Cultură

”Federeii” de Nicolae Avram, o carte contestată la Bistriţa, pusă în scenă de Teatrul Odeon

Cartea "Federeii" de Nicolae Avram va fi pusă în scenă, toamna aceasta, la Teatrul Odeon din Bucureşti. Regizorul Radu Afrim este cel care a descoperit potenţialul cărţii şi a intuit miza ei întrucât ea are în centru copiii care au trăit la orfelinat în perioada comunismului şi vieţile lor greu încercate. Nicolae Avram, care nu a văzut niciodată o piesă de teatru, abia aşteaptă să asiste la premieră.

„Cartea Federeii, deşi a fost contestată chiar de la apariţie şi a creat multă vâlvă şi suspiciuni, uite că, după doi ani, regizorul Radu Afrim o are în vedere, iar Teatrul Odeon din Bucureşti o va pune în scenă în lunile octombrie sau noiembrie. Se poate vedea. E oficial anunţul. Cartea Federeii a fost exclusă de la Premiile Societăţii scriitorilor din Bistriţa şi iată că are alt destin. La Bucureşti este apreciată, în timp ce, la Bistriţa este pusă la zid”, ne-a spus Nicolae Avram.

Scriitorul ne-a relatat că regizorul Radu Afrim a făcut deja castingul pentru selecţia actorilor şi se lucrează la scenografie. „La piesă va lucra şi Camelia Toma de la Bistriţa. Încă nu ştiu prea multe detalii. Le voi vedea la Bucureşti. Radu Afrim nu prea vorbeşte. El mai mult e cu faptele. Între timp, a apărut un nou volum, o continuare a Federeilor. Se numeşte All Death Jazz şi e publicată tot de Editura Max Blecher. E posibil ca şi această carte să fie în scenariu”, a spus Nicolae Avram.

L-am întrebat pe scriitor dacă s-a gândit atunci când a scris Federeii că această carte va ajunge să fie pusă în scenă. „Absolut că nu. Şansa acestei cărţi de a fi pusă în scenă s-a datorat faptului că e o carte cu personaje vii, o poveste a copiilor de la Casa de copii Beclean. Multe întâmplări au avut loc aici, la castel (unde este acum Primăria Beclean – n.r.). Nu m-am aşteptat şi nu m-am gândit, dar cartea are destinul ei fie că vor unii sau alţii şi nu ne putem opune destinului ei. Acţiunea se petrece în fostul orfelinat, în perioada comunistă, în condiţiile acelea: fără apă, fără curent, în toată mizeria aceea. Unii au supravieţuit, alţii nu. Pentru mine a fost o experienţă despre care nu-mi place neapărat să vorbesc despre ce a fost. Ca şi copil am trecut, dar ca adult am avut nevoie să scriu ca să pot trece mai departe. Altfel, nu ştiu ce s-ar fi întâmplat”, a mai spus Nicolae Avram.

Scriitorul crede că regizorul a  fost fascinat de carte fiindcă ea prezintă o faţă a totalitarismului, o privelişte deloc plăcută a caselor de copii. „Regizorul a intuit foarte bine şi a simţit foarte bine miza acestei cărţi. (…) Mă bucur pentru că va fi pusă în scenă. Am emoţii. Sper să pot fi prezent acolo. E prima oară când voi asista la un spectacol de teatru. Nu am avut până acum şansa să văd un spectacol de teatru. Nu am putut visa că prima oară când voi merge la teatru voi vedea o piesă după o carte scrisă de mine”, a spus Nicolae Avram.

Scriitorul Nicolae Avram a scris până acum patru cărţi. Federeii a apărut în 201 şi a avut parte de cronici foarte bune. Iată-le:

„Cu o poezie ca aceasta nu se poate trişa, ea te aruncă în miezul literaturii dure şi autentice dintotdeauna, de la Jack London la Irvine Welsh, vizitându-i, de pe tărâm autohton, pe George-Mihail Zamfirescu sau pe Arghezi… Dacă îşi va găsi cititorii, n-am nici o îndoială că Federeii va fi o carte despre care se va vorbi şi, mai ales, care-i va face pe câţiva să se simtă mai puţin singuri, dăruindu-le ceva ce (în sfârşit!) nu se poate cumpăra sau vinde. O fărâmă de speranţă.” (Claudiu Komartin)

„Poemele orfeline ale lui Nicolae Avram sunt amintiri dintr-o copilărie feroce. Bizar e că rememorarea anilor de cumplită ucenicie din orfelinat e tincturată de o irepresibilă (şi în bună măsură masochistă) nostalgie – din când în când, mici epifanii fac ca fiinţele şi obiectele acelei vârste a răului să capete, sub strălucirea blândă a memoriei, irizaţii stranii şi chiar să devină luminoase (până şi sângele se coagulează pe faţa lui Damian roşcatul, «cel pe care băieţii îl puneau să sară / în cap de pe dulap / în balta ivită deodată în duşumea», în «cheaguri luminoase»). E limpede că ce ai sub ochi e descrierea unui imperiu al răului edificat de adolescenţi (şi detaliul că un anume Cămăraş e declarat «rege al muştelor» nu are cum să nu te ducă cu gândul la copiii malefici ai lui Golding), a căror cruzime pură aminteşte uneori de atrocităţile comise de trupele de soldaţi-copii din Somalia. Însă la fel de limpede e că descrierea aceasta, ilustrare a răului, e în acelaşi timp şi o apărare a lui. Unui personaj ajuns, după anii de orfelinat, şef al unei echipe de constructori la muntele Athos, un călugăr îi pune în braţe o icoană, îl priveşte în ochi şi îi spune: «Eşti diavolul. Te iubesc», după care dispare. Pentru Nicolae Avram, lumea aceea era diavolul, şi o iubeşte. Iar cartea de faţă, fireşte, e icoana acelei lumi.” (Radu Vancu)

„Într-un timp al coşmarizărilor frivole şi al evazionismului la irelevanţă sub lozinca autentismului, îi sunt recunoscător lui Nicolae Avram pentru poezia lui proaspătă, autentică prin experienţă semnificativă şi relevantă prin presiune a expresiei. Versurile icnind sau cântând şui şi pe muţeşte, printre ingambamente nemiloase, limba aspră, vie, vernaculară, viziunea mereu focusată pe un foc al infernului asimilat pe nesimţite, toate urzesc un nou jurnal al nefericirii noastre postistorice, imun la zorii oricăror iluzii, hipnotizant.”(Chris Tănăsescu)

Cristiana Sabău

7 comentarii

  • Bravo Nicu!!!
    Ma bucur sa am un prieten cu un asemenea prestigiu,il cunosc de mai bine de 20 de ani , stiam ca are potential dar nu s-a gasit omul care sa il propulseze pana acum.Asa cum era firesc, trebuia sa se ajunga aici si sunt mandra ca Radu Afrim care este tot un beclenar de-al nostru facut asta.Se pare ca in oraselul nostru mic, avem multi oameni de valoare care se ridica prin forte proprii.
    Inca odata BRAVO !!!

  • AVRAM AM STAT MULT LINGA FEDEREI SI LA PRUNDU BIRGAULUI SI LA BECLEAN DAR PE VREMEA ACEEA FEDEREI AVEAU UNIFORME NOI,MINCARE BUNA UN BAREM DE HAINE(BANI) PE CARE UNI DIN FEDEREI LE VINDEAU COPIILOR DIN PRUND EI LE SPUNEAU TARANOILOR,AVEAU UN LOC DE MUNCA LA TERMINAREA SCOLII CHIAR SI O LOCUINTA NU PRE AU SUFERIT….DECIT LIPSA DE FAMILIE DAR EI ERAU O FAMILIE

    ACOLO ERAU FOARTE UNITI….

  • Pt FDR, numai cine a trăit acolo știe exact ce înseamnă FDR iar pt Vasile, ai stat lîngă ei, nu cu ei. Poate așa vedeai altfel lucrurile. Situația atunci era de așa natură încît toți trebuiau să aibe un loc de muncă, indiferent de proveniență. Din păcate azi nici cei din familii nu mai sunt siguri ce-i așteaptă ziua de mîine !

  • NU-MI DAU NUME,NICI NU AM DE GAND SA-L PUBLIC………….ceea ce scrie de mizerie e o adevarata minciuna,singurele lucruri care au fost rele acolo,au fost lipsa de mangaierea parinteasca si brutalitatea fratilor mai mari,am crescut acolo,stiu ce a fost si mai ales prin ce-am trecut,,,,,,au fost frati de ai mei care au luat multa bataie,efectiv era,,LEGEA JUNGLEI,,cel mare il persecuta pe cel mic,nici vorba de mizerie,era curat peste tot,erau femei de serviciu care-si faceau treaba foarte bine,mancarea pe alocuri lasa de dorit,dar era foarte buna,in fiecare vara se zugravea peste tot,munceam pe la cooperative sa ne intretinem, nu a fost nimic rau,eram imbracati bine,hainele erau calcate si curnu stiu ce copil de parinte manca portocale pe vremea lui CEUSESCU,,,,eram ingrijiti,nicidecum neglijati precum se zice si mai ales conditii au fost,nu cred ca era vb de ceva foarte dezolant,singurul lucru pe care-l regret este,,DURITATEA,BRUTALITATEA CELOR MARI…..ATAT……!!!!!!!!!!!!!!!Nu regret cu nimic ca am crescut acolo,am invatat ceva si mai ales,stiu de respect,frica lui DUMNEZEU SI MAI ALES CUM SA DAU CU PIEPTUL DE VIATA…am intalnit oameni minunati pe care nu am sa-i uit niciodata,am avut foarte mult de invatat de la ei desi uneori ii uram,dar asta este,nimic pe lumea asta functioneaza perfect….as vrea sa te intreb DL AVRAM,oare ai trait tu toate acestea?????la BECLEAN NU S-A INTAMPLAT ASA CEVA,nu vreau sa deranjez pe cineva sau DOAMNE FERESTE sa incurc publicarea aceste carti…………EU AM TRAIT SI FOST ACOLO SI REPET SINGURELE LUCRURI CARE LIPSEAU ERA ALINAREA PARINTEASCA SI CARE NU LIPSEAU ERAU BATAILE PRIMITE DE LA CEI MARI,DOAR ATAT……NU CRED CA IN VREO COMUNITATE SA FIE TOTUL ROZ,E NU ESTE SI NICI NU VA FI,AM VAZUT SI SUNT OAMENI MULT INFERIORI MIE,DESI AU CRESCUT INTR-O FAMILIE BUNA…SUNT SI VOI FI MANDRU CA AM CRESCUT ACOLO……

  • sunt pe lume mizerii mai mari, dar si astea tot mizerii se cheama, nu ti se pare, lucian…:….”singurele lucruri care au fost rele acolo,au fost lipsa de mangaierea parinteasca si brutalitatea fratilor mai mari „…probabil aia de acolo au reusit sa-ti spele creierul sau ceea ce a mai ramas, iar azi nu mai poti distinge mizeria de alta mizerie. mare grija la invartita de pe somes.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS