Politică

Zegrean: ”Referendumul e valid în privinţa organizării, dar nu a fost cvorum”

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat că CC a constatat că referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu este valid din punct de vedere al organizării, dar că nu s-a îndeplinit condiţia de cvorum. Băsescu îşi va relua atribuţiile de şef al statului. Crin Antonescu a anunţat că nu se retrage.

„A fost validat referendumul, nu l-am invalidat, referendumul este valid, dar am constatat că nu s-a îndeplinit cvorumul”, a explicat Zegrean pentru Mediafax.

Preşedintele Curţii Constituţionale a menţionat că preşedintele suspendat, Traian Băsescu, îşi va relua în această situaţie atribuţiile de şef al statului.

Întrebat de jurnalişti dacă Parlamentul mai are un cuvânt de spus în ceea ce priveşte decizia CC, Zegrean a răspuns: „Din moment ce mergem să citim decizia în Parlament, evident că da. În mod normal, constituţional şi legal vorbind, procedura se încheie prin citirea deciziei în Parlament şi publicarea ei în Monitorul Oficial şi în presă”.

Întrebat, de asemenea, dacă îi este teamă de alte proteste şi presiuni, preşedintele CC a spus: „Da, mi-e teamă”.

Scorul a fost de 6-3, Augustin Zegrean votând pentru invalidarea referendumului, scrie Gândul.

Preşedintele interimar al României, Crin Antonescu, a declarat că respectă decizia CC, deşi ea este una nedreaptă. ”Chiar dacă respectă decizia şi chiar dacă Traian Băsescu va deveni legal preşedinte al României, pentru noi nu mai este un preşedinte al României sau este ilegitim. Noi nu îl recunoaştem. Nu se pune problema coabitării, pentru că românii care au spus da, 7,5 milioane, nu vor să mai coabiteze cu el. Am spus că dacă Traian Băsescu nu va fi demis prin voinţa poporului român mă voi retrage definitiv din politică. Nu mă retrag din politică pentru că Traian Băsescu a fost demis în realitate, pe fond, de majoritatea cetăţenilor români. Rămân în serviciul oamenilor care şi-au spus cuvântul, eu nu fug în faţa combinaţiilor de putere pe care le face Traian Băsescu”, a spus Antonescu.

Şedinţa de marţi a Curţii Constituţionale a durat mai puţin de trei ore. Curtea Constituţională a constatat, în hotărârea adoptată marţi, că procedura de organizare a referendumului a fost respectată, că nu s-a întrunit condiţia de cvorum pentru ca scrutinul să fie valabil şi menţionează că la data publicării deciziei în MO Traian Băsescu îşi reia atribuţiile.

Comunicatul Curţii Constituţionale:

„În ziua de 21 august 2012, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.i) din Constituţia României şi al art.46-47 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, cu majoritatea de voturi prevăzută de art.47 alin.(1) din Legea nr. 47/1992, a hotărât :

«1. Constată că procedura pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, a fost respectată.

2. Confirmă rezultatele referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 comunicate de Biroul Electoral Central  şi constată că din totalul de 18.292.464 de persoane înscrise în listele electorale permanente au participat la vot 8.459.053 de persoane (46.24 %), din care 7.403.836 (87.52 %) au răspuns „DA” la întrebarea „Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României?”, iar  943.375 (11.15 %) au răspuns  „NU”.

3. Constată că la referendum nu au participat cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, pentru ca referendumul să fie valabil în conformitate cu prevederile art.5 alin.(2) din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

4. La data publicării prezentei hotărâri în Monitorul Oficial al României, Partea I, încetează interimatul domnului George – Crin Laurenţiu Antonescu în exercitarea funcţiei de Preşedinte al României.

5. De la data publicării prezentei hotărâri în Monitorul Oficial al României, Partea I, domnul Traian Băsescu îşi reia exercitarea atribuţiilor constituţionale şi legale de Preşedinte al României.

Prezenta hotărâre se prezintă Camerei Deputaţilor şi Senatului, întrunite în şedinţă comună.
Hotărârea este definitivă şi general obligatorie şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi în presă.»

