Politică

Gabriela Montoiu: PDL, în PE, o forţă care îşi asumă probleme adevărate ale României

Gabriela Montoiu, candidatul PDL Bistriţa-Năsăud pentru un fotoliu de europarlamentar, consideră că sloganul ales de formaţiunea sa, "Europa în fiecare casă!", sintetizează ideea potrivit căreia fiecare cetăţean al Europei are dreptul la o viaţă demnă, pe care să şi-o creeze singur, ajutat de politici creştin-democrate care să nu îl împovăreze de taxe, aşa cum o fac guvernele de stânga.

Ce îşi propune PDL să facă pentru cetăţeni ca să-i atragă la alegerile din 25 mai?

Gabriela Montoiu: Europa în fiecare casă! Este mesajul pe care noi îl propunem tuturor românilor în acest moment. Europa în fiecare casă! Europa în casa tinerilor, Europa în casa pensionarilor, Europa în casa întreprinzătorilor! Europa în casa tuturor celor care îşi doresc o viaţă mai bună. Conceptul de european, acest statut pe care ni l-am conferit prin aderarea la spaţiul european în anul 2007, trebuie să se justifice în fiecare moment şi în fiecare zi, prin viaţa pe care noi o ducem, prin tot ceea ce înseamnă din punct de vedere legislativ modul în care legile şi deciziile care sunt luate la nivel european au impact asupra vieţii noastre, asupra educaţiei, asupra sănătăţii, asupra dezvoltării şi competiţiei în domeniul agriculturii, în domeniul industriei, în domeniul cercetării.

În acest moment PDL are o echipă puternică, de profesionişti care şi-au dovedit competenţa in domeniile pe care le-au reprezentat în cadrul PE. Vorbim despre unul dintre cei mai mari susţinători ai domeniului economic şi finanţelor, de domnul Theodor Stolojan, de cel mai neînfricat şi cea mai puternică figură care a luptat în cadrul PE pentru libertate şi pentru justiţie – Monica Macovei, de alţi colegi cum ar fi domnii Traian Ungureanu şi Marian Jean Marinescu. Sunt patru personalităţi puternice din cadrul PDL care, în această legislatură, au dovedit că au acţionat în interesul românilor, au lucrat în interesul României, au lucrat în baza principiilor ce ţin de statul de drept pentru ca românii să aibă parte de o viaţă mai bună. Europarlamentarii PDL – este un lucru atestat şi recunoscut inclusiv la nivel European – au fost cei mai eficienţi europarlamentari.

În primul rând aş vrea să explicăm de fapt modul în care funcţionează Parlamentul European. Delegaţia care reprezintă România la Bruxelles este, de fapt, alcătuită din reprezentaţi ai tuturor partidelor politice care s-au angajat în competiţia electorală. În prezent, există europarlamentari din partea PDL, PSD, PNL şi a altor formaţiuni politice.

Gabriela Montoiu: În mod normal, în cadrul PE, europarlamentarii ar trebui să se renunţe la această înverşunare din punctul de vedere al ideologiei, al doctrinei pe care o reprezintă fiecare. Interesul ar trebui să fie comun, să se armonizeze cu cel al României, interes pentru care noi am muncit aducând Europa în România. Aici vorbesc de Guvernul Boc, vorbesc de miniştri PDL care de fapt au reuşit să ducă România în spaţiul european şi totodată să aducă spaţiul european în România, prin proiecte, prin finanţări, prin crearea unei voci puternice şi credibile. Aici vorbesc de ministrul integrării europene, care, cu o echipă de profesionişti, a reuşit să armonizeze tot ceea ce înseamnă proiecte şi valori care trebuiau să se regăsescă şi în viziunea noastră, ca şi ţară, ca şi stat membru al UE.

Au fost înlăturate acele steguleţe roşii, aşa cum probabil că unii îşi mai amintesc, dar asta s-a întâmplat în urmă cu 6 -7 ani. PD la vremea respectivă şi PDL ulterior, într-adevăr, au parcurs aceşti paşi extrem de importanţi în vederea integrării noastre în UE. De aceea e important ca şi în următorul exerciţiu financiar 2014- 2020, să beneficiem de fonduri europene care să ne ajute să aducem Europa în fiecare casă.

