Actualitate Recomandări

Ce spune premierul despre salariul minim pe economie și angajările la stat

Premierul Ludovic Orban a declarat duminică, la Bistrița că salariul minim pe economie „nu va îngheţa”, dar o eventuală creştere va fi luată în calcul după analizarea situaţiei economice.

„Nu va îngheţa salariul minim, dar creşterea salariului minim se va baza pe nişte fundamente economice. Aici trebuie luată în calcul productivitatea, indicele de productivitate, pentru că poţi să creşti salariile dacă creşte productivitatea. Sigur că mi-aş dori să putem s-o facem la nivel de ramură odată şi odată; deocamdată, nu. Şi, evident, compensarea reducerii puterii de cumpărare ca urmare a inflaţiei”, a explicat premierul.

Ludovic Orban a mai menţionat că o creştere artificială a salariului minim, așa cum a făcut PSD, ar putea duce la pierderea unor locuri de muncă, din cauza deciziei unor companii de a-şi reloca afacerile acolo unde mâna de lucru este mai ieftină.

„Inflaţia a scăzut, nu mai e ca în guvernarea PSD, până la 5 la sută, acum inflaţia a scăzut pe la 2,7 – 2,8. Deci astea sunt datele, indicatorii economici care stau la baza calculului, la care se adaugă un coeficient care este rezultat din creşterea sau scăderea economiei. Evident că dacă e scădere economică, nu scade salariul minim, să nu scrieţi. Dacă e creştere economică e un coeficient care poate să determine o creştere a salariului minim. (…) O creştere artificială a salariului minim cum a făcut PSD-ul poate duce, până la urmă la pierderea de locuri de muncă pentru că sunt companii care se relochează, cum s-a întâmplat. S-au relocat în Serbia unele companii pentru că acolo mâna de lucru este mai ieftină, sau s-au dus în Moldova”, a mai precizat Ludovic Orban.

Premierul a mai vorbit și despre articolul din Legea 55 prin care s-au oprit concursurile în sectorul public, Orban a spus că nu este „deranjat” de faptul că în această perioadă nu se organizează concursuri pentru ocuparea unor posturi în sectorul public şi că a constatat că unele instituţii „funcţionează foarte bine şi fără noi angajări”.

„Vă spun sincer că nu mă deranjează articolul din Legea 55 prin care s-au oprit concursurile în sectorul public. Am constatat în mai multe instituţii că funcţionează foarte bine şi fără noi angajări, ba unele instituţii au funcţionat bine şi în perioada de stare de urgenţă, cu telemunca”, a spus Orban.

Prim-ministrul consideră că administraţia trebuie să devină partenerul cetăţeanului, iar drepturile cetăţenilor să poată fi obţinute într-un timp cât mai scurt, şi a menţionat digitalizarea administraţiei ca o prioritate a Executivului pe care îl conduce.

10 comentarii

  • Desigur că salariile se corelează cu productivitatea. Mă întreb însă cu ce se corelează pensiile speciale, mai ales cele ale parlamentarilor sau ale celor din administrație.

  • Desigur că salariile trebuie corelate cu productivitatea. Mă întreb însă cu ce se corelează pensiile speciale, mai ales cele ale parlamentarilor sau ale celor din administrației.

  • Legea 55/2020 prevede si posibitatea, pt institutiile publice, de a angaja fara concurs. Posibilitate care a si fost valorificata de unele dintre ele.

  • Cum rămîne cu constituția României care garantează un trai decent?
    Cum poți trai decent cu un salariu minim?
    Și se plâng că nu au muncitori!!!!

  • Unde-i productivitatea la bugetari? De ce iau salarii nesimțite comparativ cu angajații la privat? Totul este doar praf in ochi pentru fraieri. Să ne lase Orban cu vrajelile lui.

  • Dar cu hotiile celor de la guvern, cu nepotismele cu salariile lor nesimtite sau a celor de la Cotroceni cum ramane?
    Ce se putea face cu banii pe cate ii pierdem noi ca populatie cand le dam lor salariile exorbitante ?

  • Din salariul minim de 2230 sa ți rămână 1300 vi se pare corect? De ce nu umblați domniile voastre aici? De salariile exorbitante ale unora nu mai vorbim vorbiți de corelare? Pensiile speciale deja lasă de dorit Rușine

  • Buna ziua
    De ce nu se stabilește și o grilă de salarii valabilă și pentru stat și pentru privat?
    De ce se ajunge ca la privat salariile sa fie de 2 ori mai mici ca la stat ?
    De ce un inginer la privat ajunge să ia de 2ori mai puțin decât un șofer de ambulanță?

  • Da …productivitate.
    Dar la firme de stat de ce nu se aplica productivitatea de care vb Orban.
    Si salariul minim la stat e dublu fata de salariul minim pe economie.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS