Actualitate Recomandări

Cum se vor atribui locurile de parcare în Bistrița. Sistem de rezervări online

Primăria Bistrița a pus în consultare publică un proiect care modifică hotărâri din 2009 și 2012 ale Consiliului Local privind aprobarea administrării şi amenajării parcărilor proprietatea publică a municipiului, cu intenţia de a-l supune analizei şi aprobării CL într-o ședință viitoare.

Până în martie 2012, erau atribuite 4.300 locuri de parcare, iar în perioada 2012-2016 au mai fost atribuite aproximativ 5.500 de locuri de parcare de reşedinţă în diferite zone. Cetățenii au depus sesizări cu privire la diverse probleme întâlnite, astfel că regulamentului de atribuire a locurilor de parcare de reşedinţă va fi modificat.

Cele mai importante propuneri sunt cele cu privire la modificarea ordinii de priorităţi în baza căreia sunt analizate solicitările pentru locuri de parcare de reşedinţă, respectiv:

– la prioritatea I.A. vor intra persoanele fizice care dețin un spațiu de locuit în zona parcării care face obiectul procedurii de atribuire şi care deţin în proprietate sau folosinţă un autoturism/autoutilitară înscrisă în municipiul Bistriţa sau în altă localitate din ţară, cu condiţia ca impozitul pentru autoturism să fie achitat în municipiul Bistriţa. Iniţial puteau fi încadrate la această prioritate doar persoanele fizice care deţin un autoturism înscris la adresa de domiciliu a solicitantului sau la altă adresă din municipiu.

– la prioritatea a II-a vor intra persoane juridice care dețin un spaţiu, cu destinaţia de locuinţă sau cu altă destinaţie, în blocurile de locuit din zona parcării de reşedinţă şi care deţin un autoturism/autoutilitară înscris în municipiul Bistriţa sau în altă localitate din ţară, cu condiţia ca impozitul pentru autoturism să fie achitat în municipiul Bistriţa. Iniţial intrau la această prioritate persoanele juridice care deţineau un apartament în zone parcării sau aceau sediul firmei într-un apartament situat în zona parcării care aveau în proprietate un autoturism înmatriculat în municipiul Bistriţa sau la o altă adresă din România sau străinătate. Modificarea a intervenit ca urmare a introducerii solicitanţilor care deţin autoturisme înscrise în străinătate la prioritatea a IV-a

– la prioritatea a III-a vor intra persoanele fizice sau juridice care deţin un spaţiu, cu destinaţia de locuinţă sau cu altă destinaţie, în blocurile de locuit din zona parcării de reşedinţă şi care solicită loc de parcare pentru al doilea autoturism/autoutilitară deținut, care în regulamentul anterior erau încadraţi la prioritatea a IV-a.

De asemenea, se propune asigurarea gratuităţii parcării doar pentru persoanele care sunt încadrate în grad de handicap grav sau accentuat sau persoanelor care au în întreținere o persoană încadrată într-o grupă de handicap accentuat sau grav, domiciliată la adresa solicitantului, spre deosebire de vechiul regulament care prevedea gratuitate pentru persoanele încadrate în orice grad de handicap.

Se mai propune introducerea militarilor veterani ca beneficiari ai gratuităţii la plata parcării de reşedinţă, raportat la prevederile legislaţiei aplicabile.

A fost introdusă procedura de rezervare online a unui loc de parcare, care poate opera doar pentru locurile de parcare rămase libere în zonele de parcare de reşedinţă în care au fost atribuite locurile prin procedura iniţială de atribuire, în şedinţă publică. Locurile de parcare de reședință rămase libere în zonele atribuite vor fi vizualizate în sistem informatic pe site-ul Primăriei Bistrița, după alegerea locului de parcare şi efectuarea rezervării persoana interesată are posibilitatea să încarce toate documentele necesare atribuirii locului de parcare pe aplicaţie, sau acesta poate să se prezinte cu documentele în termen de trei zile lucrătoare la Primăria Bistrița – Direcția Patrimoniu, pentru validarea rezervării locului de parcare dorit. Dacă documentele transmise online sau înregistrate la registratura Primăriei Bistrița – Direcția Patrimoniu sunt complete şi conforme cu regulamentul, se va efectua validarea rezervării, după care se achită taxa de parcare aferentă perioadei de valabilitate rămasă până la expirarea taxei. În cazul în care persoana care a făcut rezervarea nu încarcă documentele necesare atribuirii locului de parcare prin aplicaţia online și nici nu le prezintă la registratura Primăriei Bistrița – Direcția Patrimoniu, în termenul stabilit va pierde dreptul de rezervare, locul de parcare respectiv devenind din nou liber.

De asemenea, s-a introdus posibilitatea rezervării locurilor de parcare din parcările de reşedinţă rămase libere în urma şedinţelor de atribuire, de către persoane juridice care au sediu sau punct de lucru într-un bloc de locuinţe arondat zonei de parcare, prin încheierea unui contract de rezervare, la tariful stabilit prin hotărâre a Consiliului Local, respectiv 600 lei/an/loc de parcare. Contractul de rezervare dă dreptul utilizării locului de parcare între orele 8.00 – 18.00, prin amplasarea unei plăcuţe de rezervare care va conţine intervalul orar stabilit, după acest interval locul putând fi utilizat de alte persoane.

Locurile de parcare din parcările de reşedinţă rămase libere în urma şedinţelor de atribuire/licitare pot fi atribuite şi persoanelor fizice care locuiesc în locuinţe individuale, situate în vecinătatea zonelor de parcare de reşedinţă, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezentul regulament, la tariful stabilit prin hotărâre a CL.

Regulamentul a suferit modificări cu privire la dezafectarea plăcuţelor de rezervare a locurilor de parcare, respectiv locul de parcare va rămâne liber prin neplată, după trecerea unui termen de 10 zile de la expirarea valabilităţii tarifului, iar locurile de parcare rămase libere vor putea fi atribuite altor persoane fizice/juridice, în ordinea înregistrării cererilor, atât prin registratura primăriei cât şi prin procedura rezervării on-line a acestora, chiar dacă plăcuţa de rezervare nu este demontată.

Se propune şi reducerea taxei de refacere şi remontare a plăcuţelor, respectiv de la 50 lei la 30 de lei, indiferent de motivul unei astfel de solicitări.

Va fi introdusă o clauză expresă conform căreia Primăria Bistriţa nu răspunde de eventualele daune intervenite în urma unor evenimente de circulaţiei sau de orice altă natură, în timp de autoturismul este parcat în locul de parcare pentru care se achită taxa de parcare, datorită solicitărilor de plată a daunelor cauzate autoturismelor pe perioada staţionării în locurile de parcare.

De asemenea, au fost reanalizate şi prevederile Regulamentului de organizare şi funcţionare a sistemului de parcare cu plată, raportat la solicitarea consilierilor locali PER de renunţare la art.13 cu privire la utilizarea parcărilor cu plată prin încheierea unui contract de rezervare. Regulamentul dă posibilitatea persoanelor juridice care îşi desfăşoară activitatea în zona de parcare să rezerve locuri de parcare pentru clienţi, cetăţeni ai municipiului Bistriţa interesaţi de activitatea societăţii. Rezervarea operează de luni până vineri în intervalul orar 08.00 – 18.00, după care locurile pot fi utilizate de orice persoană. Dintr-un număr de aprox. 900 de locuri de parcare cu plată, doar 13 sunt rezervate, respectiv un procent de 1,5%, în principal sedii bancare pentru maşinile de transport valori şi clienţi, precum şi agenţi comerciali. Astfel, se propune modificarea art.13 la alin. 5 cu privire la amplasarea dispozitivului de rezervare, stabilind dimensiunea de maxim 60 x 60 cm şi obligaţia de a conţine date cu privire la denumirea beneficarului, intervalul orar de rezervare şi perioada de valabilitate a contractului.

Se mai propune şi completarea art.16 cu o literă nouă, lit.h, privind inscripţionarea pe carosabil a numărului de înmatriculare a unui autoturism sau a cuvântului „rezervat”, ca şi contravenţie şi implicit a art.17 cu privire la instituirea unei sancţiuni cu amendă de 1.000 lei pentru aceasta.

Modificările şi completările vor intra în vigoare începând cu data adoptării hotărârii de către CL.

Aici toate detaliile: Anexa – Regulament parcari

9 comentarii

  • Sa se introduca si o clauza in care sa se specifice ca:”Daca politia locala nu este capabila sa iti elibereze locul de parcare in intervalul 15:30 – 08:00 sa ti se reduca un procent din valoarea abonamentului/an recuperata din amenda aplicata celui care a parcat necorespunzator”, pentru ca multe amenzi nu se aplica, se dau doar avertismente si pentru ca platim abonamente, iar in momentul in care soliciti sa ti se elibereze locul de parcare ti se da un raspuns de la gardieni, „stiti, noi nu va putem elibera locul de parcare” … bun si atunci la ce mai vin la solicitare ??

  • Trebuie să înțelegi că în sfârșit te-ai mutat la asfalt și aici nu mai e ca la tine la țară, nici măcar căruța nu o poți lăsa în fața blocului iar calul nu mai ai voie să-l bagi în casă și să-l legi de calorifer. Pol. locală vine pentru a constata că locul tău de parcare este ocupat abuziv și pentru a amenda persoana respectivă. Pol. locală nu are un inel miraculos, gen Arabela, prin care să elibereze instantaneu locul tău de parcare. Nici utilajul primăriei nu poate interveni la orice oră din zi și din noapte, că doar nu e smurd să răspundă instantaneu cererii tale. Așa e la oraș, sunt multe mașini, mulți pietoni, trebuie să învățăm să conviețuim. Eu personal am solicitat de mai multe ori intervenția poliției locale pentru loc de parcare ocupat abuziv (m-am săturat de ridicat ștergătoare și de scris bilețele) și de fiecare dată au răspuns prompt, amabil, profesionist. Chiar nu înțeleg de ce toată lumea îi înjură. Nu, nu sunt polițist local și nici nu am neamuri sau prieteni în rândul lor.

    • Politia Locala este o institutie complet inutila, care nu poate rezolva problema cersetorilor din zona centrala a orasului, unde Costan si fratele sau sunt o prezenta constanta de ani buni de zile.
      Nu mai vorbesc de disciplinarea tuturor smecherilor care parcheaza pe Bulevardul Republicii si ocupa jumatate din prima banda de mers pentru le este lene sa isi parcheze masinile cum trebuie, sau de biciclistii care circula pe trotuare si te mai si injura daca tu, ca pieton, nu te dai rapid la o parte din fata lor ca deh, ei „e doua pe roti”.
      Cred ca banii pe care-i dau eu Primariei ca impozite si taxe locale ar putea fi mult mai bine folositi daca s-ar desfiinta aceasta inutila Politie Locala.

    • politia locala a avut tupeul sa raspunda la insistentele unui prieten sa se deplaseze la acesta acasa sa constate ca o masina sta parcata in fata casei lui!

  • as fi curios cum este posibila aberatia asta „autoturism/autoutilitară înscrisă în municipiul Bistriţa sau în altă localitate din ţară, cu condiţia ca impozitul pentru autoturism să fie achitat în municipiul Bistriţa”
    pai domnilor, plata impozitului pe masina se face in localitatea trecuta in talonul si CI a vehiculului.
    iar daca e in alta localitate in mod clar proprietarul nu are cum plati impozitul in Bistrita, decat daca preschimba toate actele pe adresa din Bistrita.
    habar n-aveti de legislatie si vreti sa supuneti aprobarii CL niste tâmpenii.
    juristii statului sunt chiar atat de incompetenti?

    • În cazul în care autovehiculul este achiziționat în leasing, desi el este înmatriculat în localitatea in care are sediul societatea de leasing, impozitul aferent acestuia de achita de către utilizator, în localitatea sa de domiciliu. Așadar, există totuși o situație în care se poate intimpla conform celor specificate!

  • Aseara am vazut un X 6 alb parcat pe trotuar in fata la casa bistriteana, chiar in usa localului ( langa posta veche). O astfel de nesimtire si prostie trebuie amendata. In orasul asta smecherii sfideaza bunul simt, chiar le place sa se afirme. Este ca si proastele care isi pun unghi false de 5 cm, le picteaza unghiile si le posteaza pe facebook. Prostie cat cuprinde.

  • Cand se aloca o parcare primaria de ce nu tine cont si de locatia parcarii??? Am avut parcarea platita cativa ani si daca nu am mai platit cateva luni, depasind termenul contractului, Primaria a dat locul de parcare unei persoane din blocul vecin desi existand o parcare langa blocul respectiv fara numar pe bordura (nu era alocata parcarea nimanui). Cu alte cuvinte, unde parcasem inainte era mult mai aproape de blocul meu iar unde parchez acum este mai aproape de blocul celuilalt. P.S. Daca ai un gram de civilizatie si respect nu atribui si nu accepti sa ocupi o parcare pe care este parcata o masina si pe care exista un nr pe bordura, stiind ca la 20 de m distanta este o parcare nerezervata si nealocata. Primaria a zis ca a trimis un sms… primaria putea sa sune sau sa trimita o adresa scrisa asa cum se trimit facturile. Cand am luat legatura cu cei responsabili au zis ca au trimis sms si nu mai au ce face. Ba da, se putea rezolva cazul foarte simplu si era multumita lumea dar comoditatea functionarilor…. te lasa cu nedreptatea in brate

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS