumătate s-a trimis un Ro-Alert că un urs brun, pe o stradă vecină, se plimba nestingherit. Vreau să vă spun că, în urmă cu câteva ore, pe acea stradă, o mamă, vecină de-a mea, și-a plimbat copilul și n-a știut cum să răspundă la faptul că putea să se întâlnească cu acest urs dacă plimbarea cu copilul era mai târziu decât a făcut-o în perioada respectivă.

În urmă cu trei săptămâni, tot așa, un exemplar de urs s-a plimbat prin străzile din municipiul Bistrița și dumneavoastră știți foarte bine multe localități din țară unde se întâmplă aceste lucruri. Drept urmare, eu cred că această inițiativă legislativă este o necesitate, dar este doar un prim pas în reglementarea acestei realități pe care noi o avem în România. În concluzie, Grupul PSD va vota pentru această inițiativă legislativă”.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.