Timp de gândire

Puţini, bătrâni, bolnavi. Vă pasă, politicienilor?

Când eşti tânăr, sănătos şi ai în faţă viitorul nu-ţi spun mai nimic cifre de genul 10.000 de oameni din judeţ suferă de boli cronice. Pe măsură însă ce înaintezi în vârstă şi-ţi dai seama că o simplă răceală îţi blochează spatele, că o căzătură îţi rupe definitiv oasele realizezi cât de importantă e sănătatea. Din păcate, în ţara în care noi tratăm efecte şi nu umblăm la cauze, prea puţină lume este educată să aibă grijă de ea, iar vinovat pentru asta este orice om cu putere de decizie.

Aşa cum se ştie, principala cauză a multor boli se află în farfuria fiecăruia. Sunt foarte puţini cei care au şansa să se nască în familii care pun accent pe hrana sănătoasă. Unii nu dau doi bani pe ea,  alţii ar da, dar nu au fiindcă orice produs, la noi, cu cât e mai dietetic şi mai bio, cu atât este mai scump. Aşa se face că mâncăm mult şi prost.

De regulă, sărim şi peste cele mai importante două mese ale zilei, micul dejun şi prânzul, întrucât trăim într-un stat imbecil cu legi strâmbe care preferă să ne ţină la birou până la 16.00 în loc să ne dea liber două ore, la prânz, să mâncăm şi să ne întoarcem la treabă revigoraţi. Mulţi oameni, obsedaţi să nu îşi piardă locurile de muncă preferă să înfulece un covrig pe sub masă sau câte un pachet de biscuiţi. Abia când ajung acasă îşi umplu stomacul în cel mai nepotrivit moment al zilei, seara, iar tot ce mănâncă „bun” (prăjit dacă se poate) se depune pe ei. Toată lumea e obosită şi deprimată.

Cei care au privilegiul unei pauze de prânz fug în cel mai apropiat restaurant şi înfulecă o mâncare ieftină care costă 10 lei, care constă fie într-o bucată de carne de porc prăjită în ulei, cartofi şi ceva dulce, fie într-o pizza gigant, făcută din tot felul de resturi alimentare, dovadă că poţi comanda una şi primeşti două (se întreabă cineva de unde atât de multă generozitate?). Pentru vitaminizare, unii adaugă unui fel principal mâncat în grabă şi fructe, făcând cel mai rău lucru cu putinţă, revoluţie în stomac şi efect zero barat la asimilarea vitaminelor.

Din păcate, nu ne învaţă nimeni cum să mâncăm sau ce să mâncăm. Eu cred că sistemul medical are tot interesul să cheltuiască 161 de milioane de lei în loc de 61 de exemplu (161 de milioane de lei ne-a costat sănătatea noastră în 2013 -n.a.), pentru că ar rămâne pe rafturi medicamentele dacă noi nu am mai fi bolnavi şi nutriţioniştii nu ar mai câştiga nici ei de pe urma naivilor care cred că pot slăbi într-o lună toate kilogramele pe care le-au depus în ani.

La şcoală învăţăm tot felul de formule aberante care nu ne folosesc la nimic şi primim, de la stat, mere, lapte şi corn, o combinaţie de-a dreptul hilară. Laptele nu se amestecă niciodată cu fructele (se formează borhot), iar produsele de panificaţie, nu ştiu dacă aţi observat, nicidecum nu ne astâmpără foamea, ci o potenţează. De mulţi ani tot aud cum în preajma şcolilor vor fi interzise vânzările de produse fast-food, dar văd că nici vorbă de aşa ceva. Până la urmă de ce să le interzici dimineaţa când copilul îşi va teroriza părintele după-amiaza şi el îi va cumpăra toate prostiile de pe rafturi? Nu o dată am auzit copii în hipermarket urlând ca apucaţii şi părinţi subjugaţi terorii. Mai bine cu poftele satisfăcute decât sănătoşi, probabil şi-au spus unii.Alţii nici măcar nu au realizat, singura lor dorinţă fiind aceea ca progenitura să tacă.

