Politică

Alexandru Toniuc, mesaj către alegători

”În condiţiile în care a trebuit să aşteptăm sentinţa Curţii de Apel pentru a fi admişi în campanie şi fără reprezentanţi în secţiile de votare, am depăşit la nivelul municipiului partide reprezentate în Parlamentul României sau în Parlamentul European. Peste 5 ani am avea şanse să trimitem un europarlamentar ecologist la Bruxelles” - consilierul municipal Alexandru Toniuc, preşedinte PER Bistriţa-Năsăud.

Mesaj către alegători

Partidul Ecologist Român mulţumeşte membrilor şi simpatizanţilor săi pentru voturile acordate în alegerile pentru Parlamentul European. În municipiul Bistriţa opţiunea exprimată pentru curentul ecologist a fost de 584 de voturi, adică aproape 3% din voturile exprimate, repartizate după cum urmează: 522 de voturi reprezentând 2,6% pentru PER şi 62 de voturi reprezentând 0,3% pentru Partidul Verde.

În condiţiile în care a trebuit să aşteptăm sentinţa Curţii de Apel pentru a fi admişi în campanie şi fără reprezentanţi în secţiile de votare, am depăşit la nivelul municipiului partide reprezentate în Parlamentul României sau în Parlamentul European.

La nivelul României ecologiştii au obţinut 83.355 voturi împărţite între cele două partide după cum urmează: PER 64.230 – 1,15% şi PV 19.125 – 0,34%. Cu o reprezentare unică a ecologiştilor şi fără prag electoral aşa cum se întâmplă în Germania sau Italia, peste 5 ani am avea şanse să trimitem un europarlamentar ecologist la Bruxelles.

Personal cred că ar trebui să avem posibilitatea să votăm liste transnaţionale pentru PE. Astfel voturile ecologiştilor din România în loc să se irosească s-ar putea adăuga unei listei comune a verzilor din Germania, Franţa, Italia, România, Ungaria etc. Prima redistribuire ar trebui făcută către lista comună a familiei politice europene. Redistribuirea la nivel naţional în alegerile pentru PE ar trebui să intervină în faza a doua şi numai pentru voturile date independenţilor sau partidelor noi şi neafiliate care nu au realizat coeficientul electoral naţional, adică numărul minim de voturi pentru alocarea directă a unui loc.

Sunt, cu siguranţă, amendamente democratice care vor veni în viitor pentru asigurarea unei mai bune reprezentări şi perfecţionarea mecanismelor democratice la nivelul Uniunii Europene. Până atunci, ecologiştii bistriţeni au mai pregătit încă două proiecte de hotărâri care se adaugă altor opt propuneri anterioare şi care sperăm că vor ajunge cât mai curând în dezbatere şi vor fi adoptate de către Consiliul Local.

Alexandru Toniuc, preşedinte PER Bistriţa-Năsăud

7 comentarii

  • niciodata . la viitoarele alegeri parlamentare nu veti realiza pragul, si astfel veti disparea de pe scena politica. nu ca imi doresc asta , ci asta va fi viitorul dvs. politic . va afectat si va va afecta foarte mult stilul dvs[al partidului] de a face politica . Ecologistii Europeni [daca ati studiat asta ] au alt stil de a face politica. va dau daca vreti 2-3 ex. dar stiu ca nu va intereseaza si nu le luati in seama .

  • 522 de voturi in Bistrita ????hahahaahahha……pai citi prieteni am eu i faceam pe un picior. nu pot sa cred . chiar asa de usor este sa ajungi acolo la ciolan. e o tema de gindire .dar totusi ceva nu e corect si nu se leaga . 500 de voturi ???? e un bloc in care stau eu.dau intr-o zi la toti de mancare si gata , totusi ceva nu e corect , sint anomalii grave in politica asta romaneasca .

    • Exact de astfel de alegatori se fereste Partidul Ecologist, de felul celor care voteaza pentru potol. Si da, sunt destul de putini in ziua de azi.

  • D-le Toniuc ,de ce ecologistii nu au mers pe o singura lista ???Daca se facea 5% .oricum intrau 2 europarlamentari.Unul de la PV altul de la PER . Nu a vrut Pop D, ?? La asa conducator asa rezultate. La Galati ecologistii au facut campanie electorala pentru Mircea Diaconu !!!

  • Ecologia este o CALE…. nu o ŢINTĂ , deci nu este pentru cei care urmaresc sa se imbogateasca, sau sa parvina in functiile BINE PLATITE ale statului ….
    Chinezii au o zicala : ” NU LUA….CE NU POTI PUNE LA LOC”, asadar iata ca resursele TARII se duc in alte tari europene ( Franta, Germania, Austria…. ) si noi ramanem cu POLUAREA, INUNDATIILE cu.. SARACIA şi cu alte LIPSURI DIN EDUCATIE, SANATATE si PROTECTIE SOCIALA din partea STATULUI, ( lucru care se intampla cu alte state BOGATE din Africa ,de ex. Congo….) iar Romania este GUVERNATA din EXTERIOR.

  • PER si verzii cei ne-unititi sint practic singurele partide care au scopuri clare si care sint foarte necesare. Doar ca majoritate aici si printre comentatori prediga egoism si nationalismul ieftin.
    Ca sa vinzi resursele asa cum se face trebuie nu doar unul care le vrea si isi pune la ghit totfel de prostii birocratice, iti trebuie si unul care vrea se vinde, in cazul asta ROMANUL incapabil se administreze resursele corect sau sa le exploateaza el de la materie prima pana la produs finit.
    De cind auzim prostia asta nationalista cu „nu ne vindem tara” faptele spun ca chiar asta o faceti. Nu sprijiniti industria mica, nu cumparati produse romanesti dar va plingeti de straini care reusesc se faca ceva cu resursele alea si le trimiteti trenuri pline cu paduriile FURATE si nimeni nu zici sau face nimic din cauza ca face bani cu ele ori prin acte de coruptie, ori prin vinzare directa.
    In plus gunoile lasate de padurari si picnicari indica ca din 350000 de locuitori din judet, doar la vreo 600 le derangeaza se gaseasca Peturi si alte gunoie pan si in virful muntelui.
    Singuri care pun degetul pe rana sint verzi si PER.
    Bine ca si agenda de la verzi de aici cu cel de la verzi din D este foarte diferit. Nu cred ca in D ai pescari si vanatori la verzi.
    Mai ales in industria lemnului ma pricep, am strabatut judetul dintrun colt in altul si am vazut defrisari fara sens si foarte brutale peste tot. Cel mai bogat om (roman nu austriac) din judet se pare din vinzarea paduri a facut averea in numai 20 ani. Atunci in 2004 era un gater ca si oricare altul. Mic. Dar daca cu un atelier mic vrei sa cumperi ceva materie prima, nu iti vinde nimic, nici la pret de export. Asa este si cu alte firme. Imediat ajungem in faza unde nu doar auxiliarele le cumparam din UE ci si lemnul trebuie re-adus de acollo unde pleaca prin trenuri, din Austria, China si Arabia Saudita.
    Concluzia? In primul rind ROMANI sint rezponsbili de soarta lor, nu straini si nu UE care dejaba va oferit milliarde EUR care nu le vreti, pentru ca este mai simplu sa vinzi materie prima si poti se stai cu mainile in buzunar pe la bursa sau pe decebal ca si bisnitar. Lene generalizata. Treziti i va si puneti lucruri in practica care in alte tari functioneaza.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.