Actualitate Recomandări

”Palatul Culturii Bistrițene”, gata în ianuarie. Cum arată acum

(FOTO) Municipalitatea derulează proiectul ”Reabilitarea clădirii Centrului Municipal de Cultură ”George Coşbuc” Bistriţa, monument istoric de categoria A”, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, în valoare totală de 16.036.649,67 lei.

”Cu ajutorul primarului Ovidiu Crețu, sperăm că vom boteza clădirea Centrului Cultural Municipal ”Palatul Culturii Bistrițene”. Instituția noastră va fi gata probabil în luna ianuarie”, a spus directorul Centrului Cultural Municipal ”George Coșbuc”, Dorel Cosma.

În imagini puteți vedea stadiul lucrărilor.

1 lucrari ccm oct 15 2 lucrari ccm oct 15 3 lucrari ccm oct 15 4 lucrari ccm oct 15

Inițial, termenul de finalizare era 19.07.2015, însă lucrările nu se vor încheia în acest an. ”Lucrările au scos la iveală elemente care nu au fost luate în considerare în proiect. Tocmai de aceea am şi suplimentat finanţarea, pentru a rezolva toate aceste probleme. Un alt motiv este că nici proiectul în sine nu s-a ridicat la nivelul la care trebuia, am avut şi probleme de soluţionare a elementelor de proiect tratate nu cu toată responsabilitatea necesară unui monument istoric de categoria A. Cel mai probabil, clădirea Centrului Cultural Municipal va fi finalizată la începutul anului viitor”, spunea primarul Ovidiu Crețu.

Execuția lucrărilor, realizate de asocierea SC Creativ – Euras SRL – Inst-Nistor, costă 7.339.383,89 lei fără TVA.

Clădirea Centrului Cultural Municipal de pe strada Albert Berger, monument istoric de categoria A şi parte a patrimoniului cultural naţional, va fi refăcută ”în vederea includerii sale în circuitele turistice publice interne şi internaţionale, creşterii numărului de turişti români şi străini care vizează Bistriţa, precum şi introducerii imobilului în lista monumentelor UNESCO”. Imobilul Centrului Municipal de Cultură ”George Coşbuc” se identifică cu fosta “Casă a Asociaţiei Meseriaşilor din Bistriţa” sau ”Gewerbeverein”, cum era numită la finele secolului XIX, când se estimează edificarea acestui lăcaş de cultură.

5 lucrari ccm oct 15 6 lucrari ccm oct 15 7 lucrari ccm oct 15 8 lucrari ccm oct 15

Obiectivele proiectului: îmbunătăţirea condiţiilor funcţionale privitoare la utilizarea construcţiei, reabilitarea structurii de rezistenţă a clădirii, repararea şi recondiţionarea tuturor elementelor decorative şi de finisaj cu valoare istorică păstrând pe cât posibil soluţiile iniţiale, efectuarea unor lucrări de reparaţii capitale la instalaţiile electrice, de încălzire, apă şi canalizare conform necesităţilor funcţionale şi arhitecturale ale clădirii, recondiţionarea sistemului de ventilare cu refolosirea parţială a sistemului istoric, iluminat arhitectural interior şi exterior, înlocuirea scaunelor din sala de spectacole şi sala studio, refacerea structurii scenei cu o pantă calculată pentru optimizarea vizibilităţii, dotarea cu sistem audio/video performant, dotarea obiectivului cu un infochioşc pentru informare turistică.

După reabilitare, în clădire va fi amenajat un muzeu de artă medievală cu expoziţii periodice şi speciale, vor fi organizate expoziţii, cursuri de iniţiere în muzică şi în arta tradiţională, cursuri de dans popular, de societate şi sportiv.

9 lucrari ccm oct 15 10 lucrari ccm oct 15 11 lucrari ccm oct 15 12 lucrari ccm oct 15

6 comentarii

  • Sa nu uitati cand taiati panglica sa aduceti un mare sobor de preoti, care sa spuna de pe bina cum sa votam in 2016.

  • Oare e acelasi proiectant ca la CNLR, care „descopera” ulterior tot felul de „probleme” care maresc costurile? Dubios, tovarase Cretu !

  • Accesul persoanelor cu dizabilităţi pe unde se va face? Din poze observ că ambele intrări, atât intrarea principală, cât şi cea laterală (de către parc, unde se organizează secţia de votare), nu sunt dotate cu rampe de acces pentru persoane aflate în scaune cu rotile.

  • Denumirea trebuie sa ramana cea traditionala de CASA DE CULTURA „GEORGE COSBUC” asa cum este cunoscuta de multi ani de catre bistriteni. Nu trebuie „inventate” fel de fel de denumiri de „PALAT” dupa cum i se nazare fiecarui individ, fiindca asta nu schimba cu nimic lucrurile. Poare mai degraba ar trebui imbunatatite anumite functiuni ale scenei, cum ar fi amenajarea unei fose de orchestra, pentru spectacole de teatru liric (opera sau opereta). In fond si dupa reabilitare, cladirea ramane cu aceleasi functiuni. Nici sala de spectacole nu va deveni mai incapatoare.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS