Actualitate

Cinci ani de când a ars simbolul Bistriţei (FOTO/VIDEO)

În seara zilei de 11 iunie 2008, schela ce trebuia să asigure restaurarea turnului Bisericii Evanghelice s-a aprins şi o parte din acoperişul navei şi întregul turn au fost distruse. Incendiul a fost stins după ce zeci de pompieri s-au luptat peste trei ore cu flăcările. La cinci ani de la izbucnirea incendiului, pe pietonal a avut loc o slujbă ecumenică pentru comemorarea tristului eveniment.

[vimeo clip_id=”43598022″ width=”400″ height=”300″]

”Am onoarea să invit cetăţenii municipiului Bistriţa la rugăciunea ecumenică ce se va desfăşura marţi, 11 iunie 2013, începând cu ora 19.30, pe scena amplasată pe pietonalul Liviu Rebreanu. Ceremonialul este organizat pentru comemorarea tristului eveniment de acum 5 ani – incendiul care a afectat grav Biserica Evanghelică” – primarul Ovidiu Creţu.

beinc5 beinc4 beinc3 beinc2

11 iunie 2008, zi neagră în istoria oraşului

În seara zilei de miercuri, 11 iunie 2008, în jurul orei 19.40, la Biserica Evanghelică din Bistriţa s-a declanşat un incendiu devastator. Acesta a distrus şarpanta şi învelitoarea turnului, acestea prăbuşindu-se, o parte în exteriorul turnului, dar cea mai mare parte în interior, peste bolta ce acoperea „sala muzeu de la baza turnului”. Au fost distruse şi planşeele din lemn de la nivele intermediare, producându-se şi prăbuşirea clopotelor şi a mecanismelor ceasului. Focul s-a extins şi la şarpanta navei centrale, distrugând o parte a valoroasei şarpante gotice. Pompierii, prezenţi la faţa locului din primele momente ale izbucnirii incendiului, cu mare greutate au reuşit să limiteze distrugerile, în special la şarpanta navei, împiedicând astfel producerea unui dezastru. Focul nu a pătruns în interiorul bisericii, obiectele de cult şi orga aflată în lăcaş rămânând intacte. După degajarea resturilor din interiorul turnului s-a constatat că cele două clopote s-au topit din cauza temperaturilor ridicate. Pagubele au fost estimate la aproximativ un milion de euro.

beinc1 beinc6 beinc8 beinc9 beinc7 beinc10 beinc12 beinc13

Prin anvergură, importanţă, realizare artistică şi arhitecturală, Biserica Evanghelică este cel mai important monument al oraşului vechi, dominat de silueta acesteia şi verticala turnului ei.

Tradiţia meşterilor fierari din Passau a făcut ca acesta să fie o primă opţiune în ce priveşte locul turnării clopotelor Bisericii Evanghelice din Bistriţa, spune arhg. Mihaela Haiduc de la Serviciul Monumente Istorice. Turnarea celor trei clopote s-a făcut la 30 iulie 2009 şi au fost aduse la Bistriţa în data de 25 septembrie 2009. Noul orologiu din turn, unul de dimensiunea unei genţi diplomat şi ghidat de GPS, a fost dat în folosinţă în 2011, cu ocazia Zilelor Bistriţei. Clopotele, inscripţionate cu câte un verset biblic, au fost sfinţite în ziua de 11 octombrie 2009, iar liftul din turnul bisericii – în 31 martie 2012.

Au trecut 5 ani

Prin refacerea turlelor şi acoperişului, înlocuirea clopotelor şi orologiului, monumentul a capătat o nouă înfăţişare. Au fost realizate şarpanta de la nava bisericii, învelitorile pentru turn, lucrări de pietruire, zidării, zugrăveli, etc; a fost consolidată partea superioară a turnului şi balconul exterior. A fost montat un lift modern, prin intermediul căruia vizitatorii pot urca în turn şi admira panorama oraşului. Peste două milioane de euro au fost investite în lucrările de refacere. Anul trecut, Biserica Evanghelică şi turnul ei, proprietate a Parohiei Evanghelice Confesiunea Augustană, au trecut pentru 15 ani în administrarea municipalităţii, în vederea reabilitării şi folosirii monumentului în scop ecumenic, cultural şi turistic.

Pentru ultimele lucrări de reabilitare a Bisericii Evanghelice se va încerca obţinerea de bani europeni. ”Ultima lucrare de primă necesitate la Biserica Evanghelică este reabilitarea bolţilor, lucru care se întâmplă acum. Această lucrare costă circa 2,8 milioane de lei, circa 2 milioane le vom susţine noi, diferenţa va fi suportată de Parohie, astfel încât în 24 august, când vom aniversa 450 de la sfinţire, bolţile să fie finalizate. Nu vor mai fi montate schele în biserică, ci doar pe lângă pereţi, ceea ce va permite ca biserica să fie utilizată şi în scopuri turistice. Lucrările care mai rămân, restaurarea mobilierului, a pereţilor laterali, a geamurilor, a zonei din jurul bisericii, pot să ducă la 2 milioane de euro, sumă foarte mare pe care vom încerca să o obţinem printr-un proiect cu finanţare europeană. Însă nu mai este deosebit de urgent, lucrările care rămân vor putea să fie făcute şi în 5, 7, 9 ani, biserica este stabilizată odată cu finalizarea bolţilor. Nu mai avem acea presiune că se poate distruge. Încercăm să obţinem fonduri europene pentru restul lucrărilor, dacă nu, vom aloca an de an de la buget”, a spus primarul Ovidiu Creţu la începutul anului.

În 24 august se împlinesc 450 de ani de la sfinţirea Bisericii Evanghelice, ocazie cu care vor avea loc o serie de evenimente jubiliare, incluse în programul Zilelor Bistriţei.

beinc15 beinc18 beinc19 beinc20

Biserica Evanghelică, simbol al Bistriţei 

Amplasată în centrul Bistriţei, Biserica Evanghelică este cel mai important monument al oraşului, fiind considerată emblema burgului. Este cel mai reprezentativ monument de arhitectură de la începutul Renaşterii, fiind o combinaţie de elemente ale diferitelor stiluri arhitecturale şi de artă, pornind de la romanic şi gotic şi continuand cu stilul renascentist.

Sub zidurile actualei biserici se află fundaţiile lăcaşului de cult ridicat de primii colonişti saşi în anii 1332–1333. Construcţia bisericii a început în anul 1470 şi a continuat până în anul 1564, sub supravegherea arhitectului Petrus Italus de Lugano.

Biserica păstrează strane sculptate în anul 1519, lucrate de meşterul Johannes Begler, o orgă cu 28 de registre, construită în stil rococo  în anul 1795 de braşoveanul Johann Prause, cele 23 de steaguri ale breslelor bistriţene precum şi alte valori ale amplei vieţi spirituale din acele vremuri, toate de o originalitate indiscutabilă. Cea mai veche piesă sculptată în piatră este amplasată pe latura sudică a turnului la o înălţime de circa 8 m şi datează, conform inscripţiei, din anul 1327. Pe această lespede funerară, cunoscută sub numele de „Cavalerul Gotic”, este reprezentat un cavaler cu spadă şi scut, într-o vestimentaţie specifică secolului al XIV-lea.

Turnul Bisericii Evanghelice, locul de unde poate fi admirat oraşul

Înălţimea turnului, de 76 m, îi conferă statutul de cel mai înalt turn de biserică din Transilvania. Rolul său era, pe lângă cel de pază şi supraveghere în vremuri de primejdie, cel de poziţie „cheie” destinată observaţiei şi alarmării în caz de incendiu.

În secolul XV, datorită unor probleme structurale, turnul nordic a fost demolat şi în locul său a fost ridicat, începând cu anul 1481, actualul turn. Acesta a avut încă de la început un rol militar, de supraveghere a fortificaţiilor şi de prevenire a eventualelor incendii. Aflat în administrarea judelui oraşului, turnul a fost completat cu o scară de acces exterioară, amplasată pe latura de vest a bisericii, pentru un acces independent în turn. A fost construit în mai multe etape: nivelul doi era gata în 1487, nivelul al treilea în 1509, al patrulea în 1513, iar al cincilea în 1519. În 1544 turnul a fost completat cu un balcon, la etajul al patrulea, astfel încât rolul de supraveghere al zonei era şi mai bine accentuat. Programul de refacere a fost definitivat între anii 1560-1563, şantierul fiind coordonat de Petrus Italus din Lugano, renumit meşter italian.

Biserica a fost afectată de o serie de incendii, aşa cum s-a întâmplat în 1857, când împreună cu o parte a caselor din zona centrală s-a aprins şi turnul Bisericii Evanghelice. Între 1858 şi 1861 turnul a fost refăcut şi s-au montat noile clopote şi un ceas mecanic. În 1926 biserica a fost restaurată de arhitectul Hermann Phleps din Danzig, interiorul edificiului căpătând aspectul actual.

Pentru ca oamenii să poată vedea de la mare înălţime panorama Bistriţei, în 2012 a fost dat în folosinţă liftul modern care urcă în turnul Bisericii Evanghelice şi care a costat aproximativ 70.000 de euro. Turnul Bisericii Evanghelice a fost sfinţit în 8 decembrie 2012, după finalizarea lucrărilor de reabilitare.

Video incendiu: Arhiva Timp Online. Foto incendiu: Arhiva Serviciului Salvamont Bistriţa-Năsăud

4 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.