Actualitate Recomandări

ADI Deșeuri dă 1,5 milioane de lei UAT-urilor. Cum stăm cu valorificarea deșeurilor reciclabile

”Banii obținuți din valorificarea deșeurilor reciclabile se întorc în comunitate. Un exemplu bun prin care vedem efectele colectării separate corecte a deșeurilor reciclabile se desfășoară în aceste zile, în care ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud întoarce 1.500.000 lei UAT-urilor din județ”, spune directorul ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud, Cristian Niculae.

Acești bani sunt proveniți din valorificarea deșeurilor reciclabile de anul trecut și sunt distribuiți procentual celor 62 de UAT-uri din județ în funcție de cantitățile de deșeuri reciclabile colectate în fiecare comunitate. Suma de 689.325 lei a fost folosită pentru acoperirea parțială a costurilor de salubritate pentru fiecare UAT, iar 790.000 lei vor fi virați direct în conturile primăriilor.

”Chiar dacă procentul deșeurilor reciclabile valorificabile a crescut comparativ cu anul trecut de la 11% la 15%, suntem încă departe de potențialul economic pe care deșeurile reciclabile îl reprezintă în sistemul de salubrizare din județul nostru. Din păcate, în prezent, la nivelul județului nostru, deșeurile reciclabile colectate sunt încă foarte murdare și amestecate cu deșeuri reziduale și cu deșeuri provenite din construcții. Motiv pentru care doar un procent mic dintre acestea pot fi valorificate. De aceea este important efortul tuturor de a colecta separat corect deșeurile la sursă, iar efectul acestei implicări se va traduce prin sume mai mari întoarse în comunitate, bani ce pot fi folosiți pentru acoperirea costurilor de salubrizare. Dacă reciclăm mai mult vom plăti mai puțin”, mai spune Cristian Niculae.

13 comentarii

  • Si uite asa se intelege cel mai bine cum devine treaba ca daca reciclam mai mult, platim mai putin la salubritate.
    Bravo!

    • Când vom înțelege să facem ce trebuie în domeniul deșeurilor, la fel cum fac nemții, vom plăti mai puțin la gunoi. Tot atunci vom avea și apele curate. Simplu și nimic mai mult!

    • Romanii nu sunt pregatiti sa recicleze deseurile. Vor o tara ca afara, dar fara niciun efort din partea lor. Daca ar putea veni nemtii in Romania sa recicleze si pentru noi, ar fi minunat. Si daca vin, sa vina gratis, nu pe bani.
      La romani poti sa le spui cate in luna si in stele despre reciclare si despre colectare selectiva, ca ei stiu mai bine decat orice de pe planeta asta cum sta treaba…
      Eu imi pun speranta in generatiile care vin, ca cei de 50-60 de ani nu vor recicla niciodata ci vor arunca deseurile aiurea prin natura.

  • Ce bine ar fi ca oamenii sa fie mai responsabili si sa recicleze mai multe deseuri. Este plin peste tot de peturi si doze de aliminiu aruncate pe jos, cand acestea ar putea fi colectate si reciclate si sa obtinem bani pe ele.
    Oamenii conteaza cel mai mult in acest proces de reciclare.

  • Se spune ca daca reciclammai mult, o sa plătim mai puțin!
    Fals!
    Este complicat, costisitor sa trimiți 15 mașini sa colecteze 15 feluri de gunoi, pe care sa le tratezi in 15 hale!
    1. Gunoi menajer
    2. Gunoi BIO (coji de cartofi, ceapa,, morcov), etc
    3. Plastic
    4. Sticla
    5. Hârtie
    6. Carton
    7. Metal
    8. Vopsele, lacuri, chimicale
    9. Baterii, electronice
    10. Lemn
    11. Deșeuri voluminoase
    Am căzut ca in unele țări se sortează plasticul dupa tipul de plastic. (Plastic tare, plastic moale) etc.
    O sa ajungem sa avem in casa 15 coșuri de gunoi.
    Când cumperi anvelope noi, service-ul iti impune o taxa de mediu, pt ca anvelopele vechi trebuie distruse.
    Când faci schimbul de ulei, service-ul iti bagă încă o taxa de mediu, pt ca uleiul de motor ars trebuie distrus.
    Sunt de acord sa reciclam, dar pana la un punct!

    • La noi se colecteaza plastic, metal, hartie si sticla. Si nici acelea nu se colecteaza cum trebuie. De aceea sunt asa putini bani din deseuri.
      Mai rau este ca romanii nici nu vor sa faca vreun efort in acest sens. Si raurile sunt pline de gunoaie si padurile sunt pline de gunoaie pentru ca oamenilor nu le pasa si arunca unde apuca gunoaiele.
      Trebuie sa fie amendati ca in occident si atunci lucrurile se vor schimba.

  • Pentru această „uriașă” realizare, ADI Deșeuri a investit din banii noștri, suplimentar infrastructurii plătite din bani europeni 18.000.000 lei în 2019 după care a angajat din 2021 un corp de control care mai consumă 500.000 de lei pe an tot din banii noștri. Ca să întoarcă UAT-urilor 1,5 milioane pe an, ne-a dublat de anul ăsta taxa. Scurt!
    https://timponline.ro/de-anul-viitor-taxa-de-salubrizare-creste-la-bistrita-de-la-66-lei-luna-la-115-lei-luna/
    E ca și cum cineva ți-ar fura portofelul și mașina și ți-ar lăsa 5 lei pe trotuarul UAT-ului ca să iei trenul să te întorci acasă.
    Mulțumim ADI, mulțumim UAT, Mulțumim Niculae și în special mulțumim și lui Nașu mare de la partid care e Președinte peste toată coțcăria și ne dă voie să-l lăudam și să-l felicităm la frumoasa aniversare.

    • Din spatele tastaturii multi viteji se arata. E mai greu cu faptele.
      E mai greu sa le schimbi oamenilor mentalitatea primitiva care-i face sa arunce gunoaiele peste tot.
      E mai greu sa faci eforturi sa intre si Romania in randul tarilor civilizate.
      Dar e mai simplu sa critici. Si sa nu faci nimic.

    • Măi Alexandrule, investim în gestionarea deșeurilor nu ca să câștigăm bani din asta, investim pentru a respecta mediul în care trăim, pentru sănătatea noastră și pentru a respecta legile europene. Niciodată banii care revin din valorificarea reciclabilelor nu vor acoperi costurile salubrizării. Pot acoperi o parte din costuri. Este bine ca partea asta să fie cât mai consistentă. Pentru tine, funcționarul plătit din bani publici care o freacă la rece este mai greu de înțeles asta.

  • Daca 15 % sunt 1,5 milioane, 30 % ar insemna 3 milioane de lei. Si ar fi o suma care ar avea un impact mai vizibil in costurile de salubrizare.
    Trebuie doar sa reciclam deseurile de plastic, de hartie si de metal.

  • Eu zic ca-i un lucru bun ca acesti bani se intorc la primarii.
    Este pentru prima data cand aud ca se intampla asta.
    Eu personal incerc sa reciclez cat de mult pot, macar sa contribui putin la reducerea poluarii.
    Hai ca poate se mai schimba lucrurile si in acest domeniu.

    • Acești bani trebuie sa se întoarcă la cetățeni prin scăderea taxei de salubrizare întrucât ei depun selectiv deseurile și nu la primării care o sa ii cheltuie pe petreciuri cu mititei și ceterași! Cât privește jegul din râurile județului e la fel că în anii trecuți,nu s-au schimbat nimic.E trist sa ai 4 instituții care se ocupa de protectia mediului care încasează salarii de sute de mii de lei iar practic nu fac mai nimic în această privință! Gargara multa pentru presa,in teren realitatea e jeg și nepăsare!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS