Timp de gândire

Faţa hidoasă a oraşului Bistriţa

Dacă mi se pare ceva hidos în urbanismul oraşului Bistriţa, acestea sunt balcoanele închise indiferent dacă sunt cu tot soiul de placaje, cu improvizaţii care amintesc de geamurile tractoarelor din perioada comunistă sau cu termopane, construcţiile aşa-zis moderne care se potrivesc precum nuca în perete cu restul peisajului. Toate sunt urâte fiindcă nu există strop de viziune.

Dacă ne uităm cu atenţie la un bloc, vechi sau nou, nu contează, vom vedea că sunt extrem de rare cazurile în care cineva nu şi-a închis balconul. Măcar unul de pe o scară s-a trezit să bată nişte scânduri ca să aibă mai mult spaţiu pentru a depozita mormane de borcane goale, cutii, sticle, inutilităţi care şi-ar găsi foarte bine locul la coşul de gunoi. Românii, în continuare, adună tone de lucruri fără rost fiindcă „nu se ştie niciodată” când vor avea nevoie de ele, iar când aceste lucruri nu mai încap în camere, în pivniţe şi poduri, atunci trebuie duse undeva, pe balcon, de exemplu, care stă mai mult gol în partea de jos, zona superioară fiind ocupată de rufe dintre cele mai intime agăţate ca să poată vedea vecinii cu ce se îmbracă membrii familiei respective, să nu rateze niciun detaliu legat de mărime sau culoare, altă hidoşenie care arată că unii nu au înţeles nici în secolul nostru care e diferenţa între locuit la ţară şi la oraş.

Aşadar, parterul balconului fiind liber, el trebuie umplut cu ziare din 1990 şi cartoane din 2000 ce merită protejate câteva decenii de acum înainte de ploaie, vânt sau ninsori. Aşa că tot omul gospodar vânează bormaşinile din oferta hipermarketurilor, prinde momentul potrivit – eventual o zi în care el e liber de la serviciu, nu contează care, zi în care timp de 24 de ore dă el găuri în toate zidurile de dimineaţa până noaptea, bate cuie, zdrăngăne, fixează geamuri de tractor, din acelea ovale, placaje sau, mai nou, termopane albe la bloc maro şi maro la bloc albastru. Le montează singur, fireşte, fiindcă numai el ştie să astupe orice găurică prin care ar putea intra o gură de aer proaspăt. După o operaţiune devastatoare pentru vecini, românul gospodar poate, în sfârşit, să bea o bere şi să râgâie pe geamul de la bucătărie: depozitul e gata, ferecat, nu mai intră nici musca, se fac economii la factura de gaz şi electricitate, e totul rezolvat. Şi cum ar putea să nu fie fericit din moment ce el a fost, iată, capabil să facă dintr-un bloc altceva decât a vrut arhitectul? La ce să faci atât de multă şcoală ca să modifici o clădire? Nu-ţi trebuie decât o bormaşină, nişte scânduri şi ai rezolvat! Până la urmă, dacă e casa ta, faci ce vrei cu ea, nu?

Din păcate, într-un oraş ca Bistriţa, cam da. Dacă ne lipşeşte ceva în totalitate e o viziune arhitecturală, reguli stricte de urbanism, estetică, bun gust. Dacă omul a avut la îndemână uşi de la coteţul de găini, nu are nicio importanţă pentru el că vecinul de la doi a astupat cu geamuri de la camion sau că cel de la parter şi-a comandat cele mai grozave termopane din ultima reclamă de la tv fiindcă nimeni nu-i interzice să procedeze de capul lui, nu-i impune nimeni să respecte nişte reguli şi nimeni nu-l sancţionează aspru dacă le încalcă, aşa cum ar fi normal într-un oraş în care trăiesc mai mulţi oameni la un loc şi în care regulile de convieţuire trebuie să fie mai stricte.

Primăria Bistriţa se plânge de ani întregi că nu găseşte arhitect care să lucreze pe bani atât de puţini, aşa că a recurs la improvizaţii, numind în funcţia de arhitect şef un inginer constructor. Fără nicio legătură cu persoana aflată în funcţie – pe care nu-mi permit să o judec decât după ceea ce văd în oraş – exact aşa arată Bistriţa la capitolul arhitectură, ca şi cum ar fi rezultatul viziunii unui om care nu are nicio legătură cu domeniul. Oricine ştie că una e Facultatea de Arhitectură şi alta e Politehnica. Arhitectul e un artist, absolventul de construcţii e un inginer. Unul desenează, altul ridică o construcţie respectând desenul. Atunci când rolurile se inversează iese prost.

Ca locuitor al acestui oraş, mie mi se pare foarte trist că Ordinul arhitecţilor e atât de făcător de bani încât nu găseşte nicio clipă liberă pentru a face ceva caritabil pentru Bistriţa. Aici nu mă refer la donatul de bani în tot soiul de organizaţii de tip Rotary şi Lions, ci la implicarea în ceea ce reprezintă estetica acestui oraş. Cea mai frumoasă donaţie pe care arhitecţii ar putea-o face are legătură cu felul în care arată oraşul, de la înălţimea clădirilor, la culoarea în care sunt zugrăvite ele şi la balcoane. Ori aş decide închiderea tuturor balcoanelor pe o anumită stradă, ori aş interzice total pe alta. Nu se poate la nesfârşit cu unul într-un fel şi altul în alt fel. Din păcate, la noi, prin spirit caritabil nu se înţelege aproape niciodată să dăm din ştiinţa şi priceperea noastră comunităţii fără să aşteptăm nimic în schimb. La noi, caritate înseamnă să strângem kilograme de zahăr, făină şi ulei, ca să arătăm cât suntem de buni, să le ducem la nişte săraci şi să bifăm ca fiind rezolvate problemele noastre de conştiinţă. Ne putem apuca apoi, din nou, să facem saci de bani şi să trecem indiferenţi pe străzi care au, de o parte din de alta, clădiri cu chiloţi întinşi la soare.

Una peste alta, Bistriţa e un oraş urât, cu balcoane închise cu placaj şi din cauza arhitecţilor cărora nu le pasă, şi a autorităţilior cărora le pasă şi mai puţin şi din cauza noastră, a tuturor, care stăm şi ne uităm la vecinii noştri cum stâlcesc zi de zi faţa oraşului fără să luăm atitudine şi să le spunem să înceteze fiindcă ne agresează vizual. Sigur veţi spune că nu putem interveni aşa, de capul nostru, în vieţile altora. Noi nu, dar cei pe care i-am ales să conducă oraşul pot şi eu le cer să o facă. Altfel, cu ce ne deosebim de satele pline de clădiri cu turnuleţe? Cu faptul că ne tot lăudăm cât suntem de europeni?

Cristiana Sabău

22 comentarii

  • CINE ESTE SEFA SERV. DE URBANISM DIN PRIMARIE ? …O INGINERA DE CONSTRUCTII …CU CEVA CURSURI DE ARHITECTURA FACUTE …..PILA PRIMARULUI …!

  • Cu sau fara balcoane inchise blocurile din perioada comunista reprezinta o pata cenusie in toate orasele. Cand nimeresti intr-un cartier de blocuri, indiferent de oras, nu prea poti sa-ti dai seama unde te afli. La Cluj sau la Craiova, la Timisoara sau la Suceava, blocurile sunt la fel. Nicaieri cartierele de blocuri nu dau nota de personalitate oraselor. Personalitatea oraselor este data de centrele istorice ale acestora. Cand ajungi in Piata Mare e greu sa confunzi Sibiul cu alt oras. Chiar si la Bistrita, Piata Centrala cu Biserica Evanghelica si Complexul Sugalete este inconfundabila. Si exemplele ar putea continua. Din pacate uneori si aici se intervine cu brutalitate, ceea ce este grav. Un caz concret este demolarea fostului restaurant Transilvania si construirea pe locul lui a cladirii pentru Directia Patrimoniu a Primariei, care nu doar ca nu seamana cu ceea ce a fost inainte, dar pa langa Pasajul Aurarilor s-a creat un pasaj suplimentar in stanga cladirii. Un alt exemplu este alterarea incintei Colegiului Liliu Rebreanu unde in loc sa modernizeze terenurile de sport, au ales varianta sa le desfinteze amplasand tocmai pe locul acestor terenuri un corp de scoala, care altereaza caracterul de spatialitate al incintei si creaza o senzatie de inghesuiala. Ca sa nu mai vorbim de mutarea aiuritoare a statuilor dupa mintea unui primar incult care face praf istoria orasului.

    • arhitect=caritabil?…. niciodata!… pentru ei arta e in contul bancar!….oare cum poti in 6 ani de facultate la arhitectura sa faci un artist dintr-un viitor inginer?… arta e in om nu pe bancile facultatii facute pentru o stampila!.. arhitectura orasului e trecuta prin mintile si buzunarele consilierilor locali sau a agentilor agricoli si nicidecum prin OAR! (car de bine sau rau incaseaza de la primaria bistrita 1% din taxele autorizatiilor de construire platite de cei ce vor sa construiasca) ….. banul dicteaza arhitectura orasului ….

    • Cum am putea cataloga autorizarea blocului de pe Traian Banciu, cel bleumarin? Sau cel de langa podul Jelnei? Banuiesc ca au semnatura unui”arhitect” si au avut o documentatie verificata de serviciul urbamism din Primarie.

  • Perfect adevărat, sunt de acord cu tot ce scrie în acest articol, încă ar mai putea fi scrise foarte multe pe această temă, inclusiv că nu aş elibera o autorizaţie de construcţie în condiţiile respectării legii, dacă solicitantul are datorii la bugetul local. Din păcate aceste autorizaţii se eliberează într-o veselie, pentru tot felul de porcării cu avizul tutur şi semnătura celor care sunt puşi să conducă destinele acestui municipiu.

    • bugetul local? depindeti de acest buget? aveti cumva venituri din acest buget? asta seamana a santaj fiscal! eu nu am dreptul la o greva fiscala? imaginati-va o persoana fizica ce are in proprietate un apartament cu destinatia de spatiu comercial inchiriat la 200 euro pe luna
      (1500 euro pe an venit net), evaluat la 50.000 euro (parca sunteti si evaluator dumneavoastra)…. va plati impozit de pana la 2% pe an adica 1000 euro la bugetul local…. adica ramane pe an cu 500 de euro PENTRU CA BIGETUL LOCAL SI POLITICIENII SA AIBA DIN CE TRAI!!!….

  • Aveti dreptate! Chiar in cartierele cu apartamente spatioase (de ex. Piata Morii),se observa acelasi lucru.De ce o mai fi fost nevoie de cei 5 m patrati ai balconului?Cred ca locatarii sufera de teama spatiilor deschise:).

  • Nu-i frumos ce-i frumos… e frumos ce-i place fiecăruia!
    Păi nu ?
    E democraţie!
    Mă distrez copios de sintagma lui musiu Creţu, aia cu Bistriţa europeană. Susţine ceva ce un domn mai vechi afirma despre teoria formelor fără fond. De aici ni se trage…. şi de la necititul cărţilor.
    Restul e dejaba!

  • dar as vrea sa va legati si de spatiile comerciale de la parter de bloc, URATEEEEEEEEEEEEEE!!!! FARA LOCURI DE PARCARE…APROBATE TOT IN CONCUBINAJ CU PRIMARIA!!!

  • Problemele legate de fațada blocurilor (inclusiv cele cu balcoanele închise) sunt consecința unui întreg sir de decizii proaste luate de consilierii locali (da trebuie reamintiți și ei) și primarii Bistriței de după revoluție.
    Se mai poate aminti și schimbarea geamurilor din apartamente făcute fără nicio autorizație și care nu au nicio legătura cu designul inițial, se mai poate de aminti de termoizolările exterioare parțiale?? ale blocurilor, de acoperirile cu șarpanta (care nu erau în proiect) de autorizări de construire de locații de cult în parcări sau parcuri, de coloritul de dreptul hidos (si oricum nepotrivit in zona) a unor clădiri, de nerespectarea limitei de înălțime în anumite zone. Am și exemple concrete (zeci) … Toate astea dau aspectul hidos al unui oraș, balcoanele sunt doar cireașa de pe tort…
    Pentru a repara aceste decizii inteligente/grandioase/fulminante ale consilierilor locali și primarilor vor trebui ani de zile de „decizii bune”. Vorba aia: ” Ce face un prost nu pot desface zece înțelepți” .

  • Nu cred ca este treaba dumneavoastra, nici a noastra, sa comentam ce face fiecare om cu spatiul lui privat. Nu mi se pare nici de bun gust, nici de prost gust sa iti inchizi balconul. Unii oameni recurg la acest lucru pentru a conserva mai bine caldura, nu pentru a depozita mormane de gunoaie cum spuneti dumneavoastra. Cu tot respectul, dar daca aveti o privire asa de „arhitecturala” de ce nu va angajati ca arhitect al orasului? Nimeni nu spune ca aveti, sau nu dreptate, dar, uneori, modalitatea prin care va exprimati punctul de vedere e de-a dreptul ironica si iritanta. Lucrurile pot fi spune si mai „usor”.

  • dar sa vedeti inauntrul apartamentelor cum s-a spart fara numar. ce daca s-a deteriorat structura de rezistenta a blocului ?!!! fac astia bucatarii din balcoane mai ales la parter . nimni nu-i controleaza de autorizatie de demolare a peretilor. dar chiar nimeni. e posibil asa ceva???? eu am spart un perete la o camare care nu era important (era din bca, si mi-am facut autorizatie . pe bune.

    • mare noroc au bistritenii demolatori ca ………..nu sunt in zona de cutremure!!!!

  • Inainte sa te apuci sa faci comparatii intre Arhitectura si Politehnica care e pleonasm, pentru ca Arhitectura apartine de Politehnica … dar ca e Facultate separata fata de ce de Constructii ar trebui sa stii ca Arhitectul se ocupa de design, spatiere si altele, iar Inginerul de structura … dar nu ai de unde sa stii ca e prea complicat … si ca sa stii exista Ingineri specializati pe Inginerie Urbana si Dezvoltare Regionala … asa ca documenteaza-te inainte sa scrii …

    Si da, e harababura in cartierele de blocuri comuniste, dar asa e in toata tara, nu suntem un caz aparte, inca chiar stam mult mai bine ca altii … cred ca toata lumea poate fi de acord ca florile din oras sunt foarte frumoase, foarte bine puse la punct, si foarte ingrijite … centru vechi a inceput sa prinda viata, parcul mare si padurea Schuleward sunt doua locuri cu care ne putem mandri si multe altele … ce tine de blocuri a fost deficitul de interes din anii ce au trecut, nu are numai Cretu vreo vina directa, au toti primarii postdecembristi !!

  • Înainte să consideraţi că sunteţi singurul care are dreptate, aş vrea să vă spun că, în limba română, substantivele nu se scriu cu majusculă, nici măcar „arhitect” sau „inginer”. Pentru simplul fapt că nu sunt nume proprii. Nici măcar primar nu se scrie cu litere mari, iar cei care o fac dovedesc doar că au abilităţi de slugi.
    Ştiu că nu aţi scris, dar am văzut numeroase adrese cu „Domnule Primar” şi am ştiut exact că sunt scrise de preaplecate slugi. În rest, aşa o fi, dar pe mine nu mă interesează decât oraşul în care locuiesc. Ar fi culmea să scriu despre Paris.

  • Acoperișuri de tablă sau internit, culori stridente și diverse în aceeași zonă, ațe întinse sub geam pentru uscarea chiloților, borduri măsele stricate, garduri dărăpănate și uneori în plus (imaginați-vă cum ar arăta str. Odobescu, pe partea cu bis. ortodoxă, dacă în loc de garduri, inclusiv la blocul acela de lângă Țiriac, ar fi doar spații verzi frumos întreținute / sau urâțenia și inutilitatea gardului de la blocul de lângă Rapsodia etc.), șoferi țărănoi care nu știu ce e aia civilizație parcând total aiurea, neținând cont de marcaj, semințari, etc. etc. Se pare că dl. Crețu a mai încercat câte ceva în privința urbanizării acestui mare sat, Bistriță. Încă visez la un Bistritz modern. Apropo, sașii și ungurii ne dau lecții (don’t blame me but mai lăsați-mă cu pseudopatriotismul românesc generalizat: sunt român numai ca să fiu în contra ungurilor, sau cine-s bre americanii ăştia, că ei habar nu au cine a fost Burebista şi cum i-am bătut noi la fund pe turci, şi cum avem noi Casa Poporului şi în curând biserica dezbinării neamului şi ce buni suntem noi că ne pricepem la toate, dar facem totul prost… bine, nu totul, dar în general)

  • Dar constructia de la fostul restaurant PARC? Un grup sanitar discutabil etajat cu o constructie de lemn, ridicandu-se nepermis in vecinatatea parcului, langa o terasa enclava, in loc sa se deschida spre parc. Nu ar fi posibila eliberarea de aceste constructii agresive ?

    • Eu vad aici un spatiu optim pentru o CIOCOLATERIE-GELATERIE, nu avem in oras asa ceva.

  • Nu cred in „Bistrita europeana”, ceea ce vad este mai degraba deschidere spre orient. Aici a existat traditia unui urbanism riguros, nesocotita de documentatii urbanistice, neclare si permisive cu efecte asupra dezvoltarii orasului dar si asupra confortului fiecarui cetatean. Parcele aveau un anumit procent al ocuparii, o anumita orientare a constructiilor, spre strada in general, un spatiu intre imobile impus de inaltimea lor sau cuplarea acestora, pe parcele inguste. Situatii coflictuale generate de implanturi P+2-3 intre doua case parter, ocuparile parcelelor cu imobile amplasate in spate, ignorand efectele asupra vecinatatilor, amalgam de functiuni( ex. vulcanizari, birturi + case etc), retele deficitare, spatii verzi compromise, autorizarea unor spatii fara asigurare parcaje, arhitectura permisiva etc.

  • Ai scris foarte bine, din pacate este realitatea cruda a blocurilor din Romania, cetateanul nu are o regula dupa care sa isi amenajeze balconul, fiecare face dupa cum il taie capul iar acest lucru are efecte nu tocmai bune asupra intregii cladiri :p De haine intinse pe balcon sau pe sfori pe afara si in fata ferestrelor nici nu-mi vine sa amintesc, este ceva tiganesc. In Franta de exemplu cine cumpara un apartament, agentiile imobiliare analizeaza situatia financiara a individului, locul de munca si sumele incasate lunar iar cumparatorii sunt indrumatii spre cartierele potrivite. 🙂 Mai mult, amenajarea apartamentului si modernizarea acestuia se face dupa cum se arata in proiect. Daca blocul are jaluzele vechi care nu se mai gasesc in comert, proprietatii vor face comanda la mestesugarii sau la tamplari. De comun acord se mai poate schimba cate cev in anumite conditii, dar toate aceeste lucruri se petrec dupa ce sa depus cerere in acest sens catre institutia abilitatiar apoi urmeaza o indelunga asteptare, deoarece dirocratia isi spune cuvantul.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISSFM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS