Cultură

Centrul cultural-spiritual Sfântul Pahomie de la Gledin, un loc modern pentru meditaţie şi odihnă

La biserica din satul Gledin a fost inaugurat un centru cultural-spiritual care poartă numele Sfântului Pahomie şi care cuprinde Casa Sfântului Pahomie, Biblioteca Iacob Stamati, o sală de conferinţe, o capelă şi un altar de vară, acesta urmând să aibă şi locuri de cazare.

Inaugurarea centrului a avut loc marţi, la cinci ani de la canonizarea Sfântului Pahomie de la Gledin, a cărui sărbătoare a fost fixată în calendarul ortodox în data de 14 aprilie a fiecărui an. Acum, sărbătoarea a fost mutată câteva zile mai târziu pentru că în perioada respectivă credincioşii au celebrat Paştele.

Preotul paroh Ioan Titieni a declarat că a simţit nevoia să construiască acest centru ca să respecte testamentul mitropolitului Bartolomeu Anania.

“În testamentul mitropolitului Bartolomeu Anania se specifică la capitolul al nouălea să se continue cultul Sfântului Pahomie de către urmaşul său care va veni la cârma Mitropoliei astfel încât şi noi, cei de la Gledin, am luat în serios acest testament şi am îndrăznit să organizăm aici, la Gledin, un centru cultural-spiritual care poartă numele Sfântului Pahomie pentru a continua tradiţia sfântului de rugăciune, de cultură şi de filantropie”, a declarat el.

Potrivit sursei citate, centrul are deja un altar de vară sub care se găseşte o capelă închinată sfântului în care se fac slujbe miercurea, vinerea, dar şi slujbe de priveghere.

De asemenea, este funcţională o clădire care se numeşte Casa Sfântului Pahomie şi în care se află Biblioteca Ierarhului Iacob Stamati, mitropolitul Moldovei, care a fost nepotul Sfântului Pahomie, o sală de conferinţe, un grup social şi o bucătărie.

“Vom mai ridica trei-patru camere de odihnă, o sală de mese, un teren de joacă pentru copii, astfel încât acest centru să devină nu numai un loc de linişte spirituală, dar şi trupească pentru tineri, vârstnici, pentru toţi cei care vor ajunge aici”, a declarat preotul.

Ioan Titieni a mai spus că, din vară, Centrul Sfântul Pahomie va găzdui tabere religioase şi culturale pentru elevi şi studenţi cu posibilităţi materiale reduse.

“Gledinul va deveni un loc de pelerinaj, dar vrem totodată să devină şi un centru cultural-spiritual. Vrem nu numai ca lumea să vină şi să plece, ci să şi rămână şi să înveţe ceea ce Sfântul a trăit şi aplicat în timpul vieţii”, a spus preotul paroh Ioan Titieni.

Deja Biblioteca Ierarhului Iacob Stamati a primit o donaţie de două mii de volume de carte religioasă, dar şi de beletristică, volumele fiind donate de Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud care va dota centrul şi cu computere conectate la internet cu acces la reţeaua Biblionet.

Conform preotului, Parohia Gledin, în colaborare cu autorităţile locale din comuna Monor, va angaja o persoană care să fie bibliotecar, ghid, dar şi administrator al Centrului Sfântul Pahomie.

“E o şansă pentru Gledin să fie un reper pe harta spirituală a României. În primul rând, e important ca minunile Sfântului să fie cunoscute. Sunt oameni care s-au rugat Sfântului, au născut câteva femei care nu mai sperau că pot aduce pe lume copii. Sfântul este grabnic ajutător pentru cei care i se roagă”, a mai spus preotul Ioan Titieni.

El a declarat că i-a venit ideea amenajării unui centru cultural şi spiritual la Gledin după ce a vizitat mănăstiri din Grecia şi la Kiev.

“De acolo m-am inspirat. Am vrut să fac o capelă în stil ucrainean, să fie o legătură între Biserica Ortodoxă Română şi cea ucrainiană dar la Mitropolia Clujului nu a fost agreat acest proiect. Am făcut ceea ce se vede. Oamenii au lucrat voluntar, prea puţin am plătit. Am primit un ajutor de 70.000 de lei de la Primăria Monor anul acesta şi câte 3000 de lei, 5000 de lei în anii trecuţi de la Consiliul Judeţean. Restul sunt bani din donaţii. Fiecare cu cât a putut”, a declarat Ioan Titieni.

Marţi, la inaugurarea Centrului Sfântului Pahomie de la Gledin au participat stareţul Mănăstirii Neamţ, arhimandritul Benedict Sauciuc, însoţit de mai mulţi călugări, egumenul Ambrozie de la Schitul Procov (Neamţ), pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj, propopopul de Roman –  pr. dr. Florin Tuscanu, primarul Monorului – Ioan Cira, dr. Mircea Gelu Buta, pr. Nicolae Feier, pr. Ioan Pintea, Oliv Mircea şi mulţi alţii.

“Cu Mănăstirea Neamţ, Protopopiatul Roman şi Schitul Procov, Parohia Gledin va face o frăţietate. La anul îi vom invita şi pe cei de la Kiev fiindcă acestea sunt locurile pe unde Sfântul Pahomie a pelerinat când era în viaţă”, a spus Ioan Titieni.

Marţi, la Gledin a avut loc prima ediţie a Colocviilor Sfântului Pahomie, iar miercuri va fi prezent la Gledin mitropolitul Andrei Andreicuţ care, însoţit de un sobor de preoţi, va oficia Sfânta Liturghie. La slujbă sunt aşteptaţi mii de credincioşi.

Sfântul Pahomie de la Gledin a fost canonizat în 14 aprilie 2007. La slujba de canonizare a fost prezent ÎPS Vladimir, mitropolitul Kievului şi patriarhul înregii Ucraine, alături de 18 membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, dar şi preşedintele Traian Băsescu.

Mai multe fotografii de la Gledin puteţi vedea aici!

   

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS