Actualitate

Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel

În 29 iunie sunt pomenite ”căpeteniile apostolilor” şi ai ”lumii învăţători, care ne-au învrednicit de Duhul Sfânt”. Peste 500.000 de români, majoritatea bărbaţi, îşi sărbătoresc cu această ocazie onomastica.

Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), dintre cei 500.916 de români sărbătoriţi cu această ocazie, 378.694 sunt bărbaţi, iar 122.222 femei.

Majoritatea celor care îşi sărbătoresc onomastica de sfinţii Petru şi Pavel, respectiv 134.575, poartă numele de Petru, alţi 77.311 se numesc Paul, iar 69.753, Petre. Alte 36.193 de persoane se numesc Petrică, 32.569 – Pavel, 17.504 – Petrişor, iar 4.499 – Petronel.

Dintre femeile sărbătorite vineri, 46.822 se numesc Paula, 34.714 – Petronela, alte 23.523 – Petruţa, iar 15.773 – Paulina. Alte 702 de femei poartă numele de Paulica, 314 -numele de Petriţa şi 309 – Pavelina.

Aceleaşi statistici arată că 56 de persoane se numesc Pătra, iar nouă, Pauliana.

Ziua de prăznuire a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel este zi de sărbătoare deosebită pentru cei privaţi de libertate. 29 iunie, pomenirea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, este în România şi Ziua penitenciarelor. Cei doi Sfinţi Apostoli, întemniţaţi de mai multe ori pentru curajul de a-L fi mărturisit pe Mântuitorul Iisus Hristos, au fost aleşi ocrotitori ai celor privaţi de libertate încă din anul 1993, printr-un protocol încheiat între Patriarhia Română şi Ministerul de Interne.

Cei doi sfinţi au fost martirizaţi la Roma în timpul persecuţiei împăratului Nero din anul 67. Pomenirea lor comună are la bază mai multe evenimente: martiriul lor din aceeaşi zi, care a determinat credincioşii să instituie o sărbătoare în cinstea muceniciei lor încă din secolul al II-lea, şi mutarea moaştelor celor doi Apostoli, în această zi, în locul numit ”ad catacumbas”, de pe Via Appia din Roma la 258.

După Pogorârea Duhului Sfânt, Sfântul Petru a fost cel dintâi care a vestit poporului evreu pe Iisus Hristos, Cel răstignit şi înviat. Sfântul Petru a mai propovăduit Evanghelia lui Hristos în Antiohia, Pont, Bitinia, Galatia, Capadocia şi la Roma. În anul 44, regele Irod Agripa, făcând pe plac iudeilor, l-a ucis pe Apostolul Iacob şi l-a închis într-o temniţă bine păzită de Sfântul Petru, dorind să-l omoare şi pe el. Printr-o minune însă, un înger trimis de Dumnezeu l-a scos din temniţă. După eliberarea minunată, Sfântul Petru a plecat din Iudeea la Roma, unde a suferit moartea martirică. Sfântul Petru a cerut să fie răstignit cu capul în jos pentru a arăta deosebirea dintre chinurile sale şi cele ale Mântuitorului Iisus Hristos. Pe locul unde a fost răstignit Sfântul Petru s-a ridicat Bazilica ‘Sfântul Petru’.

După convertirea de pe drumul Damascului, Sfântul Apostol Pavel a propovăduit cuvântul Mântuitorului Iisus Hristos în timpul celor trei călătorii misionare ale sale atât printre cei de un neam cu el, dar mai ales printre cei de alt neam: în Grecia, Atena, Corint, Asia, Macedonia până la Roma. De aceea, Sfântul Pavel a fost numit ”Apostol al Neamurilor”. Sfântul Ioan Gură de Aur a spus despre el că ”este fereastra prin care lumea păgână a văzut pe Hristos”.

La 29 iunie 67 a fost martirizat prin decapitare, deoarece a fost cetăţean roman, pe colina Vaticanului, împreună cu Apostolul Petru care fost răstignit.

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt consideraţi ocrotitori ai celor privaţi de libertate din România, deoarece în penitenciare ajung oameni care au greşit faţă de Dumnezeu, precum aceşti doi corifei ai Ortodoxiei. Sfântul Petru s-a lepădat de El, iar Sfântul Pavel i-a prigonit pe creştini, dar după căinţă puternică au fost iertaţi, de aceea ei reprezintă un exemplu de iertare şi încredere în bunătatea lui Dumnezeu pentru cei care greşesc. De asemenea, cei doi Sfinţi Apostoli au fost închişi, nu pentru că au făcut ceva rău, ci pentru vina că L-au mărturisit pe Hristos, ca Fiu al lui Dumnezeu şi Mântuitor al oamenilor.

În 1993 şi 1997, între Patriarhia Română şi Ministerul Justiţiei s-au semnat nişte protocoale privind desfăşurarea asistenţei religioase în sistemul penitenciar românesc. Potrivit acestor protocoale, Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel au fost consideraţi ocrotitori ai sistemului penitenciar din România, datorită vieţii pe care au avut-o Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.

Sursa: basilica.ro

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.