Social

O fată din Runcu Salvei şi iubitul ei, pasibili de amendă din cauza unei fotografii

O tânără din Runcu Salvei şi iubitul ei riscă amenzi după ce au postat pe Facebook o fotografie în care pozează ca doi îndrăgostiţi romantici. Nimic rău până aici numai că toată demonstraţia are loc în poiana narciselor din Şesul Mogoşenilor, o arie protejată unde plantele sunt ocrotite de lege.

Alina Crina de 20 de ani din Runcu Salvei a postat pe Facebook o fotografie unde apare alături de iubitul ei, Andrei Petraş, în Şesul Mogoşenilor unde cresc narcisele sălbatice. Cei doi îndrăgostiţi se află în mijlocul unui câmp de narcise înflorite, sunt îmbrăţişaţi, iar fata are în mână un buchet mare de narcise pe care le-a cules din rezervaţia naturală.

mogoseni 1„Poiana romantică”, şi-a intitulat fata postarea. „La fel cum o floare nu poate înflori fără soare, nici un om nu poate trăi fără iubire”, a scris ea ataşând mai multe inimioare.

Doi prieteni care au văzut fotografia au scris: „Au mai rămas câteva, rupeţi-le şi pe alea” şi „ocrotite de lege, culese de vizitatori?”.

Narcise a cules şi o altă tânără, Anca Beudean, care şi-a postat la rândul ei fotografia pe Facebook, mândră de ispravă. Mogoseni 2

Aşa cum Timp Online a mai scris, în satul Mogoşeni din comuna Nimigea, pe şase hectare cresc aici narcise sălbatice, plante ocrotite prin lege. Cu toate că zona în care se află narcisele sălbatice este arie protejată de interes naţional, nimic nu arată acest lucru. Proprietarii nu au mai ţinut cont de florile care cresc în zonă, aşa încât, de-a lungul timpului suprafaţa s-a tot diminuat.

Distrugerea plantelor rare este sancţionată de legea mediului cu amendă de până la 7.500 de lei, însă paza ariilor naturale în care se găsesc acestea lasă de dorit, aşa încât toţi cei care vizitează poiana narciselor de la Mogoşeni nu pleacă fără un buchet drept amintire, la fel ca şi aceşti tineri.

Poiana cu narcise din Şesul Mogoşenilor este în custodia Asociaţiei Harta Verde. Potrivit regulamentului ariei protejate, pe teritoriul rezervaţiei naturale pentru speciile de floră și faună de interes comunitar şi care se află sub regim strict de protecţie e interzisă, printre altele, orice formă de recoltare.

În rezervaţia naturală sunt permise: accesul și vizitarea ariei naturale protejate; activitățile de ecoturism şi de educaţie ecologică şi organizarea de competiţii şi manifestările de grup de orice fel, numai cu avizul Custodelui.

Încălcarea dispoziţiilor rregulamentului atrage, după caz, răspunderea contravenţională, penală, materială sau civilă.

16 comentarii

  • Dar oare cei care vindeau narcise la colt de strada de unde le aveau? Mai mult ca sigur nu din productie proprie. Ca nu aveau mâinile bătătorite de muncă .

    • Da normal ca pe care le culeg sa le vinda nui vede nimeni ,acolo sa mearga cei care o dat stirea si apoi sa daie la stiri

  • Din pacate,si tinerii(eu sper ca aceste specimene hidoase si fara educatie gen Anca,Alina,Andrei sa fie doar pasari rare),care ar trebui sa aiba o alta perspectiva despre ceea ce inseamna ocrotirea naturii,intra intr-o mocirla a trecutului,noi toti ar trebui sa ne punem multe intrebari ! Ma abtin sa mai fac alte comentarii!

  • Respectul nu mai reprezinta aproape pe nimeni. Democratia a distrus aceasta atitudine. Golania si grandomania sunt la mare cautare. E drept, pot sa iubesti si sa nu iti pese de nimeni, dar sa te mandresti cu un lucru interzis sau cu masina parcata la doi pasi unde iti bei cafeaua, facand din asta realizarea vietii tale chiar este o idiotenie. Cred ca la fel puteau face tinerii nostrii daca meargeau la vulcanii noroiosi, si isi puneau o oala cu noroi in cap si apoi sa o posteze pe facebook! Ce concluzii ar fi tras? Evident ca le cerem prea mult prin aceasta analogie. Mai simplu este o amenda, asta este modul civilizat pe care il pot intelege. Restul nici nu le-ar conveni, nici nu ar fi de acord cu ele. Asa se invata cateodata respectul.

    • Corect!
      Daca narcisele s-ar inmulti prin seminte am putea declara ca le-au distrus amorezii, insa narcisele se inmultesc prin bulbi care au tendinta sa se aglomereze si trebuie scosi din pamant o data la circa 4-5 ani.
      In alta ordine de idei: cele doua postace sunt cam crudutze la minte justificat de doua aspecte: 1) detin un cont de facebook si 2) se expun pe reteaua de spionaj public.
      Capul face, capul trage!

    • Nu e chiar asa…daca nu ar avea rost floarea in ciclul de viata a unei plante ce rost ar mai avea sa infloreasca?

  • Pur și simplu am și o eu o curiozitate, acum sunt protejate prin lege dar acum maxim 5 ani când se vindeau narcise în piață atunci nu erau ocrotite de lege .Plus ca în fiecare an infloresc . Lege bună ✌

  • ziceti mersi ca nu au tras si un fu …. pardon, o tavaleala prin poiana ca va dati seama ce efect distructiv era atunci. 😀

    • mai bine de aia din parlament care se tavalesc pe acolo doua trei ore pe zi …si fara rezultat?

  • Trist de tot ca nu se fac controale in piata,unde tiganii au vandut ghiocel bogat,cu tot cu bulb,vandalizat din padurea dintre Dorolea si Cusma,le carau in cutii de banane…zeci de cutii. Leurda ,de asemenea,pe o raza de cateva hectare nu am vazut leurda nesmulsa sau calcata. Unde sunt protectorii padurilor????

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS