Timp de gândire

Bistriţa ipocrită şi ţoalele festive

Am trecut astăzi pe la târgul de Crăciun de pe pietonal. Arată mai bine decât anul trecut, dar mai rău decât ar fi sperat unii dintre noi. Oricum, era pustiu. Nişte comercianţi zgribuliţi şi doi-trei oameni rătăciţi. Nu cumpăra nimeni nimic, deşi preţurile nu sunt exagerat de mari. Era în schimb, aglomeraţie în magazinele second-hand de pe centru care vindeau, sâmbătă, marfă la un leu. În ele se găsesc şi costume de Moş Crăciun, feţe de masă brodate şi decoraţiuni.

Facem foarte mult caz de felul în care arată centrul nostru de sărbători. Suntem nemulţumiţi când nu avem târg de Crăciun, nu ne place nici cel pe care îl avem. În teorie, am vrea ca totul să arate precum vedem noi la televizor, prin capitalele europene, acele capitale care au fost centrul unor imperii şi care, decenii la rând, au trăit din biruri luate de la ţări precum cea în care întâmplător trăim şi noi. Ne-ar plăcea ca zona să respire eleganţă, bun gust, numai că toate acestea costă. Care dintre dumneavoastră, dacă aţi avea o firmă cu produse scumpe, aţi sta zece zile, la Bistriţa, să îngheţaţi pe pietonal, ca să vindeţi cel mult unul? Aud? Câţi sunteţi dispuşi să lăsaţi măcar o sută de euro la târg şi să plecaţi cu sacoşe încărcate?

Într-un sfârşit de an, s-a întâmplat să vizitez un târg de sărbători din Berlin. Era foarte aglomerat, într-adevăr, dar îmi amintesc perfect că şi foarte scump. În fond, la târg veneau doar micii întreprinzători, cei care fac lucrurile manual, iar ceea ce fac ei e scump. Artizanatul costă, însă germanii înţeleg asta şi nu ezită să dea cinci euro pe un glob pictat manual. Noi, chiar dacă am înţelege – nu văd de ce să nu – facem imediat calculul şi ne dăm seama că nu putem cumpăra prea multe globuri dintr-un salariu minim pe economie şi că, de fapt, prioritatea noastră este să ne plătim facturile la întreţinere, să avem bani de mâncare şi eventual de benzină. Viaţa ne-a obligat să ne mulţumim cu globurile de anul trecut sau de acum cinci ani şi cu brăduţul artificial luat la ofertă din hipermarket. În fond, cine vine să ne facă inventarul globurilor de pe brad şi cine ne întreabă cu cât şi de unde l-am cumpărat?

Degeaba vrea Bistriţa să emită pretenţii de oraş elitist. Adevărul este că suntem extrem de departe de ce ne imaginăm unii dintre noi că suntem. Pentru mine, cel mai bun barometru e oferta culturală. La concerte simfonice, abia dacă se ocupă toate locurile din Sinagogă şi nu cred să aibă mai mult de o sută. La piese de teatru e şi mai puţină lume, la expoziţii sau recitaluri aproape că sunt toate scaunele goale. Lansările de carte sunt absolut dezolante, iar prezentările de modă – mai nou văd că ne ocupăm şi cu aşa ceva – au devenit evenimente de partid. Numai că nici aici nu stăm prea bine la capitolul manechine. Dacă nu găsim eleve care să îmbrace diverse ţinute, apelăm la oameni de rând. Totuşi, încă nu au auzit pe nimeni să se plângă de faptul că prezentările cu pricina sunt la ani lumină distanţă de cele de la Milano. Ar trebui să avem şi aici pretenţii dacă ne ocupăm cu impunerea unui standard de viaţă urban în sătucul nostru cu mai multe uliţe.