Dezbaterea a avut loc la data de 21 august 2012 şi  la aceasta au participat: Augustin Zegrean, preşedinte, Aspazia Cojocaru, Acsinte Gaspar, Petre Lăzăroiu,  Mircea Ştefan Minea, Iulia Antoanella Motoc, Ion Predescu, Puskas Valentin Zoltan, Tudorel Toader, judecători”

Preşedintele Curţii Constituţionale este Augustin Zegrean (58 de ani). El a fost desemnat membru al Curţii Constituţionale de către preşedintele Traian Băsescu, în 2007, pentru un mandat de nouă ani. Este absolvent al Facultăţii de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca (1980). Între 1980 şi 1988 a fost consilier juridic, după care a fost avocat în Baroul Bistriţa – Năsăud, specializat în drept civil şi comercial. Între 1990 şi 1992 a fost senator PD, vicepreşedinte al Comisiei juridice a Senatului, membru al Comisiei de redactare a Constituţiei. În 2004 a fost ales deputat, membru în Comisia juridică de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor.

Magistraţii CC au primit de la Guvern datele referitoare la numărul cetăţenilor înscrişi pe listele electorale după ce au fost actualizate, 34.654 de persoane fiind radiate. Totodată, potrivit cifrelor furnizate de Guvern, sunt 3.052.397 de români cu drept de şedere în străinătate, iar 512.379 au acte de identitate expirate.

Participarea la referendum a fost de 46,24%, iar dintre alegători, 87,52% au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu, iar 11,15% s-au pronunţat împotrivă, potrivit rezultatelor finale ale referendumului din 29 iulie. Din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, de 18.292.464, numărul anunţat în 24 iulie de MAI, au participat la referendum 8.459.053, reprezentând 46,24%. Din aceştia, 7.403.836 (87,52%) persoane au votat “Da”, 943.375 (11,15%) au votat “Nu”, iar 111.842 (1,32%) au fost voturi nule.

În Bistriţa-Năsăud, la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu au participat 35,78% dintre alegători. În favoarea demiterii preşedintelui au votat 76.680 de persoane (81,87%), iar împotriva demiterii s-au pronunţat 15.740 de persoane, adică 16,80%. Un număr de 1.240 de voturi au fost declarate nule (1,32%).

6 comentarii

  • Stimati concetateni, de ce nu vorbeste nimeni de „INSTITUTIA BOICOTULUI OFICIAL” ? Unde s-a mai vazut in lume, un presedinte care sa ceara cetatenilor sa nu participe la un referendum si la scurt timp sa multumeasca unei minoritati pentru atitudine supusa ? Acest mod de comportament, este total inadecvat pentru un presedinte si din punctul meu de vedere, nu poate naste decat un sentiment de profund dispret !

    • Domnule doctor, eu n-am mers la vot. Indiferent ce-mi spuneau Băsescu ori Olteanu, că nu-s o oaie tâmpă să mă mâne şi să mă adune! N-am mers la vot pentru că mi-e greaţă de un plagiator care, deconspirat, sfidează orice etică şi râde-n nasul nostru, a celor care au muncit cinstit pentru peticul de diplomă de pe perete. N-am mers la vot pentru că mi-era greaţă că într-o ţară cu oameni inteligenţi a ajuns în fruntea mesei un dublu-repetent fără onoare (lucru tocmai dovedit de episodul „demisia de onoare”!). În consecinţă, cei care nu au mers la vot nu sunt musai pro-băsescieni, ci anti-uselişti. Opt milioane de cetăţeni care nu s-au prezentat la vot n-au stat acasă din dragoste pentru măreţul conducător Băse, ci din greaţă pentru ceea ce oferă puterea: înverşunare politicianistă iraţională, sfidarea interesului naţional, sfidarea normelor democratice, inactivitatea guvernamentală, antieuropenismul şi antiintegralismul celor care s-au trezit la putere.
      Asta nu pricepeţi.
      Aveţi dreptul să dispreţuiţi. Dar nu-mi puteţi refuza acelaşi drept.

    • A facut foarte bine , si eu indemn oamenii sa nu mai mearga la vot . de ce ?? ptr. ca este un drept otravit . [daca intelegeti ce vreau sa zic]/ in legatura cu boicotul lui Base , va rog aratati-mi daca exista o lege care sa interzica asta . daca nu …….vorbiti in vint , ptr. ca moralitate nu mai exista la politicieni de mult.

  • Stimati domni, va respect optiunea ! Totusi, dupa 3,4, 8 ani de guvernare proasta, n-ar trebui sa incercam si altceva , fara prejudecati sau informatii partizane?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.