Actualitate

CL: Noul operator să înceapă colectarea şi transportul deşeurilor până în 24 octombrie

Consilierii locali au aprobat cele două proiecte de hotărâre de pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare de vineri, legate de serviciul de salubrizare din municipiu. Un singur amendament însă: data la care operatorul să-şi înceapă activitatea în municipiu să fie cel mult 24 octombrie şi nu 31 octombrie, cât era stabilit înainte.

Şedinţa extraordinară de vineri în care consilierii locali au avut de aprobat două acte adiţionale la contractul de concesiune al serviciului public de salubrizare nu a fost una scurtă, aşa cum se preconiza. Unii consilieri au ţinut să critice felul în care administraţia Bistriţei a gestionat până în prezent concesionarea serviciului de precolectare, colectare şi transport a deşeurilor municipale şi managementul Staţiilor de Transfer şi al Centrelor de colectare din judeţul Bistriţa-Năsăud.

„Şedinţa pare o formalitate, dar noi aici suntem reprezentanţii municipiului Bistriţa care sunt interesaţi să aibă un serviciu de calitate. ADI deşeuri, care e reprezentantul nostru a încheiat un serviciu cu un furnizor de servicii, iar noi trebuie să avem în vedere ca cetăţenii să beneficieze de un serviciu de calitate. Din 17 februarie 2014, de când a fost semnat contractul principal, noi tot semnăm acte adiţionale la un contract pe care nu l-am văzut niciodată. În condiţiile astea, eu ca şi reprezentant al cetăţeanului, oricât ar părea acest proiect o formalitate, nu-l voi aproba. Timp de cinci luni de zile, un operator serios putea să elimine focarul pe care îl avem în partea de vest a oraşului” consilierul municipal Alexandru Toniuc, preşedinte PER Bistriţa-Năsăud.

Consilierul PDL Tuţă a subliniat faptul că prelungirea termenului de predare al serviciului de salubrizare se datorează îndeosebi administrării defectuoase din partea municipalităţii, care ar atrage după sine consecinţe grave.

„Totul se datorează exclusiv unui management defectuos, care prelungeşte un contract care atrage după sine costuri pentru cetăţenii Bistriţei. În loc să plătim din iulie mai puţin pentru salubrizare şi să îi permitem operatorului să lucreze deja cu un tarif mai mic, noi mai prelungim acest termen. Consecinţele actului adiţional ar putea atrage refuzul operatorului de a prelua serviciul de salubrizare. Este regretabil că s-a ajuns aici”, a spus consilierul municipal Tuţă.

În replică, primarul Ovidiu Creţu le-a reamintit consilierilor locali că administraţia judeţeană este responsabilă de proiectul mare cu Vitalia şi că tot ei sunt devină pentru faptul că nu s-au putut prelua încă deşeurile bistriţenilor din depozit.

„Referitor la deşeurile stocate, până nu se predă amplasamentul şi contractul cu Vitalia, acest operator nu este obligat să se ocupe de acele deşeuri. La rectificare voi propune şi o alocare de fonduri suplimentare pentru preluarea deşeurilor în depozit, pentru că transportul până la Tărpiu este oferit gratuit de către operator, noi vom plăti doar pentru stocarea lor. Din punct de vedere administrativ, faptul că nu s-au preluat încă deşeurile de acolo, revine în sarcina exclusivă a Consiliului Judeţean”, a spus primarul Ovidiu Creţu, în timpul şedinţei extraordinare.

În final, consilierii locali au aprobat proiectele de hotărâre care conţin actele adiţionale cu 15 voturi pentru şi 2 abţineri. Singurul amendament care s-a adus vineri şi la care au căzut de acord toţi consilierii a fost cel în care se prevede ca data limită la care Vitalia să îşi înceapă activitatea să fie 24 octombrie şi nu 31 octombrie cum era prevăzut iniţial.

Reamintim că ADI pentru Gestionarea Integrată a Deşeurilor Municipale în Bistriţa-Năsăud s-a obligat ca până la data de 21 iulie să predea operatorului – asocierea Vitalia Servicii pentru Mediu SA, SC Brantner Servicii Ecologice SA şi SC Floricon Salub SRL – infrastructura aferentă serviciului, fapt irealizabil în momentul de faţă.

1 comentariu

  • Proiectul intitulat „Sistem de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Bistriţa-Năsăud” derulat în perioada 2009 – 2012 a constat in realizarea unor investiţii de importanţă majoră pentru protecţia mediului şi gestionarea deşeurilor în judeţul Bistriţa-Năsăud, dupa cum urmeaza:
    -Construirea unui Centru de management integrat al deşeurilor în localitatea Tarpiu, comuna Dumitra, a unei staţii de transfer la Bistriţa precum şi a 4 puncte de transfer în localităţile, Beclean, Năsăud, Sângeorz-Băi şi Galaţii Bistriţei;
    -Construirea în municipiul Bistriţa a două centre de colectare a deşeurilor voluminoase şi DEEE şi câte un centru de colectare în fiecare oraş al Judeţului;
    -Achiziţionarea de containere pentru colectarea selectivă a deşeurilor şi vehicule pentru transportul acestora;
    -Inchiderea şi ecologizarea a 4 depozite urbane şi a depozitelor rurale existente neconforme.
    Desi a trecut o perioada de timp aproape echivalenta cu cea necesara realizarii proiectului , iata ca nici pana acum nu s-au finalizat formalitatile de Gestionarea Integrată a Deşeurilor Municipale, ceea ce demonstreaza un management defectuos la nivelul primariei si a consiliului local. Sa fie oare din cauza prea multor „deseuri municipale”?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS