Recomandări Timp de gândire

Noule PNL, numele tău e ”neputinţă”

Sunt de acord cu cei care susţin că alegerile în două tururi reprezintă o mare prostie şi aş fi foarte dezamăgită de actualul guvern de tehnocraţi – care e strâns cu uşa de PNL – dacă ar da odonanţă de urgenţă ca să le impună. Ar însemna că nu face altceva decât să se aşeze în spatele marelui şi neputinciosului PNL, incapabil să desemneze oameni care să câştige alegeri din prima, şi să-l împingă spre putere. Urât tablou!

De când s-a format noul şi marele PNL, mi se pare că un singur cuvânt îl poate defini: neputinţă. Pe plan naţional, nu le-a ieşit absolut nimic copreşedinţilor, pe plan local nici atât. Ne aflăm la mai puţin de cinci luni de data alegerilor locale, iar mulţimea de aspiranţi la funcţia de primar al Bistriţei s-a dovedit a fi vidă. Toţi vor, dar nimeni nu poate. Unii se confruntă cu mişcarea de rezistenţă din vechiul PNL, alţii sunt bântuiţi de fantomele trecutului din fostul PDL. Cert este că plecat-au zece în sondaj şi nu a ajuns niciunul la finiş. Între timp, partide mai mici, dar mai curajoase, ies la atac fără să mai tragă sfori să fie alegerile în două tururi, fără să mai plângă pe la tv că nu pot câştiga din cauza primarilor în funcţie. Şi-au luat în mâini pietricelele şi sunt gata să-l atace pe Goliat. Istoria a dovedit că se poate, iar cei care au curaj şi îndrăznesc pot avea victorii răsunătoare.

PNL nu are însă nimic altceva decât o capacitate extrem de dezvoltată de autodecimare. Liberalii actuali – care în urmă cu ceva ani sigur l-au votat pe Iliescu – atât ştiu: să se lupte între ei. Dacă la început părea amuzant, pe măsură ce nu s-a mai ieşit din acest cerc, ne-am plictisit cu toţii şi am înţeles că asta e ceea ce poate noul şi marele PNL. În loc să aflăm ce vor face marii liberali cu bugetul judeţului şi cu cel al municipiului din iunie 2016 încolo (dată la care teoretic ar putea câştiga alegerile), aflăm care pe care a mai săpat, cine a mai fost chemat de la Bucureşti să facă pace şi linişte printre răzvrătiţi ca să nu folosim alt cuvânt din fabule.

Nici tu candidat, nici tu viziune pentru oraş şi judeţ. Am aflat că PNL va veni cu un proiect de buget alternativ la cel făcut de actuala conducere a CJ, însă tot aştept să văd şi această mare minune. Cum nu se arată deloc, nu-mi rămâne decât să cred că „marii” politicieni de la „marele” partid habar nu au să citească un buget, darămite să-l mai şi facă. Personal nu sunt interesată de nimic altceva de la ei decât să-mi spună ce ar face cu banii din buget din iunie 2016 încolo, în ce i-ar investi. De mutarea a trei lei de la DC 2B la DC 5C m-am săturat până în gât. Asta ştie să facă orice copil de grădiniţă. Viziune e cu totul altceva, cel puţin din ce am citit eu.

E evident că piatra de moară de la gâtul primarului Ovidiu Creţu e Wonderland, dar nu pricep ce ar face liberalii cu banii luaţi cu împrumut dacă s-ar trezi în postura de conducători ai oraşului. Nu ne-au spus absolut nimic despre asta. Să fie oare din cauza faptului că prin 2012, pe vremea defunctului USL, ei sunt cei care i-au dat girul edilului să ne bage în datorii pentru nu ştiu câţi ani ca să facă în epoca încălzirii globale o construcţie megalomanică? Ca urmare, înainte să ne spună orice, cred că ar trebui să-şi aducă aminte de asta, să ne ceară tuturor iertare şi să tacă pe vecie.

Un o altă aşteptare pe care o aveam era aceea să văd cu cine pune PNL în practică viziunea sa de dezvoltare, ce CV are personajul respectiv, ce fapte măreţe a făcut în viaţă până să candideze de primar şi ce are de gând să facă indiferent de culoarea politică a Guvernului, indiferent de alocările bugetare de la CJ. Până astăzi, 19 ianuarie 2016, e mister total, de unde eu deduc faptul că nu există nici viziune, nici oameni capabili să o pună în practică. Ca urmare, nu văd de ce trebuie să cheltuim banii ţării ca să facem alegeri în două tururi de scrutin. E complet inutil.

Dacă vrei să câştigi o cursă, îţi faci rost de echipamentul potrivit, te antrenezi din timp şi te baţi la victorie. Dacă tot ce vrei e să faci blat, o dai din colţ în colţ, te plângi că nu e bun echipamentul, că pista e prea tare, că alţii au dat din coate şi te-au încurcat. Îţi găseşti scuze, lucru pe care îl face astăzi marele PNL, un partid în care avem de toate, mai puţin nişte învingători.

29 comentarii

  • Vai dragă! Eşti supărată? Cum sunt Pnl-isti,cum nu sunt,tot mai buni sunt decât cei pe care-i venerezi tu de vreo patru ani încoace. Acum simti si tu că epoca Răducu s-a terminat?

    • Prietene, eu sunt PDL-ist, actualmente penele, nu ma priveste culoarea sau simpatia politica a Cristianei, dar ARE DREPTATE!

  • Aveti dreptate in buna masura D-na Cristiana. Candidatii, chiar si daca au o mare notorietate, trebuie cunoscuti din vreme de electorat. In primul rand, o astfel de procedura da incredere electoratului in partid, vede decizia, coerenta, hotararea, etc. In al doilea rand, oricat de cunoscut ar fi un candidat, trebuie nominalizat pentru a-si face cunoscute proiectele, pentru a fi bine asimilat de catre electorat. PNL-ul a gresit si greseste cand este ezitant in numirea candidatului. Un candidat nu-l poti lua asa cum iei lozul in plic. El se construieste in timp, si-a insusit ideologia, are pregatire adecvata, are experienta administrativa, etc..Este absurd pentru un partid serios, care potential trebuie sa aiba suficiente cadre, sa iasa in targ si sa spuna: avem o primarie de cucerit dorim candidati, poftiti de luati! Dar PNL-ul continua sa se comporte ca un partid in deruta, inconsecvent, incapabil de decizii ferme, debusolat PNL-ul la nivel de Bistrita, daca este sa vorbim de realitatea de langa noi, are un astfel de candidat, in persoana consilierului Alin Seserman si este suficient ca cei care decid sa-I urmareasca CV-ul si experienta politica. Este pacat ca PNL-ul nu fructifica un astfel de potential.

    • Spartane nu ai dreptate ,consilierul din sat din sector din cartier ,daca este valoros atrage dupa el voturi,in rest candidatul poate fi si mai modest vezi via ODORHEI.

  • Alegerile in doua tururi sunt benefice din mai multe motive ,n-are rost sa le expun aici.Aduceti-va aminte ca atat puscariasul nastase cat si ponta ,AU CASTIGAT primul tur.Cu groaza ma gandesc cum arata astazi Romania condusa de ei!

  • Stimabila ziarista joaca in tabara PSD, de cand sunt la putere, exact cum a făcut pe vremea cand PDL-ul si d-ul Olteanu erau in varf. Ii peria pe ei, era zilnic la usa PDL. Sa nu uitam cât o mai promova pe Doris Moldovan….; și in perioada cât a fost plecată la București, ne-o tot băga pe gât să știe Bistrița pe unde iși face concediile, cu cine se ține, etc…! ce ne mai interesa pe noi de Doris si de viața ei??? Dar d-na Cristiana iși menținea relațiile, nu???
    Intr-adevăr, nu sunt la nivelul așteptărilor PNL-iștii, dar puțin gaz pe foc nu strică…! Să vadă PSD-iștii cât îi iubește d-na ziaristă!

    • O, mulţumesc pentru această dezvăluire senzaţională. De fapt, PNL are candidat la Bistriţa, are şi viziune. Liberalii din CL nu au făcut parte niciodată din USL şi nici nu i-au votat proiectele megalomanice actualului primar.

    • LIBERALI AU FOST SLUGI LA psd……IMPREUNA CREIND UN MONSTRU NUMIT usl…MONSTRU care s-a AUTODISTRUS.

  • Alegerile din două tururi de scrutin nu reprezintă o cheltuială inutilă, este o obligație pe care o impune DEMOCRAȚIA. Cheltuieli de care ne putem lipsi sunt schimbarea bordurilor sau a dalelor din 2 in 2 ani, fantani arteziene, partii de schi etc. Orice bănuț pe care credem, pe care ne imaginăm că îl salvăm renunțănd la un mecanism care contribuie la menținerea DEMOCRAȚIEI se transformă în foarte scurt timp într-o pierdere incalculabilă… Este mai mult decât evident că alegerea din primul tur nu reprezintă opțiunea majorității și istoria a demonstrat acest lucru dacă e nevoie să demonstrăm evidentul…

  • Revenirea la alegerea primarilor din doua tururi de scrutin chiar cu mai putin de un an inaintea scrutinului nu incalca recomandarile Comisiei de la Veneția, care spune că preferabil ar fi să nu se modifice legislația cu un an înainte pentru a proteja democrația. Dimpotriva, mentinerea masurii nedemocratice de alegere a primarilor dintr-un singur tur ameninta democratia, mai ales dupa toate excrocheriile PSD-iste incepand cu „ordonanta traseistilor” din anul 2014 care a scandalizat cancelariile lumii si pana la alegerea primarilor dintr-un singur tur adoptata in primavara lui 2015, reprezinta o amenintare de incalcarea democratiei. De altfel, in 2012 Cretu a fost ales pentru al doilea mandat cu doar 47,55% din voturi, in conditiile in care s-au prezentat la vot numai 35.044 persoane din cele 76.193 înscrise pe listele electorale în municipiul Bistriţa. Prin urmare, Creţu a primit atunci numai 16.664 de voturi, adica mai putin de un sfert din populatia cu drept de vot a orasului devenind un primar al minoritatii.

    • Premierul Dacian Cioloș referindu-se la solicitarea PNL privind adoptarea unei ordonanțe de urgență pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin, a afirmat marți, că nu este democratic ca o lege adoptată de Parlament să fie modificată de Guvern prin OUG. Cum a fost, asa ramane.

  • A iesit brigada lui Dolha la scuipat prin subsolul online-urilor. V-am mai spus si o repet: oricat ati injura si dezinforma, nu o sa castigati veac alegerile!

    • Ce să facă şi ei? Vreun buget ceva? Să fim serioşi. Trist e că unii încă mai cred că suntem profund afectaţi de remarcile lor făcute de sub preşul anonimatului. Bieţii curajoşi!

    • CINE O SA LE CASTIGE DACA ESTI ASA STIUTOR ? nastase,mazare,vanghelie,sova, etc.BECIUL DOMNESC. Ponta nu a putut castiga candidind de pe functia de priministru.Lucrul binefacut cred ca o sa-si spuna cuvintul anul acesta.Veacurile o sa va ramina voua comunisti care ati distrus industria,tara si oamenii din tara aceasta

  • Atunci sa vina….ECOLOGISTII si noua echipa a lui CRISTIAN TETCU, un om care da mult in momentul de fata, un adevarat cetatean implicat in multe proiecte cu precadere pe MEDIU. A fost si este foarte apreciat la Prefect. Nu este insa suficient, ca un om ca el sa izbuteasca. Daca Bistritenii nu inteleg ca mai sunt inca oameni cinstiti, si cu moralul intact, si care vreau sa faca ceva concret, si nu vor sprijini aceste idealuri, atunci vom ramane doar cu comentariile, care nu tin nici de foame, nici de frig.

  • un ochelarist, rahitic …cu scutire la sport…usor influentabili……fara personalitate…. care se face ca gandeste pentru impresie!

    • …ATUNCI DUBLEZI SALARIILE SUBALTERNILOR!
      KaKam asa a procedat PRESEDINTELE IUBIT SI MUT AL ACESTEI TARI!
      cum p…la mea poate un presedinte de tara sa dubleze asa peste noapte salariile si sa dubleze cheltuielile de la „cocioaba prezidentiala” fara sa ma intrebe sau macar sa ma avertizeze ???
      OARE ACEST LUCRU NU POATE FI INCADRAT LA CORUPIE, MITUIRE??????

  • Da, mă rog, zic şi io asa, oare n-ar putea apare (apărea ?) un leu (iepure) mare din partea unui partid mic. Si să avem primar independent ori de altă culoare decât PSD ori PNL.
    Ca mai rău de atât, nu riscăm, dar măcar, bucuria năcăjitului, „ne râdem de granzi”!

    • Cu alegeri într-un singur tur e foarte greu. Prima șansă o are primarul în funcție, indiferent că e PSD, PNL etc. A doua o are în general celălalt partid mare (sau, dacă primarul e de la alt partid, a doua șansă în general o are partidul mare care are organizația județeana mai puternică) dar sunt și excepții, orașe sau județe în care unul dintre cele două partide mai mari (PSD sau PNL) stă foarte slab. De exemplu în Cluj, într-un sistem de vot cu două tururi de scrutin teoretic ar putea intra mai degrabă un independent decât candidatul PSD (în 2008 a luat vreo 7% și nu prea văd mai șanse să ia mult mai mult acum). Faza asta cu un tur de scrutin, introdusă de PDL mai demult e o mare prostie, justificată pueril că vezi doamne economisești ceva bani și eviți negocierile electorale dintre tururi. Banii economisiți sunt fix pix față de ce pierdem prin reprezentativitatea scăzută iar jocurile de culise, negocierile etc nu au dispărut ci s-au mutat mai devreme calendaristic. Calculele se fac destul de simplu: partidele mici sunt încurajate de cei care au primaul în funcție să vină cu cât mai mulți candidați pentru a rupe votul opoziției și a crește șansele primarului să fie reales. Ce se dă la schimb depinde de la caz la caz. E și varianta cealaltă în care se anunță mai mulți candidați, fie de la partide fie independenți (cum se întâmplă zilele astea la Bistrița) pentru a forța negocieri și eventuale blaturi sau retrageri din cursă înainte de alegeri. Oricum deocamdată e greu să câștigi ca independent sau partid mic, dar sistemul dintr-un singur tur face asta aproape imposibil.

  • Doamna Sabau , cel mai bun cometariu este cel al lui HARAP ALB acolo gasiti raspunsul la intrebarea : De ce doua tururi de alegeri ? Ati inteles ca ne pricopseam cu Nastase , Ponta si altii ca ei in functiile pt care au candidat la momentul respectiv . Ne raspundeti si noua , ce s-ar fi intamplat daca nu aveam alegeri in doua tururi ?

  • PNL va castiga primaria Bistrita pentru ca va candida Liviu Rusu din partea lor . E clar ca nu au alt candidat de anvergura lui Liviu Rusu . Mai sunt cativa trepadusi pe acolo ? Alin , Sorin si Nelu , cu 3% in sondaje care nici nu ar fi trebuit sondati . Au pierdut timpul cu sondajele alea aiurea si acum umbla toata conducerea partidului pe la Ragla dupa Liviu Rusu .

  • E cea mai mare tampenie pe care o aud din gura cuiva de la care am alte asteptari. Cum poti afirma ca alegerile din doua tururi este o mare tampenie. Adica sa avem primar ales cu 15%, asta sigur nu poate fi democratie. In rest cine iese nu conteaza, dar sa fie bun si mai ales cinstit si sa reprezinte cel putin 40% din alegatori.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISSFM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS