Timp de gândire

Horrorland. Episod estival

Ce altă dovadă mai bună vreţi că suntem conduşi de nişte incapabili ca să nu zic de-a dreptul idioţi decât aceea că e abia începutul lunii iunie, afară sunt 30 de grade, iar, noi, bistriţenii, ca să ne răcorim într-un bazin, trebuie să mergem zeci de kilometri să căutăm unul fiindcă în oraş avem doar un biet ştrand comunist, vopsit pe alocuri, şi acela închis, respectiv o piscină cât o cadă de baie în care încap doar răţuştele galbene puse la plutit?

Cred că actuala administraţie locală a atins cu vârf şi îndesat limita incompetenţei maxime. Să ai la rând ierni în care ninge o dată şi atunci se topeşte zăpada în secunda doi, să ai veri toride care încep în mai şi nu se termină nici în octombrie şi să nu pricepi că trebuie să faci locuri de agrement estivale în locul celor hibernale mi se pare de domeniul absurdului.

Este al nu ştiu câtelea an consecutiv când vine în luna iunie o ditamai căldură şi noi iar nu avem niciun loc amenajat din bani publici în care să ne putem bucura de răcoare. Avem, har Domnului, ape sărate prin jur, avem nămol şi terenuri numai bune de amenajat piscine, ştranduri, tobogane, avem baza de agrement Mecanica lăsată într-o maximă paragină, dar noi facem pârtii şi visăm la cai verzi pe pereţi. Nimeni absolut nu înţelege de ce administraţia Ovidiu Creţu nu renunţă la stupidul proiect intitulat Wonderland având în vedere că au trecut aproape opt ani de când primarul ni-l fâlfâie peste tot la modul teoretic şi nu se vede, practic, nimic.

În timp ce tot oraşul ţipă pe unde poate că vrea ştrand mare, dar maaaaaaaaaaaare, cu amenajări adaptate zilelor noastre, nu o cocină comunistă vopsită, administraţia face ureche şută şi o dă înainte cu telescaunele şi cu instalaţiile de făcut zăpadă artificială. Cât de absurd e tabloul acesta? Extrem de absurd! Personal mi se pare o adevărată sfidare a cetăţeanului şi a nevoilor lui care ar trebui aspru sancţionată dacă ar exista cu adevărat societate civilă.

Oamenii aceştia care ne conduc au fost aleşi de către noi, iar oraşul nu e tarlaua lor pe care au cucerit-o şi s-au autoimpus jupâni. Nu au voie să împartă banii publici după bunul plac, să-şi aleagă firmele pe sprânceană, să ia comisioane şi să se umple de bani ca să-şi facă tot soiul de vile, să-şi cumpere maşini scumpe şi să umble pe banii noştri prin străinătate prin vacanţa luxoase decontate ca deplasări în interes de serviciu. Oraşul acesta este un bun public pe care ei trebuie să-l administreze aşa cum doresc locuitorii lui, nu în ciuda lor, în folosul lor şi nu ca să îi sfideze. În schimb, ei ce fac? Exact invers!

Bun! Va mai trece încă o vară în care fie vom îndura compania creolă de la aşa-zisul ştrand Codrişor, fie ne vom înghesui cu raţele galbene în cada de la Lac intitulată piscină. Asta în cazul în care nu avem maşini să ajungem în alte locuri unde putem înota nestingheriţi şi ne putem bucura de condiţii adecvate secolului în care trăim.

Ar trebui să le mulţumim din inimă celor 21 de consilieri, nenumăraţilor viceprimari numiţi şi înlocuiţi apoi, şi mai ales primarului pentru că, rupţi de realitate cum sunt cu toţii, ne-au privat în aceşti ultimi patru ani de o bază de agrement ce putea fi făcută încă din prima zi a lui 2012 în care acest legislativ a venit la guvernarea locală.

Oraşul a avut şi are bani destui, dar îi iroseşte pe studii fantasmagorice şi pe idei stupide. Sper că le vom putea arăta cu vârf şi îndesat recunoştinţa noastră exact la anul pe vremea aceasta când vom avea alegeri şi, desigur, plini de importanţă şi dornci să-şi „continue proiectele”, cu toţii vor candida din nou.

Am convingerea că suntem capabili de un duş rece care să-i treazească la realitate. Dacă ei ne vor, noi nu îi mai vrem!

Cristiana Sabău

12 comentarii

  • Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga si in traista, spune un vechi proverb. Orasele care au fost inzestrate de natura cu factori naturali de cura balneara au reusit sa-si amenajeze in apropiere statiuni locale de odihna, relaxare si tratament, cu fonduri europene. Un exemplu din multe altele este cazul orasului Beclean care datorita unui primar cu viziune si vointa a reusit sa faca din lacurile sarate de la Figa o adevarata minune. Bistriţa care dispune în apropiere de locaţii cu izvoare sărate precum cele de la Saratel, Sărata şi Slătiniţa nu a reuşit să valorifice aceste facilităţi prin amenajarea unor staţiuni balneare locale. Dupa unele surse, despre namolul din zona Sarata-Saratel se spune ca ar avea proprietati terapeutice similare celui de la Techirghiol. Si cu toate astea nu se intreprinde nimic, din cauza ca un primar mediocru, lipsit de orizont a ramas incremenit in tampenia numita pompos Wonderland, un proiect fara perspectiva situat pe pasunea din Unirea pentru care nici un investitor nu se incumeta sa dezvolte aici o afacere.
    Cat despre partia de schi, trebuie stiut ca temperatura medie anuală la Bistriţa este de 8,3 grade Celsius, in vreme ce la Predeal este de numai 5 grade. Chiar si la Colibita izoterma anuala este de doar 6 grade. In aceste conditii, o investitie asa de mare pentru o partie de schi dotata cu tunuri de zapada la Bistrita nu se justifica. Eventual o investitie mai mica pentru o partie cu zapada naturala, fara dotari speciale costisitoare poate fi luata in considerare.

  • PV sedinta CL 26.07:
    AT: „Nu aş vrea să repet argumentele din şedinţa de comisie de ieri (nb. Aqualand vs partie schi), o să încerc totuşi să propun şi consiliului propunerile pe care le-am făcut ieri:
    – pentru „Amenajare pârtie de schi, inclusiv utilităţi, in cadrul Complexului Sportiv Polivalent din extravilanul municipiului Bistriţa, localitatea componentă Unirea” – să reducem valoarea de la 19.500 mii lei la 4220 mii lei”
    „Noi astăzi suntem în situaţia în care pentru un obiectiv pe care eu nu-l consider prioritar şi am îndoieli asupra lui şi vorbesc despre Amenajarea pârtiei de schi. Există un studiu de fezabilitate aprobat.”
    „…m-a dus imediat gândul, după ce am deschis propunerea de proiect, la un film pe care l-am văzut săptămâna trecută care se numea „Hazardul moral” şi care se referă la criza de pe Wall Street din 2008 şi de ce? Pentru că şi de data asta am constatat că avem cele mai puţine materiale cu privire la proiectul de hotărâre cel mai important şi, practic, sunt cele trei pagini ale hotărârii, exact ca în film, pentru 700 miliarde ajutor de urgenţă Trezoreria a prezentat tot trei pagini. Deci nu e nici o problemă, e clar că e un proiect prea mare ca să eşueze.
    Traducerea românească este iarăşi interesantă, în teoria economică hazardul moral apare atunci când o instituţie se poartă mai puţin precaut ca de obicei lăsând o altă parte să-şi asume responsabilităţile pentru consecinţele acelor acţiuni şi acesta este motivul pentru care fac propunerea aceasta plenului. Suntem într-o perioadă dificilă, acest împrumut va fi plătit cu mult timp după ce noi nu vom mai fi consilieri.”

    PV iulie 2014
    „Avem nevoie de un ştrand nu numai pentru vacanţa copiilor, avem nevoie de un ştrand pentru cetăţenii municipiului Bistriţa şi perioada de utilizarea a ştrandului poate fi extinsă cu uşurinţă, cu puţină bunăvoinţă. Am aflat, discutând despre ştrand, că în Viena data de deschidere a ştrandului municipal este 1 Mai. Viena e situată puţin mai la nord decât Bistriţa. Cu uşurinţă putem să avem un ştrand care să funcţioneze începând cu 1 Mai şi cel puţin 30 septembrie.”

    Personal, am candidat din 2004 avand ca principal obiectiv un bazin olimpic modern in Bistrita. Din iulie 2012 am intervenit de fiecare data cand a fost posibil in favoarea acestui obiectiv.
    Ceea ce se face, ca si ceea ce nu se face in oras intr-un anumit interval de timp este meritul sau vina executivului. Primarul este principalul ordonator de credit. Un consilier sau un grup de consilieri nu pot sa impuna peste vointa primarului si a majoritatii investitii sau prioritati. In primul rand dpdv legal. In rest putem discuta de o responsabilitate cel putin morala legata de pozitia adoptata sau de votul dat in anumite situatii de catre fiecare consilier participant la adoptarea deciziei.
    In lipsa unei abordari corecte, informate si critice, comunitatea nu se alege cu nimic din exercitiul democratic ajungand fie sa respinga conducerea prin reprezentanti alesi in mod democratic (- v. raul adrian) fie sa deschida calea populismului sau se arunce din nou in bratele in bratele unor demagogi care atunci cand au putut au facut taman invers decat spun in campania electorala. Raportarea critica si participarea activa si permanenta la ceea ce se intampla in jur este insa, in mod necesar, primul pas.

  • Omul sfinteste locul. De curand, Orasul Beclean are si bazin de inot acoperit in timp ce la Bistrita se vorbeste mult si nu se face nimic. Cu primarul Cretu, bistritenii au avut „GHINION”, cum ar spune presedintele Klaus Iohannis. Pentru bistritenii care l-au ales pe Cretu pentru doua mandate de primar, si mai sugestiva este poezia lui Virgil Carianopol, intitulata „Din viata”:
    Mi-a bătut în poartă Fericirea
    Şi intrând în curte m-a strigat.
    Eram dus alături cu iubirea.
    A-nchis poarta iute şi-a plecat.

    Mi-a bătut de-asemeni Bucuria.
    A intrat, a stat sub pomii goi.
    N-a văzut pe nimeni să-i vorbească
    Şi-a plecat grăbită înapoi.

    Într-o seară, luminând pe stradă,
    Mi-a bătut şi Steaua mea — de sus
    Tot aşa, eram plecat aproape,
    Şi-a strâns fusta-n mână şi s-a dus.

    Mi-a bătut în poartă şi Necazul.
    Eram dus departe. Liniştit,
    S-a întins pe ţolul de la uşă
    Şi m-a aşteptat până-am venit.

    • Avem nevoie de niste consilieri care sa faca ceva pentru Bistrita nu sa boicoteze proiectele primarului. Astia isi urmaresc indeaproape interesele personale si iau bani pentru sedintele in care fac doar vorbarie goala si uneori chiar golaneala. Sa va fie rusine ca va platim din banii nostri. Astia sunt BANI DEGEABA !!

  • 1.CE BOICOTEAZA UNII CONSILIERII ?
    – Proiectele FANTASTICE ale EDILULUI, ca : partia urbana de schi ; centura ” ocolitoare” a orasului; parcarea subterana din P-ta Mihai Eminescu ( ce are ca efect distrugerea actualului parc, cu toate ca recent parcarea auto a fost reasfaltata si bordurile schimbate) si orice investitii facute pentru imbogatirea CAMARILEI PSD-iste din banii publici.
    2. CE VOR SA APERE UNII CONSILIERII ?
    – Zonele VERZI ale orasuluiI, cu destinatia PARC ( si EXTINDEREA lor in padurea Codrisor), pastrara curateniei orasului si cheltuirea banilor PUBLICI, care sa aiba la baza principii economice !
    3. CE ISI DORESC UNII CONSILIERII ? :
    – Investitii care sa genereze NOI locuri de munca mai ales pentru TINERI ( ca acestia sa nu mai fie nevoiti sa plece in alte orase la munca ).
    – Investitii in CULTURA ( de exemplu construirea unui TEATRU MUNICIPAL)
    – Investitii in EDUCATIE ( de exemplu infiintarea unui PARTENERIAT cu UBB -CLUJ – pentru construirea unui CENTRU STUDENTESC IN BISTRITA ).
    – Investitii pentru finalizarea noilor strazi aparute in oras odata cu constructia de noi blocuri de locuinte si case de locuit.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.