Timp de gândire

Noi cu cine votăm? (II)

După ce m-am exprimat în legătură cu isprăvile fostului primar Vasile Moldovan, fiindcă mi se părea interesant să privim totuşi lucrurile în oglindă, măcar în cea mai apropiată ca timp, am aflat că PDL l-a inclus în sondajul de opinie şi că e cotat cu cele mai mari şanse dintre toţi cei testaţi să obţină procente bune în bătălia cu Ovidiu Creţu.

Rezultatul nu mă surprinde. Vasile Moldovan se bucură de notorietate. Timp de opt ani a fost primar al oraşului şi nu are cum fi uitat. Pentru o largă categorie de cetăţeni a fost un primar bun, prietenos, care saluta şi bibilea lumea pe stradă spre deosebire de Ovidiu Creţu căruia multă lume îi reproşează că e ocupat mai mult cu vorbitul la telefon decât cu socializatul cu cetăţenii. E posibil ca, în lipsa altui candidat mai bun, Vasile Moldovan să intre în cursă şi să salveze onoarea PDL. Eu am rezerve legate de şansele lui fiindcă alegerile sunt într-un singur tur şi întotdeauna primarul în funcţie e avantajat. Important este totuşi scorul pe care le-ar putea obţine pentru PDL şi eu cred că va fi unul bunicel dat fiind faptul că memoria oamenilor e scurtă şi tendinţa noastră  e să mistificăm trecutul şi să demonizăm prezentul. Rămâne de văzut cum vor gândi strategii partidului fiindcă sunt absolut convinsă că decizia legată de candidatul la Primăria Bistriţa nu va fi una emoţională.

În ce-l priveşte pe Ovidiu Creţu, eu cred că se va găsi cu greu un candidat care să-i creeze cu adevărat probleme, deşi, la rândul lui, ne-a rotit adesea prin sensuri giratorii de nu am mai văzut bine (din cauza plantelor de doi metri de la mijloc sau a mormamelor de zăpadă depozitate strategic) şi ne-a împins la vale pe un deal zis pârtie, ca să dăm doar două exemple. Fiecare poate să judece singur dacă a făcut sau nu bine atât timp cât suntem cu toţii contemporani cu el şi nu avem nevoie de un narator ca să aflăm cum s-a purtat.

Cum a fost mandatul lui Ovidiu Creţu pentru noi, ca jurnalişti? Câteodată ciudat din cauza conferinţelor de presă anunţate în ultimul moment la care primarul întârzia (chiar şi 45 de minute), spunea apoi trei fraze după care ne plimba fiindcă, nu-i aşa, inginerul tot inginer rămâne, nu-i plac vorbele, îi place să arate ce a făcut. Şi, dacă suntem sinceri cu noi înşine, a cam făcut. Sunt multe şcoli care arată cu totul altfel după patru ani în care Ovidiu Creţu şi cei de la Integrare Europeană au atras milioane de euro de pe unde au putut. Nu au ratat nicio sursă de finanţare, nu s-au oprit din scris proiecte. Căminul de bătrâni e un fel de hotel de lux pentru cei de vârsta a treia care au stat decenii în clădirea cu miros de azil, blocurile sociale sunt cele mai bune case pe care le-au avut vreodată săracii oraşului mult prea mulţi ani locatari ai centrului istoric plin de igrasie şi pe care l-au adus la ruină.

Pe de altă parte, Bistriţa are slogan, brand şi siglă, ceea ce trebuie să recunoaştem că nu e puţin lucru pentru aceste vremuri în care e foarte greu să ai identitate mai ales dacă te-ai trezit a treia zi după Scripturi. E un început, dar pe drumul astfel deschis vor călca mulţi cu mai multă uşurinţă. Struţii? Să-l înfierăm pentru asta? Doar dacă nu avem nicio noţiune referitoare la mascote. Mascota nu e pentru oameni de la 40 la 90 de ani, ci pentru copii. Lor le plac, urcă pe ei, se fotografiază cu ei. Îi vedem zi de zi că fac asta. Despre ce vorbim aici?

E adevărat că primarul a introdus reguli absurde cum ar fi aceea că nu ai voie în pantaloni scurţi în clădirea municipalităţii şi a ferecat intrările pe holuri cu cartele. Între timp, pe domnişoarele cu fuste scurte nu le-a împiedicat nimeni să defileze pe tocuri de 20 de centimetri pe holurile lucioase cu gresie. Da, pentru aceste două isprăvi ar merita să-l înfierăm cu mânie proletară, dar nu ştiu dacă ne-ar face cinste o astfel de atitudine. E ca şi cum nu vedem pădurea de copaci.

În ce mă priveşte îi reproşez primarului că nu avem încă un oraş cu străzi preponderent bune, că le tot cârpim la infinit şi nu mai ieşim din sarabanda asta. Mă enervează că nu a făcut mai mult ca să scăpăm de caracteristica de comună mai mare. Avem prea multe tropăieli cu iz folcloric, dar care sunt foarte departe de folclor, şi prea puţine evenimente urbane. Poate face o comparaţie între numărul celor care merg la festivaluri de folclor şi ce s-a întâmplat aseară la Cupa Liceelor la Street Dance. Nu cred că Dorel Cosma cu ai lui au adunat vreodată publicul care nu a mai încăput efectiv în Sala polivalentă!

Ştiu că datoria unui primar este aceea să ţină cont de toată lumea şi de toate gusturile, dar parcă o mărităm prea des pe Zamfira asta şi dăm prea multe ture în jurul Bisericii Evanghelice în bătaia tobelor.

Mi-ar fi plăcut ca, în mandatul lui Ovidiu Creţu să avem un soi de Băile Figa şi la Bistriţa. Din păcate, nu le avem. Wonderland e doar un aerodrom şi o tablă. Şoseaua de centură doar un subiect de râcă între putere şi opoziţie. Mi-a explicat de ce s-a întâmplat aşa într-un interviu pe care i l-am luat la sfârşitul anului. Au fost multe beţe în roate din partea puterii, multe avize de obţinut, întârzieri strategice. Asta e, nu i-a ieşit! Unii se bucură, alţii îl hulesc, niciodată nu îi va mulţumi pe toţi, dar măcar acest om a încercat să facă ceva. Strategic din partea lui era să lase în sertar şi proiectul de modernizare a parcului de care Vasile Moldovan s-a temut. Putea să uite de el în acest an electoral, dar şi l-a asumat. O să vadă el cu ce preţ. Nu îl voi plânge eu aici.

Şi, dacă tot veni vorba de natură, ceva nu-mi place absolut deloc, faptul că a tăiat copacii până la trunchi. Mi se pare nu numai oribil felul în care arată Bulevardul Republicii şi străzile principale, ci şi profund nesănătos. Are o teorie, dar pe mine nu m-a convins.

Primarul actual are defectele lui, ca tot omul, dar, deşi a condus oraşul într-o perioadă în care Guvernul a fost de altă culoare politică, eu spun că a făcut mult mai multe decât a reuşit Vasile Moldovan în opt ani. Aşa mi se pare. Poate greşesc şi accept să fiu contrazisă cu argumente şi exemple concrete.

Cristiana Sabău

14 comentarii

    • Fiecare e în lumea lui, această lume fiind o sumă de lumi posibile dacă tot vreţi să facem filosofia subiectului. Dacă aveţi să-mi reproşaţi mie ceva, sunt dispusă să ascult.

    • Roxana …..esti cumva afectata in „afacerea” centurii??
      Au de suferit castigurile tale si „colegelor” de pe centura???
      N-am ce va face ……trebuie sa mai asteptati ca „drumul de ocolire ” al orasului stabilit de cretinelul cretisor….. sa fie amplasat langa strandul de la Codrisor…
      Hai pa si pussi…..!!!
      Ne vedem ….pe traseuuuuuu fetelorrrrr !
      Pa ROXI !
      PA SUZI !

  • Da,este un articol aproape corect. Spun aproape pentruca o parte din obiectivele propuse si pe care nu le-a realizat , cum ar fi Wonderland si centura, nu se datoreaza lipsei de persevarenta sau dezinteresul primarului ci incapatanarea cu care i-au fost blocate proiectele in CL.de consilierii pdl.L-as aminti pe d-nul Tuta care s-a luptat de-a dreptul in CL pt. nerealizarea proiectelor pt. Bistrita in timp ce isi apara propriile interese.
    Imi amintesc ca in campania din 2008, d-nul Cretu, intrebat daca peste 4 ani isi va afisa si dansul poza pe toate gardurile, el a raspuns:’sper sa-mi pot afisa poza alaturi de realizarile din timpul mandatului”.Eu cred ca are ce afisa, asa cum cred ca va mai castiga lejer un mandat, chiar daca este un om corect si nu se va preta la santaj, furt de voturi,bibiliceli etc. Cei mai multi bistriteni sunt sustinatori ai lui Cretu si speram ca in mandatul viitor sa-si poata realiza proiectele.

  • La puncte mai puţin bune aş mai adauga faptul ca ‘a dat drumu’ la caini in oraş…. nu mai poţi umbla pe străzi ca dai de necuvântatoarele lui Creţu.
    Daca tot ne spune cum e prin alte orase din tari mai dezvoltate, si ca vrea ca Bistrita sa se ridice la nivelul unuia …. sa faca ceva cu caini din oras pentru ca tare ma indoiesc ca a vazut vreun caine pe strazile Herzogenrat-ului.

  • D-l Tuta are un interes personal in ceea ce priveste Centura (trece pe la 70 m de casa dansului si nu suporta) iar Wonderlandul n-a vrut sa fie realizarea lui Cretu si atunci, fiind liderul grupului pdl din CL, a oprit dezvoltarea proiectului.Trei ani aceste proiecte au fost respinse sistematic in Cl de catre consilierii pdl.

    • Cine detine majoritatea in Consiliul Local Bistrita? Daca bine stiu, prin faptul ca cei doi viceprimari provin din aceasta majoritate, logic, ma gandesc eu, ca aceasta este formata din P.S.D. si P.N.L., prin urmare P.D.L. detine pozitia de opozant la aceasta majoritate. Iar cum, in buna traditie romaneasca, majoritatea isi promoveaza proiectele oricat s-ar screme opozitia, s-ar putea ca dumneavoastra sa nu aveti dreptate, necazurile acestor proiecte fiind in alta parte decat in Consiliul Local. Iar din grija pe care i-o purtati acestui domn Tuta reiese ca, intr-un fel sau altul, va cunoasteti la nivel personal foarte bine, deoarece ati masurat cu micrometrul distanta dintre casa acestuia si proiectul viitorului drum de centura ocolitoare a municipiului.

  • Electorii bistriteni vor fi cei ce vor alege ce-si doresc, evident pe baza unui vot ce-i de sperat sa nu mai fie unul provocat de o emotie puternica, de genul vreunui incendiu catastrofal. Altfel, fiecare va alege functie de cata informatie detine, cat a beneficiat de actiunea sau inactiunea administratiei locale, cat de usor sau cat de greu va fi manipulat de catre vectorii de propaganda ai partidelor, ori de decizia de moment din ziua votului, respectiv de a participa sau nu la vot. Si decizia de a nu partcipa la vot e tot o alegere, indiferent cum e ea motivata: de scarba, de lene, de faptul ca ne putem considera girantii unor personaje ce nu ne convin; alegand sa nu alegem, delegam pe cei ce se prezinta la vot sa aleaga in numele nostru, chiar de intelegem sau nu acest lucru.
    De votat emotional vor vota cei ce au beneficiat de ceva din partea administratiei actuale, respectiv cetatenii de la caminul de batrani, cei ce au beneficiat de locuintele sociale, cei carora le plac sensurile giratorii sau faptul ca Petru Rares a plecat de unde a fost si a fost inlocuit de o faclie cu aspect contondent. Acestia vor vota pentru a rasplati actuala administratie, desi, in ceea ce priveste „stramutarile” facute in cartierul A.N.L. sau Viisoara, s-ar putea ca cei ce erau bastinasi pe acolo sa nu le prea convina situatia, din cauze deloc greu de intrezarit.
    Deocamdata stim sigur un singur candidat cu sanse reale de a fi ales, asta pentru ca cealalta parte si-a compromis potentialul candidat intr-un mandat ministerial. Vom vedea cu cine vine in competitie P.D.L. intr-un viitor cat se poate de apropiat.
    Din punctul meu de vedere, acela de bistritean mai nou ( la a doua legislatura sau al doilea cincinal) si mai putin familiar cu personalitatile orasului, sper sa nu fiu pus in situatia de a alege intre doua rele. Voi vota ideologic, avand convingeri de dreapta, desi sunt in asteptare unei noi oferte pe piata politica, ce acum se coace, respectiv miscarea Noua Republica, care sper sa fie reprezentata si la nivel de Bistrita prin altfel de oameni politici, caci de cei ce sustin ca reprezinta acest oras m-am cam saturat.

    • A vota ideologic in Romania de azi e un gest naiv. Partidele actuale cu siguranta nu sunt preocupate cu a respecta ideologii si doctrine; acesta apartenenta de dreapta sau stanga este doar declarativa si strategica. Astfel mi se pare o irosire de intelect din partea noastra a electoratului sa ne mai definim ca fiind de dreapta sau de stanga ca si cum aceste ideologii ar fi implementate vreodata in realitate. Iar exemplul PDL ului care a trecut peste noapte de la stanga la „dreapta” este extrem de elocvent. In consecinta consider ca singurele criterii pentru a vota ar trebui sa fie reprezentate de bunul simt, educatia si moralitatea celui care candideaza, fara alte diversiuni oferite de anumiti politicieni, precum dreapta, stanga, oferte politice, platforme program si alte miniciuni si propagande. Si de asemenea daca continuam sa mai asteptam un Salvator, un nou partid miracol care sa apara acum si sa ne scoata din mocirla, o vom pati la fel ca si cu Basescu care in 2004 aparea ca acest mare Erou care ne va scapa de coruptie si in loc ne-a oferit un stat totalitarist si plin de corutia obladuita de el.

    • Aveti dreptate in mare parte. Basescu, la momentul obtinerii primului mandat, pentru mine n-a reprezentat decat raul mai mic decat Adrian Nastase. Dar tot ma gandesc ca-i musai o data si o data ca sa se desparta apele, sa stim ce vrem si ce obtinem cand votam un om ce se revendica a fi de o anumita ideologie, pentru ca altfel, a continua in a trece de o parte sau alta, dupa cum sufla vantul, e o dovada de suprema slabiciune.
      Daca a fi naiv poate fi echivalat cu a avea un ideal sau un vis, atunci ma catalogati corect. Dar, am gasit intr-un comentariu ceva ce si eu impartasesc, asa ca citez si aici aceste cuvinte, sper sa nu supar daca nu am retinut numele celui care l-a postat.
      „Daca vrem sa fim stapani peste viitorul nostru, trebuie sa ne punem in mod fundamental problema zilei de azi. Viitorul este felul in care reactionam la ceea ce se petrece, este modul in care transformam in adevar o miscare, o indoiala
      Mintzile sunt ca parashutele: functioneaza doar daca sunt deschise. Fii bun cu ceilalti, cand urci, pentru ca vei avea nevoie de ei la coborare. Mintile ilustre discuta idei, inteligentele medii discuta evenimente, iar mintile reduse ii discuta pe altii. Viata nu se masoara in numarul de respiratii, ci in momente care iti taie
      respiratia. Viitorul depinde de visele noastre.”

    • Separarea apelor si decizia in privinta a ceea ce votam consider ca ar trebui sa se faca intre democratie si totalitarism, intre libertate si control securistic, intre demnitate si sfidare marlaneasca, intre bun simt si jigniri badarane, intre seriozitate si hahaieli, intre educatie si incultura crasa, intre munca si parvenitism, intre profesionalism si incompetenta. Iar toate acestea sunt idei, nu evenimente sau persoane, iar libertatea este cu siguranta un ideal si un deziderart chiar si pentru mintile reduse (cum le-ati numit). Libertatea insa pare a nu mai fi o optiune in Romania, o data cu instaurarea regimului portocaliu, regim care insa ofera pentru mintile credule o iluzie ridicola de libertate, de pluralism, de posibilitate de a alege, oferind aceste false alternative precum: UNPR (pentru cei inversunati de idealurile de stanga) sau Noua Republica (care se prezinta ca acest partid de dreapta-alternativa la PDL, dar care in fapt este un satelit portocaliu promovat de acelesi medii de presa propagandist-basiste, girat de locoteneti portocalii precum Lazaroiu care vede in acest partid celebra lui Alba ca Zapada si apreciat de eroine pdl-iste precum Macovei). E regretabil ca mintile unora dintre concetatenii nostri, fie ele ilustre, medii sau reduse, sa se lase pacalite de aceste diversiuni si propagande.

  • Constat ca anumite duduite ….. pupa poala primarului, a binefacatorului …..cand este vorba de centura ..
    Duduie Roxi, de ce strutii colorati ca ouale de Paste ( amplasati in oras ) au picioarele si gatul foarte scurte ( tip Petre Roman) ?
    C-am cat crezi ca a costat aceasta ghidusie….. a primarului ?
    Duduie Roxana…esti cumva …picolita primarului ( consilier local) ??….ca vicele de care stim ce ospatar de soi a fost si ce scoli are…
    Consilierii actuali din care excludem foarte putini …n-au ce cauta in astfel de for legislativ local…..iar indiferent ce spune Tuta sau altul ….H.C.L-ul votat de o majoritate …este executat de primar !
    Veni vorba de centura……. care centura mai fatuca ? cea care este fixata pe langa strandul de la Codrisor?
    Pai aceea este drum de ocolire al orasului?
    Cetatenii au obtinut in 2 ( DOUA) instante de judecata o sentinta DEFINITIVA si IREVOCABILA care anuleaza HCL-151 cu traseul centurii …
    Deci: Cetatenii au dat in judecata pe cei care ar trebui sa-i reprezinte ….
    Halal consilieri…vai de mama lor …NISTE HOTI votati pe liste care au ajuns sa le reprezinte interesele cetatenilor !…..care in final au fost dati in judecata de niste simpli cetateni ! CE TARA ! CE JEGURI NUMITI OAMENI!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.