Timp de gândire

Formele înşelăciunii

Timp de decenii, în România furtul din avutul public era considerat un soi de victorie împotriva sistemului. Se fura de la CAP, de la IAS, din al nostru doar. Din câte îmi amintesc, nici măcar Biserica nu condamna acest tip de furt. Să furi roşii de la CAP era, cu siguranţă, mai puţin grav decât să furi din grădina vecinului. În democraţie, să găseşti diverse portiţe ca să fentezi statul a devenit, de asemenea, o modă. Aşa fac şmecherii. Doar proştii plătesc.

Am scanat fugitiv feţele oamenilor care stăteau la coadă la Înmatriculări auto să-şi înscrie maşini fără să plătească statului taxe. Radiau de fericire pentru că au încheiat acte de partaj voluntar, iar unii chiar făceau glume pe seama faptului că ar fi divorţat doar pentru ca să nu aibă de plătit. Le-am citit pe feţe expresia şmecheriei. Ei nu s-au lăsat fentaţi de stat. L-au fentat ei.  

Lăsăm la o parte tâmpenia taxelor de poluare, a timbrelor de mediu şi a altor găselniţe nefericite ale statului care, vezi Doamne, ar fi o soluţie pentru întinerirea parcului auto. Problema maşinilor vechi se rezolvă cu impozite mai mari pe care să nu le plăteşti o singură dată la înmatriculare, ci în fiecare an. Îţi cumperi o maşină veche cu o mie de euro, îţi asumi riscul de a plăti un impozit de o mie de euro în fiecare an. Mi-e greu să înţeleg de ce nu se procedează aşa şi continuă la nesfârşit circul „plătim taxa de plouare, dăm statul în judecată şi o cerem înapoi”, găsim portiţe să o fentăm, ne înşelăm unii pe alţii, dar mai ales pe noi înşine şi nici măcar nu realizăm gravitatea acestui fapt.

Am observat de-a lungul timpului că cei mai nemulţumiţi de ceea ce le oferă statul sunt tocmai cei care nu plătesc nimic. Valutiştii care îşi fac veacul prin Piaţa Decebal şi nu plătesc nici măcar cât negru sub unghie la buget sunt veşnic nemulţumiţi de cum arată drumurile. Cum să-şi distrugă ei limuzinele prin gropi? În timp ce mă ofertau să schimb valută la cel mai bun preţ din oraş, nu o dată unii şi alţii mi-au cerut să „sar la gâtul” autorităţilor şi să le fac praf pentru că nu repară străzile. Tot ei au probabil copii care merg gratuit la grădiniţă, şcoală şi facultate, dar nu-şi pun niciodată problema că toate aceste instituţii trebuie susţinute de stat, iar statul suntem noi toţi. Şi, nu în ultimul rând, dacă ajung la spital, aceiaşi fac gură şi acuză în stânga şi-n dreapta că nu sunt trataţi regeşte, deşi nu au scos nici măcar un ban din buzunar pentru asta.

Am dat un exemplu de categorie socială care nu plăteşte absolut nimic, dar are pretenţii să fie servită în regim de cinci stele. Ştiţi foarte bine că mai sunt şi altele. De exemplu, comercianţii din piaţă care vând fructe şi legume în calitate de persoane fizice autorizate sau ca patroni de firme. Ne dă vreunul măcar un bon fiscal? Niciodată! Dar ciobanii care iau milioane de lei de la APIA pentru păşuni vă dau vreun bon fiscal când vă iau 20 de lei pe kilogramul de brânză? Mie nu mi-au dat niciodată. Dar coafezele, cosmeticienele care ne taxează cu sute de lei pentru tratamente? Să fim serioşi. Fiecare declară că aavut într-o lună cel mult trei clienţi ca să nu aibă prea mult de plăti statului, iar Fiscul se preface că le crede, deşi doamnele cu funcţii care au trecut să se tundă au văzut că salonul era plin.

În schimb, cu toţii au pretenţii exagerat de mari de la stat. De fiecare dată când aud oameni acuzând sistemul de sănătate, îmi aduc aminte că plătim doar 40% dintre noi, cei din Bistriţa-Năsăud, iar din banii noştri sunt trataţi toţi, unii chiar cu mii de euro pe lună. Aşadar, plăteşte unul şi cară în spate încă unul şi ceva. Cel care plăteşte e văzut adesea ca un prost, iar ceilalţi ca nişte şmecheri.

Sigur că nu s-ar putea întâmpla acest lucru cu frecvenţa pe care o vedem dacă la noi s-ar pune accent în mod serios pe educarea în spiritul corectitudinii, atât a copiilor la şcoală, cât şi a adulţilor în societate, în biserică, peste tot. De asemenea, nu ar fi posibilă această invazie de înşelăciune fără acordul tacit al autorităţilor care închid ochii şi deschid buzunarele.

M-am întrebat adesea cum e posibil ca tot trotuarul din preajma Pieţei Decebal să fie plin cu valutişti pe care nu îi deranjează nimeni şi de ce nu se sinchiseşte măcar unul la vederea poliţiştului care merge în piaţă după roşii. De asemenea, m-am mai întrebat cum de niciun comerciant care vinde fructe şi legume într-un spaţiu public, la doi metri de administraţia pieţelor, nu dă bon pentru ce cumperi şi cum de majoritatea saloanelor de înfrumuseţare prin care trec domni şi doamne de la poliţie, fisc sau alte instituţii de control nici măcar nu au case de marcat la vedere.

Eu cred că înşelăciunea a devenit un mod de a fi şi nimănui nu-i mai pasă de ea. Deşi e un cumul de furt şi minciună, ea nu mai este considerată de oameni un păcat. Nu ne chinuim ca oameni să-l condamnăm. Dimpotrivă! Facem din el un titlu de glorie. Din păcate, acest lucru are consecinţe grave asupra societăţii. Cât e ziua de lungă noi condamăm statul şi judecăm oamenii după „cât fură”, nu după fapta în sine.În faţa unei instanţe de judecată, aşa cum probabil că unii ştiţi deja, contează însă fapta în sine, nu cât ai furat. Şi mai contează ceva: dacă ai premeditat.

Eu cred că, în zilele noastre, se fură, se minte şi se înşală cu premeditare în cele mai multe cazuri, iar noi toţi care tăcem suntem complici la degradarea societăţii noastre. Trebuie să existe un punct zero în care să avem curaj şi să spunem „nu e corect!”. În primul rând trebuie să ne spunem nouă acest lucru fiindcă avem cu toţii o bârnă mare în ochi şi abia apoi să ne ocupăm şi de paiele altora.

Cristiana Sabău

25 comentarii

  • Atitudine care sta a la baza este ca si cum statul ar fi inamicul, cel „altcineva care ne fure”, cel de la care avem pretentii si nicidecum reprezentanta noastra pentru binele comun. La votarea la alegerii nu sa voteaza reprezentanti ci cei care ne reprezinta interesele personale, nicidecum bunul mers a lucrurilor. Sa voteaza probail in mai multe cazuri smecherul cel mai mare ca sa „rezolvam” probleme mici personale.
    Dupa alegeri, feicare data sezisam ca cei alesi au trecut in slujba statului, cel inamic si nu le mai dorim, de acum incollo sint si ei inamici. Ca si vorba aia cum „toti politicieni sint lafel”. Cea ce indica deja problema.
    Un interes comun, de bunul simt, o dorinta de ar avea spatiu public si viata publica bine organizata nu exista. Nu exista nici mandria de ar avea un parc frumos aranjat, o alea cu copaci frumosi, exista doar un interes personal si o intelegere gresita ca statul ar fi obligat pentru unul sau altul.
    Nu exista nici consens pe tematici, sau ma rog, foarte rar. exista doar tabere de inamici incababili sa vada punctul de vedere de la alti sa nu vorbim de ar acepta ca altcinva ar putea avea dreptate. Un exemplu foarte bun in sensul asta este topicul asta cu parcare cu comentari infernale si complet iesite din civilizatie. Doar inamici si adversari. Nu puncte de vedere diferite. Cum ai o idee diferita, esti inamic personal. Asta zis eu este cel mai mare pacat si ne prohibita sa discutam la modul serios in senzul sa gasim o solutie cu care putem trai toti.

  • @ Walter Born ˝Un exemplu foarte bun in sensul asta este topicul asta cu parcare ˝

    Domnule Born,
    Pe topicul cu parcarea au comentat 11 comentatori…Dintre acestia doar doi (prometeu si metacritica) au luat lucrurile in mod personal si au escaladat discutia.
    Sunt curios, ce vedeti dumneavoastra ˝infernal˝ in comentariile celorlalti comentatori?
    On topic-in ceea ce priveste adversitatea fata de stat: in buna parte este o mostenire a popoarelor balcanice ce au stat o vreme sub suzeranitatea mai mult sau mai putin crancena a Portii Otomane..O parte din adversitatea fata de otomani s-a conservat si s-a transferat fata de noile state aparute pe ruinele imperiului..Resentimentele (ca si iubirea dealtfel) sunt oarbe si, spre deosebire de iubire, se conserva mult mai bine..Asa ca vechile resentimente ale populatiilor balcanice fata de administratiile straine s-au manifestat mai apoi impotriva administratiei propriilor lor state..
    Este adevarat ca si administratiile noilor state nationale aparute pe ruinele imperiului au preluat destule practici nenorocite de la vechea administratie otomana..

    • Eu am vazut majoritate de mesaje acollo inflamatoare si la unele mesaje si dvs. v-ati abtinut de tonul cel corect uneori:)
      Restul care ziceti sa cam potriveste cu idea mea, partea cu mostenire. Iar intrun alt comanetariu al dvs. explicati si despre continuitatea. Tot un fel de mostenire in cazul Romaniei, imi permit sa spun o mostenire paguboasa de care de 23-24 de ani incearca sa se scapa fara mare success. Eu traznesc sa spun chiar si cu regres in ultima vreme cind Romania are tendinte foarte clare sa merga pe drumul Ungariei nationalist asa cum nu s-a inteles diferenta intre nationalism si patriotism.
      Cea ce este un semn care o vedem in multe tari care parcurg o oridecare criza economica sau politica. Macropolitic atunci sint atacati minoritati si micropolitic, daca exista cuvint, sint atacati comentatori sau membri de forumuri online ca si o scapare de frustrare:)
      Eu cred ca mai degraba cei care nu gindesc ca si noi, puteam convinge mai degraba cu argumentele care le inteleg ei de cit cu denigrari si atacuri personale.
      Am simit pana ieri o satisfactie ca aici pe ziarul aceasta sa niveleaza totusi conflicte cu argumente mai degraba de cit injuraturi. Iar cind am citit nu doar de la cei pomenti de dvs. asemena cuvinte nepotrivite unei discurs inteligent, aveam un reflex sa scriu Cristianei cumva sa sa bloceze ca nu imi face bine sa citesc cautand discurs civil si gasind doar injuraturi.

    • Domnule Born,
      Nu va fac o vina din asta, posibil ca nu stapaniti toate subtilitatile limbii romane.Este de foarte inteles..Oricum, este meritoriu ca vorbiti limba romana si ca va exprimati la un nivel ideatic atat de inalt..Aveti toata stima mea pentru aceasta..
      Ceea ce vi s-a parut dvs. un atac infernal, adica folosirea cuvantului ˝loaza˝, nu este deloc asa..Cuvantul respectiv a fost consacrat ca si termen satiric de cel mai mare dramaturg roman, I.L. Caragiale, binecunoscut si in strainatate pt. comediile sale..
      In rest, comentatorul prometeu m-a atacat de la bun inceput personal, folosind diverse invective si moduri de apelare peiorative.Daca ati urmarit dialogul dintre mine si respectivul de la bun inceput, ati fi observat ca dintru inceput l-am tratat cu toata deferenta si i-am acorddat tot creditul si toate circumstantele atenuante..Ati fi observat ca, atunci cand am crezut ca are dreptate, i-am luat apararea in disputa cu alti comentatori si cu Doamna Cristiana Sabau…
      Ati fi observat ca in cele din urma raspunsul meu in termeni caragialesti la atacurile respectivului nu i-a reprosat atacurile repetate ad hominem, ci straduinta sa de a provoca la conflict interconfesional..Deci nu faptul ca ma ataca personal m-a deranjat ci faptul ca incearca sa provoace conflicte de mase..
      Asta este…

      @ W. Born ˝Iar intrun alt comanetariu al dvs. explicati si despre continuitatea˝

      Cu ocazia sarbatorii nationale a Germaniei, Ziua Unitatii Germane, mi s-a facut onoarea sa fiu solicitat de catre o revista de business in a scrie un editorial pe aceasta tema..Daca doriti sa aflati ce cred eu despre continuitati in politicile statale, despre proiectiile in durata lunga si -in subsidiar-despre efectele pe care le-a avut razboiul de 30 de ani asupra germanilor, cautati cu google articolul ˝ Germania de la o varsta la alta ˝ .

    • Corect, cuvintul loaza era probabil malinterpretat de mine. Am sa citesc articolul indicat. Si multumesc de flori..

  • Dar cum sa fie pacat? Ce biserica elibereaza bon fiscal? si boii de la primarie mai le si imparte bani din bugetul local!

  • Editorialul este deopsebit de bun. Felicitari cui l-a conceput si publicat.Ca cititor fidel vreau sa semnalez alt fenomen,intrucatva legat de subiectul editorialului. In dimineata aceasta ,in jurul orei 8si 45 de minute,desi era fiica mea acasa si lucra ceva pe P.C.,a venit un salariat de la electrica si mi-a intrerupt curentul in apartament .Am sunat la S.C.Electrica la deranjamente si mi-au sous ca n-ar fi platita factura la curent din luna iunie. Se poate,voi verifica.Fiind plecati din localitate in concediu e posibil sa fi uitat sa platim la vreme.Dar nici nu mi-a trimis absolut nimeni nici un fel de notificare ori instiintare prin care sa ma atentioneze despre vreo restantza la plata facturii.Ori macar,ca un ultim gest de eleganta,din partea societatii S.C. Electrica ,catre abonatul ei fidel , astazi la ora 9 acel salariat care m-a debransat sa fi sunat la interfon ori sonerie ,ca fiica mea ,fiind in vacantza ar fi mers imediat si-ar fi platit. ASTA ,DUPA OPINIA MEA ESTE UN ABUZ IN FUNCTIE A SEFILOR ACELEI SOCIETATI ,impotriva intereselor persoanelor fizice -(abonatii lor)–. Acum, in toiul verii pe canicula de afara ,fara a-l preveni pe abonat, tu S.C. Electrica pur si simplu il debransezi hoteste ,ziua in jurul orei noua cand majoritatea abonatilor sunt plecati fiecare la locul lui de munca. Apoi ,pretinzi in jur de vreo trei ori patru sute de lei noi taxa de rebransare.Oare au cei care debranseaza vreo cota parte din taxa de rebransare,de vreme ce pur si simplu vaneaza asemenea situatii??Pe canicula asta sarmanilor oameni li se altereaza tot ce au prin frigidere ori lazile frigorifice.Chiar daca o fi avand acoperire legala, un asemenea gest nu este moral si nici elegant din partea Electrica S.A.. Iar noua, cetatenilor de rand nu ne ramane alta posibilitate decat sa facem lobby pe la arlamentari sa faca si sa voteze o Lege prin care sa se sparga in cat mai multe bucatele acest monopol al S.C.Electrica. Sa fie mai multi ofertanti de curent electric casnic concomitent pe piatza cum sunt astia cu telefoanele ori cu televiziunile prin cablu. S-ar creea astfel accesul la un mamelon laptoas pt mai multi parlamentari si alti schmecheri cu bani , dar cu sigurantza c-ar creste si respectul la adresa noastra a consumatorilor.Eu unul imi voi plati eventuala datorie la Electrica, dar daca-mi pretind si taxa de rebransare ii voi actiona ca societate in judecata in civil, iar impotriva sefilor care-au dispus debransarea voi depune plangeri penale nominale pentru abuz in serviciu contra intereselor mele ca persoana. Asta intrucat n-am primit absolut nici un fel de notificare ori instiintzare cum ca as avea vreo restantza la plata facturilor.