Apoi, dacă ne uităm la evenimentele create de lumea politico-administrativă, vom vedea că nu e spectacol fără masă întinsă, porci tăiaţi, miei şi alte asemenea. De la deputaţi, senatori, la consilieri de toate felurile, toată lumea are o singură direcţie la orice manifestare publică: masa. Sub pretextul socializării, se mănâncă şi se bea până la epuizare. Evident, într-un nor de fum pe care îl poţi tăia cu cuţitul! Ca să nu mai vorbesc de situaţia în care se toarnă un kilogram de zahăr în cafea „că-i mai bună”. Ferească Dumnezeu să nu vrei să mănânci sau să bei ce ţi se toarnă în pahar. Eşti atacat din toate părţile. Unii se simt jigniţi, alţii te acuză că vrei să faci notă discordantă şi să-i pui pe ei într-o poziţie proastă, alţii îţi cer ca numai de data aceasta să fii şi tu în rând cu lumea şi să înfuleci „că n-o fi foc”. Ne lipseşte şi aici educaţia şi respectul faţă de celălalt. În lumea civilizată nu se întâmplă lucruri de genul acesta. Eşti servit, dacă vrei mănânci, dacă nu, nu. Nu te obligă nimeni, nu îţi face proces de intenţie.

Nu în ultimul rând, e descurajată total ideea de mişcare. Aşa cum ştiţi, încă se mai poartă războiul terenului de sport de pe Aleea Trandafirilor cu locatarii pe de-o parte şi Primăria pe de altă parte. Statul, în loc să se implice şi să organizeze competiţii sportive, fiindcă are instituţii de profil cu nemiluita (Direcţia de Sport, Clubul Sportiv Municipal, departamente la Primăria Bistriţa), preferă să desfiinţeze tot. Adulţii, în loc să iasă să facă mişcare împreună cu cei mici, stau la televizor. Toată lumea e ipocrită într-un fel sau altul. Se dau miliarde pe tot soiul de sindrofii cu mese: se taie o panglică, hop şi petrecerea, se cântă pe o scenă, hai cu masa în spatele cortinei, şi aşa mai departe.

Guvernanţilor centrali şi locali le lipseşte total dorinţa de a conduce un popor sănătos, capabil să muncească şi să-şi plătească taxele şi impozitele. Încă nu am văzut, după 1990, nicio guvernare care să promoveze la rang de politică de stat sănătatea noastră, a tuturor, cu proiecte clare, programe, o viziune pe termen lung. Nu, noi ne plângem mereu că se cheltuiesc mulţi bani pe înlăturarea efectelor, în timp ce la cauze nu lucrează nimeni.

Sunt convinsă că vom vedea din nou în bugetele tuturor primăriilor şi consiliilor miliarde alocate pentru târguri aşa-zis tradiţionale în care mâncăm din nou tot felul de prostii în mijlocul oraşului sau în vârf de munte, pentru zilele nu ştiu cărei comune şi hore, dar nu vom vedea niciun leu dat pentru educaţie sau încurajarea sportului de masă, pentru construcţia de piste pentru biciclete, zone de agrement sau măcar trotuare pe care să putem merge pe jos.

Trăim într-o tristă şi bolnavă ţară pe cale de dispariţie. Să se salveze cine poate!

Cristiana Sabău

14 comentarii

  • o opinie de vara. ca de obicei, laudati pe toata lumea si nu aveti curajul sa criticati pe nimeni nominal decat asa in general

    • Vi se pare că există vreun partid politic în ţara asta căruia să-i fi păsat vreodată de sănătatea oamenilor? A existat vreo guvernare în care să nu fie la tot pasul şi sute de festivaluri? Nu, vă spun eu ca să nu vă mai obosiţi să căutaţi prin arhive.

  • Da , le pasa …………de ei si de familiile lor. atit !sa fim cinstiti si drepti ca o data la patru ani , se cam intorc cu fata si la noi , dar………tot ptr. ei. asa ca ………….

  • normal ca nu le pasa dar ideea e ca dvs nu aveti curajul sa ii criticati nominal pe radu moldovan, pe ovidiu cretu, pe olteanu…de ce oare?

