Politică

Ioan Oltean: Va trebui să educăm electoratul şi candidaţii. Nu veţi mai vedea pungi şi bannere

Copreşedintele PNL BN, deputatul Ioan Oltean, a afirmat că de la următoarea campanie electorală cetăţenii nu vor mai vedea bannere pe străzi şi candidaţi împărţind pungi cu pixuri şi brichete, iar folosirea necontrolată a banului public a dispărut odată cu aprobarea legii privind finanţarea partidelor.

”Ne-am propus realizarea Codului electoral, cu patru acte normative: alegeri locale, alegeri parlamentare, alegeri prezidenţiale, alegeri privind înfiinţarea şi finanţarea partdelor politice în campaniile electorale. Miercuri, Camera Deputaţilor, a fost adoptat actul normativ care vizează finanţarea partidelor politice şi a campaniei electorale. Se înscrie în linia actelor normative moderne, fiind influenţat de cele din ţările UE. Prin aceasta credem că folosirea necontrolată a banului public a dispărut. Din acest moment, finanţarea se va face în mod transparent, prin bani controlaţi şi verificaţi, iar întrecerea sportivă în bannere, pixuri şi alte materiale acordate electoratului va dispărea. Va trebui şi candidaţii, şi partidele, şi oamenii să fie educaţi că o campanie nu înseamnă numai a da bunuri pentru a obţine voturi, că o campanie civilizată, europeană, modernă, înseamnă şi altceva. Şi candidaţii vor fi preocupaţi să folosească mijloacele moderne de promovare a imaginii şi programului electoral, cetăţeanul să fie bine şi corect informat, iar partidul şi candidatul să fie în afara oricărui pericol în ceea ce privişte folosirea ilegală a banului public”, a spus Ioan Oltean într-o conferinţă de presă.

El a menţionat că până acum campaniile electorale au fost ”atipice”. ”Am umblat mult prin Europa şi nicăieri n-am văzut în campanii electorale atâtea bannere, atâtea afişe, n-am văzut candidaţii umblînd cu geanta de pixuri şi brichete în spate ca să le dea oamenilor. Va trebui să ne obişnuim să folosim mijloacele moderne: presă, întâlniri cu electoratul, adunări sau vizite din casă în casă, Facebook. Nu veţi mai vedea membri ai partidelor umblând cu portbagajele pline de cutii cu pixuri şi de pungi. Cetăţenii vor trebui să se obişnuiască să nu mai pună întrebarea: ce-mi dai ca să te votez? sau Îmi dai prea puţin, pentru un pix vrei să te votez? Va trebui să educăm şi electoratul, şi candidaţii, că altfel trebuie privită susţinerea unui candidat. Nu veţi mai vedea bannere, nici pungi. Afişe vor fi, sunt permise în limite sumelor pe care le ai şi la parametrii prevăzuţi în lege”, a comentat Oltean.

Parlamentarul PNL a precizat că finanţarea unei campanii are mai multe surse: cotizaţiile, subvenţiile, contribuţiile proprii ale candidaţilor şi împrumuturile: ”Poate o firmă să vină să susţină, dar există o limită maximă de susţinere, cu îndeplinirea unor condiţii. Va fi o transparenţă absolut totală prin acest act normativ. Sunt prevederi mult mai severe, mai exigente, faţă de ce am avut până acum. Cât costa o campanie? Depinde de candidat, de partid. Cât a costat campania mea? A fost o campanie susţinută de partid pentru toţi candidaţii, n-am făcut aici o excepţie. Finanţarea de la buget va fi determinată de numărul de parlamentari, d enumărul de voturi pe care le ai. Un partid puternic are o finanţare substanţială”.

Legea permite partidelor politice să contracteze împrumuturi în bani de la persoanele fizice şi juridice, dar numai prin acte autentice notariale, dar interzice acordarea de împrumuturi de către partidele politice, alianţele politice sau electorale şi candidaţii independenţi către persoanele fizice. Sumele de bani care fac obiectul împrumuturilor primite de către un partid politic într-un an fiscal nu pot depăşi 0,025% din veniturile prevăzute în bugetul de stat pe anul respectiv. Sumele de bani care fac obiectul împrumuturilor primite de către un partid politic de la o persoană fizică într-un an pot fi de până la 200 de salarii de bază minime brute pe ţară, la valoarea existentă la data de 1 ianuarie a anului respectiv. Sumele de bani care fac obiectul împrumuturilor primite de către un partid politic de la o persoană juridică într-un an pot fi de până la 500 de salarii de bază minime brute pe ţară, la valoarea existentă la 1 ianuarie a anului respectiv. O altă prevedere se referă la faptul că donaţiile în bani a căror valoare depăşeşte zece salarii de bază minime brute pe ţară se vor efectua numai prin conturi bancare. Partidele politice vor avea obligaţia de a publica în Monitorul Oficial lista persoanelor fizice şi juridice care au făcut în anul fiscal precedent donaţii a căror valoare cumulată depăşeşte 10 salarii de bază minime brute pe ţară, lista persoanelor fizice şi juridice care au acord împrumuturi a căror valoare depăşeşte 100 de salarii de bază minime brute pe ţară, precum şi suma totală a donaţiilor confidenţiale, respectiv suma totală a împrumuturilor cu o valoare de sub 100 de salarii de bază minime pe ţară primite, până la data de 30 aprilie a anului următor.

Ioan Oltean s-a referit şi la legea votului prin corespondenţă: ”PNL s-a angajat încă din campania electorală pentru alegerile prezidenţiale să susţină cu toate forţele un act normativ care să lea dea posibilitatea tururor românilor, oriunde s-ar afla, să participe la principlele acţiuni electorale, în felul acesta creând o legătură şi un intere aparte pentru toţi românii. Este vorba de legea votului prin corespondenţă, un angajament al PNL, care a fost finalizată săptămâna aceasta. Legea creează posibilitatea tuturor românilor să particile la alegerea Parlamentului, preşedintelui, parlamentarilor europeni, referendum. Sunt cele patru serii de alegeri de la care am apreciat că românii din diaspora nu pot să lipsească. Actul normativ în sine nu exclude posibilitatea participării prin vot direct, dar dă posibiltatea cetăţeanului român să leagă, inclusiv în ziua de vot pe care dintre aceste variante va aplica. PNL a trimis această iniţiativă legislativă semnatp de toţi parlamentarii PNL către preşedintele Camerei Deputaţilor şi premierul Victor Ponta pentru a-i încerca să-i convingem de asoptrea rapidă. Sperăm să putem depune în parlament rapid şi în una-două luni să fie adoptat în regim de urgenţă”.

Etichete

15 comentarii

  • O tara de farina ,tucar si oloi tat iti da pe furis. Cu pixurile a ci mai rau. Ramane valabil numa unu ;…pixul lui Cretu.

  • Cine si-a gasit sa vorbeasca de educatie. Multi dintre cei pe care vrei ”sa-i educi” pot sa-ți dea ”ceată” pe tema asta. Cam multe ciorle nelule …. prea multe. Sper să nu mai fie votat unu ca tine în următorii 2000 de ani.

    • dOMNULE deputat o sa va votam in continuare.Avem incredere in d-voastra.Vorba lumii ii sloboda alti vorbesc din rautate.

  • Poate electoratul este suficient de educat si nu o sa mai voteze politicieni „cameleon”. Speram ca zambetul de cameleon sa dispara.

  • Nu ai dreptate Marin.Domnul deputat este ce-l mai longeviv politician al judetului.A FACUT MULT BINE OAMENILOR DIN JUDETUL NOSTRU.

    • Dorinele, poate ca ai vazut cum promoveaza olteanu domnitele pe functii si asta numesti tu facere de bine!!! Mai lasa ne cu atatea bunataturi ca ne ajunge…

    • Incontestabil domnul Oltean este un făcător de bine oamenilor, un bine punctual, cine cere va fi servit, ai nevoie de o ușă deschisă Olteanu o poate deschide. Dar dragi mei, deputatul are rolul de-a face legi, ca instituțiile să funcționeze și fără intervenții de sus. Parlamentarul deși ales într-un colegiu trebuie să urmărească interesul general al cetățenilor români, nu stric al alegătorului captiv într-un ocean mocirlos de legi și instituții ce își sunt utile doar sieși.

  • Nene cred ca ar trebui sa te educi prima data tu sa nu mai mintiti electoratul sa faceti traba pt populatie si sa fiti adevarati romani dar tu nu indeplinesti nici una din conditiile acestea si oricum tu nu vei mai fi depurtat te lasam de sarbatori

  • Broscoiule ar trebui educati politicienii sa nu mai fure bani publici si pe urmă electoratul. De fapt electoratul este educat din 2009 decînd a furat chioru
    alegerile împreună cu pdl. Dacă ați fost un partid corect de ce vati transformat peste noapte în pnl-isti sa fi vazut cum va votau oamenii dacă nu furati alegeri si tot ce sa putut fura.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.