Politică

Oltean: Putem gândi să facem referendumul noaptea, ca să aibă posibilitatea să fure liniştiţi

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a spus că golirea de conţinut a funcţiei prezidenţiale denotă faptul că liderul PNL Crin Antonescu nu vrea să fie un preşedinte jucător la Cotroceni, ci o “simplă prezenţă, un obiect de decor”, dacă, “Doamne fereşte”, va fi ales de români. ”Este inadmisibil ca o putere care domină Parlamentul să aibă reţineri în ce priveşte realizarea unui referendum cu un prag electoral de 50%”.

“Comisia de revizuire a Constituţiei şi-a încheiat raportul, acesta a fost înaintat Senatului ca prima Cameră sesizată. Ca un semn îmbucurător e faptul că la nivelul Consiliului Legislativ au fost depistate, identificate şi menţionate aproape în totalitate abaterile procesului de revizuire a Constituţiei. Într-un raport de 33 de pagini, Consiliul Legislativ scoate în evidenţă faptul că marea majoritate a modificărilor Constituţiei sunt în conflict cu Constituţia, că nu îşi au locul în interiorul Constituţiei, ci sunt de natură a fi reglementate prin acte normative cu caracter organic”, a declarat Ioan Oltean într-o conferinţă de presă.

El a fost întrebat cum comentează declaraţia vicepremierului Liviu Dragnea ,care a avansat idea ca referendumul să aibă loc pe durata a trei zile. “Este totalmente aberant. Nu mi-am închipuit că un om politic de talia lui Liviu Dragnea să aibă o asemenea viziune. De ce nu o săptămână? În ultimă instanţă, putem gândi şi posibilitatea de a-l face numai noaptea ca să aibă posibilitatea să fure liniştiţi, să nu le fie teamă de lumina zilei”, a spus Oltean.

Deputatul a menţionat că, în opinia PDL, un referendum trebuie să fie “corect, să aibă loc pe parcursul unei singure zile”. “Este inadmisibil ca o putere care, în momentul acesta, domină în proporţie de 80% Parlamentul să aibă reţineri în ce priveşte realizarea unui referendum cu un prag electoral de 50%. Asta înseamnă că ei sunt conştienţi că au câştigat alegerile pe nedrept, prin minciună şi prin hoţie, altfel nu au niciun motiv să aibă reţineri în organizarea unui referendum. Când deţii 80% din puterea parlamentară, când deţii 80% din structurile autorităţilor locale, care-i problema? E o întrebare firească pe care ne-o punem”, a comentat Oltean.

El a spus că, prin noua Constituţie, instituţia Preşedintelui României e “defrişată”, lucru de neînţeles dat fiind faptul că preşedintele PNL, Crin Antonescu, e un potenţial prezidenţiabil. “Prima chestiune este cea în care Preşedintele României este emininat, scos din sfera puterii executive, în care funcţia de preşedinte e defrişată de procesul de revizuire a Constituţiei, preşedintele rămânând o simplă prezenţă, un simplu obiect de decor la Palatul Cotroceni. Este de neînţeles şi de neadmis ca procesul de revizuire a Constituţiei să se facă prin prisma duşmăniei pe care o are puterea faţă de preşedintele Traian Băsescu”, a declarat Oltean.

Vicepreşedintele PDL a reamintit că, în forma revizuită, Constituţia nu se aplică preşedintelui în exerciţiu, iar Traian Băsescu nu e beneficiarul noii reglementări. „În consecinţă, această duşmănie nu se justifică. Golirea de conţinut a unei funcţii prezidenţiale tocmai de către un viitor prezidenţiabil nu poate avea decât o singură explicaţie: dezinteresul faţă de această funcţie şi dorinţa lui de a nu avea de lucru dacă, Doamne fereşte, ajunge la Cotroceni. Altă explicaţie nu există. Crin Antonescu nu vrea să fie un preşedinte jucător la Cotroceni. Crin Antonescu vrea să fie o simplă prezenţă, un obiect de decor la Cotroceni dacă, Doamne fereşte, Dumnezeu va lua minţile românilor în noiembrie 2014 şi o să-l voteze pe Crin Antonescu preşedinte al României. Altfel, nu există niciun fel de explicaţie în privinţa aceasta”, a spus el.

Ioan Oltean a mai dat un exemplu de „golire de atribuţii” a funcţiei de preşedinte al României. „Că e golită de atribuţii funcţia de preşedinte al României reiese şi din modul în care Parlamentul a gândit numirea premierului. Până acum, vioara întâi în desemnarea candidatului la funcţia de premier era preşedintele României în urma negocierilor cu preşedinţii celor două Camere şi reprezentanţii partidelor politice. Astăzi, preşedintele României este pus în faţa unui fapt împlinit, partidele politice îi pun pe masă numele candidatului, preşedintele nu are decât să semneze decretul de numire şi nimic altceva. Iată un alt element care vine şi susţine defrişarea de atribuţii a instituţiei fundamentale a preşedintelui”, a declarat el.

Totodată, Oltean a menţionat şi că „echilibrul între puteri este rupt”. „Parlamentul devine o supraputere, îşi face propria lui lege prin care se poziţionează deasupra puterii judecătoreşti şi chiar deasupra puterii executive. Parlamentul devine for de decizie şi de dezbatere. Nu mai este doar unicul legiuitor, organul reprezentativ, ci şi organul de decizie şi de dezbatere. Aceasta înseamnă că orice stare conflictuală cade în competenţa Parlamentului ca ultimă instanţă de soluţionare a acestei probleme. În opinia noastră este totalmente inadmisibil şi acest lucru rezultă nu numai din modul în care este gândit articolul 61 modificat, ci şi prin modul în care Parlamentul reglementează imunitatea miniştrilor şi prin modul în care se vine şi se limitează suvernitatea poporului. Prin noua formulă, Parlamentul vine şi limitează suvernitatea spunând că referendumul este atributul poporului doar dacă îl aprobă Parlamentului, nu mai este atributul exclusiv al Preşedintelui prin care poporul îşi exercită suverantitatea, ci este la îndemâna Parlamentului care are puterea de a aproba sau de a nu aproba voinţa celor 250.000 de cetăţeni care pot să solicite efectuarea unui referendum sau voinţa preşedintelui României”, a spus Oltean.

Ioan Oltean a mai spus că nu reiese din forma revizuită a Constituţiei în ce condiţii se poate dizolva Parlamentul. „Dacă până acum, chestiunea era clară în ce condiţii se putea dizolva Parlamentului, noua reformulare creează o stare de ambiguitate. Preşedintele poate să dizolve Parlamentul dacă cele două Camere votează cu două treimi acest lucru. Dacă cele două Camere nu votează, Parlamentul nu se dizolvă chiar dacă celelalte condiţii sunt îndeplinite. Se naşte o întrebare fireascăp: dacă o Cameră votează cu două treimi, iar cealaltă doar cu jumătate plus unu, care este consecinţa? Se dizolvă sau nu se dizolvă Paralmentul? Cine rezolvă acest conflict între cele două Camere?”, a spus Oltean.

Vicepreşedintele PDL a declarat că doar Parlamentul poate să ceară doar urmărirea penală a miniştrilor conform noilor modificări. „Preşedintelui îi este luat şi acest atribut, el este însuşit, în exclusivitate, doar de Parlament. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu va mai judeca cauzele în care actori sunt parlamentarii. Acestea sunt aduse la norma de drept comun şi, în felul acesta, se produce, în opinia noastră, un atac direct la competenţele ICCJ cunoscându-se exigenţa, competenţa şi severitatea instanţelor de la ICCJ. Nu mai vorbesc de alte elemente care, în concepţia noastră, sunt de necuprins în Constituţie şi inadmisibil a fi luate în seamă”, a declarat el.

Oltean a afirmat că PDL îşi continuă seria de acţiuni publice prin care critică forma pe care Comisia de revizuire a Constituţiei a adus-o acestor dezbateri. „Azi partidul are o întâlnire cu membrii Comisiei de la Veneţia pentru a sublinia aceste neajunsuri. Săptămâna aceasta, marţi, am avut o întâlnire la Comisia de dialog social pe tema revizuirii Constituţiei, iar zilele următoare vom organiza şi alte dezbateri la nivel naţional şi în judeţe în care încercăm să informăm cetăţenii despre neajunsurile formei finale a actului de reviziurea  Constituţiei”, a spus Ioan Oltean.

17 comentarii

  • La puscarie cu oltenu…nu ma puteti opri doamna cristiana sa nu comentez..sunt pre bun in calculatoare sa nu ma descurc..sparg rice parola si tot pot lasa msg.

    • Noi nu încercăm să vă oprim să comentaţi. Vă rugăm doar să folosiţi argumente şi nu insulte. Altfel ce ne face diferiţi de ei, cei care se înjură pe orice cale?

  • Hoţii USL îs mai de treabă decât hoţii PDL! Ăştia fură cu simţ de răspundere şi-s scuzuabili prin faptul că şi Ion Oltean o fost hoţ, cândva, ştim noi când, aşa că. s-aibă pardon, că până or fura tot ce se poate fura, noi dăm vina pe alţii!
    Straşnică gândire ! Hoţii strigă hoţii!

  • Dpmnule Sehasan, daca afirmi ca hotii din USL sunt mai de treaba decat hotii din PDL si ca cei din USL fura cu simt de raspundere, atunci judeci prost. O hotie este o hotie si niciodata ea nu se face cu simt de raspundere. Desi nu-mi place de Oltean, ceea ce spune despre Comisia Antonescu este real. Doua exemple, Comisia Antonescu a suprimat suveranitatea poporului care nu mai poate face referendum decat cu aprobarea Parlamentului, si tot aceasta comisie a hotarat ca dizolvarea Parlamentului o poate face doar Parlamentul, adica la pastele cailor.

  • Stiti vorba din popor, apropo de cine striga „Hotii!”.
    Oare lumea a uitat votul de la prezidentialele din 2009, cand la Paris ar fi votat un om la 3 secunde? Nu prea cred. Nenea Baconschi ala pe unde s-o fi ascuns? Tot in Dealul Cotrocenilor, ca si alte personaje sinistre, gen Funeriu?

  • ce ti-a tras-o comandorule
    asta e
    NU TE SUPARA FRATE
    era un joc pe vremuri
    iar individul de masi sus nu e prost Fi sigur
    se vede clasa
    acuma ca rade Ruptul de carpit se stie din popor
    deci amandoi sunteti in aceeasi oala
    HA HA HA HA HA HA

  • ha ha ha ha ha
    Caragiale s-ar distra citindu-ti postarile!
    injura BIRJAR, Injura
    HA HA HA HA
    doamne ce caracter

  • A nu fi de acord cu opiniile celuilalt, oricare ar fi ele si el, este un fapt normal, a-ti exprima dezacordul intr-un mod injurios este cu totul altceva.
    HAI MARSH!

  • Domnule suvagau, dumneata vorbesti de vocabular? De obicei derbedii sunt foarte impertinenti, dumneata insa, ridici aceasta impertinenta pe culmi nebanuite. Esti un caz patologic.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.