Actualitate

Ion Câmpian: Vor fi sacrificaţi mai puţini miei, lumea e tot mai săracă. Preţul, la fel ca anul trecut

Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine din Bistriţa-Năsăud şi totodată al Federaţiei Pro Ovis, Ion Câmpian, a spus că anul acesta vor fi sacrificaţi pentru Paşte mai puţini miei decât anul trecut deoarece criza îşi spune cuvântul, iar preţurile vor fi similare cu cele din 2013. Peste un milion de capete vor ajunge pe pieţele din Grecia şi Italia, unde se cer miei cu greutate mai mică.

”Cred că în acest an se vor sacrifica în jur de 2-2,5 milioane de miei, mai puţin decât anul trecut, pentru că lumea este tot mai săracă. Anul trecut au fost sacrificaţi în jur de 3 milioane de miei. Cine a cumpărat altă dată un miel, acum cumpără doar jumătate, iar cine lua jumătate, acum ia numai un sfert. Preţul la intern nu diferă faţă de anul trecut şi este între 10 şi 12 lei kilogramul în viu şi între 20 şi 25 de lei kilogramul la carnea în carcasă”, a declarat Câmpian pentru Agerpres.

El a precizat că românii preferă mieii cu o greutate de 9-10 kg, cel mult 12 kg, în timp ce italienii cumpără miei cu o greutate mult mai mică, de numai 5-6 kg. În această perioadă, ciobanii români exportă doar în Grecia şi Italia, pentru că Turcia a rămas în continuare o piaţă blocată exporturilor de ovine româneşti, cu toate că, în ultimul an, au fost făcute eforturi la nivel guvernamental pentru deschiderea acestei pieţe.

”În Turcia nu vindem marfă, deocamdată, şi nici de tranzit nu putem vorbi, deşi discuţiile sunt destul de avansate, la nivel de prim-ministru, dar şi la Ministerul Agriculturii. Facem export doar la greci şi la italieni, cu un preţ similar celui de la intern. Estimăm că vom vinde în afară, în jur de 1-1,5 milioane de capete, în această perioadă, dar asta depinde numai de solicitări. Noi ieşim mai mult la export din toamnă, ceva în august, în septembrie şi octombrie, când animalele cresc în greutate, până la 40-50 de kilograme. E mai bine pentru noi, chiar dacă preţul este ceva mai mic decât acum, de numai 8-9 lei pe kilogram în viu, vom avea kilograme mai multe. Pe China, nici aici nu avem nimic concret. Suntem doar în discuţii pentru export de lână, să facem o fabrică pentru spălare şi pregătirea lânii. Nu sunt pesimist, dar este posibil să ne-o ia turcii înainte, cum au luat-o an de an şi să vândă ei la chinezi, că sunt mai buni comercianţi decât noi”, a adăugat Câmpian.

”Chiar dacă a fost o iarnă mai uşoară decât altele, animale trebuiau furajate, pentru că, dacă nu le dai porumb şi nu le faci tratamente, nu ai mare câştig. A fost o reducere nesemnificativă a cheltuielilor, de circa 10% la furaje, în schimb, subvenţia a fost de 38,20 lei, în scădere faţă de anii trecuţi când era peste 40 de lei. Autorităţile spun că nu-i mare scăderea, dar pentru noi contează, pentru că au apărut şi impozitele”, a spus reprezentantul crescătorilor de oi.

Efectivele de ovine se ridică în prezent la circa 10 milioane de capete, din care 9,2 milioane sunt declarate la APIA. Potrivit datelor MADR, consumul actual de carne de ovine pe cap de locuitor se ridică la circa 1,5 kg anual, în scădere faţă de anii trecuţi când se înregistra un consum de circa 2,1 kg/locuitor, iar producţia de carne de ovine acoperă necesarul de consum intern în proporţie de 99%.

2 comentarii

  • …..maaaaaaaaaaa…..conditia ca sa iei subventii de la apia pe cap de capra e sa se inscrie in asociata ta…..si sa platesca cotizatia……nuuuuu????…. hotilorrrrrr!!!!! mana in mana cu mafiotii de la guvernare!!!!….ce miei de paste????….cicuciu!!!

  • rusine sa va fie ciobanilor,primiti subventii la greu,pe oaie dar mai ales pe pasune o groaza de bani si aveti preturi astronomice la produse,ala ce lucreaza in fabrica abea ce iese din luna si ciobanii au miliarde in cont,cand incep controalele pe pasune sa vedeti unde-s banii de la APIA?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.