  • Stimata doamna Cristiana Sabau,
    Nu va mai mirati de valutisti care nu se sinchisesc de nimeni si de nimic (nu doar cei din Piata Decebal, ci si cei din preajma bisericii de la Prefectura). Nu va mai mirati ca nu-i deranjeaza nimeni, deasemenea. Ar trebui sa stiti, ca prin borsetele lor, trece banul negru al multor notabilitati din minunata noastra urbe.Asa ca, o sa vedeti, ca aceasta ,,categorie,, va mai mishuna mult si bine in zonele vizate. Politistii maruntei, stiu ce-i acolo, si ii tolereaza… Cei mai mari au ,,interese”, asa ca….,,vant bun din pupa”.

  • Domnul Born probabil se refera la intreaga discutie de cand a aparut problema parcarii nu doar la ultima runda si are perfecta dreptate ca „mustim” de orgolii si ne pierdem energia in lupte meschine. Dl Cetatean as vrea sa va amintesc ca in Ardeal influenta otomana a fost practic nula, aceasta parte a Romaniei dupa cum bine stiti avand istorie comuna cu celelalte regiuni doar in ultimii 95 de ani. Parerea mea cu privire la „fentat” statul este ca aceasta vine atat dintr-o perioada comunista cand stiti bine ce s-a intamplat cat si din perioada postcomunista cand legea nu a fost pt.toti si cand scara valorilor s-a rasturnat. Apoi educatia tinerei generatii in sensul de a considera bunul public la fel ca si bunul propriu a lipsit si lipseste in continuare. Noi in general stim ca dincolo de gardul portii noastre nu ne mai intereseaza ce se intampla, cum altfel ar fi apele pline de toate gunoaiele, terenurile agricole si neagricole la fel, garile, autogarile santurile localitatilor rurale, etc.? Desigur ca aceasta situatie o putem extinde si la nivel de institutii ale statului care nu-i asa, sunt tot bunuri publice.

  • @Danut ˝Noi in general stim ca dincolo de gardul portii noastre nu ne mai intereseaza ce se intampla, cum altfel ar fi apele pline de toate gunoaiele˝

    Exact..Insa nu faceti greseala sa puneti toate acestea doar pe seama comunismului..Lucrurile au radacini mai vechi..
    S-a afirmat de catre diversi sociologi ca romanilor le lipseste notiunea de spatiu public..Cu alte cuvinte, daca un spatiu este al tuturor, romanii in percep ca fiind al nimanui.Si fiind al nimanui, fie il umplu de gunoaie, fie il revendica pentru uzufrut propriu..Comunismul are partea lui de vina dar nu toata vina..Incapacitatea de a percepe spatiul public ca atare este o caracteristica a triburilor barbare..Spatiul nu permite, dar as fi tentat sa ilustrez treaba asta cu povestirea a ceea ce s-a intamplat cu spatiile publice ale Romei antice la invazia barbarilor..
    Cam asta e si situatia cu terenul de sport..Fiind destinat tuturor (pentru a face sport) este perceput ca fiind al nimanui..

    • Ok am constatat, am gasit poate si sursele in historie. Nu ar fi interesant idea daca romanii sau Romania cind s-au hotarit sa faca parte din UE, sa adapteze si unele idei macar care ne ar usura viata?
      De exemplu chestia cu inmatriculari auto, sistemul cum propunea Cristiana sa fie copiata dupa model german?
      Sau adica sint romani prea mandur sa acepte un sistem probat? Trebuie apa calda inventat intodeuna din nou?
      Nu putem avea incredere in celelalt in loc sa-l credem inamic/adversar din start?
      Sau altfel spus, care ar fi solutia de ar iesi din epoca intunecata sau in sensul cum spune Boia, de a „iesi din intirziere”?
      Intirziere care dupa mine, deja dureaza o eternitate, adica suficient ca sa spun ca numai am rapdare doar ca parca romani sa supun la orice?

    • Stimate domnule Born,
      Singura cale de a iesi din actuala situatie este una pe termen lung si se cheama CULTURA! Aici este lipsa cea mai mare si, din pacate, nu s-a facut si nu se face nimic pentru ca la acest capitol, noi romanii, sa crestem! Nu vreau sa generalizez dar, cu o floare, doua, trei, treizeci, nu se face primavara! Ne laudam cu cativa olimpici, cinste lor, dar nu vedem ca marea majoritate a tinerilor nostri sunt aproape total lipsiti de o cultura generala care sa le permita sa acceada in societate la o pozitie normala de om. Poate suna dur, dar dezamagirea este si ea foarte mare! De cei mai „vechi” nici nu mai pomenesc….

    • Ok, inteles, ca trebuie educatie si cultura.
      Care cultura?
      Care educatie?
      Si mai mult ma intereseaza cea ce putem face noi, noi care scriem aici, care ne enervam unul pe altul, care ne intelegem partial, carer avem idei comune sau mai putin comune, cei care consuman aici in fiecare ziua timpul care puteam folosi si la servici sau la familie?
      Ce putem face noi? Concret.

    • Domnule Born,
      Sunt multe de spus dar, scurt pe doi, concret, nimic. Nu putem face decat sa constatam cu durere realitatea. Este un razboi mult prea mare pentru noi. Solutii am si eu si mai au si altii, dar, fara vointa celor care decid acolo la Bucuresti, totul este doar un vis. Imi pare rau ca trebuie sa spun asta, dar este cruda realitate. Vom continua sa speram si vom continua sa fim dezamagiti. „A murit Regele, traiasca Regele!”

  • @Phoenix ˝fara vointa celor care decid acolo la Bucuresti˝

    Este o scuza facila aceasta, de a pune in carca Bucurestilor toate belelele..Bucurestiul n-are nimic de-a face cu faptul ca tot Somesul e plin de pungi de plastic si PET-uri..Nu Bucurestiul ˝obliga˝ locuitorii de pe vai sa-si arunce gonoaiele pe rauri si paraie..Si nici nu-i ˝obliga˝ sa scuipe sau sa arunce hartii pe trotuare sau pe spatiile verzi..
    Dealtfel, exista un fel de fudulie ardeleneasca (adevarul ca si atent cultivata de catre terte entitati) ce determina pe practicantii acestei forme de auto-narcisism sa-si aroge numai merite si sa arunce in seama Bucurestiului ponoasele..
    Daca ar fi sa nu mai arunce nimeni gunoaie pe rauri, ar fi un bun inceput..Nu cred ca trebe sa vina cineva de la Bucuresti ca sa rezolve problema asta..
    E si o contradictie in termeni aici:se acuza o centralizare excesiva dar in acelasi timp se solicita (si se culpabilizeaza ) administratia centrala ca nu intervine pe probleme locale..

    • Stimate domn,
      Nu doresc sa intru in polemica cu Dvs dar, trebuie sa subliniez ca, iar ajungem de unde am plecat si anume de la lipsa de cultura si de educatie. „Care cultura? Care educatie? ” Cum foarte bine intreba colegul nostru, domnul Born. Dar, fara indoiala ca aveti si Dvs dreptate in legatura cu acea „fudulie” ardeleneasca care ne face sa ne credem superiori celorlalti, fara insa a avea acoperirea necesara! Va doresc o seara placuta!

  • Domnilor! Pentru a gasi motivele care-i imping pe conationalii nostri, la actiuni „smecheresti”, va recomand sa cititi o lucrare deosebit de interesanta, scrisa de catre Constantin Radulescu – Motru. Aceasta se intituleaza Psihologia Poporului Roman. Veti gasi acolo raspunsuri, la multe problemele discutate, in editorialul Cristianei si in postarile de pe forum.

  • Cu oarecare reținere îmi permit să consider articolul unul subiectiv, unde concluziile contrazic situația prezentată. Exemplu: „înşelăciunea a devenit un mod de a fi şi nimănui nu-i mai pasă de ea” ca la final să avem concluzia „avem cu toţii o bârnă mare în ochi şi abia apoi să ne ocupăm şi de paiele altora”.
    Toți suntem subiectivi, mai ales când cineva ne fură fără nici o rușine și susține că acela este prețul lui, că dacă era rău îți putea dă o amendă de zece ori mai mare, sau o coafeză ce pentru o jumătate de oră de muncă cere cât câștigi pe zi.
    Un lucru minunat totuși se întâmplă, un dialog civilizat, asta până un trol apare și dă foc la orice și oricine.
    Simțul practic german întrebă „Ce putem face noi? Concret”.
    Putem face multe: să apărăm un teren de sport, să nu defrișăm o pădure pentru un drum ce o poate ocolii, să ne unim cuvântul fiecare în partidele din care facem parte și să oprim afirmarea impostorilor neputincioși în acțiuni pentru comunitate, și multe altele.
    Dar ne bucurăm că nu mie mi-a tăiat curentul, că eu am scăpat de controlul gărzii …

  • Acum am venit de la un notar. Vouă vi se pare firesc ca o procură pentru ridicarea unui carnet auto să coste 62 de lei. O pagină A4 în două exemplare cu datele de pe două CI, care se face după două ore, să coste cât o zi de muncă a unui salariat cu 1500 lei lunar. Aceasta este consecința unei lipse legislative unde unele meserii dețin monopol, un sistem total anacronic unui Stat în care libera inițiativă se declară că este încurajată.

  • Toata discutia asta e doar gargara. Politica fiscala obliga cetateanul sa fenteze datorita salariilor infime ale bugetarilor, preturilor mari si facturilor nesimtite ale celor de gaze si electrica. Combat evaziunea fiscala dar de suferit au tot cei ce traiesc din salariul de bugetar. Esti „obligat” sa fentezi ca altfel nu rezisti. Sa-si indrepte atentia spre evazionisti, cei ce fura cu miliardele, marii agenti economici ce fura populatia la preturile umflate si atunci poate va fi o unitate in lupta contra evazionistilor. Dar asta e posibil doar daca si politicienii evazionisti se comporta corect. La toamna cica vor sa-si propuna marire de salariu ca cica nu pot sta la hotel pe banii fraierilor ce i-au ales.

  • A, chiar, intr-un articolas ne indemnati doamna ziarista sa scurmam in pamant cu unghiile ca sa traim, sa nu mai condamnam hotii ce s-au „descurcat” si au facut avere. Declaratia drepturilor omului precizeaza ca avem dreptul sa traim decent chiar din salarii! Se pare ca unii sfideaza drepturile oamenilor.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.