Cultură

Felicitări vechi, ouă încondeiate, obiecte de cult, la Arhive

O expoziție cu tematică pascală, intitulată ”Culoare în lumină” a fost deschisă, joi, la Serviciul Județean Bistrița-Năsăud al Arhivelor Naționale unde, pe lângă 45 de felicitări de Paște de patrimoniu, mai pot fi admirate 200 de ouă încondeiate, cărți vechi și foarte valoroase, crucifixe, covoare țărănești, costume populare și obiecte de ceramică.

”Sunt felicitări de patrimoniu din fondurile private Iuliu Moisil și Grigore Grivase, realizate începând cu 1890 și până în 1920. Nu au fost niciodată expuse până acum și ne-am gândit că ar fi păcat să le expunem publicului. Expunem și Biblia de la Târgoviște (1672) și Octoihul tot de la Târgoviște (1712), cărți foarte rare. Avem alături de noi și colecționari, ca de fiecare dată, pe domnii Florin Coșiu și Mihai Buliga, care au adus diferite obiecte cu tematică pascală dintre care cele mai importante sunt ouăle încondeiate. Noi am reușit să expunem undeva la 200 de ouă, dar colecția domnului Cocoșiu numără peste 450, ouă nu doar din România, dar chiar și din China și Japonia. Domnul Coșoiu a mai adus și crucifixe, covoare țărănești, unele cu o vechime și o valoare destul de ridicată, cum ar fi covoarele oltenești de la 1800 care se regăseau în conacele boierești, dar și peste 200 de străchini din ceramica maghiară, săsească și românească, dar acum nu am reușit decât să expunem câteva farfurii și străchini. Am încercat să expunem acele obiecte de cult care se adresează tuturor confesiunilor, nu numai ortodocșilor, ci și greco-catolicilor, catolicilor, reformaților și evanghelicilor fiindcă toți celebrăm Paștele. Expoziția este foarte colorată fiindcă Paștele este sărbătoarea luminii, culorii, bucuriei și asta am vrut să redăm atât prin felicitările expuse, dar și prin ouăle încondeiate, completate toate cu aceste obiecte de cult”, a spus dr. Cornelia Vlașin, șef serviciu și totodată amfitrionul manifestării.

Printre cele mai vechi ouă încondeiate expuse sunt unele de la 1900, ouă pictatate care erau folosite pentru împodobit pomul de Paște, obicei pe care îl au catolicii.

”Avem și ouă încondeiate din Bucovina, vopsite în multe culori obținute din foi de ceapă, roșie sau galbenă, din coji de nucă sau din florile de primăvară”, a spus mai adăugat Cornelia Vlașin.

În expoziție pot fi admirate și ouă realizate din materiale reciclabile, dar care sunt adevărate opere de artă, de Manuela Rotaru, dar și suporți de ouă din sticlă de Murano sau realizate de firma de bijuterie Chopard, aduse de Mihai Buliga.

Expoziția este deschisă până în luna mai și poate fi vizitată între 8.00 și 16.30 în zilele de lucru.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.