Actualitate

Stelian Dolha: Pensiile pe nemuncă – un măr otrăvit, un cal troian pentru aleșii locali

”A trecut tacit prin Camera Deputaților o lege controversată: pensii speciale pentru aleșii locali, pensii pe nemuncă. Așa au dorit unii. E trist că inițiatorii nu s-au gândit că în câțiva ani sistemul de pensii va fi blocat, e în colaps, acolo ajungem peste cel mult 20 de ani. Ei au mai bătut niște cuie ca să-l termine cât mai repede. Nici măcar nu s-au consultat cu aleșii locali, sunt convins, pentru că e un cadou otrăvit, un măr otrăvit, un cal troian pentru aleși. Un alegător îl ia la rost pe primar: ”Dumneata o să ai pensie de 3.000 de lei  și eu una de 300 de lei. Păi ne corect, că și e eu am muncit toată viața. PSD n-a făcut altceva decât să încerce să-i lipească pe primari de ei”, a spus într-o conferință de presă deputatul PNL Stelian Dolha.

Copreședintele PNL BN s-a referit la declarația primarului PSD din Căianu Mic, Paul Știr, care s-a declarat nemulțumit de această lege: ”El spune foarte clar că nu are nevoie de pensie și că renunță la ea, însă această scrisoare nu trebuie să o trimită parlamentarilor PNL, ci către inișțiatori: parlamentarii PSD, și pe doi îi are colegi. Pe unul îl cheamă Daniel Suciu și pe cealaltă doamnă Doina Pană, către ei trebuia să facă această scrisoare deschisă. Îi cunoaște, sunt colegii lui de partid. Îl asigur pe domnul primar că o să facem la fel ca la legea pensiilor pentru parlamentari. Eu am anunțat de mult că renunț la pensia specială, o fac în fața unui notar. Acum PSD încearcă să scoată ochii aleșilor locali”.

Primarul comunei Căianu Mic, Paul Știr, a scris pe Facebook: ”Nu vreau să par ipocrit, dar am primit o ştire care mă revoltă cu adevărat. Camera Deputaților din Parlamentul României a aprobat tacit o lege prin care aleşii locali ar urma să beneficieze de pensii speciale. Cu toată sinceritatatea mă declar total nemulţumit de această lege, iar parlamentarilor care au pus pe tapet această lege vreau să le transmit un singur lucru: trăim într-o ţară în care foarte multe pensii se învârt în jurul sumei de 400 lei sau chiar mai puţin, iar domniile voastre aprobă legi speciale pentru aleşii locali, favorizând astfel obținerea unor foloase care nu au nici o tangenţă cu bunul simţ şi respectul faţă de cei din jurul nostru care se află cu adevărat în nevoie. Domnilor, eu nu îmi aduc aminte să vă fi mandatat ca să militaţi pentru pensia mea. Nu mă încântă deloc măsura dumneavoastră, nu îmi doresc pensie specială sau alte beneficii nesimţite care m-ar poziţiona într-o postură de superioritate faţă de concetaţenii mei pe care încerc să-i reprezint în fiecare zi cu cinste şi onoare. M-aş bucura să văd în zilele următoare că veţi anula această decizie care nu face bine României. Nu îmi doresc altceva decât să fiu sănătos, să pot munci şi să fiu de folos semenilor mei, iar la bătrâneţe să mă pot bucura de o pensie normală. Domnilor parlamentari, vă doresc multă înţelepciune şi îmi permit să precizez că vremelnic toţi aleşii, inclusiv domniile voastre, suntem în slujba cetățeanului şi nimic nu ne dă dreptul să luăm decizii care să ne pună pe picior de superioritate faţă de semenii noştrii. Numai bine!”.

Propunerea legislativă prin care primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de Consilii Judeţene vor primi pensii speciale a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor.

Propunerea legislativă, semnată de un grup de 30 de deputaţi şi senatori de la PSD, PNL, UDMR, prevede că primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene care au vârsta standard de pensionare vor beneficia de pensii speciale, prevedere aplicându-se şi celor care au deţinut astfel de funcţii anterior intrării în vigoare a actului normativ.

Cuantumul indemnizaţiei pentru limita de vârstă se acordă în limita a trei mandate şi de calculează că produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizaţia brută lunară. Indemnizaţia se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensie şi se suportă din bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, se mai arată în proiect.

Pentru mandatele incomplete, indemnizaţia se calculează proporţional cu perioada de mandat exercitată, care nu poate fi mai mică de doi ani.

Termenul pentru votarea propunerii era 2 noiembrie, astfel încât, în absenţa unei decizii a plenului Camerei Deputaţilor, proiectul se consideră adoptat tacit şi va fi trimis Senatului spre dezbatere, în calitate de for decizional.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.