Timp de gândire

România vacanţelor de coşmar

Mă ocup de câteva zile cu studiatul booking.com în ideea să aplic pentru câteva zile de concediu. Cum nu am mai fost la mare de nici nu mai ştiu câţi ani, mi-am zis că ar fi momentul să-mi iau inima în dinţi şi să merg, deşi ultimele dăţi când am mai luat decizia aceasta am fost ultra, mega, hiper dezamăgită şi m-am întors acasă mai obosită şi cu mai mulţi nervi decât am mers.

Marele avantaj al booking.com, aşa cum probabil ştiţi, este acela că, în afară de fotografii cu pensiunea/hotelul şi informaţii detaliate despre respectivele, sunt postate şi comentariile celor care au fost înaintea ta aşa că-ţi poţi face o idee legată de gradul de mulţumire al celor care sunt rugaţi să dea şi note locului în care au stat. Puţine locuri de pe litoralul românesc au mai mult de 8, majoritatea sunt undeva în jurul a 6-7. Citind comentariile oamenilor înţelegi şi de ce.

Personal am pornit în căutarea unei pensiuni/hotel, ce-o fi, care să aibă internet. Am acest pitic pe creier de o bună bucată de timp din motive lesne de înţeles. Vreau să am net oriunde sunt chiar dacă nu-l folosesc în mod obsesiv. Îmi dă un confort psihic ideea să-l am, să fiu la curent cu ce se petrece, să nu depind de gradul de acoperire al nu ştiu cărei reţele care, când merge, când nu merge. Am constatat că, pe litoralul românesc, nu apare în listă decât rareori câte o unitare de  cazare de trei stele care să ofere tuştilor Wi-Fi. Numai de la patru stele în sus, obligaţi mai mult de cei care îi autorizează decât din proprie iniţiativă, ai noştri „manageri” de hoteluri şi pensiuni s-au gândit să dea net prin camere. Pe la trei stele îl găseşti cel mult prin locuri publice. Adică te duci şi-l cauţi pe hol, pe la recepţie, pe unde bate routerul, dacă bate, ceea ce mi se pare o experienţă oribilă. Sincer, nu mă duc la mare să caut net pe holuri. În hotelurile de patru stele care au mai mult de patru etaje, scriu turiştii, de pe la etajul trei în sus, nici vorbă să te mai conectezi, chit că în ofertă scrie cu litere de-o şchioapă Wi-Fi gratuit. Nu am găsit nicio unitate de cazare la un preţ decent pe tot booking.com în care să existe un comentariu de tipul „internetul merge brici”.

În plus, ca tot omul care merge la mare, vreau să văd marea cât mai mult. Majoritatea unităţilor de cazare care arată bine (în fotografii) şi au net – ce să vezi? – nu au vedere la mare (deşi asta scrie cu litere de-o şchioapă pe booking.com). Turiştii care s-au cazat în respectivele locuri comentează dezamăgiţi că fie că au văzut în faţa ochilor nişte blocuri, fie nişte curţi insalubre, fie aveau camera deasupra unei bucătării de unde se simţea miros de ceapă sau lângă vreo şosea unde vuiau maşinile toată noaptea. Dacă există privelişte către mare, aveam să constat că prin preajmă mai e şi câte o terasă, teatru de vară sau ceva similar, unde cineva ţipă nonstop în boxe, aşa încât puţinele zile de concediu pe care dai o căruţă de bani (cinci zile la patru stele costă cel puţin 1600 de lei) au toate şansele să devină tot atâtea zile de coşmar. Dacă ai camera bine plasată, nicio sursă de zgomot, ai şi net din întâmplare, se întâmplă alte belele. Hotelul n-are parcare (şi trebuie să-ţi laşi maşina te miri unde fără să ştii dacă o mai găseşti), n-are lift (trebuie să cari bagajele pe scări până la etajul şase) sau n-are restaurant chiar dacă tu ai plătit demipensiune. În aceste condiţii, eşti obligat să mergi la alt restaurant unde, scriu aceiaşi păţiţi, cafeaua nu are gust, untul e rânced, iar meniul acelaşi în fiecare zi. Başca mai ai şi un personal sictirit şi ostil care mai nu ţi le aruncă în faţă. Apoi, mai vin şi alţii care scriu: „Nu vă luaţi după fotografii! Ce vedeţi aici e o imagine idilică de acum trei ani. Acum hotelul arată groaznic, curg toate prin baie, nu se închid uşile, miroase îngrozitor”.

Până să descopăr comentariile (dacă eşti grăbit să pleci în vacanţă şi foarte dornic ai toate şansele să le ratezi), am făcut, în total, vreo trei rezervări. Ulterior le-am anulat pentru că mi-am dat seama că mi-am pierdut total încrederea că ceea ce văd este adevărat. Uitându-mă, în schimb, la greci şi turci, la preţurile lor, la serviciile pe care le oferă (inclusiv la două stele ai net) şi la comentariile turiştilor, am putut face comparaţia. Existau mici nemulţumiri, e adevărat, dar nici într-un caz de gravitatea celor postate la hotelurile de pe litoralul românesc. Aproape peste tot am găsit comentarii de tipul „Excelent! Voi reveni!”. Cu 1600 de lei pe care-i dai la patru stele în România (fără mâncare), stai liniştit la turci într-un hotel de cinci stele, iar dacă îţi faci rezervarea din timp ai all-inclusive.

După comparaţii peste comparaţii, mi-am dat seama care e problema turismului românesc în general şi a litoralului nostru în special: încrederea. Toată suflarea de la ţărmul Mării Negre se plânge că nu are turişti suficienţi, dar cum ar putea avea când una arată în fotografii şi alta e în realitate? Cum să am eu încredere, ca turist, să merg în nu ştiu ce unitate de cazare din care toţi au plecat dezamăgiţi, atât de dezamăgiţi încât au ţinut neapărat să scrie acest lucru pe un site internaţional de rezervări? Cum să dau pentru cinci nopţi un salariu întreg dintr-o lună ca să mă simt umilit, enervat, iritat? Doar ca să susţin eu turismul românesc? Nici nu mă gândesc. Cred că ni s-a dus vestea peste tot că în turismul românesc se dau ţepe. Patronii de localuri mint pe unde apucă, prezentându-se în culori idilice şi, în realitate, e dezastru. Fireşte că turiştii care iau ţeapă a doua oară nu mai merg.

La fel stau lucrurile şi în alte zone, nu doar până la litoralul de care pe noi ne desparte mai bine de o zi de condus maşina (ceea ce este încă un aspect horror). Îţi spui că vrei să le vizitezi, dar îţi dai seama că drumurile până la ele sunt praf şi pulbere şi te gândeşti de mai multe ori dacă să pleci. Apoi, dacă ajungi în te miri ce staţiuni cândva nişte perle ale turismului românesc, azi nişte ruine de tipul Sângeorz-Băi, afli că, dacă ai cazare bună, masă cât de cât comestibilă, drum de acces ok, pur şi simplu nu ai ce să faci acolo decât să mucegăieşti pe o bancă lucru pe care îl poţi face foarte bine la doi metri de casă, nu e nevoie să cheltuieşti o avere ca să-i umpli pe nişte şarlatani de bani.

Săptămâna trecută am fost la Sovata. S-a modernizat mult, e adevărat. Drumul de acces e bun, străzile au fost reabilitate, dar nu s-a făcut absolut nimic la Lacul Ursu. Sunt aceleaşi podele din lemn care se cojeşte şi pe care îl iei la plecare pe haine. În plus, dai 20 de lei, intri, faci baie şi eventual plajă, dar în afară de nişte prăjeli sinistre pentru care stai la coadă două ore la prânz când nu ai voie să intri în lac, nu-ţi poţi cumpăra nimic de mâncare pentru că nu ai de unde. Dacă ieşi din incinta ştrandului, ţi se cer încă o dată 20 de lei. O ţepuială fără margini pe seama oamenilor care vin la Sovata pentru un lac unic în Europa. Din păcate, pleacă având un gust amar, inclusiv al mâncării de pe la terasele din exterior, extrem de scumpă şi de foarte proastă calitate.

Câtă vreme în ţara noastră proprietarii de hoteluri, pensiuni şi restaurante vor continua să mintă cu nesimţire turistul, câtă vreme nu vom găsi la destinaţie ceea ce se spune în ofertă, pe masă ceea ce e frumos desenat în meniu, ne pierdem vremea cu strategii de promovare. Nu dau ţepe şi nu suport să iau ţeapă. Le urez falimentul celor care şi-au construit business-ul în turism pe minciună şi înşelătorie.

