Actualitate Recomandări

Legea salarizării, aplicată la Primăria Bistrița. Cel mai mare și cel mai mic salariu

Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Bistrița s-a aflat și un proiect de hotărâre ”privind stabilirea salariilor de bază pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul familiei ocupaţionale „Administraţie ”din aparatul de specialitate al Primarului municipiului Bistriţa şi serviciile publice de interes local”, aprobat în unanimitate.

Potrivit Legii nr. 153/2017, salariile se stabilesc prin hotărâre a Consiliului Local în urma consultării organizaţiei sindicale reprezentative la nivel de unitate.


Conform prevederilor art. 38 din actul normativ susmenționat, aplicarea acestuia se face etapizat, începând cu 1 ianuarie 2018, excepţie făcând salariile lunare ale personalului prevăzut la art. 11, respectiv funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul familiei ocupaţionale „Administraţie” din aparatul propriu şi din serviciile publice de interes local, precum şi indemnizaţiile lunare ale personalului care ocupă funcţii de demnitate publică, care se stabilesc prin înmulţirea coeficienţilor cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, de la data de 1 iulie 2017.

Potrivit prevederilor art. 40 din Legea nr. 153/2017, în perioada 1 iulie 2017 – 31 decembrie 2021, indemnizaţia maximă lunară de care beneficiază consilierii locali pentru participarea la numărul maxim de şedinţe este de până la 10% din indemnizaţia lunară a primarului, exclusiv majorările prevăzute la art. 16 alin. (2), respectiv majorarea cu 25% a indemnizaţiei în cazul în care unitatea administrativ teritorială implementează proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile.

Totodată, nivelul veniturilor salariale pentru funcţionarii publici şi personalul contractual nu poate depăşi nivelul indemnizaţiei lunare a funcţiei de viceprimar, exclusiv majorările prevăzute la art. 16 alin. (2), cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate în bugetele de venituri şi cheltuieli, stabilirea salariilor lunare realizându-se de către ordonatorul de credite, cu respectarea prevederilor legale.

”Având în vedere cele de mai sus, precum şi:- Faptul că ierarhizarea posturilor în vederea stabilirii salariilor de bază atât între domeniile de activitate, cât şi în cadrul aceluiaşi domeniu, trebuie să aibă la bază cunoştinţele şi experienţa, complexitatea, creativitatea şi diversitatea activităţilor, judecata şi impactul deciziilor, responsabilitatea, coordonarea şi supervizarea, dialogul social şi comunicarea şi condiţiile de muncă;- Faptul că, salariile de bază  se determină prin înmulţirea coeficienţilor de ierarhizare cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare.- Faptul că au fost consultate organizaţiile sindicale reprezentative la nivelul aparatului de specialitate şi al serviciilor publice de interes local- Faptul că, la nivelul aparatului de specialitate şi al serviciilor publice de interes local, comisiile paritare constituite au analizat propunerile de stabilire a coeficienţilor de ierarhizare și au amis avize consultative – Faptul că sumele necesare pentru acordarea drepturilor salariale care se stabiliesc în baza coeficienţilor de ierarhizare sunt prevăzute în bugetul de venituri si cheltuieli a municipiului”, municipalitatea propune:

Salariile de bază se determină prin înmulţirea coeficienţilor de ierarhizare cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare. Salariile de bază pentru funcţiile de execuţie sunt stabilite la nivelul gradaţiei zero, urmând a se aplica în mod corespunzător gradaţia aferentă tranşei de vechime, după caz. Salariile de bază pentru funcţiile de conducere au inclusă gradaţia aferentă tranşei de vechime în muncă, la nivel maxim. Începând cu 01.07.2017, indemnizaţia maximă lunară de care beneficiază consilierii locali pentru participarea la numărul maxim de şedinţe este de 10% din indemnizaţia lunară a primarului, exclusiv majorările prevăzute la art. 16 alin. (2) din Legea nr. 153/2017, respectiv majorarea cu 25% a indemnizaţiei în cazul în care unitatea administrativ teritorială implementează proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile.

14 comentarii

  • Conducerea primăriei se comportă ciudat . Mai precis , se zgârceşte . Dacă ai pretenții la performanță de la salariați trebuie să-i remunerezi la nivelul maxim posibil . După aia , le poți cere . Cine crede că poate schimba fața oraşului din ” economii ” făcute la bugetul de salarii , se înşeală . Investițiile publice de anvergură se fac din proiecte finanțate cu bani europeni , din cofinanțări , şi din parteneriate public-private .

    • Cine nu stie cum e sa lucrezi in administratie sta si bate din gura. Pe unii ii compatimesc e greu sa lucrezi cu oamenii …v as recomanda un schimb de exeprienta poate o lasati mai usor cu criticile.

    • Ce inseamna sa lucrezi in administratie???? ce inseamna sa lucrezi cu oamenii??? DAAA… sunt si unii care lucreaza cu animalele… dar eu care bat din gura, tot cu oamenii lucrez, doar ca eu nu le cer votul… eu nu le dau nimic „gratuit”.
      A lucra in administratie, nu inseamna oare a fi in slujba cetateanului????, nu sa iti bati joc de cetatean???? oare ce inseamna??? sa-i arati cetateanului ca ii rezolvi orice problema… nu ca il sfidezi si-ti bati joc de el pe banii lui!.
      OK… sa nu confundam „cetatenii”… eu vorbesc dpv al cetateanului care plateste la stat…adica la administratie, nu a cetateanului care sta cu mana intinsa ca tu… lucratorul din administratie sa mai faci o ghidusie si sa-i dai un ajutor… in bani, faina, ulei, pui sau ce altceva va mai trece prin cap…
      Raspunde-mi… ce inseamna sa lucrezi in administratie?????

  • fratii meiprosti…. un muncitor necalificat are 1755 lei salar????? mai mult ca la Leoni???? Ia sa angajeze primaria 7000 de salariati de la Leoni… daca tot se castiga mai bine si au atatea avantaje… si nici nu se spetesc asa de mult ca cei din deal!!!!

    Un politist local (S – probabil superior…) are 5075 lei?????? POLITIST LOCAL!?!?!?!?!? – asta-i un fel de politist la Mall?!?!?!?
    Politistul local M – banuiesc ca studii medii (profesionala) are 2755 lei?!?!?!?? Mai mult decat un maior de politie care are Academia de Politie??????
    Sa nu vorbim de alti paraziti!!!! Salarii DE BAZA pornind de la 3.000 euro/luna???? vad ca cei mai multi sunt in zona a 2000 – 2500 euro / luna!!!
    DOAMNE!!!!! Trimite o URGIE asupra lor sa se potoleasca!!!!!!! Niste NIMURUCI pusi in slujba cetateanului, pentru a deservi nevoile cetateanului… ei se cred deasupra noastra… a muritorilor de rand!!!!

    • Ca sa nu fie acuzati de lipsa transpatentei?! Norocul lor este ca doar ne informeaza, nu ne consulta … asa ca leafa mergeee! „Prostimea” nu are decat sa traga pt plata taxelor si contributii locale!

    • Probabil voi va credeti deasupra lor si ii tratati ca atare pentru ca invidie de partid , nu? daca era un primar pnl cred toate erau perfecte si va convenea pana si de bietele veverite, poate cereati mai multe.

    • *”EU” – la ce te referi cand spui ca ne credem deasupra lor???? de ce sa nu ma cred deasupra unui angajat din administratie, atata timp cat eu il platesc (e adevarat ca il platesc indirect deoarece exista un sistem de repartizare a banilor…etc…etc… e adevata ca si ei se platesc pe ei :))), dar tot din sumele incasate de la cei care cotizeaza adica de la cei ca mine, banii retinuti de la sistem sunt fictivi adica sunt tot ai mei :)))).
      De ce trebuie sa stau ghiocel in fata unuia care incaseaza bani de pe urma muncii mele cu atat mai mult cu cat eu ma duc la el sa rezolv o problema pe care tot el mi-o cere!
      Ex: tu, ma chemi la tine sa-mi schimb buletinul, ca tu ai schimbat numele strazii pe care stau… buuunnn … eu platesc taxele de buletin alea…alea si stau la coada ca vita…. si tot tu esti nervos ca ai mult de lucru?!?!?!?!? Unde gresesc??? e doar un exemplu… dar facand conexiuni, vezi ca toate spetele sunt la fel….

    • Ce să mai spun de salariul muncitorului necalificat din primăria comunei Livada din județul Arad, care este de 3000 ( trei mii) de lei, la fel cu cel al femeii de serviciu ( tot 3000 de lei). Muncitorul calificat are 3500 de lei.

  • UN PATRON ARR PROFIT SI EL CONSIDERA CA MERITA ANGAJATUL UN SALAR MAI MARE.. DAR LA PRIMARIE DACA EXISTA PROFIT DE CE NU SCAD PRETURILE LA CHELTUIELI,IMPOZITE SI TAXE ATUNCI ??? LA 8 JUMATE VIN LA MUNCA PE LA 9 JUMATE TERMINA CAFEAU..LA 10 JUMATE PAUZA ..LA 12 SE TERMINA ORI PROHRAMUL ORI SUNT PE TEREN SAU NU MERG CALCULATOARELE ….IAR LA TAXE SI IMPOZITE PROGRAMUL E PANA LA 15 DAR LA 14 SE INCHIDE SA ISI FACA BANII….PAI ASTIA NU MERITAU SALARII DELOC

  • pt EU…tu vrei sa spui ca daca era PNL erau salariile mai mari la privat sau in alte domenii si nu mai era asa tam tam cu salariile din primarie? Era la fel, asa ca nu da vina pe diferenta de partid ca tot asa reactionam.

  • Simpatia si o castiga omu, iar chermeze poate sa faca cand vrea, ca sigur nu le face din banii statului… nu inteleg de unde atata invidie!

    • Sa dat slobozenie in tara asta la,furaciune,talharie si hotie! Doamne oare cu nu-i traznesti, cum ii mai rabzi pe fata Pamantului?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS