Politică

19,17% dintre votanţi s-au prezentat la urne în Bistriţa-Năsăud până la ora 17.00

Bistriţa-Năsăud a rămas în coada clasamentului pe judeţe la referendum, până la ora 17.00 mergând să voteze doar 19,17% dintre alegătorii cu drept de vot. Ultimele judeţe în acest top erau Mureş (18,88%), Satu Mare (16,52%), Covasna (12,39%) şi Harghita (6,85%).

În mediul urban au participat în Bistriţa-Năsăud la referendum 19,24%, ultimele judeţe fiind Sălaj – 19,19%, Cluj – 19,17%, Satu Mare – 18,93%, Covasna – 10,79% şi Harghita – 8,61%, iar în mediul rural – 19,13%. Pe ultimele locuri erau Sibiu – 18,68%, Alba – 18,11%, Mureş – 16,82%, Covasna – 14,15%, Satu Mare – 14,09% şi Harghita – 5,36%.

La nivel naţional, până la ora 17.00 au votat 26,89% dintre alegători, dintre care 25,45 în mediul urban şi 28,85 în mediul rural.

Cele mai mari procente se înregistrau în Mehedinţi – 44,37%, Olt – 39,37%, Teleorman – 38,24%, Vrancea – 37,98% şi Vâlcea – 35,44%.

13 comentarii

  • D-na Cristiana ne tineti in tensiune… cu datele transmise. Si pentru asta va multumim!
    Iata, totusi un mic calcul (dupa regula de trei simple): daca in timp de 10 ore (7.00-17.00) au votat cca 5 mil. de cetateni (27%), in cele 6 h (18.00-23.00) ramase pot sa voteze inca cca 5 milioane, acceptand ca se voteaza uniform pe intregul program. Totalul ar fi de 8 milioane de votanti. Daca va fi asa, Referendumul NU va fi validat de CCR si dl Traian Basescu va reveni la Cotroceni. Totusi, mai mult decat probabil, jocurile nu sunt incheiate inca; urmeaza „mutarile” finale (vezi votul dlui Ponta de la orele 18.00, care poate fi un semnal), mai ales din partea USL, careia ii va fi greu sa ajunga in acest moment (ora 17.00 !) la cifra de 9 milioane si ceva…

    Si totusi, d-na Cristiana Sabau, cum va explicati, la o prima analiza, slaba participare a cetatenilor din judetul nostru la acest Referendum, in aceste zece ore?

    • Am o explicaţie: la ţară, oamenilor li s-a spus că, dacă merg la vot, pierd subvenţiile europene. Aşa cum se ştie, populaţia din mediul rural trăieşte din aceşti bani, iar pierderea lor e văzută ca o dramă.

    • Dumneavoastra va dati seama ce prostiti ziceti. Daca li s-a zis aduceti dovezi. Asa pot sa zic si eu ca ti s-a zis sa sustii USL ca sa primesti bani. In Mehedinti nu au oamenii terenuri si subventii, au gasit portocalii bistriteni secretul de a oprii lumea din a merge la vot. Sincer in momentul asta daca te-as vedea pe strada te-as scuipa. Cum poti tu ca jurnalist sa produci astfel de ineptii.

    • Pot să spun ce ştiu atât timp cât semnez şi îmi asum ce scriu ceea ce nu este cazul dvs.În ce vă priveşte, am înţeles că nu puteţi face altceva decât să scuipaţi. De atât sunteţi în stare. Să nu vă înghiţiţi cumva flegma şi să riscaţi un binemeritat înec.
      Pe de altă parte, ca să înţeleagă restul lumii, dumneavoastră fiind incapabil (cu cei care scuipă nu se poartă dialoguri) am răspuns, printr-un comentariu, domnului Ioan Alexa care îşi semnează tot timpul comentariile şi pe care îl cunosc. Dumneavoastră interveniţi într-o discuţie la care nu v-a poftit nimeni să luaţi parte.

    • Credeam ca acesta este rolul comentariilor, sa poti interveni, sa poti corecta, sa tragi de maneca. Daca puteti demonstra ce a-ti zis, atunci banuiesc ca va aparea si un articol cu inregistrari, declarati, marturisiri etc. Altfel nu a-ti demonstrat nimic. Nu va cere nimeni sa fiti impartiala, dar macar fiti corecta. Cat pentru scuipat, imi cer scuze.

    • Mulumesc pentru raspuns. Da, este un motiv intemeiat, mai ales cand banii europeni sunt destinati fermelor familiilor tinere. As adauga si un altul: desi nu au o cultura civica dezvoltata si nu se informeaza sistematic in ale politicii, pentru ca lucreaza sa-si castige existenta minima, cetatenii din mediul rural, mare parte oameni in varsta, au simtit intuitiv ca ceva nu e in regula sa schimbi un presedinte inainte de incheierea mandatului. Pensiile dansilor sunt destul de mici si nu se prea bazeaza pe ele, fiind marite la peste 300 de lei in timpul mandatului Basescu. Oricum USL se baza mult pe votul lor. In schimb, au fost ajutati de pensionarii de la orase, care nu mai au alte surse de existenta in afara pensiei.

  • iertati-ma,prefer sa cred ca taranul roman,sau oamenii de la tara ,nu se iau dupa asa ceva,apoi cati mai lucreaza pamantul? nu! nu se poate sa credem ca taranul roman nu se duce la vot doar pt ca isi pierde subventia,mai ales ca acel vot e secret si pot vota NU! decizia e a votantului,iar populatia de la tara nu e analfabeta !

    • Îmi pare rău să vă contrazic, dar exact acesta este motivul. Verificat! Dacă preşedintele suspendat vrea să rămână în funcţie graţie unor oameni care se tem, atunci, ce să mai spunem? Are exact ţara pe care o merită.

  • Fotografierea cu telefonul mobil a celor ce merg la vot nu este o incercare de intimidare? S-a petrecut la Bistrita, la Casa de Cultura.

  • Daca imi permiteti sau adaug ale mele. Eu cred ca omeni s-au saturat complet de politica si de acea nu merg fiecare luna la alte alegerile sau referendum.

    Si cei de la tara care au macar citeva ari de teren, de acollo se hranesc, nu de la pensie.

    Este conoscut si faptul ca in judet exista sate unde au plecat generati aproape intregi de tineri in Europa, care trimit bani a casa. Nici acollo in satele/comunele respective nu sa baseaza multi pe politica nationala. Raza lor este ce sa intimple in sat si direct imprejur. Care xulescu sa afla in frunterele tari nu conteaza. Teoria mea stupida de doi bani.

    Astept argumente si/sau minusuri 🙂

  • ATI VOTAT ?????”Votul e ca mersul la restaurant”Trebuie sa-ti comanzi si tu ceva,nu sa astepti sa-si ia ceilalti ca sa mananci de la ei.Si dupa sa te plangi ca nu ti-a placut.”
    „DEMOCRATIE (în traducere literală „conducere de către popor”, din grecescul δημοκρατία – demokratia, de la demos, „popor” + kratos, „putere”) este un regim politic care se bazează pe voința poporului. Principiile de bază ale democrației sunt votul universal și suveranitatea națiunii.
    De esența democrației moderne ține respectarea drepturilor omului (egalitatea în fața legii, dreptul la opinie etc.), pluripartidismul, limitarea și separația puterilor în stat.”Wikipedia……Prin vot TREBUIE sa le aducem aminte politicienilor ca si OPINIA cetatenilor conteaza, iar deciziile trebuiesc luate impreuna cu noi.

    • Doar ca…in restaurantul de fata, numit Romania, de 23 de ani sa comanda ceva care bucateria nu stie sa gateasca si ospatarul nu aduce si daca aduce ceva, aduce ce vrea si ce stie bucatarul.

      De acea numai comanda lumea nimic si sa descurca cum poate.
      Merge si asa.

      Multumesc pentru imagina cu restaurant, sa potriveste perfect!

    • Am uitat sa raspund la intrebarea dvs, in euforia mea de client la restaurant.

      Nu am fost la vot, nu am voie sunt nebunul ala cu pasaport nemtesc…am voie doar la locale sa ma joc cum stampilele.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.