Cristiana Sabău

14 comentarii

  • Asa este . Eu merg la mare regula , adica in fiecare an si m-am obisnuit sa iau cazari ultra-ieftine si fara mancare. Stiu ca ceea ce ma asteapta in acrl hotel e groaznic (totul) dar macar ma consolez ca nu am dat o caruta de bani. Si stau si mai mult la mare . Eu fe regula stau intre 2 sapt. Minim si 1luna . Asa ca de ex. La 2 stele ma va costa anul adta dubla la cca . 1.400 lei 1 luna. Stau in camera doar de la 23 la 5 dimineata asa ca …….nu conteaza cum estr. In tarile adtea mai exotice fac la fel si functioneaza perfect. Cu mancarea e usor , cupar doar cind vad cum arata. Va recomand pe viitor si site-urile agoda sau lonley; planet. Au cazari la pret mic. In asia de dud est dint bungalouri la 5 euro 2 pers. La 10 metri de mare si in spate la 25 metri rste padurea(jungla). E ceva de vis. Avion lust din iarna cu reducere si ……….pe total iesiti 1 luna in thailanda la pret de mamaia , e alegerea dvs. Sau a altora. Scuzati scrisul dar sint la serviciu. O zi cit msi placuta.

  • Iata secretul: pun toata vara zacusca la borcan si-o iau cu mine in vacanta in pungi de plastic sa le pot refolosi si sa nu am greutate mare. Merg la mare doar iarna cand e cel mai mic pret de cazare. Acolo, caut de lucru, daca e posibil doua job-uri, sa am bani de cheltuiala. Merg pe jos la noile locuri de munca facand astfel economie. Mananc o data pe zi, nu ma ridic satul de la masa. Paine zero – fiindca ingrasa. Respir putin pentru ca obosesc si se accentueaza senzatia de foame. Ma spal cu zapada sa nu platesc apa. N-am nevoie de umbrela – ma strecor printre fulgii de nea. Ling degetele clientilor de la KFC ca sa ma alimentez intre cele doua munci. Intru in magazine, fac rafting cat sa ma incalzesc. Acasa lumina zero. Intre 23.59 si 3.00 – cand plec la servicu nu am nevoie. Vederea e agera – inca reusesc sa admir parul de pe pieptul unui purice. Ce frumos a fost in concediu !

  • Vara trecuta am fost in Italia, la Adriatica. Stiam din oferta ca este whireless , pe plaja. Fiul meu a vrut sa se conecteze, intr-o zi ,si s-a interesat cum se face. Asa am aflat ca este nevoie de un cod…pe care ti-l dau de la un bar situat pe plaja…, la vreo 2 km departare … Cand a ajuns acolo , i s-a spus ca primestd codul de acces daca prezinta cartea de identitate sau pasaportul. Bineinteles ca nu le avea, ca doar venise la plaja. Asa ca a renuntat.
    Se intampla si la „case mai mari” oferta cu de toate dar la care nu poti ajunge.

    • Inteleg ca ai fost pentru prima data in Italia. Altfel ai fi stiut ca in Italia (si nu numai ) nu poti avea acces la internet din zone gen internet cafe, wi-fi cu parola, etc. fara sa prezinti un act de identitate.Asta-i regula la ei. Probabil pentru ca sunt niste fraieri, nu jmecheri ca noi romanii care habar nu avem cu cine ni se converseaza copiii pe internet.

  • Doamna Cristina, decent si la pret si la calitate gasesti in Bulgaria.
    La turci e cam greu sa gasesti la 350 euro 5 stele cu all inclusive. Adica de-a dreptul imposibil.
    Sa nu mai vorbim ca trebuie sa pierzi 4 zile cu dusul si intorsul…

    • Nu faci 4 zile pe drum pana la turci… ci doar 2 ore de pe aeroportul din CJ, iar daca faci rezervari mai devreme poti gasi cazare ieftina la hoteluri exceptionale, unde nu esti tratat ca un infractor, unde nu te priveste nimeni cu scarba ca il deranjezi in timpul programului, unde bunul simt este vizibil, unde ai wifi si pe plaja odata ce ai cerut parola la receptie, unde pozele reflecta realitatea, s.a.m.d.

      Nici eu NU sustin turismul romanesc facut pentru castiguri rapide, unde ma simt umilita pe banii mei. Prefer sa ii dau undeva unde ma simt apreciata ca om si ca turist, unde exista o industrie a tureismului, nu un experiment esuat care este perpetuat an de an…

  • Johannes, de fapt nu eram pentru prima data in Italia dar probabil a fost prima tentativa de a ma conecta in Italia. Am experienta altor tari, de ex. Austria, unde, in aproape toate localurile te conectezi direct , la wi-fi , fara nici o parola. Pana la urma asta inseamna „facilitate”, nu sa te poarte pana iti vine sa renunti.

  • sint 2 categorii de calatori[turisti] , unii care vor sa viziteze si sa vada cit mai mult , sa faca si economii substantiale , sa stea si la plaja dar sa fie si independenti inceea ce priveste mancarea , iar altii care sa fie,,boieri,, adica sa stea la 5 stele cu all-inclusiv sa leneveasca toata ziua la soare si sa faca baie[atit] . eu i inteleg si pe unii si pe altii , eu ma aflu in prima tabara . deci in concluzie totul se traduce in citeva cuvinte: ,,Domnia,, si ,,prostia,, se platesc !! intotdeauna . nu vreau sa spun ca cei ce fac economii sint prosti , dar asa e zicala din strabuni . scuze !

  • Apropos de turism si vacante..Sunt multe feluri de a face turism..
    Am urmarit, la timpul cand s-a petrecut, jurnalul de calatorie al unui cuplu de tineri americani in Romania.Turism minimalist, pe bicicleta, si prin orase si prin natura.Stat si la cort, si la pensiuni sau hoteluri.Cei doi tineri, Tara si Tyler au la activ un numar impresionant de tari parcurse cu bicicleta.Reportajele si fotografiile de calatorie, cu locuri si mai ales oameni, sunt senzationale.
    Recomand tuturor sa citeasca un episod din calatoria lor in Romania…Poate invatam sa ne vedem locurile si oamenii si altfel, privindu-ne prin ochii strainilor..
    Episodul se numeste ˝The Universe provides˝ (universul ofera).Despre cum, aflati in Romania intr-un peisaj salbatic, intr-un moment de cumpana psihologica, intalnirea cu o taranca batrana care tricota si isi pastea vaca o face pe Tara sa gaseasca sensul si vada cu totul altfel Universul.
    Zice Tara cam asa, povestind despe intanirea cu taranca batrana care isi pastea vaca intr-o poiana si cu care s-a inteles chiar daca nu ii vorbea limba: ˝Cu o scanteie in ochi, ea imi lua mana mea catifelata […] in mana ei batrana si brazdata, o tinu in fata si mi-o saruta, ca si cand ne-ar dori drum bun.Inima mi-a fost coplesita de dragoste si recunostinta.Totul era bine pe lume..˝ All was right in the world..
    Jurnalul lor de calatorie in Romania are mai multe episoade, este si cu lucruri bune si cu lucruri mai putin bune..
    Parerea mea este ca cel putin la fel de importante ca locurile, sunt sunt oamenii..Ei sunt sarea pamantului..
    Pentru cine stie un pic de engleza, episodul poate fi cititi aici:

    http://journal.goingslowly.com/2010/04/universe-provides

    Pentru cine nu stie engleza, numai fotografiile din Romania si din tarile pe unde au umblat cu bicicleta spun o intreaga poveste…

  • Am revenit iar la turism? De 20 ani de cind vorbesc si vad Romania tot sa vorbeste de un „potential”. Am ramas cu idea ca nu s-a gasit methoda potrivita de a promova si mai degraba lipseste vointa celor involvati in turism sa pune in primul plan turistul ci nu profitul. Am ramas tot cu potential. Sunt convins si stiu cazuri la care merge bine cu turismul, cind este condus afacerea cu pasiune si cu dedicatie. Oricare afacere, daca o incepi doar sa faci profit(cel mai rapid) sa limiteze singur la sucess. Parerea mea.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.