Actualitate Economie

La nici zece ani de la inaugurare, în Judecătoria Năsăud cad placaje şi pereţii miros a mucegai

Sediul nou al Judecătoriei Năsăud, inaugurat în 2005, a început să dea semne de oboseală. Mai întâi au căzut plăci ceramice de marmură, iar apoi s-a infiltrat apa în pereţi şi a apărut mucegaiul. Deja, clădirea în care s-au investit peste 7 milioane de lei are nevoie de reparaţii serioase.

Noul sediu al Judecătoriei Năsăud a fost dat în folosinţă în 7 octombrie 2005, cu mare fast. La inaugurare a participat preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Dan Lupaşcu, însoţit de magistraţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de preşedintele Curţii de Apel Cluj şi de alţi magistraţi. Construcţia, începută în anul 1997 a fost finalizată după 8 ani şi a costat peste 7 milioane de lei. Imobilul cu două etaje are 3 săli de judecată şi aparţine în proporţie de 80% Ministerului Justiţiei şi în proporţie de 20% Ministerului Public. Iată cum e prezentată, în cel mai pompos mod posibil, pe site-ul instanţelor de judecată:  „Pe strada  Vasile Naşcu nr. 49, într-un frumos cadru natural s-a edificat noua clădire în stil modern. Construcţia este realizată pe trei nivele, având trei săli de şedinţă, birouri pentru judecători şi grefieri, dotate cu mobilierul şi aparatura necesară unei bune funcţionări,  asigurându-se  solemnitatea actului de justiţie”.

În realitate însă, clădirea dă mari semne de oboseală. Potrivit Raportului de activitate al Tribunalului Bistriţa-Năsăud pe 2013, „la această instanţă au început să apară situaţii care au impus reparaţii de urgenţă”.

Astfel, anul trecut, în vară, „mai multe placaje ceramice de marmură de pe două holuri ale judecătoriei, dar şi din sălile de judecată, s-au desprins”. Ca urmare, conducerea Judecătoriei Năsăuda decis să fie luate cu mâna plăcile care prezentau tendinţa iminentă de cedare şi cădere  de pe circa 5,0 mp, înlăturându-se astfel orice stare de pericol.

La vremea respectivă, la capitolul reparaţii curente era prevăzută, pentru Judecătoria Năsăud, suma de 7.000 lei, dar s-a dovedit a fi insuficientă. În urma desfăşurării procedurii de achiziţie publică a fost depusă o singură ofertă pentru efectuarea lucrărilor necesare, însă constructorul a cerut 12.400 lei. S-au cerut bani în plus de la Ministerul Justiţiei şi s-au alocat, în final, 18.000 lei.

„În 17 septembrie 2013, preşedintele Judecătoriei Năsăud a solicitat remedierea, cu prioritate şi de urgenţă, a degradării imobilului apărute ca urmare a infiltrării apei pluviale şi care privesc două birouri a căror tencuială s-a desprins, formându-se un strat de mucegai care afectează sănătatea personalului, urmând ca lucrările de aplicare a plăcilor ceramice să fie efectuate în cursul anului 2014”, se mai arată în raport.

În aceste condiţii, s-a hotărât efectuarea acestor reparaţii, declanşându-se procedura de achiziţie publică, urmând a se realiza şi celelalte lucrări în măsura în care fondurile se vor dovedi suficiente.

„Mai trebuie menţionat că tot la Năsăud, în administrarea tribunalului, se află şi corpul A al fostului sediu al judecătoriei, ce a fost închiriat Primăriei Năsăud şi în care funcţionează Biblioteca orăşenească. Întrucât imobilul se află într-o stare avansată de degradare şi nu mai este necesar instanţei, Tribunalul şi-a dat avizul favorabil pentru trecerea acestuia în domeniul public al oraşului Năsăud, în acest sens fi ind adoptată Hotărârea Consiliului Local Năsăud din 27 iunie 2013, procedura legală de preluare fiind în curs de desfăşurare”, mai scrie aici.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS