Actualitate

Oul cu chipul lui Iisus de la Biserica „Sfânta Ana” a fost pictat cu aerograful

Oul gigant cu figura actorului Robert Powell, care a interpretat magistral rolul Mântuitorului în filmul „Iisus din Nazaret”, a fost pictat cu aerograful la cererea omului de afaceri Tănase Dumitru în a cărui fabrică, „Eurocompozite”, au fost confecţionate toate cele nouă ouă pe care le vedem expuse în oraş.

Pe acest ou, pus pe un suport rotativ, este reprezentat şi turnul Bisericii Evanghelice

Tănase Dumitru a declarat pentru publicaţia noastră că este foarte încântat de felul în care artistul a realizat oul, fiind totodată impresionat de tehnica utilizată de acesta, pictura cu aerograful.

„Mi-a plăcut mult încă de când domnul Voicu a început să-l picteze în fabrică, dar sunt şi mai încântat când îl văd expus. E bucuria mea să văd că oamenilor le place ce am făcut”, a declarat Dumitru Tănase.

Primul aerograf a fost inventat de Peeler şi utiliza un compresor acţionat manual, inventatorul brevetându-l “pentru pictura în acuarelă şi alte scopuri artistice”. Primul model modern de aerograf a aparut în 1893, fiind prezentat de compania Thayer and Chandler la World Columbian Expozition în Chicago, acesta fiind inventat de Charles Burdick.

Aerograful utilizează un curent de aer cu viteză mare (comprimat) ce trece printr-un difuzor de aer, astfel realizându-se o forţă de sucţiune ce permite culorii să fie impinsă din rezervor. Viteza mare a aerului pulverizează culoarea în particule foarte mici la trecerea printr-un dispozitiv de dozaj numit duză. Astfel culoarea este aplicată pe suport. Utilizatorul controlează cantitatea de culoare prin acţionarea unui trăgaci variabil care are rolul de a retrage mai mult sau mai puţin un ac cu vârf foarte fin, ac ce reprezintă elementul de contrul din cadrul duzei. Gradul foarte fin de atomizare este ceea ce permite artistului să creeze efecte diferite folosind aerograful.

Aceasta tehnică permite amestecul a două sau mai multe culori într-o maniera deosebită, fara porţiuni de “îmbinare”, în care o trecerea se face de la o culoare la alta treptat.

1 comentariu

  • Putea fi inscriptionat si cu laser, tot chinezarie odioasa ramane.
    Subliniaza gusturile indoielnice ale celui care l-a comandat.
    Defineste educatia artistica a celui care l-a primit, preferintele celor care-l admira.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.