Economie

Fermierii să se asocieze dacă vor bani mai mulţi de la APIA, spune Florin Căpraru

Fărâmiţarea proprietăţii rămâne principala problemă a agriculturii din România. De la anul, se vor da bani în funcţie de mărimea fermei pentru a încuraja asocierea producătorilor. În judeţul nostru, media pe proprietar este de 3,5 hectare. Singura şansă a fermierilor pentru a primi bani mai mulţi este să se asocieze, spune directorul APIA, Florin Căpraru.

Din anul 2014, vor fi mai multe categorii de plată pe suprafaţă. În primul rând categoria între unu şi cinci hectare, categoria între cinci şi 30 de hectare, categoria între 30 şi 60 de hectare şi peste 60 de hectare. Cei care au până la cinci hectare vor primi o plată mai mică pentru a-i determina să se asocieze, pentru a-i determina să lucreze în comun terenurile.

Directorul APIA Bistriţa-Năsăud, Florin Căpraru, a declarat că judeţul Bistriţa-Năsăud are un specific „foarte fragmentat”. „Dacă e să o luăm matematic, cele 200.000 de hectare pentru care se solicită sprijin pe suprafaţă revin la 37.000 de fermieri. Ori, dacă aici scădem asociaţiile crescătorilor de taurine şi ovine care folosesc suprafeţe mai mari, rămâne ca media pe persoană fizică solicitantă de subvenţii să fie undeva la 3,5 hectare. Cu alte cuvinte, nu ne încadrăm în limita de minim cinci hectare care e prevăzută în noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru a beneficia de o subvenţie suplimentară care să ajungă la 175 de euro la hectar. Se urmăreşte, prin acordarea diferenţiată a subvenţiilor, comasarea terenurilor pentru a avea eficienţă economică. Trebuie să avem parcele mai mari şi mai comasate, nu neapărat mai puţin proprietari”, a declarat Florin Căpraru.

Întrebat dacă se vor asocia fermierii în aceste noi condiţii, Căpraru a spus: „Eu mă gândesc la faptul că se vor asocia. Prin metodele acestea stimulative, eu cred că vor fi motivaţi să se asocieze nu numai datorită unui surplus financiar la pachetele de sprijin, cât mai ales datorită eficienţei. APIA nu are cum să-i convingă, dar centrele de consultanţă agricolă o pot face, inclusiv media”, a spus.

În România, peste 800.000 de fermieri dintre cei peste 1 milion înregistraţi au încă exploatare între un hectar şi cinci hectare.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.