Soprana Anita Hartig a susţinut un concert în vară, pe pietonal. Aşa cum ştiţi, ea cântă la Opera de Stat din Viena. Dacă vă uitaţi pe site-ul operei, veţi vedea că un bilet la un spectacol poate să coste chiar şi 200 de euro. Acasă însă, ea a cântat gratuit, ocazie cu care multe persoane cu pretenţii din oraş au venit să o asculte, vezi Doamne. Unii s-au aşezat chiar în primul rând şi s-au apucat de butonat telefoane şi de postat pe Facebook. Ce vreţi mai mult de atât? Nici măcar nu le-a trecut prin cap că şi artistul de pe scenă se uită în public şi că are nevoie să vadă ce stârneşte muzica lui în sufletele ascultătorilor. Pentru mine a fost mai mult decât suficient acest tablou. Bistriţa cu pretenţii, de fapt, nu ar trebui să emită nicio pretenţie fiindcă musteşte de ipocrizie, e în mare parte o adunătură de ţopi şi ţoape în ţoale festive cu etichetele la vedere. Văd oameni care blamează atmosfera din Bistriţa, dar pe care nu i-am văzut la niciun eveniment cultural, niciodată. Ei cer, de fapt, în teorie, lucruri de care nu au nevoie, evenimente la care nu s-ar duce în ruptul capului. Ar rupe uşile dacă ar veni Guţă să le cânte la Polivalentă. Nu ar ezita să arunce spre el cu 200 de euro, dar nu ar da aceiaşi bani pentru un concert simfonic al unui artist de talie mondială.

Nu toată lumea din Bistriţa e săracă şi trăieşte din salariul minim pe economie, sunt de acord cu asta. Există o pătură foarte bogată, dar care aproape că nu are nimic de-a face cu acest oraş în afară de faptul că de aici se îmbogăţeşte. Sunt cei care vara pleacă în vacanţe exotice din care îşi fac şi cumpărăturile, iar iarna la schi, în Austria de unde, de asemenea, vin cu bagajele pline. Nu ar trece prin centrul Bistriţei, pe la târg, nici măcar din întâmplare. Zona e pietonală şi nu e loc prea mult de parcat jeep-uri, iar activitatea lor socială nu e la târguri, ci la SPA, în cabinete de cosmetică şi la gym.

Eu vreau să-i întreb de ce nu rămân în străinătate dacă sunt atât de nemulţumiţi de ţara lor, de oraşul în care trăiesc şi de la care au mereu pretenţii. Nu e la fel de simplu de făcut bani în ţara târgurilor de Crăciun amenajate cu stil şi cu gust?

Cristiana Sabău

24 comentarii

  • Foarte bun articolul!
    Nu comentez mai mult, este exact realitatea bistriteana a zilelor noastre.
    Citit cu interes si cu gand aprobator.

  • Ce are a face aceasta radiografie cu partidul? Sau cu prefectura… cums-ar zice?
    Este chiar oglinda in care ar trebui sa se vada alde Bula. Dar el nu si nu. Domnul Bula, nu te lasa vre-un partid sa mergi la targul de Craciun, care iata , este la un nivel onorabil?

  • Nu-mi prea place dar trebuie sa recunosc: aceasta e trista realitate! Un pic am rosit, pentru ca o parte de vina avem fiecare…
    In rest, pe pietonal sau acasa, traditional sau kitsch, sa petrecem fiecare in tihna de aceste sarbatori.
    La multi ani!

  • Eleganta si rafinamentul nu presupun neaparat bani multi.Pentru anul 2014 un concurs de idei , organizat pentru iluminatul festiv si pentru oraselul copiilor , intre arhitecti si putem depasi Tg.Muresul ,clujul si chiar Sibiul.
    Avem nevoie de multa vointa ,seriozitate si organizare din timp.
    Sigur se poate.Bistrita are potential .Speram ca vom fi mandri sa vedem pe posturile nationale de stiri imagini de la TARGUL DE CRACIUN DIN BISTRITA si din ORASELUL COPIILOR..Este uninceput bun.Se poate si mai bine.

  • Un articol exceptional! Nu cred ca am citit ceva mai adevărat despre BIstrita in ultima vreme! Cat privește carcotasii avem multi si una este fruntasa, una care face presa in acest oraș! Sa faci ceva cu adevărat, dezinteresat politic este greu de înțeles de unii care prefera sa arunce cu noroi !

  • sant perfect deacord cu tine dar daca santem atat de nemultumiti de Bistrita ce cautam aici antre „topi si toape” asa cum ai numesti tu ??? de ce sa cumpere ei de pe centru daca obiceiul e ca voi toti sa mergeti la mol la cluj ???

  • Dar dvs personal va place sau nu pe pietonal? Ca de mascarici am inteles ca nu. Nu mai bagati toti bistritenii in aceeasi oala cu pacalicii din pricina unei frustrari personale.

  • Bravo!!!Atat de adevarat e tot ce ai scris…Si totusi nu putem sa ne ridicam la nivel de oras european,atata timp cat centrul e luminat si imbracat in haine de sarbatoare iar strazile periferice innoata in noroi sau praf(dupa caz) , zac in intuneric si ofera locuitorilor(platitori de impozite destul de mari) doar gropi adanci…Era o vorba din batrani foarte potrivita ” La fata papusa si la c.. matusa”…

  • Bravo Cristiana.Adevarul si realitatea intotdeauna au deranjat si vor deranja.
    La ce poti sa te astepti de la niste -topi si toape-cu tupeu care,fara merite persoanle,fara scoala ,fara morala si frica de Dumnezeu,dar cu tupeu,s-au imbogatit peste noapte si au promovat in societate cu ajutorul partidelor sau prin munca necinstita ori ilegala iar acum te sfideaza cu palariile lor negre purtate la diverse festivitati.Ai deschis un subiect care merita continuat si da-ti in vileag pe toti ce care au ajuns unde au ajuns pe cai necinstite ,imorale si ilegale.Pute urbea noastra de astfel de specimene.Nu poti sa spui ceva impotriva lor ca toata gasca sare,nu cumva sa le periclitezi pozitiile detinute in stil mafiot.De aceea in Bistrita totul este OK.niciodata nu se intimpla nimic,toate sunt la locul lor.Greu de desfiintat incgrengatura relatiilor dintre ei.Cine stie,poate ceva se va intimpla si vor fi pusi sa dea socoteala.Eu unul sunt pesimist vazind somnul patologic al natiunii…

  • Pe unii cetăţeni nimic… nu-i mulţumeşte, şi cârcotesc întruna … aş da mai multe exemple autentice, reale, existente si realizate la Bistriţa : ouăle, merele ( acoperite nu umplute ), struţii ( în picioare nu la cuptor), liftul în aşteptare şi culmea în stare de funcţionare, pârtia de schi, TEATRUL DE VARĂ….
    Întrebare : are cineva curajul SĂ SE URCE PE ACOPERIŞUL „TEATRULUI DE VARĂ” ca sa să dea jos zăpada ?
    Brrrrrrrrrrr!

  • Intradevar. Ai multa dreptate in articol,dar merita specificata si lumea buna de la ‘Spazzio’ care e atat de mare ca nu mai incape una de cealalta. Oameni nesimtiti si de prost gust,care nu stiu consuma altceva decat o apa plata ( cu lamaie, la impresie), o zi intreaga ( nu mai mult). In weekend isi permit sa mai serveasca si cate o sampanie la senzatie,bineinteles adusa de acasa. Asta e lumea buna a orasului, lumea devoratorile de viata buna.

  • Mie imi place foarte mult cume ste amenajat anul aceasta. Imi place si cum sa pare ca primaria a ascultat ce au reclamat unii proprietari de magazine si a alineat casutele in mijloc.
    Din pacate magazinele in zona, cu unele exceptii nu au decorat nimic si asa seara arata contrast mare intre orasel de craciun si magazinele, din care unele inca au ramas in stil comunist, tuneric si ne-atractiv.
    Theatrul de vara putea macar sa poarte un alt semn….de iarna…si continutul sau ce se vede inauntru o poti vedea si la orice piata, nord, est, de rusi, decebal…adica este in plus si mai bine organizau acollo ceva activitate pentru copii, theatru , concursui mic de desen, de mesterit…orice altceva de cit obisnuitul amestec de biznesuri de piete.
    Dupa mine, daca disparea macar continutul de la cort sau cortul integral sau ar avea ceva legat de sezon inauntru, poate organizat de diferite culte religioase, ONG uri sau scoli, ar fi eveniment foarte OK si potrivit orasului.

  • D-na Sabău un reporter foarte obiectiv și cu mult curaj. Felicitări !
    Citesc cu foarte multă plăcere articolele foarte realiste redactate de dînsa,

  • Felicitari pentru curajul de a privi spre ceea ce vezi!
    Felicitari pentru talentul de a spune ceea ce crezi despre ce vezi!
    Felicitari pentru cei ce te citesc!

    Sarbatori fericite, Cristiana!

  • Frumos scris. Pentru mine suna propagandistic si mobilizator. Ma voi duce sa cumpar ceva facut de mana de la domnisoarele care ingheta de frig la tarabele de pe centru.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.