Timp de gândire

De ce e Bistriţa o redută greu de cucerit?

Dacă la ţară lucrurile mai merg cum mai merg, graţie satelor izolate în care nu contează ce intră în urnă, ci persoanele care numără voturile, la oraş lucrurile se complică pentru aproape toate partidele politice. Nu vedeţi cât de greu le e să ne spună cine va candida în numele lor? Şi nu le suspectez deloc de faptul că ţin candidaţii „la secret”, pur şi simplu nu îi au.

Bistriţa e un oraş ciudat din multe puncte de vedere. Degeaba vrem noi să-l considerăm burg medieval, că nu e. Odată cu plecarea saşilor, s-a dus şi civilizaţia noastră. Au rămas aici doar oamenii aduşi cu forţa de la sate să lucreze în fabrici şi care au devenit după Revoluţie „domni”. Deşi mulţi sunt în continuare incapabili să-şi ducă gunoiul la ghenă (l-ar arunca pe geam sau pe canalele acelea odioase din blocurile vechi), deşi gătesc şi, în loc să pornească hota, deschid uşa şi dau drumul prăjelilor pe casa scării sau întind chiloţii în văzul lumii că poate sunt de firmă şi vecinii mor de invidie când văd eticheta, bistriţenii se dau mari orăşeni cu gusturi fine. Aşa se face că se bulucesc la tropăielile folclorice, plâng după micii prăjiţi pe pietonal şi după berea cu care au fost stropiţi pereţii pasajelor în zi de sărbătoare. Nu-i veţi vedea dând 10 lei pe un concert de calitate, dar vor rupe gardurile jandarmilor dacă face play-back un aiurit fără voce care se oferă gratis mulţimii şi, între mici pauze de respiraţie, urlă cât îl ţin plămânii : „Sunteţi cei mai tari!!!!”

Bistriţa mai e oraşul în care toată lumea are cel puţin câte un duşman, de regulă coleg sau membru al familiei, în care nu contează ce faci, important este de-al cui eşti şi cine te plăteşte, fiindcă, nu-i aşa, întotdeauna te plăteşte cineva. Aici toată lumea ştie pe toată lumea şi, culmea, mai ţine şi câte o cronologie (adesea mistificată) a ceea ce ai făcut de când ai îndrăznit să păşeşti în spaţiul public (fie şi pe Facebook). Această cronologie dovedeşte clar şi răspincat că nu meriţi nimic şi, dacă primeşti ceva, sigur eşti întreţinutul cuiva, tatăl tău a fost „ştab” sau a cotizat la partid. Dacă nu îndeplineşti niciuna din aceste condiţii, eşti o persoană rea care vrea cu orice preţ să se afirme ca să le facă altora şi să-i îngroape de vii.

Bistriţa mai e oraşul în care toţi cei care judecă sunt buni, iar cel judecat este invariabil rău şi merită cea mai dură execuţie. Nimeni nu-i dă dreptul la replică ca să se apere. Ştim noi că e aşa şi gata. De unde ştim? Nu contează! Vorbeşte lumea şi ştim. Punct! Abia după ce persoana judecată devine perdant, trecutul îi va fi şters cu buretele şi va deveni, dintr-o dată, cel mai bun om din viaţa noastră urbană.

Fireşte că cele scrise mai sus nu reprezintă un portret generalizat al locuitorilor oraşului. Ar fi absurd să pretindem aşa ceva, dar nu putem ignora faptul că o bună parte din cetăţenii cu drept de vot se vor regăsi în cele descrise. Din păcate, aceiaşi, deloc interesaţi de politică, dar critici exigenţi ai tuturor, găsesc de cuviinţă să nu meargă la vot ca să-i pedeapsească pe cei care ne conduc, întotdeauna aleşi de alţii şi nu trimişi la sacul de bani cu voturile celor care merg la grătar în loc să treacă pe la urne. După ce alţii vor vota, absenţii vor comenta mustăcind pe site-uri, vor da lecţii de democraţie vecinilor, pe bancă, în timp ce ţin scobitoarea între dinţi. Alţii îi vor înjura de mamă, tată şi mătuşi pe toţi politicienii, deşi nu i-au votat şi, teoretic, nu au niciun drept să se exprime. Practic, suntem o ţară liberă şi putem spune exact ce vrem.

La rândul ei, minoritatea urbană a oraşului Bistriţa a ajuns atât de nesemnificativă încât adesea o numărăm pe degete la evenimente în care seminţele şi manelele de la telefon se autoelimină din sală. Din păcate, şi ea este la fel de măcinată de orgolii, de frustrări şi de bârfe. Artistul X nu încape de Y, afacerea lui Z e mai tare decât a lui M, cabinetul avocatului P e mai ceva decât al lui G, şi tot aşa. Organizaţiile, acelea pe care le avem, de rotarieni, lei şi alte categorii, sunt la fel de exclusiviste ca şi părerile membrilor respectivi despre lume şi viaţă.

Ei bine, acest oraş trebuie determinat de politicieni să iasă din bârlog, să meargă la vot şi să pună ştampila pe cineva. Vi se pare simplu ştiind că orice lucru mulţumeşte pe câţiva şi nemulţumeşte alţi mii? Mie nu mi se pare deloc uşor, aşa încât înţeleg faptul că partidele îşi găsesc greu candidaţi pentru funcţia de primar şi chiar de consilieri. Şi nu mă refer la candidaţi în general, ci la candidatul care să câştige.  Cred că nu s-a născut încă omul care să ne mulţumească măcar pe majoritatea fiindcă am venit de pe văi diferite şi ne-am adunat cu toţii în depresiunea aceasta în care nici măcar aerul rece de pe munte nu reuşeşte să ne trezească din autosuficienţă.

Cristiana Sabău

29 comentarii

  • Frumos si trist.

    Variatiuni pe aceeasi tema :

    „Eu cred ca suntem un popor vegetal –
    Cine-a vazut vreodata
    Un copac revoltându-se?” (Ana Blandiana)

    “Noi înşine, din neprevedere, contribuim să ne mărim primejdiile” (Constantin Radulescu-Motru)

  • Foarte buna radiografia. Va fi identica si peste multi, multi ani, atata vreme cat acestii politicieni nu-i vor atrage pe copii nostri, carora dupa ce-i purtam prin lume la scoli nu le putem cere sa vina la manele si salar minim pe economie. Prea multi ani a vazut gara bistriteana cum opincile se schimbau cu pantofi pe peron la coborarea din tren, ca fara nici un efort sa se schimbe ceva. Si toti cei care mai ieri si-au descaltat

  • Articol scis dintr-o singura respiratie ! D-aia te citim si te iubim !
    Dar nu uita ca si tu esti bistriteanca . Esti ca noi .

  • Buna Cristiana, privita dinauntrul lucrurilor din afara Bistrita poate fi descrisa si asa cum ai facut-o tu in articol, dar din punctul meu de vedere toate aceste tare comportamentale ale oamenilor din Bistrita pot si trebuie sa fie corectate.
    Eu cred ca am avea o sansa in plus daca unii dintre noi si-ar asuma o prezenta publica mai activa cu un rol formativ.
    Convergenta in locul divergentei
    Dialog in locul monologului
    Asumare in locul resemnarii

  • C-ei drept eu sunt bistritean .M-am nascut,acum 50 de ani ,pe Alba Iulia si am copilarit la Big avand cheia la gat .Am locuit si in alte locuri si in alte tari dar nicaieri nu am fost mai fericit ca la mine acasa (in burgul meu industrializat fortat ). Sunt mandru ca sunt bistritean si sunt foarte mandru ca sunt roman .

    • Si eu sunt bistriteanca, din aproape acceasi generatie, insa stiu ca Bistrita copilariei mele era vie, avea medici isi profesori recunoscuti in tara, profesori si s manifestari culturale similare cu cele din orase mai mari, o populatie ce-si dorea macar sa fie culta si cu mult bun simt. Sala Casei de cultura era intotdeauna neincapatoare, in sala polivalenta lumea statea si pe scari, expozitia din pietisor era o statie aproape obligatorie la promenada de duminica spre parc, biletele la teatru si film ajungeau sa se dea pe sub mana. Ce avem astazi? Zilele Bistritei, Nunta Zamfirei si alte manifestari pietonale pe baza de bere. Spectacole de mana a doua, comert de doi bani pe bani foarte multi, si cu chiu cu vai un Kaufland mai marisor. Am fost zeci de ani mandra ca traiesc in Bistrita, astazi nu mai sunt.

    • Ma simt bine in pielea mea – nu am de sa sa-i reprosez lui Dumnezeu ori altora ca m-am nascut si traiesc in Romania.
      Nu e cazul sa explic de ce, cum si cand toate cele visate sunt in jurul nostru / oriunde ne-am afla – probabil ca nu sunteti inzestrata, dupa cum lesne va manifestati, sa le si vedeti.
      Dar, cu adevarat, si sa le primiti.
      Talentata si favorita in cursa pentru reprezentarea cuconetului protestatar, nu sunt surprins ca limbajul vesel de stadion, ca un vechi narav epuizant, va creioneaza perfect.
      Si, deocamdata, n-ati atins maximul de potential al unei chisocarite redutabile.

    • Noroc ca existi dumneata care le sti pe toate, sa dai lectii tuturor si sa ne pui pe toti la colt, altfel cat de stramt si de neinteles ar fi universul nostru? Nici nu stiam ca am trait degeaba, pana cand nu ai aparut sa constati ce sunt si sa ma definesti. Totusi ma intreb cata perversitate ,cat voayerism in gestul de a studia din umbra,cata lasitate si lipsa de ocupatie zace in cineva care se rezuma la a improsca cu puroi in persoane pe care nu le cunoaste. Oricum, infect caracter. Si asta ti-o spune o aspiranta la maximul de potential al unei chioscarite redutabile.

    • Mormaiala de adolescenta intarziata este indicata la Zoo.
      Se vede, de la o posta, ca v-ati format in manifestarile culturale dinainte de 1990.
      Ce comuna reprezentati ?

  • Pentru d-na Alina , cu respect .
    Stimata doamna ,eu zic sa nu-l mai bagati in seama pe macete .Desi e inteligent si cultivat omul sufera de orangita acuta ,afectiune trecatoare de altfel .
    In logica sa pdl-ista d-voastra ar trebui sa strigati in piata :
    Multumim din inima partidului !!!
    Suntem mandri ca nu suntem greci !!!

    • Da si sa-mi cer scuze tuturor PDL-istilor ca exist. Tocmai scarbele ca el ma scot pe mine in piata, pentru ca ii intalnesti la tot pasul, nu incap chiar daca nu ai nimic cu ei, si dintr-o slugarnicie infecta se simt datori sa dea in oricine indrazneste sa spuna:pana aici!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.