Actualitate Politică

Robert Sighiartău: Reprezint o nouă generaţie! Vreau ca cetăţenii să îşi recâştige încrederea în instituţiile statului

”Robert Sighiartău candidează pentru un mandat de deputat din partea Partidului Naţional Liberal.

Reporter: Care este motivul care v-a determinat sa intraţi în lupta electorală pentru a obţine un mandat de deputat în legislatura 2016-2020?

Robert Sighiartău (candidat PNL, Camera Deputaţilor): Cetăţenii acestei ţări dar şi ai acestui judeţ vor altceva de la politicieni, vor o nouă mentalitate, vor oameni tineri. Cred că este un moment zero în politica românească, iar anul 2016 este un moment de cotitură pentru România. Principalul motiv pentru care am intrat în această luptă este faptul că reprezint o nouă generaţie şi vreau ca cetăţenii să îşi recâştige încrederea în Statul român.

Reporter: Veniţi din mediul privat şi cunoaşteţi problemele cu care se confruntă investitorii. Ce schimbări consideraţi că ar trebui să facă viitorul parlament şi, bineînţeles, viitorul guvern pentru a veni în sprijinul oamenilor de afaceri, astfel încât aceştia să-şi dezvolte afacerile care să întărească economia românească?

Robert Sighiartău: Mai întâi trebuie să se schimbe comportamentul instituțiilor statului față de întreprinzători. Avem nevoie ca statul să fie un partener corect pentru mediul privat.

Oamenii de afaceri așteaptă de la Statul Român predictibilitate, ţinând cont că un plan de afaceri standard se creionează pentru 10 ani. Avem nevoie ca oamenii de afaceri să aibă siguranța că următorul guvern nu va face modificări care să le afecteze businessul în următorii 10 ani.

Viitorul guvern şi noul Parlament trebuie să vină cu câteva măsuri de simplificare şi de relaxare a unor măsuri, în sprijinul agenților economici. O să vă ofer o măsură din programul de guvernare a PNL pe care o susțin, este vorba de generalizarea cotei unice de 16 % pentru contribuțiile angajatorului dar şi a angajatului. Ar fi o reducere a poverii fiscale pentru angajatori, cu 8 %, o gură de aer pentru întreprinderi.

Companiile private au nevoie, de asemenea, de debirocratizare şi de o simplificare a procedurilor în raport cu ANAF şi alte instituții. În România pierdem foarte mult timp pentru a plăti tot felul de taxe și nu există căi de comunicare facile cu instituțiile statului. Este nevoie de o infrastructură IT modernă care să scutească mediul privat de timp pierdut dar şi pentru a avea o comunicare mai eficientă.

Sunt câteva măsuri care ar schimba radical optica mediului de afaceri față de stat.

Reporter: Ce schimbări ar trebui aduse actualului Cod Fiscal în ceea ce mediul privat?

Robert Sighiartău: Ar fi câteva modificări care s-ar putea face, din punctul meu de vedere. O măsura ar fi revenirea la 19 % a TVA-ului, care ar încuraja consumul. Apoi putem vorbi despre eliminarea taxei pe construcţiile speciale dar şi eliminarea supraaccizei la carburanți, care ar reduce povara fiscală pe întreprinzători. Spre exemplu, eliminarea supraaccizei ar ajuta foarte mult companiile de transport care au avut de suferit în ultima perioada datorită RCA-ului şi altor abuzuri din partea firmelor de asigurări.

Reporter: În ultimii ani s-a vorbit foarte mult despre reducerea evaziunii fiscale, dar dacă este să luăm în considerare dosarele aflate deja pe rolul instanţelor de judecată, doar din ultimii doi, trei ani, observăm că numărul acestora este unul considerabil, şi apar în continuare altele noi. Ce ar putea face legiuitorul, în speţă Parlamentul, pentru a reduce cazurile de evaziune?

Robert Sighiartău: România pierde foarte mulți bani din cauza evaziunii fiscale. O statistică spune că pierdem undeva la 25 de miliare de euro anual din evaziune fiscală. Este enorm. Sunt cel puțin două motive pentru care suntem în situația aceasta. Primul ar fi faptul că instituțiile statului nu își fac datoria. Sunt foarte mulți oameni corupți în instituțiile statului, care acționează preferențial şi trec cu vederea pe cei care în calcă în mode regulat legea.

A doua perspectivă este cea colectării veniturilor fiscale. Se poate aprecia că sistemul de taxe şi impozite în România este caracterizat de un grad redus de eficienţă, colectarea deficitară a acestora fiind în mare parte datorată unui aparat administrativ încă ineficient.

Ca și măsuri, din punctul meu de vedere, trebuie implementat un sistem IT care să poate supraveghea mult mai bine companiile, iar apoi înăsprită legislația. Un om de afaceri care are antecedente trebuie să știe că nu va mai putea activa o bună perioadă de timp în antreprenoriat.

Reporter: Nu putem trece cu vederea două domenii esenţiale pentru orice societate, dar mai ales pentru cea românească: educaţia şi sănătatea, care au suferit crunt de la revoluţie încoace. Din punctul dvs. de vedere, ce ar trebui făcut în aceste domenii pentru ca românii să resimtă un real progres, cunoscut fiind faptul că o ţară se dezvoltă atunci când are cetăţeni cu o educaţie solidă şi, evident, sunt sănătoşi?

Robert Sighiartău: Așa este. Sunt două domenii vitale pentru România şi județul nostru. Țara noastră nu se poate dezvolta fără acești piloni importanți.
Sistemul de Sănătate este pe primul loc ca și temă de dezbatere în percepția românilor – sănătatea, înainte de toate. România a suferit mult şi încă suferă la acest capitol. Principala cauză este subfinanțarea. Suntem pe antepenultimul loc în clasamentul alocărilor bugetare pentru sănătate. Mă bucur să văd că Guvernul Cioloș a acordat atenția cuvenită acestui domeniu important.

Românii şi bistrițenii trebuie să aibă acces facil la serviciile medicale. Avem nevoie de cadre medicale bine pregătite şi bine plătite. Foarte mulți medici sunt plecați pe alte meleaguri datorită salariilor mici. Trebuie să majorăm salariile medicilor şi cadrelor medicale.

De asemenea trebuie să avem acces facil în zona rurală la serviciile de sănătate. PNL are în vedere construirea unor imobile care se numesc CASA MEDICULUI şi care să deservească cetățenii din mediul rural. PNL mai dorește construirea a două spitale regionale, unul la Târgu-Mureș si Cluj-Napoca, spitale cu specific de urgență. Şi aici mă refer strict la Transilvania.

În ceea ce priveşte Educaţia, vedeţi în statistici că aceasta este în strânsa legătură cu veniturile şi cu nivelul de trai. România are nevoie de un sistem de educație actualizat la nevoile secolului 21, conform cererii pieței.

Din punctul meu de vedere trebuie regândită întreaga curriculă şi adaptată la ceea ce înseamnă la momentul acesta societatea şi viteza de transmitere a informației.
Avem nevoie de un sistem de învățământ profesionist, bine finanțat care să degaje în societate resursă umană calificată şi pregătită pentru specificul zonei şi forței de muncă.

Avem nevoie de resuscitarea școlilor profesionale adaptate în funcție de specificul local. Majoritatea oamenilor de afaceri se plâng că nu găsesc tinichigii, tâmplari, vopsitori, macaragii şi alte profesii de care au atâta nevoie.

Sistemul de educație va fi o prioritate a Partidului Național Liberal. Un popor educat, este un popor liber!”

(PE) PNL Bistrița-Năsăud

16 comentarii

    • 40% înainte și după Ponta, spun cifrele oficiale. În Spania cu siguranță depășește 39% de vreme ce aproape că nu există firmă care să nu apeleze la mișmașuri în detrimentul angajaților și a statului.

  • Domnule Robert romanii inca mai cred in majoritatea institutiilor , a statului roman cum zici dumneata . PROBLEMA e ca majoritatea romanilor NU MAI CRED IN POLITIENII care ne au tot mintit in ultimii 26 , politicieni mincinosi si corupti de la toate partidele : PNL, PSD, PMP, ALDE , etc.
    Prea mult ati furat si profitat de tara aceasta !
    Ce veti face voi cativa mai tineri dintre politicieni ? Eu zic ca NIMIC , pt ca NIMIC e ceea ce ati facut la nivel local si judetean.

  • N-am auzit nimic despre: cultură, teatru, sport, mediu inconjurator, produse bio, poluare, stratul de ozon, criza refugiaților, conflictul din Palestina, persoane cu handicap, criza locuințelor, aglomerația pe şosele, combaterea criminalitatii, mamele singure cu copiii.

    Sunteti un partid făra suflet. Viata e mult mai profundă si mai complexa dacat credeti voi.

    • Pe pocăiți nu-i interesează astea! Au probleme mai serioase ca de exemplu sa găsească fraieri câți mai mulți ca sa cotizeze sa facă tot felul de afaceri în care sa tepuiasca. La ce sa-i intereseze de cultura sau de sport?

  • Cand ai un mentor ca si mexicanul si care te-a propulsat in fata,caracterul tau spune multe de la sine.Tu ne vorbesti de evaziune,iar mentorul tau a furat de-a rupt aceasta tara,cum crezi tu ca o sa fi credibil la electorat?Lumea te percepe ca unul inglodat in glodul ciumei portocalii.

  • Buna domnule ,
    Aici nu este vorba de pocainta.Nu implicati pocainta in politica. Este foarte important ca d-voastra sa-l ascultati pe preotul de la biserica.El va spune in fiecare duminica sa va pocaiti. Imi place enorm si-l admir pe acest copil .Ma rog ca Bunul Dumnezeu sa-l ajute sa poata demonstra ca este un pocait.
    Multumesc ,

  • Mizezi pe faptul ca daca se provoaca un conflict pe baza religioasa vei reusi sa afectezi imaginea unui om. Nu faci nimic altceva decat ce fac fanaticii/extremistii religiosi..si vechii comunisti. Si da ai dreptate….aici nu e vorba de PNL SAU PSD sau de vreun alt partid politic…este doar despre realitatea ca esti un om rau care mergi pe premisa ca religia a nascut de foarte multe ori disensiuni. Dar ce legatura are o denominatiune sau alta cu valorile de a fi om ?! SPER CA AM INTELES DUPA 27 ANI DE LA REVOLUTIE, CA EPOCA COMUNISTA CU METODELE DE MANIPULARE A POPULATIEI (printre care religia) AU APUS DE MULT SI CA IN ALEGERILE PE CARE LE FACEM IN PLAN POLITIC SI ADMINISTRATIV, SA NE DUCA MINTEA SA ANALIZAM OBIECTIV CANDIDATII SI SA VOTAM DUPA CRITERII DE PERFORMANTA SI DE CEEA CE CREDEM CA E CAPABIL UN CANDIDAT SA REALIZEZE, NU DUPA SLOGANE SI BARFE NEVERIFICATE CI DOAR AUZITE DE LA ALTII CARE NU REALIZEAZA NIMIC IM VIATA DAR AU O INIMA PLINA DE URA PE CARE ABEA ASTEAPTA SA O RASFRANGA ASUPRA CUIVA. desteptati-va romani si puneti mana sa cititi despre candidati si in urma sa puteti vota constient. M-am saturat sa stati in casa in ziua alegerilor, iar dupa ziua votului sa urlati ca descreieratii ca sunteti dezamagiti de cine a castigat alegerile. Iesiti la vot si asumati-va ceea ce votati. Aratati ca aveti c….e si ca sunteti maturi si cognitiv, nu doar fizic si ca sunteti in stare sa schimbati ceva cat de putin….dar tot schimbare se numeste

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.