Gabriela Montoiu: Am încercat să fac o scurtă incursiune pentru ca oamenii să înţeleagă că reprezentanţii PDL, noi cei de centru dreapta, am reuşit sa creăm acea legatură cu Europa, pe care dorim să o menţinem în continuare. Ce fac reprezentanţi noştri care pleacă la Bruxelles? Din păcate, aceasta este o problemă din punctul de vedere al percepţiei. Se vehiculează faptul că reprezentanţii noştri care pleacă la Bruxelles câştigă un salariu extrem de mare, circulă tot timpul cu avionul, se plimbă dintr-un loc în altul în diverse capitale ale Europei. NU! Reprezentanţii noştri la Bruxelles îşi asumă proiecte, îşi asumă vocea şi problemele cu care noi ne confruntăm aici, în fiecare zonă a acestei ţări. Toate aceste proiecte, aceste probleme trebuie să fie susţinute în comisiile de dezbatere, în tot ce înseamnă plan legislativ, pentru ca România să ajungă la standardele pe care şi le doreşte Uniunea Europeană şi pe care ni le dorim noi toţi. Ne dorim o viaţă mai bună, avem libertate de mişcare, putem merge oricând într-o altă ţară europeană să vizităm, să ne bucurăm de cultura de acolo, să ne trimitem copiii la studii, să avem drept de muncă, dreptul la servicii de sănătate. Toate aceste facilităţi pentru europeni se stabilesc în cadrul Parlamentului European, la Bruxelles, de către reprezentanţii noştri.

Ce înseamnă Europa în fiecare casă? Ce faci în momentul în care te duci într-un sat, la un om în vârstă care îşi iubeşte ţara, dar care, din păcate, nu mai poate spune că este mândru de ceea ce se întâmplă acum? Nu mai poate spune că este mândru că în acest moment copiii lui sunt departe şi nu au şansa să vină mai des acasă să îşi vadă părinţii, cu oamenii care nu mai pot fi mândri în momentul în care simt cum taxele şi impozitele din ultima perioadă sărăcesc buzunarul populaţiei? Nu mai putem fi mândri de multe lucruri care de doi ani de zile se întâmplă în România.

Scăderea mândriei e dublată şi de un grad mare de uitare. Uniunea Europeană ne dă dreptul să lucrăm liberi, dar în alt spatiu. Lipsa efectivă a graniţelor este un plus extrem de bun pentru viaţa fiecăruia, dar aceste lucruri nu le resimte fiecare locuitor din judeţul Bistriţa-Năsăud. Şi atunci întrebarea este cum ajunge totuşi Europa în fiecare casă?

Gabriela Montoiu: Acest drept noi l-am câştigat! L-am câştigat în faţa acestui for care a avut şi are nevoie de o ţară ca şi România, dar şi de reprezentanţii ei. Tocmai de aceea trebuie să explicăm oamenilor că au datoria să schimbe acea mentalitate şi acea imagine extrem de greşită despre noi, ca popor, ca ţară. Suntem un popor de oameni frumoşi, harnici, şi cred că, de multe ori, am uitat faptul că suntem o valoare pe care de multe ori nu am ştiut să o transmitem mai departe prin proiectele noastre, prin atitudinea pe care am avut-o în anumite momente cheie, în momente istorice, în momente legate de această perioadă de după 89, în care noi a trebuit într-un fel sau altul să ne schimbăm acea paloare după 20 şi ceva de ani de communism. Avem o ţară cu multă energie pozitivă, avem o ţară cu numeroase comori, o ţară cu oameni inteligenţi, pe care acum îi regăsim în alte zone, departe de ţara noastră, astfel că mintea, inteligenţa şi pregătirea lor sunt folosite de către alte ţări, de către companii multinaţionale.

Este un pericol asupra căruia au avertizat şi parlamentarii PDL în mandatul trecut.

Gabriela Montoiu: Corect şi avem datoria să încercăm să îi aducem înapoi, să îi facem să rămână aici, în România!

Este misiunea europarlamentarului să facă acest lucru sau a guvernului naţional?

Gabriela Montoiu: În primul rând a guvernului naţional şi tot ce s-a întâmplat în ultima perioadă, din păcate creează un imbold prin care tinerii să plece, să nu mai vină înapoi. Tinerii nu se mai regăsesc în nici un fel de platformă prin care să fie sprijiniţi şi totuşi să se manifeste în domeniile de activitate în care au fost pregătiţi. Este o problema cu care ne-am confruntat şi noi în timpul guvernării PDL, dar am reuşit să creăm facilităţi tinerilor prin programe pe care le-am susţinut în momentul în care Guvernul Boc a fost la putere.

În prezent, lucrul pe care îl auzim la tot pasul este că oamenii sunt sătui de întreaga clasă politică. De ce? De ce să avem încredere în echipa dumneavoastră, de ce să avem încredere în dumneavoastră, de ce să avem încredere în partidul pe care dumneavoastră îl reprezentaţi? Cum puteţi dumneavoastră să-mi explicaţi că într-adevăr puteţi să-mi aduceţi un plus, să-mi faceţi viaţa mea mai liniştită? În fond şi la urma urmei, fiecare cetăţean din ţara aceasta îşi doreşte o viaţă mai bună, o viaţă mai liniştită, un cadru confortabil în care să muncească, să evolueze, să-şi crească copiii frumos, bătrânii să aibă parte de servicii medicale de calitate şi de sprijin la vârsta a treia, tinerii să poată învăţa şi aşa mai departe. De ce? Ce facem noi pentru asta? Acestea sunt întrebările.

Partidul Democrat Liberal, în cadrul Parlamentului European, face parte din Partidul Popular European, un Partid Popular European care este cea mai mare forţă din cadrul Parlamentului European, care are o viziune creştin-democrată. O viziune creştin-democrată înseamnă că această formaţiune – din care şii PDL face parte – luptă pentru ca fiecare individ din Europa să poată să se dezvolte singur. Este vorba de măsuri care ţin de dreapta. Ce înseamnă măsuri de dreapta? Nu luăm de la săraci ca să dăm la bogaţi sau invers.

Măsura de dreapta înseamnă că noi încercăm să găsim pârghiile necesare pentru a crea legi, să facem demersuri în aşa fel încât tot ceea ce înseamnă politică fiscală, tot ceea ce înseamnă taxa, să fie gândit în aşa fel încât un cetăţean să poată face faţă tuturor cheltuielilor pe care le are. Un cetăţean care nu lucrează în sistemul de stat, ci în mediul privat, fie că e întreprinzător sau agricultor, să aibă la dispoziţie cadrul prin care statul să nu mai ia atât de mult de la el, încât cetăţeanul, la final, când trage linie, să nu se aleagă cu nimic. Toată această împovarare pe care sistemul de astăzi prin Guvernul Ponta a creat-o aproape în toate domeniile, nu mai conferă siguranţă. Spre exemplu: dacă ai o firmă sau o mică afacere, dacă munceşti zi lumină, în momentul în care tu tragi linie, te trezeşti că trebuie să duci bani de acasă pentru ca business-ul tău să reziste. Dacă lucrezi la stat, te trezeşti că nu-ţi mai ajung banii să-ţi plateşti cheltuielile de pe o lună pe alta, pentru că toate impozitele, taxele, acciza la motorină, la benzina, oriunde te uiţi, în orice colţ, oriunde ai de plătit o taxa la stat, toate sunt mai mari decât în anii anteriori şi nu s-au creat alte forme prin care omul să poată să se dezvolte.

Şi atunci vin cu întrebarea plecând de la mesajul pe care îl promovează Partidul Social Democrat – „Mândri ca suntem români”. Mândri că suntem români cu faţa spre Europa sau mândri că suntem români cu faţa spre Rusia ? Dorim să mergem spre Rusia sau dorim să mergem în Europa? Asta este o problemă pe care trebuie să şi-o pună fiecare suflet de român care, pe data de 25 mai va merge să voteze.

(Publicitate electorală)