Actualitate Sport

Gabriela Szabo: Îmi doresc să ducem competiţia de la Bistriţa la nivel internaţional

Gabriela Szabo, ministrul Tineretului şi Sportului, a declarat cu ocazia ediţiei jubiliare a RunFest că această competiţie nu putea rămâne în acelaşi stadiu şi că în viitor ar putea avea participare internaţională. Ea a adăugat că datoria sa este să vină în mijlocul copiilor şi să le vorbească despre valorile sportului.

Eu sunt extrem de onorată să aflu că vin copii la crosul care îmi poartă numele ca să mă întâlnească. Toată munca pe care am depus-o ani de zile pentru marea performanţă nu a fost în zadar. Cred că astăzi datoria mea, şi nu numai a mea, a tuturor campionilor mondiali, europeni sau olimpici, este să ieşim mai des în stradă, în mijlocul copiilor, să le vorbim despre valorile sportului şi –  de ce nu? – ei să devină viitori noştri campioni. Venind aici, printre ei, le dăm posibilitatea să ne adreseze întrebări, să descopere lucruri pe care ei nu le ştiu despre un sport sau altul şi aşa să se automotiveze şi să practice un anumit sport. E ceea ce îmi doresc dintotdeauna”, a spus Gabriela Szabo pentru Timp Online.

Ea a menţionat că îşi doreşte ca această competiţie să aibă caracter internaţional. ”Promovarea sportului nu o fac de ieri, de azi, ci am început-o imediat după ce m-am retras din activitatea sportivă , mai ales după ce antrenorii au început să se plângă că nu mai există motivaţie printre copii să vină la sport. Părerea mea este că aceşti minunaţi copii nu au nevoie doar de un singur eveniment pe an, ci de evenimente din ce în ce mai dese. De aceea, eu, în calitate de ministru al Sportului, nu fac altceva decât să motivez federaţiile să-şi traseze corect strategiile şi planul de dezvoltare să fie unul bine definit fiindcă numai ele pot dezvolta sportul în regiuni şi oraşe acolo unde există interes. Aşa că şi în acest an am alocat o sumă importantă pentru dezvoltarea sportului de masă prin intermediul federaţiilor, am triplat-o de la 6 milioane de lei în 2014 la 16 de milioane de lei în 2015. Crosul a ajuns la ediţia a 10-a şi vrem să ne reinventăm de la an la an. Ştiu că, pe plan local, au fost tot felul de discuţii, dar trebuie să înţelegem că nu putem rămâne în acelaşi stadiu şi avem nevoie de puţină evoluţie. Am apelat deci la profesionişti în organizare de evenimente sportive. În plus, îmi doresc să ducem această competiţie şi la nivel internaţional. Poate că vă amintiţi, am vorbit încă de acum 5-6 ani că mi-aş dori foarte tare ca la starul competiţiei care îmi poartă numele – şi de care sunt foarte mândră – să vină oameni şi din străinătate, nu neapărat profesionişti fiindcă această competiţie e deschisă tuturor, ci oameni cărora le place să facă mişcare. Acesta este modul prin care ne întâlnim, socializăm şi câteva ore stăm împreună”, a spus ministrul Tineretului şi Sportului.

Legat de un viitor eveniment internaţional ”Gabriela Szabo RunFest”, preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, a precizat: ”Nu ştiu exact ce costuri presupune organizarea unui eveniment RunFest de talie internaţională, dar cred că autorităţile locale, nu una singură, ar putea face un astfel de gest pentru că sunt mai multe moduri de a promova comunitatea, iar a promova comunitatea prin sport e una dintre cele mai bune variante. Atunci când vom avea o astfel de propunere, o vom trata cu foarte multă seriozitate, iar eu mi-aş dori ca, la Bistriţa, oraşul natal al Gabrielei Szabo, să poată avea loc o astfel de manifestare. Sunt convins că în anii următori putem face din acest eveniment unul internaţional, de răsunet în Europa”.

Rezultate oficiale:

Copii (2 Km): Feminin 10-11 ani | Feminin 12-13 ani | Feminin 14-15 ani | Masculin 10-11 ani | Masculin 12-13 ani |Masculin 14-15 ani

Juniori (4 Km): Feminin 16-17 ani | Masculin 16-17 ani

Adulţi Open (4 Km): Feminin | Masculin

Adulţi Open (8 Km): Feminin | Masculin

AICI MAI MULTE FOTOGRAFII DE LA ”GABRIELA SZABO RUNFEST”

Cristiana Sabău

1 comentariu

  • Doamna ministru, dar ce treaba au federatiile cu dezvoltarea sportului de masa? In strategiile lor, dezvoltarea sportului de masa apare eventual undeva „la si altele”, la „anexe”. Prin natura lor ele se ocupa de sistemele competitionale si de sportul de mare performanta. Si le-ati suplimentat bugetele cu peste 2,5 milioane de euro? Pai ati aruncat banii in vant! Tare curios sunt sa vedem o analiza financiara la sfarsitul anului, sa vedem ce si-au propus federatiile prin proiectele transmise ministerului spre finantare si ce au realizat in sensul acesta. Stiti cum suna asta doamna ministru? E ca si cum ministrul educatiei ar fi suplimentat bugetul invatamantului universitar, pentru ca acestia sa combata abandonul scolar din invatamantul preuniversitar.
    Doi la mana. Cum poate doamana ministru sa vorbeasca si sa incurajeze strategiile federatiilor si strategiile sportului in general, cand ministerul care dansa il conduce este probabil singurul minister care nu are de peste 15 ani trasata si asumata o strategie nationala de dezvoltare a sportului. Pe vremea cand ministerulul dansei era condus de Banicioiu si dansa era consiliera ministeriala îi promova acestuia proiectul de strategie nationala a sportului. Imediat dupa ce acesta a fost schimbat si dansa i-a preluat fotoliul de ministru, a facut o declaratie publica prin care sustinea ca nu se va mai adopta strategia lui banicioiu si ca ea va reface aceasta strategie. Hai sa zicem ca e de inteles, fiecare ministru care trece prin vreun minister cumva vrea sa lase amprenta asupra acestei strategii. Problema este ca mergand pe acest principiu, acest minister a ramas si la aceasta ora fara strategie. Asadar doamna ministru nici la aceasta ora nu a reusit sa finalizeze o astfel de strategie. Si nu vorbesc aiurea, pentru cunoscatori o astfel de strategie reprezinta pentru viitorul unui domeniu de activitate probabil cel mai important instrument. Pe baza unei astfel de strategii, toate celelalte structuri subordonate pot sa isi traseze la randul lor strategiile proprii in functie de specificul activitatiilor lor.
    In concluzie doamna ministru, dezvoltarea sportului de masa, ca strategie, nu este apanajul federatiilor, ci al directiilor judetene, al asociatiilor judetene pe ramura de sport si al cluburilor sportive. Aici trebuiau sa vina banii acestia. Facand o impartire simpla a acestei sume la 42 de judete plus municipiul Bucuresti, rezulta o suma de aprox 4 miliarde vechi care cu siguranta daca era transmisa in teritoriul institutiilor mai sus amintite, putea avea asupra sportului masa cat de cat efectul scontat. Asa in mod de-a dreptul curios v-ati degrevat ministerul de o sarcina ce tine in primul rand de dvs si ati platit inexplicabil de mult pe cine nu trebuie sa faca ceva ce nu tine de el. CSM Bistrita pentru activitatea sportiva a tuturor ramurilor de sport nu stiu daca beneficiaza de 4 miliarde. Asadar va puteti imagina usor ce impact ar fi avut aceasta suma de bani daca conform unei strategii nationale era distribuita in judete.
    In ce priveste impactul ce il genereaza acest cross, cu tot respectul, nu are legatura cu dezvoltarea sportului de masa.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.