    • Îmi pare bine că am onoarea să cunosc un om ca şi dumneavoastră care are atât de mult curaj încât se ascunde în spatele numelui unei personalităţi, deşi v-am rugat frumos să citiţi regulile înainte de a comenta. Mai jos scrie clar că nu aveţi voie să „împrumutaţi” numele nimănui. Un om care nu poate respecta nici măcar o regulă atât de simplă nu credeţi că ar trebui să tacă şi să nu-i mai ia pe alţii la rost pentru nimic? Asumaţi-vă ce spuneţi, nimic nu se va schimba în ţara asta câtă vreme există oameni ca dumneavoastră. Al doilea lucru pe care vreau să vi-l spun este că degeaba crucific eu oameni ca cei pe care-i enumeraţi, tot dvs. i-aţi votat.

  • Adultii ar putea sa iasa sa faca miscare macar acum,zapada ii asteapta pe foarte multe trotuare.
    Si este adevarat:tratam efectul si nu cauza. Am inteles ca vaccinurile antigripale ,alocate circumscriptiilor medicale ,au fost anul acesta mai putine ca niciodata si unele importate din China.Oare de ce nu mai stim sa facem nimic/[si la timp] ?.Efectul lor se instaleaza cam dupa doua saptamani si noi suntem la sfarsitul lui ianuarie.
    In legatura cu mesele intinse ,dupa orice festivitate,daca n-am vazut fotografii fe F.b.[si am vazut],am auzit.Pe banii cui?

  • Am cerut primarului ca meniurile copiilor in scoli sa fie supravegheate de un nutritionist. A aparut si in presa. Raspunsul a fost ca fiecare scoala face cum vrea. Am spus luna trecuta ca in scoli copiii au la dispozitie aparate de cafea unde produsele numai naturale nu sunt. A zis ca parintii sunt perfect de acord cu aparatele. Trebuie predata materie in scoli despre nutritionism. Eu nu merg la festivaluri si fac sport in fiecare zi prin urmare asa si actionez. Numai ca trebuie sa ai si cu cine in demersurile astea altfel vorbesti singur.

    • A-ti cerut? A-ti spus?
      Domnule Seserman numai atat puteti?
      De ce nu spune-ti- am facut, ca doar a-ti fost la guvernare. Sau pe vremea aia nu a fost cine sa ceara?
      Eu propun sa va laudati cu ce a-ti facut, nu cu ce a-ti cerut.
      Josnic!

    • Asa se scrie, ma hotentotule Catalin, ˝a-ti cerut, a-ti spus, a-ti umplut-o de sange˝ ?
      De cind a inventat Gutemberg tiparu au aparut manualele.
      Inapoi la scoala si pune mana pe carte, gutu-te-n-berg si-n ceafa lata.
      Agramatu-le ce esti tu.
      Agramatu-te-ash sa te agramez de analfabetist.

    • Domnule AciDutzu(banuiesc ca z vine de la chat sau alte retele sociale pe care le folositi)
      Din textul dumneavostra constat ca sunteti un pic frustrat. Sunteti foarte violent si foarte agresiv (domnule Seserman), incat uitati de greselile dumneavostra ortografice ( tiparu se scrie tiparul, agramatu-le se scrie agramatule …)
      Inca ceva domnule S-AciDutzu, analfabetii nu stiu sa scrie, anafalbetist nu exista dar poate il inventam.
      Cu stima pentru un frustrat nervos si …cucuuuuu
      Apropo! Sa stiti domnule ca si noi cei din clasa de jos contam chiar daca nu stim sa scriem corect…

  • Guvern USL caracteristici:
    1. Intrebare: care este diferenta intre Ministerul Muncii si Ministerul Sanatatii?
    Raspuns: Ministerul Muncii pensioneaza zilnic 70 de persoane iar Ministerul Sanatatii omoara zilnic 100 de persoane.

  • Domnule Catalin aici nu e vorba de guvernare. Nu guvernul stabileste meniul la gradinitele din oras. Aici CL Bistrita si primarul trebuie sa hotarasca.

  • Nu vedeti ca la TV ni se spune cat sa mancam si cata apa sa bem.Acest mod de spalare a creierului nu este de azi si este importat din tarile mai dezvoltate.
    Amintiti-va de interviul lui Anghel Rugina ,referitor la globalizare.Spunea ca din pacate suntem prea mici sa ne putem apara si ca singura salvare a noastra este sa traim frumos cu familiile noastre si prietenii ,si bineinteles unde se poate sa avem si un colt de gradina.Indiferenta fata de acesti „mai mari ai zilei” este cea mai puternica arma.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS