Actualitate

Centrul de zi pentru persoane vârstnice, de la Big, finalizat (FOTO)

Centrul de zi pentru persoane vârstnice de pe strada Octavian Goga din Bistrița, investiție pe fonduri europene care a presupus reabilitarea și modernizarea unui fost punct termic prin Programul Operațional Regional, a fost inaugurat. Valoarea totală a investiției este de 2,9 milioane lei, din care 2,2 milioane lei bani europeni.

Joi, centrul a fost inaugurat de Liliana Coceșiu, director Direcția de Integrare Europeană, și Radu Dreptate, director Direcția de Asistență Socială din Primăria Bistrița, în prezența subprefectului Decsei Atilla și a altor invitați.

Centrul de zi pentru persoane vârstnice, de la Big, primul de acest fel din Bistrița, este gata să-i primească pe beneficiari începând din ianuarie 2022, după ce serviciul va fi acreditat și se se va stabili echipa care va lucra acolo și programul.

”E un proiect pe care ni l-am dorit foarte mult mai ales în această zonă unde locuiesc multe persoane vârstnice. Este unul dintre primele cartiere ale orașului. Ni l-am dorit aici fiindcă i-am văzut pe seniori jucând șah în părculețul de lângă Big și atunci ni s-a părut că este locul ideal pentru a începe un nou serviciu social adresat persoanelor vârstnice. Am găsit sursa de finanțare potrivită, am semnat contractul în 2019, iar acum suntem la final de proiect, dar la început de drum cu un nou serviciu social pe care colegii de la Direcția de Asistență Socială îl acreditează și sperăm ca, din luna ianuarie 2022, centrul să fie deschis beneficiarilor așa cum l-am gândit.

De imaginat și l-a imaginat mai mult Radu Dreptate. Am fost împreună cu el într-un schimb de experiență la Zielona Gora, oraș din Polonia înfrățit cu Bistrița, unde sunt servicii sociale foarte bine puse la punct. De acolo ne-am inspirat. Sunt niște dotări altfel decât cele cu care ne-am obișnuit în mod tradițional în instituțiile publice, pereți modulari, un design care să-i ajute pe oameni să se orienteze. Avem și o terasă deasupra clădirii, sunt și terase mai mici la nivelul unu, sunt săli pentru activități, dar și pentru consiliere. Am încercat să amenajăm acest centru cu toate funcțiunile de care este nevoie”, a spus Liliana Coceșiu.

Potrivit acesteia, pe următorul exercițiu financiar vor fi depuse proiecte pentru încă două astfel de centre, unul în zona centrală și altul în zona Lamă, unde de asemenea sunt multe persoane în vârstă.

La rândul lui Radu Dreptate a precizat: ”La Zielona Gora în Polonia am vizitat un centru de zi pentru vârstnici cu grad de dependență ridicat, Alzheimer gradul I. Familia îi aducea la ora 8.00 și venea la ora 16.00 după ei, era un fel de grădiniță a bunicilor. Tot la Zielona Gora am mai văzut într-un club o sală cu pereți mobii ca să se poată organiza mai multe tipuri de activități și am cerut să se facă și aici. Cabinetul de kinetoterapie l-am văzut la un centru de recuperare a adulților tot în Zielona Gora. Modelul cabinetelor de psihologie și pentru asistență socială l-am văzut în Ungaria, în Austria și Italia. De la fiecare m-am inspirat într-un fel sau altul, pornind de la mobilier, la instrumentar, la celelalte dotări. Am văzut și mai multe centre de acest fel și în țară din care m-am inspirat, dar ceea ce a ieșit aici este un centru de nivel european în care se pot derula activități în condiții foarte bune”.

La centrul de zi, bunicii vor putea participa la ateliere de lucru manual, de grădinărit, confecționat decorațiuni, de tricotat, la terapii de sprijin, vor fi organizate grupuri de discuții, jocuri de șah, table, rummy, ateliere de pictură, puzzle, teatru, dans, audiții muzicale, sărbătorirea unor zile de naștere, etc. De asemenea, tot aici vor primi consiliere psihologică, dar și juridică în cazul în care au probleme de rezolvat.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă prevenirea automarginalizarii și excluziunii sociale a persoanelor vârstnice, în vederea creșterii interacțiunii sociale și, implicit, a calității vieții pentru grupul țintă. Activitățile vor avea loc atât în interiorul centrului, cât și în exteriorul lui, cu accent pe relațiile de comunicare interpersonale. Capacitatea totală a centrului este de 56 locuri, urmărindu-se creșterea calității vieții pentru aproximativ 500 de persoane vârstnice, prin asigurarea accesului la servcii sociale specifice centrului de zi, în termen de 5 ani de la finalizarea proiectului.

4 comentarii

  • Si totusi ,cine au dreptul sa foloseasca acest centru ,adică, pensionarii ,bolnavii,sau…. ca nu am inteles,cine participa la respectivele activitati,care e programul acestui centru ,sunt multe care trebuie explicate,asteptam un raspuns,un pensionar din zona

    • Ce frumos! Si-au imaginat, au gândit, au realizat….)) Bravo! Felicitări!
      Dar de Ovidiu Crețu si Cristi Niculae nu aveți voie să pomeniți nimic, doamnă și domnule director? Chiar nu au nici o implicare cei doi în realizarea acestui centru?
      Suntem o nație de trei parale! Ne merităm soarta! Mi-e silă și chiar n-am ce să mai zic.

  • Otcretu si tanu Moldovan sunt asteptati la o partida de sah si la un masaj draga Stefania.
    Poti sa-i aduci tu cu masina personala si sa-i duci inapoi acasa.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS